Uživatel s deaktivovaným účtem

Jeden pozemok aj s pokosenym namokol cez tieto dni takže nič
Na ďalšom budeme kosiť tento alebo budúci týždeň a na ostatných neviem kedy

My sme kosili minulý týždeň ale u nás pršalo tak velmi že celý pozemok (nie až tak veľký) sme nechali tak a teraz ho ideme iba pohádzať na hnojisko takže tento rok 1-2 Bali na zimu kúpiť budeme musieť
BOZ

XXX.XXX.68.47
Nastesti se mi povedlo posect 1.6 a sklidit 4.6.. ale bylo to na drc. Zena furt rikala ze nadavam ze je sucho a pak ze furt prsi.. ikdyz je pravda ze mam sect jeste cca 2000m2, ale tech 5500m2 mam sklizenych a krasne voni. Docela ho bylo i dost nato jak to vypadalo..

vojtěška je usušená na půdě a sad posekáme nazeleno a dám to sežrat koním.

U nás snad nebyly dva dny bez deště.S velkým úsilím jsme usušili příkopy okolo pole,sousedi nám posekali v pátek zahradu,ale včera přišel přívalák,kroupy,bouřka.Sice jsme to stihli dát do kup,ale ani dnes to nevypadá,že nebude pršet.Bohužel ostatní velké plochy stojí.Naštěstí to zatím nelehlo.Vypadá to,že budeme sušit až v červenci.
Tak právě prošla další bouřka s lijákem.Všude i v trávě stojí voda.
Georgi

XXX.XXX.168.10
Stihnul jsem usušit vždycky mezi bouřkama a sena mám jako nikdy . Přesně ty dva nebo dvaapůl dne .Myslím že jsem měl i trochu štěstí , vždycky jsem přivezl seno domů a hned začalo pršet . Už mám všechno seno doma a víc ho nepotřebuju .
Peklo je slabé slovo, na to co jsme si letos užili se sušením sena.
Nikdy jsem seno nedával seno do kopek.Letos šlo do kopek prakticky všechno.
Sekl jsem tak, že mi hned do zeleného zapršelo.Tak abych"našetřil"čas na sušení.Podařilo se, sena je opravdu hodně.
Ale za cenu totálního vyčerpání celé rodiny.
Ještě část suším, ale už bych se teoreticky bez dalšího sena( co do množství ) obešel.

Tak to máte štěstí,že jste něco usušil.U nás se přehnala velká voda,tráva zatopená,kupky oplavené.
napsal(a):
Tak to máte štěstí,že jste něco usušil.U nás se přehnala velká voda,tráva zatopená,kupky oplavené.
Člověk se na tom nadře a všechno je v...
Loni seno nebylo z důvodu sucha.Letos nebude z důvodu neustálých dešťů.
V takovém počasí se nedá plánovat ani sečení, natož sušení.

