Jirina2222

XXX.XXX.121.78
Dobrý den
Samice Kal mi 2x po sobě normálně porodila do hnízda po osmi mladých, ani jednou je ale nenakojila a hnízdo bylo po třech dnech studené.
Je to prvnička , druhý pokus ale také nevyšel.
Má smysl ji opět připustit nebo spíš na pekáč ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nemá, aj v živote sa dáva druhá šanca...

Dávám,zvláště v této roční době,kdy je to vlastně proti přírodě,šance tři.Bohužel je nyní hodně teplo a samice se prostě mohou remlovat znovu a mladé nechají.Je docela možné,kdyby byla zima a mrzlo,že se o mladé postará.To ale záleží na vás.

Dobre , pravdu máme tak trocha všetci... Je to proti prirode , no už aj králici nie su čo to bývalo pred cca 30 rokmi? Je dosť možné, že nemala mlieko, no je pravdepodobné že, nemá pudy a je to na nič matka? Ktovie ? ak máte jednu a máte čas pripustite ju neskôr, ak sa to zopakuje = pekač... Ale aj borax má pravdu , nie vždy to výde , mám momentálne samice čo som musel pripustiť,inak by zdemolovali kotce... Ako na potvoru, budú mať silné vrhy sa stavím,
Jirina2222

XXX.XXX.121.78
Děkuji za reakce.
Samice mám 4 , chov mám 20 let.jirina2513
Teď krmím lučním senem, denně ječmen nebo kukuřice nebo chleba.
Krmnou řepu jednou za 2 dny.
Samicku byste měla nechat odpočinout..opakovanou brezosti se jeji zdravotni stav určitě nezlepší..mela byste ji pořádně krmit, granule pro kraliky bez léčiv, ovesne vločky a ten ječmen,když je zvyklá..já taky dávám ječmen ...takovouto směs kazdy den ,aspoň dvakrát denně a nešetřit..seno,cistou vodu,samozřejmě,kousek řepy dáváme každý den..hlavně ty vločky..musi se dostat do kondice,jinak ji nemá cenu připouštět..
Nějak nechápu to "denně ječmen nebo kukuřice nebo chleba" - to jako třeba v pondělí dáte ječmen, v úterý chleba, ve středu kukuřici a ve čtvrtek třeba zase chleba? Nebo jak chápat to "nebo"?
No ať tak nebo jinak, pro kojící samici je to naprosto nevhodné složení krmené dávky. Nevhodné a nedostatečné.

ančovička1
napsal(a):
Mišiko,nevěřím tomu že kralici jsou dnes jini..asi 10 let jsem kalifornaky chovala,samice měly dost početné vrhy a nikdy se mi nestalo,že by samice nemela mliko..utáhla jich i deset...kalifornacky jsou výborné matky,klidné, žravé..musí se jen dobře krmit,ale to přece všichni,že..
Ja si myslím že králici su dnes citlivejší a menej odolnejší...Staré dobré pravidlo, radšej raz vidíeť ako 10X počuť, teda doplním nie na Ytube ale na živo. Mimochodom prečo sa nevenujete už KAL? Nejaké sklamanie , žeby ??? Len ma to zaujíma ... Osobne som sa venoval dlhe roky viedeňakom a Bu ...Ked som dostal do daru chovný pár Nitranera , bolo rozhodnuté...
..a ja si myslim,že citlivější a méně odolnejsi nejsou..ono to spíš plati o cistokrevnych, preslechtenych kraliku,možná příbuzenska plemenitba,nemoci,které za mých rodičů nebyly..
..já teď, nejmíň deset let chovám burgunske..ne ,že bych nebyla spokojena s Kal,chovala jsem ještě několik středních plemen kraliku,ale burgunaci mě chytli😁, i když nemaji tak početné vrhy,jako Kal..ale znáte to..mám z nich radost😇
Jirina2222

