Kříženi velké plemeno s středním, jak na to?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.10.2019 01:01
Michaltomkrat

XXX.XXX.198.252

Dobrý den, do předu jse omlouvám že špatnou gramatiky. Čeština není můj první jazyk. Chovám králíky už nějakou dobu a chtěl bych skusit kříženi (větší) střední plemeno s velkým. Ale nemůžu najít informace co je lepší, střední plemeno samce a velký plemeno samec, nebo na opak? Chtěl bych z středních plemen vybrat, Meklenburský, novozelandsky bílí, anebo Vas. Z velkých tak buď BO nebo NOS. Radši NOS ale v karlovarsym kraji nemůžu sehnat tetovani ho, ale BO je tady běžné. Má někdo s tím zkušenosti? A jak vypadal růst proti odpadu?

24.10.2019 14:13
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Pokud chcete křížit dvě plemena rozdílné velikosti, vždy je logicky lepší, aby tím větším byla samice. Jinak riskujete potíže při porodu.
Ale osobně si myslím, že chcete-li králíky na maso, je lepší užitkové křížení dvou plemen středních králíků, to velké vám tam nic moc zásadního "navíc" nedá. Pokud zvolíte správná plemena a dobře zvolíte do pozic matka - otec, pak budou výsledky dobré (samozřejmě ještě záleží na dalších aspektech, jako jsou podmínky chovu a krmení).

27.10.2019 07:13
korek

XXX.XXX.166.50

Mně se to moc nelíbí, ale větší by měl být samec. Nejlepší výsledky jsem měl, a pán, který to zkoumal celý život také, když máte velkého plemenného samce a obyčejnou venkovskou směsku. Já to zkusil jednou a výsledky byly takto nejlepší, on měl samici Bu a směsku k samci BOA. Ale nepředstavujte si, že bude mít králíče o kilo víc. U mě to dělalo 100-250 g, ale jelikož jsem to měl 1x, tak je to ne úplně průkazné. Záleží na pořadí vrhu daný rok, jaký byl rok (počasí), atd.

27.10.2019 17:36
hokrví

XXX.XXX.105.226

Máte to tu hezky rozepsané, jen nerozumím kdy byl ten rozdíl 100-250 g, jestli na stáří jednoho měsíce, nebo až při porážce. S křížením vesnické směsky je to tak trochu jako v sázce v loterii.

27.10.2019 21:03
korek

XXX.XXX.166.11

Je to samozřejmě jatečná hmotnost v 90 dnech a výkrm granulemi. Tuším, že to byl můj nejlepší výsledek a to 3,35 kg v 90 dnech. Hranici 2,5 kg mívají od nasazení přípravku Ema Fauna všechna králíčata, ale hranice 3 kg zůstane u většiny vrhů nepokořena byť jediným kusem. Nyní mám samce křížence Mm x Vš se samicí Bu a to nebrat. Na svůj apetit jsou strašně malá, zatím mám nejčastěji interval jatečné hmotnosti 2,6-2,8 kg. Před tou Bu jsem měl směsku a to bylo minimálně o 10 dkg více.

Vesnické směsky jsou sice ošemetné, ale při pohledu na stavbu králice to o budoucích potomcích chovateli dost prozradí

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.10.2019 11:37
Uživatel s deaktivovaným účtem

Trochu by som pridal aj ja k teme. Tiež som pred rokmi skúšal samca BO a na samice Bu, nebolo to ono, nič moc.. Najlepšie výsledky boli z mojej skusenosti pri krížení BO samec a samička F1 Hyla .. v pohode sa dali po 8týždňoch chovu porážať na váhe 2,4 kg živej váhy.. Kedže som sa však začal venovať len čistým plemenám , mám skúsenosti iné.. Momentálne nie je problém pri výbere kvalitných rodičov, dosahovať dobré výsledky ani u čistokrvných plemien. Bežne dosahujem váhu 2,5=2,6 kg živej váhy v 70 dňoch chovu. Ale nie vždy je všetko len o váhe,u mňa je to hlavne o dobrom pocite a pohode... Osobne by som nešiel do žiadnej smesky, neiste a hlavne nikto nevie čo tam bolo namixované. Jedno pravidlo však mám, čo nedosiahne na 100 dní chovu ˇ=3 kg váhy nema zmysel chovať ďalej..

28.10.2019 11:44
hokrví

XXX.XXX.105.226

Já jsem si původně jel pro čistokrevné samičky Bu, ale pán který je prodával mi nabídl křížence MmxBu, to měl samce a tím připoutěl čistokrevné Bu samice, jejich potomky samice jsem křížil samcem Hyla. Toto fungovalo perfektně, ale ztratil jsem na pána kontakt, letos v březnu jsem se u něho zastavil když jsem jel z výstavy zemědělec v Lysé n/L, jezdím jednou ročně, mám to 120 km. Bidlí v obci Draho u Nymburka.