borax
napsal(a):
Člověk se na tom nadře a všechno je v...
Loni seno nebylo z důvodu sucha.Letos nebude z důvodu neustálých dešťů.
V takovém počasí se nedá plánovat ani sečení, natož sušení.
U nás se včera vylil potok,prohnal se vesnicí,zatopil několi domů,o zahradách nemluvě.Vše je tak mokré,že se nikam nedá ani šlápnout,natož vjed s nějakou technikou.A déšť hlásí stále.
Ráda bych radu od zkušenějších , za 8 let co suším seno se mi vždy poštěstilo usušit za slunečného týdne, ale letos to vidím bledě. Sekám vždycky až koncem června, máme tu vysokou vzdušnou vlhkost a raní rosy jak prase, louku mám spíš květnatou a také hodně dužnatých a tvrdých stonků (kopretiny,chrpy, řebříčky), mám to do půli stehen, závidím těm co usuší za tři dny jak tu někdo popisoval. Mám co dělat abych dosušila za týden a to musí prát slunce a dvakrát denně obracet a večer do kupek, jinak je seno žluté od vlhkosti. Boužel nemám možnost seno dát na půdu, takže zkouším podle rad dědy - až ten nejtlustší stonek praskne máš suché- a pak rovnou pytluji do jutových pytlů. Tak tedy dnes jsem posekala, lístky zavadlé stonky šťavnaté, zítra má svítit ještě slunce ale ve středu déšť, může se mi seno zapařit, znehodnotit když ho takhle zavadlé dám na stojany - u nás to bývaly trojnožky ( částo spíš vidím ve tvaru stanu) a třeba přikryju plachtou?
mlckova
napsal(a):
Ráda bych radu od zkušenějších , za 8 let co suším seno se mi vždy poštěstilo usušit za slunečného týdne, ale letos to vidím bledě. Sekám vždycky až koncem června, máme tu vysokou vzdušnou vlhkost a raní rosy jak prase, louku mám spíš květnatou a také hodně dužnatých a tvrdých stonků (kopretiny,chrpy, řebříčky), mám to do půli stehen, závidím těm co usuší za tři dny jak tu někdo popisoval. Mám co dělat abych dosušila za týden a to musí prát slunce a dvakrát denně obracet a večer do kupek, jinak je seno žluté od vlhkosti. Boužel nemám možnost seno dát na půdu, takže zkouším podle rad dědy - až ten nejtlustší stonek praskne máš suché- a pak rovnou pytluji do jutových pytlů. Tak tedy dnes jsem posekala, lístky zavadlé stonky šťavnaté, zítra má svítit ještě slunce ale ve středu déšť, může se mi seno zapařit, znehodnotit když ho takhle zavadlé dám na stojany - u nás to bývaly trojnožky ( částo spíš vidím ve tvaru stanu) a třeba přikryju plachtou?
Suším seno od 15 let.
Nikdy jsem nezažil tak špatný rok jako letos!!
Nechci Vás strašit, ale to neusušíte.
Ráno je šílená rosa, je chladno, bez slunce a vysoká vzdušná vlhkost.
Letos je to extrém.
Jezéďákům do toho posečeného, téměř usušeného týden pršelo.
Teď sbírají hnědý hnus.Ještě teď večer jezdí...
Zítra má opět pršet.
Vždycky vadí když do sena zaprší. Pokud je to jenom přeháňka nebo krátkodobý déšť, neni to až taková katastrofa. Je potřeba ho hned po dešti nadzvednout, provzdušnit, aby se mohla voda odpařit. Pokud je déšť dlouhodobý, tak už nemá cenu něco s nim dělat. Seno je vyprané, dojde k fermentaci a chytá se v něm hniloba a plíseň. Ale už naši dědové říkali, že správné seno má jednou zmoknout. A ještě jedno moudro jsem od dědy slýchal, že při sklizni může seno mlaskat, ale otava musí praskat. Tím bylo řečeno, že seno může být i vlhčí, ale otava perfektne proschlá.
ondra99
napsal(a):
Ja posekal vcera....dnes je to pekne oschle,ale asi bude prset....vadi to,kdyz do na pul proschleho sena,co lezi na zsmi zaprsi?vsechny leta jsem ususil bez deste
Takhle mi to "nachystal" kamarád.
Posekl, nechal v pokosech.Celý den se to sušilo.Napůl zelené jsem to dal do kopky.Na cca 3 dny(pršelo) předevčerem jsem to navečer rozhodil.
Bylo brutálně zamračené, prostě na riziko.Včera ráno jsem to nadzvedl, dvakrat za den otočil a večer dával na půdu.
Není to sice výběrová kvalita, ale nepršelo mi do toho 3 dny.Takže to není rezavé a plesnivé.
Seno relativně o.k.
horal
napsal(a):
Vždycky vadí když do sena zaprší. Pokud je to jenom přeháňka nebo krátkodobý déšť, neni to až taková katastrofa. Je potřeba ho hned po dešti nadzvednout, provzdušnit, aby se mohla voda odpařit. Pokud je déšť dlouhodobý, tak už nemá cenu něco s nim dělat. Seno je vyprané, dojde k fermentaci a chytá se v něm hniloba a plíseň. Ale už naši dědové říkali, že správné seno má jednou zmoknout. A ještě jedno moudro jsem od dědy slýchal, že při sklizni může seno mlaskat, ale otava musí praskat. Tím bylo řečeno, že seno může být i vlhčí, ale otava perfektne proschlá.
a o senoseči nic ? nebo to o otavě platí i pro senoseč :) .O tom jednou zmoklém seně mi říkali taky jen nevím kdy je to nejvhodnější ...
Dneska prší od dvou, tak jsem zvědavá, mám to v kopách pod provizorní stříškou a přes to plachta takový stan tak snad se to nezapaří, už dva dny se to sušilo, snad to bude od zítřka lepší
Kolem 10 lehce sprchlo, ale pak se rozpršelo a jak říká Josef Kemr až do půl čtvrté, pak jsem šel sekat před barák mezi stromky tak 20 na 20 m a hrůza a běs, samí mravenci, 20 kup možná i více. Kosou to člověk pořád napaluje a oni lezou po nohách a koušou jako sviňa. Jak se těch mravenců zbavit, neví někdo nějaký recept.
hokrví
napsal(a):
Kolem 10 lehce sprchlo, ale pak se rozpršelo a jak říká Josef Kemr až do půl čtvrté, pak jsem šel sekat před barák mezi stromky tak 20 na 20 m a hrůza a běs, samí mravenci, 20 kup možná i více. Kosou to člověk pořád napaluje a oni lezou po nohách a koušou jako sviňa. Jak se těch mravenců zbavit, neví někdo nějaký recept.
prolívat chemií bohužel jinak nic
hokrví
napsal(a):
To chce občas i umýt nohy. Mravenci jdou po čichu. Jak cítí něco co připomíná mršinu..., tak jdou přirozeně za potravou .
Doma a okolo domu máme domečky do kterých liju modrou tekutinu, je to od firmy co dělá bio preparáty i na slimáky takové granule, žluto zelené logo, venku sypem posypky bílá piksla myslím biotol se to jmenuje, většinou pochcípají, nejlepší je udělat roztok, rozhrábnout hnízdo a důkladně prolít
a pro petra : v tom případě u nás chcíplo stádo volů

Tak u nás momentálně přívalák,potoky vody.Valník sena jsme šoupli do stodoly už začínalo pršet.Dnes jsme posekali 1/3 sadu,na celý si v tomto počasí vůbec netroufáme.

Tak to se tedy máte,u nás prší od včera asi od 16 hodin neustále.Takže potok opět stoupá a lidé u něj se jen modlí aby se opět nevylil a oni zase neplavali.
hokrví
napsal(a):
Tak to zkuste, hlavně tu ranní studenou sprchu ta mě vždy dokonale probudí.
To víte že jo a pak na mě polezou ti mravenci. Kdepak, čistota, to je jen půl zdraví. A já chci být zdravý naplno a né si hned po ránu na staré kolena působit revma. Jak říká klasik: "...já sa nemosím kůpat, já sem sa kůpál v sobotu..."