XXX.XXX.121.78
Dobrý večer
Když je moje krmení naprosto nevhodné, jsou tím vhodným tedy granule ?
Neberu vám váš názor ,ale zkuste si na louce usušit seno.
Až při krmení ucítíte tu vůni , možná ho změníte.
Samici po třetí zkoušet nebudu , holt to vidím na nějakou dědičnost a ne jako důsledek chatrného zdraví
Zvážím ji vyfotím.
Jinak všem děkuji za názory a přeji úspěšný rok 2020.
Seno susime metraky kazdy rok,ručně..chovame i kozy..granule obsahuji kromě jineho minerály,vitaminy,stopove prvky,které kralikum prospivaji..seno v jeslich je každodenní samozrejmost😀 doporučuji si o chovu kraliku a krmne dávce něco přečíst, ptala jste se,my jsme odpověděli..nevěříte..
Každý rok děláme cirka tisíc malých balíků sena, takže nějak nechápu, co jste tím "zkuste si na louce usušit seno" myslela.
Co se týče granulí, nevidím problém v tom je krmit. ALE - je potřeba vybírat kvalitní granule, ne kdejaký shit za pár korun. Takové granule jsou pak rozhodně lepší, než nasypat králíkům (nebo jakémukoli jinému zvířeti) do misky jeden den kukuřici a druhý den mu strčit kus chleba. Jejich složení je vyvážené a zvíře dostane vše, co jeho organismus potřebuje. (názory typu To už si toho králíka můžu koupit v obchodě...nebo Je to samá chemie a antibiotika... nebudu rozebírat, protože to je nesmysl)
Pokud chcete samici z chovu vyřadit, je to samozřejmě na vás. Já osobně bych se nejprve pořádně zamyslela nad podmínkami chovu (zda samici něco neruší, nelezou tam myši, nedobývá se potkan....) a upravila krmnou dávku. Pak bych ji připustila a pokud by se nezdařilo, tak holt do klobás. Ale můžete to samozřejmě udělat rovnou, ušetříte si práci s tím přemýšlením a změnami a taky nervy, pokud by to ani napotřetí nevyšlo
Z toho co jsem se dočetl si nemyslím, že nebude problém se zbylými samicemi a jejich odchovy, tam by to chtělo trochu doladit. Další můj názor na to, že připouštět na zimu je proti přírodě. Je to třeba jenom pověra, ale co pamatuji tak se říkalo, že zimní vrhy jsou odolnější, já se toho snažím držet, ale třeba dělám chybu. Jinak s příbuzenskou plemenitbou, to je taky taková pověra, že jednou se to může, ale jak se bavím s chovateli, tak to dělá pomalu každý a pak v tom je pěkný bordel. Připouštění samic hned po neúspěšném porodu, třeba 3x za sebou, to dá samici taky pěkně zabrat. Chce to asi více myslet a méně konat.

hokrví
napsal(a):
Z toho co jsem se dočetl si nemyslím, že nebude problém se zbylými samicemi a jejich odchovy, tam by to chtělo trochu doladit. Další můj názor na to, že připouštět na zimu je proti přírodě. Je to třeba jenom pověra, ale co pamatuji tak se říkalo, že zimní vrhy jsou odolnější, já se toho snažím držet, ale třeba dělám chybu. Jinak s příbuzenskou plemenitbou, to je taky taková pověra, že jednou se to může, ale jak se bavím s chovateli, tak to dělá pomalu každý a pak v tom je pěkný bordel. Připouštění samic hned po neúspěšném porodu, třeba 3x za sebou, to dá samici taky pěkně zabrat. Chce to asi více myslet a méně konat.
Teoreticky, máte pravdu, problémov tam bude viac? No poradiť si musí každý sám, lebo nechať to tak a venovať sa niečomu inému... V dnešnej dobe je dostatok krmiva a tak nie je problém robiť mladé celoročne, A z mojich skuseností má aj tak drvivá väčšina chovaťeľov vytvorené zázemie v podobe Prístreškov a vnútornych pavilonov, napr. prerobené maštale, stodoly. Osobne , to robím podobne , chov rozdelený na troch miestach, s toho jeden je vo vnútri a celoročne schopný produkovať mladé. Mam však aj jedincov čo su celoročne vonku a tam sa na zimu cirkus zazimuje a ostáva len chovne stádo. Príbuzenská plemenitba, Hmm je mi to smiešne , prepačte za výraz... Porovnával som rodokme z troch krajín SVK, CZ a AUT , ked som sa dostal na koniec bolo to všetko po jednom Samcovi.... Tak si urobte svoj obraz? Každý si musí nájsť svoju cestu...

