Uživatel s deaktivovaným účtem

Kdysi jsem měla skupinový chov 4 samice a samce ve chlévě.Králíci běhali pod kozama,ale měli i svůj box kam se kozy nedostaliy.Měla jsem 6 různých kotišť,ale stalo se mně,že měli dvě samice mladé v jednom hnízdě a ještě pod krmítkem kozy.Odchovávali bez velkých problémů,ale samice se spolu dobře snášely a hlavně měly velký prostor.1,5m2 se mně zdá málo,ale jak říkám záleží hodně na samicích.
ančovička1
napsal(a):
Tedy,Olanku,takový zkušený chovatel😁..stalo se mi to kdysi,prehledla jsem samce (špatně jsem prohlížela) u mladych samicek, po zjištění jsem samce vyndala,za čas v rohu chlupy,hnizdo,mladé,ale už ušlapnane..takže nedoporučuji
Nejprve jsem se lehce usmál,zkušená chovatelka přehlédla samce,ale musím přiznat,že se pokouším rozeznat pohlaví králíků dle vnějších znaků a chování,dosud neúspěšně.Existuje u králíků také pohlavní nevyhraněnost v pozorovatelném chování?
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Kdysi jsem měla skupinový chov 4 samice a samce ve chlévě.Králíci běhali pod kozama,ale měli i svůj box kam se kozy nedostaliy.Měla jsem 6 různých kotišť,ale stalo se mně,že měli dvě samice mladé v jednom hnízdě a ještě pod krmítkem kozy.Odchovávali bez velkých problémů,ale samice se spolu dobře snášely a hlavně měly velký prostor.1,5m2 se mně zdá málo,ale jak říkám záleží hodně na samicích.
Souhlas,na samicích záleží vždy a do křesťanských chovů harém nepatří,Pořídím další kotec.
Olánek
napsal(a):
Nejprve jsem se lehce usmál,zkušená chovatelka přehlédla samce,ale musím přiznat,že se pokouším rozeznat pohlaví králíků dle vnějších znaků a chování,dosud neúspěšně.Existuje u králíků také pohlavní nevyhraněnost v pozorovatelném chování?
Někteří jedinci jsou dost neklidní a člověk je rád, že je nemusí dlouho držet v rukách.
😀tak jsem Olánka potěšila,že i mistr tesař se někdy utne😁,ale je to fakt,když se kralici prohlizeji podle pohlavnich orgánů,někteří mladí samecci jsou ještě málo vyvinutí a ještě se cukaji,že to za čas musim prohlížet znovu..no a stalo se..a musim souhlasit s Jivou,ten prostor je vhodný pro samici jednu s mladými..podle vnějších znaků se daji králíci rozeznat později,podle hlavy,celkoveho postoje..ja to poznám i podle podle kůže😀samci maji kůži mnohem silnější,než samičky...zvednu ho za kůži na hřbetě a je to jasné😁zkuste to..
Olánek
napsal(a):
Mám dvě samice v jednom kotci,přesněji v ohrádce cca 1,5 m čtvereční.Co lze očekávat po připuštění?
Zkušenost pár dní stará. Dvě samice, které spolu vyrůstaly od 2 měsíců věku, celou dobu absolutně bez problémů. Jsou v kotci cca 100x70. Připuštěné ve stejný den, na porod připravená dvě kotiště. Porodily ve stejný den - do stejného kotiště a přímo do stejného hnízda! Vrhy nebyl problém rozeznat, jeden světlý, druhý tmavý. Ale v součtu bylo v hnízdě mláďat tolik, že i při střídání dvou matek jsem předpokládala, že slabší mláďata se nenakrmí. Proto jsem zariskovala a vrhy oddělila do dvou kotišť. Nevyšlo to :-( jedno kotiště nepřijaly a do rána bylo rozhrabané a mláďata mrtvá, studená. Zda by opravdu byli dost nakrmení všichni, kdyby zůstali v jednom hnízdě, nevím. Z pohledu samic ale stále naprosto bez problémů. Jen nevím, jak vyřešit popsanou situaci, zda by byla šance odchovat oba celé vrhy "na jedné hromadě".
kosta
napsal(a):
Já bych jim dala týden před porodem do ohrádky přepážku aby byly oddělené a aby
to taky nepřelezly,.
Jenže to už není rozdíl od rozdělení do dvou kotců. Ale když vám dvě samice žijí naprosto harmonicky spolu, tak rozdělením i na pár dní je tomu konec. A přitom dle mého v dostatečném prostoru je jim ve dvou prostě lépe než každé samotné.