dobrý den mám problém u králíků s kokcidiozou krmim pouze senem a granulema s léčivy . dávam jim vodu a 2x týdně vyluhovanou cibuly s česnekem a octem 2 lžlíce na 10 litru vody. ted mi začínaji odcházet 2 měsíční králici .ale pouze od 2 letých samic. zkoušim je ted léčit bykoxem a stejně to nepomáhá . můžete mi nějak poradit ? dekuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Problém nebude kokcidióza,ale špatná krmná dávka.Pokud krmíte granule neomezeně,žerou králíci málo sena,chybí jim vláknina.Baycoxem jim jen dorazíte už tak zničenou mikrofloru zažívání.Vysadila bych granule a pá dní krmila jen seno,případně ovesné vločky.Dále omezte granule jen na množství co sežerou během 10 -15 minut,seno a vodu musí mít pořád.Jaké granule krmíte?Jsou odstavení?

potrebujú sulfacox, inak môžete s nimi do posledného kusu rozlúčiť

Každý králík má v zažívání kokcidie.Kokcidióza propukne pokud se kokcidie přemnoží.A ty se přemnoží pokud se změní kyselé ph v zažívání králíka na zásadité,které kokcidiím vyhovuje.A ne jen jim. PH zažívání se změní pokud králíci přijímají málo vlákniny a mají hodně škrobu.Takže ve zkratce: k prevenci kokcidiózy stačí vyrovnaná krmná dávka s dostatkem vlákniny a sucho v kotcích.

napsal(a):
potrebujú sulfacox, inak môžete s nimi do posledného kusu rozlúčiť
zadavatel potřebuje pořádně nakrmit. léčení antibiotiky není náhradou za chyby v krmné dávce.
Dobrý den, není všechno zbytečně složité? Máme mix, před tím jsme mněli kalifornský, krmíme ráno a večer seno (v létě místo sena tráva, jetelina apod,mladým a kojícím samicím mícháme se senem), k tomu senu kousek řepy (ne když je tráva), odpoledne trochu ječmenu, podle sezony občas jablko, občas dáváme vodu s octem a kokcidiózu jsme neměli několik let. A když se před tím objevila, tak nárazově u mladých, kterým se změnilo krmení.

napsal(a):
zadavatel potřebuje pořádně nakrmit. léčení antibiotiky není náhradou za chyby v krmné dávce.
Jo, dobre sa to znie, dobre sa to čte.:) Na to som /budem ohromne zvedavý, aké je to krmivo, s ktorým sa dá vyriešiť už prebiehajúcu kokcidiózu s chronickými príznakmi !?
Hlavne keď už králik nechce žrať.
Ja si myslím, že som odpovedal na otázku pýtajúceho. Ktorý hľadal rýchle a spoľahlivé riešenie, inak by im nedal Bykox (aneb Baycox?), čo je (medzi nami) niečo úplne nevhodný, alebo menej vhodný liek na kokcidiózu králikov.

napsal(a):
Jo, dobre sa to znie, dobre sa to čte.:) Na to som /budem ohromne zvedavý, aké je to krmivo, s ktorým sa dá vyriešiť už prebiehajúcu kokcidiózu s chronickými príznakmi !?
Ja si myslím, že som odpovedal na otázku pýtajúceho. Ktorý hľadal rýchle a spoľahlivé riešenie, inak by im nedal Bykox (aneb Baycox?), čo je (medzi nami) niečo úplne nevhodný, alebo menej vhodný liek na kokcidiózu králikov.
tak ono když už králík nechce žrát a vy ho teda nakrmíte antibiotiky, podáte léky proti bolesti, léky na rozhýbání střev a rozkrmíte ho ze stříkačky, možná neuhyne, ale z takových většinou vyrostou, nebo spíš nevyrostou, mrzáci. konverze krmiv je mizerná, roste to pomalu, do chovu to není... když už probíhá střevní onemocnění - většinou to ani nebývá jen kokcidióza, ale prostě entero - tak je nejlepší tomu dát za uši a začít znovu a lépe.

napsal(a):
tak ono když už králík nechce žrát a vy ho teda nakrmíte antibiotiky, podáte léky proti bolesti, léky na rozhýbání střev a rozkrmíte ho ze stříkačky, možná neuhyne, ale z takových většinou vyrostou, nebo spíš nevyrostou, mrzáci. konverze krmiv je mizerná, roste to pomalu, do chovu to není... když už probíhá střevní onemocnění - většinou to ani nebývá jen kokcidióza, ale prostě entero - tak je nejlepší tomu dát za uši a začít znovu a lépe.
Ani otvorená diskusia, a tak ani môj odpoveď neni o tom, čo, a ako sa má správne robiť, aby od začiatku do konca bolo všetko full bio, a všetko klapalo. O tom určite je tu millión iných discusií. Ja som iba odpovedal, a neriešim jeho chov, ani chovatelské nadanie, a ani nebudem.
Z vyliečeného králika nebude mrzák. Jednoducho nebude. Bude zdravý a plne funkčný.:

tak jste měl štěstí, moje zkušenost říká něco jiného.

napsal(a):
Už probíhající kokcidióza se dá vyléčit přírodním Emanoxem,který podporuje i trávení a nezničí mikrofloru zažívání.Vzhledem k tomu,že zadavatel píše,že mu nepomáhá Baycox nepomůže mu ani Sulfacox,jelikož králíci mají nejspíše zastavené trávení z nedostatku vlákniny.Takže daleko vhodnější je ten Emanox podávaný i vícekrát denně přímo do talmičky.