Chovám léta výstaváky a tak mám nejvíce mladých v zimě.Momentálně u 18 samic něco přes 130 mladých.Jedna mně mladé nechala,už má 3 dny další a jedna,což už jsem psala měla 2 živé v hnízdě a 3 u hnízda mrtvý,ale té jsem vrh doplnila od jiné samice.Králíci jsou venku v klasických králíkárnách,některé samice mají kotiště,některé ne,nevyužívají ho.Tím,že jsou mladé v zimě proti přírodě,je myšleno,že se prostě se strátami musí počítat.
Často slýchám,že dnes jsou králíci jiní než dřív,já ale říkám,že to není králíky,ale výběrem do chovu.Dřív si nikdo nenechával samice co se špatně připopuštěly,špatně odchovávaly,samice,co je ruší kde co,samce,co nechtějí skákat atd.Tím se vlastně přirozeně vyřazovali jedinci se špatnými vlastnostmi a v chovu zůstavyli jedinci se žádoucími vlastnostmi.Jde to i nyní,ale vyžaduje to čas,trpělivost a hlavně neustále vybírat kvalitní jedince a ty,co mé představě neodpovídají vyřazovat.Často slýchám od chovatelů,že vysoko ohodnocené samice jsou problematické.Když řeknu,že to tak není a že záleží ,co si do chovu vyberou,nevěří.Chováme třeba Aljašky 40 let,mám většinu samic svých a ikdyž jsou bodově hodnoceny 96 a více,přesto odchovávají bez velkých problémů,ale také jsme za ta léta celou řadu vysoko hodnocených samic vyřadili,jelikož mým představám neodpovídaly.Co se týká příbuzenské plemenitby.Ta sama o sobě není špatná,jen se musí vybírat kvalitní jedinci aby se upevńovaly žádoucí vlastnosti,jelikož se příbuzenskou plemenitbiu upevňují i vlastnosti nežádoucíNapř.pokud spojím samici,která se špatně připouští,má málopočetné vrhy se samcem který také není extra hrr na připouštění,těžko můžeme očekávat,že potomstvo bude lepší.Pokud mám opravdu kvalitního samce,používám liniovou plemenitbu.Mám dokonce linii od prvního samce před 40 lety.A vzhledem k tomu,že se za ta léta snížila váha Al,díky dovozu z Německa se králíci zkrátili a nyní je často problém s dosažením váhy,je naše linie velice žádaná.Samci i samice jsou stále dlouzí a hlavně u nich není problém s váhou a ani s odchovem.
Co se týká krmení,každý má jiné zkušenosti,kažkému vyhovuje něco jiného a těžko se radí.Co funguje mně,nemusí někomu jinému.Každý si to musí vyzkoušet a vychytat.My třeba krmíme hlavně oves,vločky dávám jen mladým když začínají žrát.
Jinak mám směs oves,granule,ječmen,slunečnici,vojtěškové úsušky,dáváme i máčené řepné řízky s otrubami a nebo i sladový květ.Za velkých mrazů přidáváme i kukuřici.
Georgi

XXX.XXX.168.10
Musím souhlasit s jívou že všechno záleži na tom jaké jedince si do chovu vyberete.Každá chyba se násobí.Když jde samice špatně připustit, má problém s kocením,hnízda jsou málá,samice se špatně stará o mladé nebo vůbec pak se tyto vlastnosti v dalších generacích násobí.Proto samici, když se objeví tyto problémy,zkouším maximálně dvakrát.Potom už jedince vyřazuji.Moje kalifornská samička prvnička má v hnízdě 8ks malých třítýdenních králíčků.Příbuzenskou plemenitbou si právě všechny problémy vytvoříte nebo ještě prohloubíte.Dobré vlastnosti se mohou také násobit.K příbuzenské plemnitbě se musí přistupovat velice a velice opatrně.Já ji nedoporučuji.Ono se ne nadarmo říká,že to chce vždycky novou krev.U čistokrevných a bodovaných zvířat víte jaké vlastnosti můžete očekávat v potomstvu-

hokrví
napsal(a):
Jivo jak tu čtu, chováte převážně výstaváky, když doplníte hnízdo, jak pak poznáte který to byli.
Vzhledem k tomu,že chováme tři plemena Al,Ha,Tč,dám je prostě k samici jiného plemene nebo k samici od které momentálně mladé tetovat nechci.

