Těch důvodů může být víc. Buď neni březí a dostavila se říje, anebo v době připouštění v říji nebyla a ta se dostavila až po připuštění. Přitom už může být březí. Nikdo jiný než ultrazvuk vám to neřekne zda je nebo není. Spousta lidí to dělá, že zkouší po týdnu připouštět znova, aby se přesvědčili, zda je nebo neni březí. Ale ani tohle není směrodatný, může být březí a nechá se obskočit, ale také nemusí a bude se se samcem prát, kňučet a vrčet. Dělával jsem to také, ale následek byl vzteklé samice, rozházené hnízda, anebo nezájem o mladé. Nebylo to pravidelně, ale tyhle problémy se vyskytli. Proto je lepší počkat, tem měsíc neni až tak dlouhá doba.
Pokud samice kromě stavby hnízda i trhá chlupy, pak to je s velkou pravděpodobností příznak silné říje. Mnohé samice mi stavěly hnízda s předstihem (a byly opravdu březí), ale nikdy do takových hnízd netrhaly chlupy (to až v den porodu).
Takže u té vaší bych se podívala, zda má příznaky říje a podle toho se rozhodla, zda ji dát znovu k samci.
Stalo se mi už i letos že březí samice v polovině březosti si postavila hnízdo a chlupů byla plná králikárna. Hnízdo krásně nastlané až jsem pro jistotu zkontroloval jestli v něm něco není a nebylo. Byla tak oškubaná až jsem měl strach že nebude mít odkud vzít chlup, až se za čtrnáct dní okotí. Do porodu hnízdo podupala, ale pak ho obnovila a vystlala nanovo. Vrhla 9 králíčat. Je to zkušená samice, kříženka a nikdy předtím to neudělala. Proto se těžko dá jednoznačně říct jaký je důvod jejího chování.
U vás je vždy všechno jinak (nemyšleno jako rýpání)
Mnohé březí samice stavěly hnízdo od poloviny březosti, do porodu ho ještě několikrát zničily a/nebo přestavěly, ale nikdy do něj netrhaly chlupy. Max 24 hod předem a většinou ještě v kratším intervalu chlupy --- porod.
Tzv. "falešnou březost" (která vlastně žádnou falešnou březostí není) jsem v chovu zažila párkrát, vždy byly natrhané chlupy (a někdy i náznak hnízda, ale spíš chlupy různě po kotci a někde v rohu trochu jamka ze sena) a bylo to nejpozději dva týdny po připuštění.