To je aspoň odpoveď. Nech sem pýtajúci napíše aké řešení zvolil, a ako sa to končilo. Budem na to zvedavý.

napsal(a):
Je mi to líto! Se Sulfacoxem?
napsal(a):
Bodlinka ma pravdu,rozbehnutou kokci uz nezastavite,sice mozna neco prezije,ale nebudou to zdrava a kvalitni zvirata..zadavatel evidentne spatne krmi,jen seno granule je malo,podvyzivena zvirata jsou oslabena a lehce onemocni..dalsi dulezity faktor je hygiena,mokra podestylka je raj pro mnozeni kokcidii..zadavatel by mel zvazit svoji peci o kraliky,radi poradime,jak jinak,aby se darilo
všem moc děkuji za radu přestal jsem krmit granule dával jsem jim jen vodu a seno a zastavilo se to. Králici teda byly jako koule nafouklí a ani nepily a nežrali. za 2 dny začali pomalu pít a žrát seno asi po týdnu splaskly a začali pěkně žrát. Moc krát děkuji všem za radu bylo to špatnym krmenim.
ančovička1
napsal(a):
Bodlinka ma pravdu,rozbehnutou kokci uz nezastavite,sice mozna neco prezije,ale nebudou to zdrava a kvalitni zvirata..zadavatel evidentne spatne krmi,jen seno granule je malo,podvyzivena zvirata jsou oslabena a lehce onemocni..dalsi dulezity faktor je hygiena,mokra podestylka je raj pro mnozeni kokcidii..zadavatel by mel zvazit svoji peci o kraliky,radi poradime,jak jinak,aby se darilo
byl bych zdrženlivější v soudech, že seno a granule znamená podvyživená zvířata...
Krmíme seno a granule, králíci jsou ok. Nemůžeme si dovolit aby nebyli, protože nás částečně živí.
Tohle téma se opakuje několik krát ročně. Před x lety jsem si přivezl z výstavy dvě samičky Nb. Po připuštění vlastním samcem Kalč měla jedna 7 a druhá 8 králičat. Měsíc, měsíc a půl bylo vše v pořádku a po odstavu začaly králici hubnout i když příjímali potravu, ale hlavně hodně pily. Použil jsem sulfamidin, ale bez úspěchu. Přišel silný a zapáchající průjem a pak to šlo, do týdne nezbylo v králikárně nic. Stejné to bylo s druhým i třetím vrhem, jenom místo sulfamidinu jsem dával sufakox který mi dal můj známí veterinář. Varoval mne však že ani to nepomůže a prý jsem si přitáhl do chovu kokcidiózu. Nosiči prý budou ty samice co jsem si koupil, protože hyhuli mi po čase i staré kusy a u poražených králiků od jiných samic se objevovaly bílé tečky na játrech. Tak šla napřed jedna. Játra měla samou bílou bouli, druhá byla na tom úplně stejně, proto bez milosti šel celý chov a po roce jsem začal nanovo. Proč o tom píšu? Protože mnoho chovatelů, když má králik průjem svádí na kokcidiózu. Přitom ve většině případů jde o enterokolitýdu, která může vzniknout ze špatné skladby krmení nebo krmné dávky, nekvalitního krmení, ale také nedostatečná pasivní imunita z matčina mléka. Proto se to stává třeba jenom u některých samic. Další důvod a možná ten nejčastější bývá z přežrání. Přitom je jedno jestli dáváte granule s léčivem nebo bez. Někteří chovatelé si myslí. že když odstaví samici od králičat, tak jim musí přidat krmnou dávku, ale to je omyl. Naopak krmná dávka by se měla snížit a jenom opatrně přidávat. Nejčastěji jsou postiženy ty nejsilnější kusy. Jsou nejvýbojnější a tak toho nejvíc sežerou. To pak jenom posedává králik v koutě a to je první signál, odebrat krmítko a nechat je na kvalitním seně a na čisté slámové podestýlce. Většinou po dvou třech dnech je vše v pořádku a je možné začít opatrně s granulema nebo ovsem. Ještě jedna věc, přimícháním obilovin do granulí, pokud jsou s kokcidiostatiky, snižujete jejich obsah v krmné dávce a tak vlastně se vytváří rezistence na ně. Dalo by se o tom psát hodně, ale většina lidí to sem už ani nedočte, je to moc dlouhý příspěvek. Králik je zvíře, které musí být samo životaschopné a tím že se mu snažíme za každou cenu pomáhat mu vlastně ubližujeme.