napsal(a):
Vzhledem k tomu,že chováme tři plemena Al,Ha,Tč,dám je prostě k samici jiného plemene nebo k samici od které momentálně mladé tetovat nechci.
A ja som myslel, že sa mu urobí Piercing do uška....

napsal(a):
A ja som myslel, že sa mu urobí Piercing do uška....
Piersing nevím,ale zkoušela jsem propíchnout ucho a obarvit tetovací barvou.U Ha i Tč jsem tu tečku našla,ale u černých Al ne.Také jsem slyšela udělat na hřbetě barevnou čárku lakem na nehty,ale nevím,nezkoušela jsem to.

napsal(a):
Piersing nevím,ale zkoušela jsem propíchnout ucho a obarvit tetovací barvou.U Ha i Tč jsem tu tečku našla,ale u černých Al ne.Také jsem slyšela udělat na hřbetě barevnou čárku lakem na nehty,ale nevím,nezkoušela jsem to.
Ano, myslené to bolo tak, že prepichnuť a zafarbiť, aj ked som už videl aj zastrih do ucha... no to boli Pokusné králiky .... Dobrá je aj kvalitná Fixa no na prťata je lepši piercig...
napsal(a):
Ano, myslené to bolo tak, že prepichnuť a zafarbiť, aj ked som už videl aj zastrih do ucha... no to boli Pokusné králiky .... Dobrá je aj kvalitná Fixa no na prťata je lepši piercig...
Zkoušel jsem zástřih, ale nějak jsem to nenašel.
Buď to srostlo, nebo jsem udělal zástřih moc malý. U tak malých králíků je problém... vůbec se trefit ucha :-)

borax
napsal(a):
Zkoušel jsem zástřih, ale nějak jsem to nenašel.
Buď to srostlo, nebo jsem udělal zástřih moc malý. U tak malých králíků je problém... vůbec se trefit ucha :-)
Borax, tiež som to skúšal a je to na P, R ,D. Hovorím lepší je piercing,, a i dealne sa mi vidí niečo také jak maju Kočarovic králici...

No nemám potuchy kedy sa štitkuje Hyla ... Ale napadá ma, že ked si objednám jednodenné prťata z Francie napr. tak jak sú označené? A v spojitosti stým som počul že sa bežne čipujú , jak psi asi? to sú veci u nás asi nemožné? Cena ? Kto vie odpovie? Celkom dobra téma ,na nový rok...
napsal(a):
No nemám potuchy kedy sa štitkuje Hyla ... Ale napadá ma, že ked si objednám jednodenné prťata z Francie napr. tak jak sú označené? A v spojitosti stým som počul že sa bežne čipujú , jak psi asi? to sú veci u nás asi nemožné? Cena ? Kto vie odpovie? Celkom dobra téma ,na nový rok...
Cena čeho?
Jednodenních mláďat z Francie?
Pokud nemáte farmu, dost pochybuji že Vám to prodají.
A i kdyby, musel by jste si tam zajet sám.
Mimo jiné je to náročné i z důvodu koordinace vrhů.
To by Vás přišlo asi na dost velký peníze.
Nic pro drobnochov.

