Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.6.2020 17:19
ondra99

XXX.XXX.213.156

tak jak jste na tom se susenim?ja neposik jeste nic,mam obavy jestli letos ususime

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.6.2020 18:53

Jeden pozemok aj s pokosenym namokol cez tieto dni takže nič
Na ďalšom budeme kosiť tento alebo budúci týždeň a na ostatných neviem kedy

11.6.2020 19:44
borax

XXX.XXX.91.21

Je to špatný.Tráva lehla, začíná zahnívat a stále prší.

12.6.2020 06:30
kamil.č

XXX.XXX.142.1

Ano, je to špatné. Posekl jsem v pondělí 1.6. a ještě dnes to otáčím na zemi ve stodole. Ale už to vypadá dobře, dnes večer to rozhodím po půdě.

Snad už teď bude hezky. Ať se vám to povede!

12.6.2020 11:40
horal

XXX.XXX.13.30

Tak já ještě ani stéblo. Pořád poprchává a teď pršelo téměř tři dny v kuse. Dnes se udělalo hezky, ale zítra odpoledne má už opět pršet a pak celý týden.

12.6.2020 12:08

My sme kosili minulý týždeň ale u nás pršalo tak velmi že celý pozemok (nie až tak veľký) sme nechali tak a teraz ho ideme iba pohádzať na hnojisko takže tento rok 1-2 Bali na zimu kúpiť budeme musieť

BOZ

12.6.2020 20:45
BOZ

XXX.XXX.68.47

Nastesti se mi povedlo posect 1.6 a sklidit 4.6.. ale bylo to na drc. Zena furt rikala ze nadavam ze je sucho a pak ze furt prsi.. ikdyz je pravda ze mam sect jeste cca 2000m2, ale tech 5500m2 mam sklizenych a krasne voni. Docela ho bylo i dost nato jak to vypadalo..

12.6.2020 23:13

vojtěška je usušená na půdě a sad posekáme nazeleno a dám to sežrat koním.

14.6.2020 09:19

U nás snad nebyly dva dny bez deště.S velkým úsilím jsme usušili příkopy okolo pole,sousedi nám posekali v pátek zahradu,ale včera přišel přívalák,kroupy,bouřka.Sice jsme to stihli dát do kup,ale ani dnes to nevypadá,že nebude pršet.Bohužel ostatní velké plochy stojí.Naštěstí to zatím nelehlo.Vypadá to,že budeme sušit až v červenci.
Tak právě prošla další bouřka s lijákem.Všude i v trávě stojí voda.

Georgi

14.6.2020 12:56
Georgi

XXX.XXX.168.10

Stihnul jsem usušit vždycky mezi bouřkama a sena mám jako nikdy . Přesně ty dva nebo dvaapůl dne .Myslím že jsem měl i trochu štěstí , vždycky jsem přivezl seno domů a hned začalo pršet . Už mám všechno seno doma a víc ho nepotřebuju .

14.6.2020 14:08
Valentko

XXX.XXX.104.177

Tento rok vyzerá že bude sena menej. My máme v zahrade miešanku a je redšia ako po minulé roky

14.6.2020 19:01
borax

XXX.XXX.91.21

Peklo je slabé slovo, na to co jsme si letos užili se sušením sena.
Nikdy jsem seno nedával seno do kopek.Letos šlo do kopek prakticky všechno.
Sekl jsem tak, že mi hned do zeleného zapršelo.Tak abych"našetřil"čas na sušení.Podařilo se, sena je opravdu hodně.
Ale za cenu totálního vyčerpání celé rodiny.
Ještě část suším, ale už bych se teoreticky bez dalšího sena( co do množství ) obešel.

14.6.2020 20:34

Tak to máte štěstí,že jste něco usušil.U nás se přehnala velká voda,tráva zatopená,kupky oplavené.

14.6.2020 21:50
borax

XXX.XXX.91.21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak to máte štěstí,že jste něco usušil.U nás se přehnala velká voda,tráva zatopená,kupky oplavené.

Člověk se na tom nadře a všechno je v...
Loni seno nebylo z důvodu sucha.Letos nebude z důvodu neustálých dešťů.
V takovém počasí se nedá plánovat ani sečení, natož sušení.