Georgi

28.11.2019 21:12
Georgi

XXX.XXX.168.10

Chovám králíky 40 let s malou přestávkou.Mě nejvíce vyhovují kříženci, chce to ale určitou zkušenost.I tak získáváte nové zkušenosti.Křížím německého strakáče se středními plemeny(vídeňák,kaliforňák,novozelanďák).Mám pěkné přírůstky.Když jsem přidal belgického obra (7kg).Při křížení nemůžou být velké rozdíly ve váze.Dneska má králík po 4 měsících kolem 4 kg žívé váhy za dobrých podmínek.

9.10.2022 09:40
jrl13

XXX.XXX.110.234

Přemýšlím, jestli to křížíte v nějakém postupu samec a amice, nebo tomu nepřikládáte důležitost a je jedno kdo je samec a samice?

9.10.2022 19:41
angor

XXX.XXX.174.172

Samice by měla být vždy větší než samec, jinak je riziko příliš velkých mláďat a uhynu při porodu, pokud nedokáži projít porodnimi cestami.

9.10.2022 20:17
jrl13

XXX.XXX.110.234

Díky

9.10.2022 20:20
jrl13

XXX.XXX.110.234

Omluva, trošku nerozumím. Píšete: "Křížím německého strakáče se středními plemeny(vídeňák,kaliforňák,novozelanďák) ". A potom vzpomínáte BO, ale nevím v jaké souvislosti? Děkuji

georgi

9.10.2022 20:44
georgi

XXX.XXX.118.61

křížence (samice) NOS jsem křížil s BO . Dostal jsem tak větší jedince se silnější kostrou . Bylo to na zkoušku a dopadlo to dobře .

10.10.2022 20:37
borax

XXX.XXX.91.21

jrl13 napsal(a):
Přemýšlím, jestli to křížíte v nějakém postupu samec a amice, nebo tomu nepřikládáte důležitost a je jedno kdo je samec a samice?

A proč ti vlastně chcete dělat?
To máte na maso?
Velká plemena jsou na talíř nevhodná.
Dlouho to roste a v začátku výkrmu jde všechno do kostry.
Jsou to spíš exteriérový králíci.

Pro chov na maso jsou lepší střední plemena.

10.10.2022 21:10
jrl13

XXX.XXX.107.197

Já mám samice BU a samce ČA. Už nějaký rok. V poslední době, při stejných postupech, se mi zdá pomalý a slabý přírůstek. Buď je to tím samcem ČA nebo celkově slábnoucí populací ČA ( jestli se neprojevuje ta úzká chovná základna ). Už jsem přemýšlel zda se nesnížila i kvalita krmiv ( 25 let beru granule s MJM ). Takže vyměním samce a změním granule. Ano, králíky mám na maso

georgi

12.10.2022 21:00
georgi

XXX.XXX.118.61

Měl jsem střední plemena. Na střední kostře jsem za stejný čas nedostal tolik svaloviny jako u těchto kříženců . Máte pravdu že na velkém plemeni se tvoří nejdříve kostra . U středního plemene jsem se po poražení a vyvržení ve čtyřech až čtyřech a půl měsících nedostal ke dvěma kg .To u těchto kříženců není problém . Jsou to jedinci kteří mi vyhovují . Chovám hlavně pro svojí potřebu .

12.10.2022 22:44
borax

XXX.XXX.91.21

georgi napsal(a):
Měl jsem střední plemena. Na střední kostře jsem za stejný čas nedostal tolik svaloviny jako u těchto kříženců . Máte pravdu že na velkém plemeni se tvoří nejdříve kostra . U středního plemene jsem se po poražení a vyvržení ve čtyřech až čtyřech a půl měsících nedostal ke dvěma kg .To u těchto kříženců není problém . Jsou to jedinci kteří mi vyhovují . Chovám hlavně pro svojí potřebu .

Protože už mě nebavilo experimentovat pořídil jsem si brojlery a mám klid.
A že už jsem toho vyzkoušel opravdu hodně!

Něco to sice stojí, ale já jsem chovatel.
Šlechtění ať dělají ti co tomu rozumí 😉

georgi

13.10.2022 20:42
georgi

XXX.XXX.118.61

V tom se boraxi lišíme.Rád něco zkouším . Já v králíkovi nevidím jenom to maso . Brojleři se mi nelíbí . Každý chovatel má rád to své plemeno a je to dobře .

13.10.2022 20:45
borax

XXX.XXX.124.152

georgi napsal(a):
V tom se boraxi lišíme.Rád něco zkouším . Já v králíkovi nevidím jenom to maso . Brojleři se mi nelíbí . Každý chovatel má rád to své plemeno a je to dobře .

Souhlasím 👍

Přidejte reakci

Přidat smajlík