Borax, nechcem si objednať,len ma zaujímalo či su nejak označené tie jednodňové... Lebo som počul že sa čipujú aj králiky... Tak ma to zaujalo že či aj u nas alebo v u vas ma niekto nejake info a jaká je cena za čipovanie... Hybrida v chove nemám a už ani nechcem... mám svoje priority a cestu som si našiel...
napsal(a):
Borax, nechcem si objednať,len ma zaujímalo či su nejak označené tie jednodňové... Lebo som počul že sa čipujú aj králiky... Tak ma to zaujalo že či aj u nas alebo v u vas ma niekto nejake info a jaká je cena za čipovanie... Hybrida v chove nemám a už ani nechcem... mám svoje priority a cestu som si našiel...
Tak s tím Vám neporadím.
Ještě jsem se s čipovaným králíkem nesetkal.
Hyplus z Francie je tetovaný a Hyla od J.K.má štítek.
hokrví
napsal(a):
Když fungoval rozvoz králíků Hyplus, tak někteří brali jednodenní králíčata. Osobně jsem bral vždy starší, již tetovaná zvířata. Do Žamberku, kde jsme převzali králíky, nás jezdilo kolem 7 chovatelů.
A už nefunguje?
Přece ty farmy někdo musí zavážet, ne?
Dost pochybuji, že by si pro to do Francie každý "farmář" jezdil.
200 samic do osobáku asi nedáte :-)
Mě by spíš zajímalo jestli se do ČR vozí Hycole.
Chtěl bych je v drobnochovu vyzkoušet.

HYCOLE Hungary máte cca 400 km... Za 4hodky po dialnici dokonca...
borax
napsal(a):
A už nefunguje?
Přece ty farmy někdo musí zavážet, ne?
Dost pochybuji, že by si pro to do Francie každý "farmář" jezdil.
200 samic do osobáku asi nedáte :-)
Mě by spíš zajímalo jestli se do ČR vozí Hycole.
Chtěl bych je v drobnochovu vyzkoušet.
Není mi známo zda funguje, já přešel na itálii a pak skončil. Nyní chovám jen pro radost.

borax
napsal(a):
To samozřejmě vím, no jen nevím jestli se Vámi někdo bude bavit, když si přijedete pro pět samííc
Borax a čo tak skúsiť niečo pekné a dostupné , napr Nitrana?😁
napsal(a):
Borax a čo tak skúsiť niečo pekné a dostupné , napr Nitrana?😁
Miško, toho jsem ještě nechoval..
Prošel jsem snad všemi masnými plemeny.
Netvrdím, že brojleři jsou dokonalými králíky.
Ale tak nějak jsem si na ně zvykl.
Někoho baví experimentovat křížením.
Já jsem vždy jen krmil, výstavy jsem dříve navštěvoval jen kvůli kontaktům a nákupu chov.materiálu.
Časem jsem zjistil, že mě to nijak neobohacuje a bere mi to jen čas.
Škoda, že neumím angl., nebo německy.
Určitě bych se pokusil,jen tak pro sebe, přívézt něco jiného než je dostupné v ČR.
Jen ze zvědavosti
Ale to jsme docela odbočili od zadání vlákna.
davidch
napsal(a):
Všichi píšou krmení oves-granule-ječmen, ale jaké granule? Na výkrm?
Když chcete mladé králíky vykrmit,tak zakoupite granule na vykrm plus oves,ječmen..mladičkým z hnizda ještě ovesne vlocky,i pro samici na mliko..granule bez léčiv..krmna davka se upravuje podle věku kralika a podle jeho stavu,napr.brezi samice a po porodu musi dostávat kvalitnější krmnou dávku..
ančovička1
napsal(a):
Když chcete mladé králíky vykrmit,tak zakoupite granule na vykrm plus oves,ječmen..mladičkým z hnizda ještě ovesne vlocky,i pro samici na mliko..granule bez léčiv..krmna davka se upravuje podle věku kralika a podle jeho stavu,napr.brezi samice a po porodu musi dostávat kvalitnější krmnou dávku..
tak ja nikdy nemenim krmnu davku co sa tyka obsahu,miesam krmne granule s ovsom,menim len mnostvo krmnej davky a pomer granul a ovsa, ja som spokojny a dufam ze aj kraliky

Borax, tiež nechodím na výstavy už dávno. a vlastne som tak prešiel podobne ako Vy svojou vlastnou cestou... Tiež som mal v kotercoch všeličo aj HY a aj HY+... Prišlo mi to všetko rovnaké až som dostal chovný pár Nitrana a bolo rozhodnuté... Idem svojou cestou a som spokojný, Poznáte to isto sám , ked má králik meno a aj naň reaguje je to viac ako len mäso...