15.6.2020 06:58

borax napsal(a):
Člověk se na tom nadře a všechno je v...
Loni seno nebylo z důvodu sucha.Letos nebude z důvodu neustálých dešťů.
V takovém počasí se nedá plánovat ani sečení, natož sušení.

U nás se včera vylil potok,prohnal se vesnicí,zatopil několi domů,o zahradách nemluvě.Vše je tak mokré,že se nikam nedá ani šlápnout,natož vjed s nějakou technikou.A déšť hlásí stále.

15.6.2020 13:59
borax

XXX.XXX.91.21

90% už je pod střechou.Rozdílné kvality, ale nic vyloženě špatného.
Ještě asi 100*50 m2 se suší.
Slunce svítí naplno, pofukuje větřík.
Snad to klapne.
Jivo je to hrozný, je mi těch lidí moc líto.
Mladý člověk ztrátu domu "rozchodí ".
Starý, nemocný člověk už ne :-(

22.6.2020 22:33
mlckova

XXX.XXX.63.130

Ráda bych radu od zkušenějších , za 8 let co suším seno se mi vždy poštěstilo usušit za slunečného týdne, ale letos to vidím bledě. Sekám vždycky až koncem června, máme tu vysokou vzdušnou vlhkost a raní rosy jak prase, louku mám spíš květnatou a také hodně dužnatých a tvrdých stonků (kopretiny,chrpy, řebříčky), mám to do půli stehen, závidím těm co usuší za tři dny jak tu někdo popisoval. Mám co dělat abych dosušila za týden a to musí prát slunce a dvakrát denně obracet a večer do kupek, jinak je seno žluté od vlhkosti. Boužel nemám možnost seno dát na půdu, takže zkouším podle rad dědy - až ten nejtlustší stonek praskne máš suché- a pak rovnou pytluji do jutových pytlů. Tak tedy dnes jsem posekala, lístky zavadlé stonky šťavnaté, zítra má svítit ještě slunce ale ve středu déšť, může se mi seno zapařit, znehodnotit když ho takhle zavadlé dám na stojany - u nás to bývaly trojnožky ( částo spíš vidím ve tvaru stanu) a třeba přikryju plachtou?

23.6.2020 20:26
borax

XXX.XXX.91.21

mlckova napsal(a):
Ráda bych radu od zkušenějších , za 8 let co suším seno se mi vždy poštěstilo usušit za slunečného týdne, ale letos to vidím bledě. Sekám vždycky až koncem června, máme tu vysokou vzdušnou vlhkost a raní rosy jak prase, louku mám spíš květnatou a také hodně dužnatých a tvrdých stonků (kopretiny,chrpy, řebříčky), mám to do půli stehen, závidím těm co usuší za tři dny jak tu někdo popisoval. Mám co dělat abych dosušila za týden a to musí prát slunce a dvakrát denně obracet a večer do kupek, jinak je seno žluté od vlhkosti. Boužel nemám možnost seno dát na půdu, takže zkouším podle rad dědy - až ten nejtlustší stonek praskne máš suché- a pak rovnou pytluji do jutových pytlů. Tak tedy dnes jsem posekala, lístky zavadlé stonky šťavnaté, zítra má svítit ještě slunce ale ve středu déšť, může se mi seno zapařit, znehodnotit když ho takhle zavadlé dám na stojany - u nás to bývaly trojnožky ( částo spíš vidím ve tvaru stanu) a třeba přikryju plachtou?

Suším seno od 15 let.
Nikdy jsem nezažil tak špatný rok jako letos!!
Nechci Vás strašit, ale to neusušíte.
Ráno je šílená rosa, je chladno, bez slunce a vysoká vzdušná vlhkost.
Letos je to extrém.
Jezéďákům do toho posečeného, téměř usušeného týden pršelo.
Teď sbírají hnědý hnus.Ještě teď večer jezdí...
Zítra má opět pršet.

24.6.2020 09:07
ondra99

XXX.XXX.163.33

Ja posekal vcera....dnes je to pekne oschle,ale asi bude prset....vadi to,kdyz do na pul proschleho sena,co lezi na zsmi zaprsi?vsechny leta jsem ususil bez deste

24.6.2020 09:42
horal

XXX.XXX.13.28

Vždycky vadí když do sena zaprší. Pokud je to jenom přeháňka nebo krátkodobý déšť, neni to až taková katastrofa. Je potřeba ho hned po dešti nadzvednout, provzdušnit, aby se mohla voda odpařit. Pokud je déšť dlouhodobý, tak už nemá cenu něco s nim dělat. Seno je vyprané, dojde k fermentaci a chytá se v něm hniloba a plíseň. Ale už naši dědové říkali, že správné seno má jednou zmoknout. A ještě jedno moudro jsem od dědy slýchal, že při sklizni může seno mlaskat, ale otava musí praskat. Tím bylo řečeno, že seno může být i vlhčí, ale otava perfektne proschlá.

24.6.2020 10:43
hokrví

XXX.XXX.105.226

Tady u nás se říká, že seno má zmoknout 2x až 3x a to sousedovi, holt jsme přející lidé.

24.6.2020 12:04
borax

XXX.XXX.91.21

ondra99 napsal(a):
Ja posekal vcera....dnes je to pekne oschle,ale asi bude prset....vadi to,kdyz do na pul proschleho sena,co lezi na zsmi zaprsi?vsechny leta jsem ususil bez deste

Takhle mi to "nachystal" kamarád.
Posekl, nechal v pokosech.Celý den se to sušilo.Napůl zelené jsem to dal do kopky.Na cca 3 dny(pršelo) předevčerem jsem to navečer rozhodil.
Bylo brutálně zamračené, prostě na riziko.Včera ráno jsem to nadzvedl, dvakrat za den otočil a večer dával na půdu.
Není to sice výběrová kvalita, ale nepršelo mi do toho 3 dny.Takže to není rezavé a plesnivé.
Seno relativně o.k.

24.6.2020 15:51
mlckova

XXX.XXX.63.130

horal napsal(a):
Vždycky vadí když do sena zaprší. Pokud je to jenom přeháňka nebo krátkodobý déšť, neni to až taková katastrofa. Je potřeba ho hned po dešti nadzvednout, provzdušnit, aby se mohla voda odpařit. Pokud je déšť dlouhodobý, tak už nemá cenu něco s nim dělat. Seno je vyprané, dojde k fermentaci a chytá se v něm hniloba a plíseň. Ale už naši dědové říkali, že správné seno má jednou zmoknout. A ještě jedno moudro jsem od dědy slýchal, že při sklizni může seno mlaskat, ale otava musí praskat. Tím bylo řečeno, že seno může být i vlhčí, ale otava perfektne proschlá.

a o senoseči nic ? nebo to o otavě platí i pro senoseč :) .O tom jednou zmoklém seně mi říkali taky jen nevím kdy je to nejvhodnější ...
Dneska prší od dvou, tak jsem zvědavá, mám to v kopách pod provizorní stříškou a přes to plachta takový stan tak snad se to nezapaří, už dva dny se to sušilo, snad to bude od zítřka lepší

24.6.2020 18:27
hokrví

XXX.XXX.105.226

Kolem 10 lehce sprchlo, ale pak se rozpršelo a jak říká Josef Kemr až do půl čtvrté, pak jsem šel sekat před barák mezi stromky tak 20 na 20 m a hrůza a běs, samí mravenci, 20 kup možná i více. Kosou to člověk pořád napaluje a oni lezou po nohách a koušou jako sviňa. Jak se těch mravenců zbavit, neví někdo nějaký recept.

24.6.2020 18:42
horal

XXX.XXX.13.28

Pane Bože ty to vidíš, koza mi zdechla.
A čehož žádáš chalupníku?
Ať zdechne i sousedovi když se tak šklebil za plotem.

24.6.2020 21:53
mlckova

XXX.XXX.63.130

hokrví napsal(a):
Kolem 10 lehce sprchlo, ale pak se rozpršelo a jak říká Josef Kemr až do půl čtvrté, pak jsem šel sekat před barák mezi stromky tak 20 na 20 m a hrůza a běs, samí mravenci, 20 kup možná i více. Kosou to člověk pořád napaluje a oni lezou po nohách a koušou jako sviňa. Jak se těch mravenců zbavit, neví někdo nějaký recept.

prolívat chemií bohužel jinak nic

24.6.2020 22:05
hokrví

XXX.XXX.105.226

mlckova napsal(a):
prolívat chemií bohužel jinak nic

Doma lezou po terase, tam používám formitox, nevím zda to pomůže venku.

25.6.2020 08:14
petr008

XXX.XXX.76.218

hokrví napsal(a):

To chce občas i umýt nohy. Mravenci jdou po čichu. Jak cítí něco co připomíná mršinu..., tak jdou přirozeně za potravou .

25.6.2020 21:17
hokrví

XXX.XXX.105.226

petr008 napsal(a):
To chce občas i umýt nohy. Mravenci jdou po čichu. Jak cítí něco co připomíná mršinu..., tak jdou přirozeně za potravou .

Sprchuji se ráno studenou vodou a večer telou vdou, ruce a obličej si myji několikrát deně.

26.6.2020 06:28
mlckova

XXX.XXX.63.130

Doma a okolo domu máme domečky do kterých liju modrou tekutinu, je to od firmy co dělá bio preparáty i na slimáky takové granule, žluto zelené logo, venku sypem posypky bílá piksla myslím biotol se to jmenuje, většinou pochcípají, nejlepší je udělat roztok, rozhrábnout hnízdo a důkladně prolít

a pro petra : v tom případě u nás chcíplo stádo volů

26.6.2020 07:30
petr008

XXX.XXX.76.218

hokrví napsal(a):
Sprchuji se ráno studenou vodou a večer telou vdou, ruce a obličej si myji několikrát deně.

To je zvláštní, já to zdaleka tak nepřeháním a mravenci na mě nejdou.

26.6.2020 07:41
mlckova

XXX.XXX.63.130

petr008 napsal(a):

nejspíš se nebrodíte mraveništěm......

27.6.2020 13:12
hokrví

XXX.XXX.105.226

petr008 napsal(a):

Tak to zkuste, hlavně tu ranní studenou sprchu ta mě vždy dokonale probudí.

28.6.2020 16:03
slavik

XXX.XXX.101.252

Já jsem letos usušil perfektně. 1ha ani jednou nezmokl. Je v balících pod střechou.
Příští týden jdu séct podruhé vojtěšku-už začíná kvést.
Prší u nás jen tak lehce a kroupy se nám naštěstí každý rok vyhnou. Takže za mne OK
Ať se daří.

28.6.2020 16:26

Tak u nás momentálně přívalák,potoky vody.Valník sena jsme šoupli do stodoly už začínalo pršet.Dnes jsme posekali 1/3 sadu,na celý si v tomto počasí vůbec netroufáme.

28.6.2020 17:40
slavik

XXX.XXX.101.252

U nás je pařák a totální sucho, v potoce neteče voda.... Zítra jdu sušit a lituji že jsem to nezesekl dřív.

29.6.2020 08:31

Tak to se tedy máte,u nás prší od včera asi od 16 hodin neustále.Takže potok opět stoupá a lidé u něj se jen modlí aby se opět nevylil a oni zase neplavali.

29.6.2020 10:29
Varaxi

XXX.XXX.1.226

slavik napsal(a):
U nás je pařák a totální sucho, v potoce neteče voda.... Zítra jdu sušit a lituji že jsem to nezesekl dřív.

Odkud jste?
Loni v Čechách pršelo, na Moravě vyprahlina. Že by to bylo letos naopak?

29.6.2020 10:44
slavik

XXX.XXX.101.252

okres Uherské Hradiště u nás pršelo ráno cca od 8 do 9 hod, ale potok prázdný...

29.6.2020 12:45
petr008

XXX.XXX.76.218

hokrví napsal(a):
Tak to zkuste, hlavně tu ranní studenou sprchu ta mě vždy dokonale probudí.

To víte že jo a pak na mě polezou ti mravenci. Kdepak, čistota, to je jen půl zdraví. A já chci být zdravý naplno a né si hned po ránu na staré kolena působit revma. Jak říká klasik: "...já sa nemosím kůpat, já sem sa kůpál v sobotu..."

Přidejte reakci

Přidat smajlík