Chov králíků po letech

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.8.2020 16:33
Hanka48123

XXX.XXX.107.145

Dobrý den, prosím o zkušenosti.
Před lety měl manžel chov králíků na maso. Následkem častějších úhynů (zřejmě kokcidioza) celý chov zrušil.
Já bych ráda chov obnovila. Už asi 2 roky do manžela hučím a vypadá už trochu nalomeně:-), je tedy možné, že se snad narok zjara chlupáčů dočkám. Nicméně pořád se ohání tím, že králíci rádi chcípají. To sice chápu, ale říkám si, že za ty roky, co jsme je neměli, se třeba něco změnilo a třeba už je to lepší.
Můžete mi prosím poskytnout rady jako v podstatě úplnému začátečníkovi, jak chov udržet bez větších ztrát, kolik očkování - jestli jenom chovný pár nebo i mladé.... co je ideální na krmení, jaké plemeno pro začátek.....
Něco už jsem načetla, ale ty informace jsou hodně roztříštěné, kolikrát si i rozporují, jelikož.... samozřejmě nejlepší bude osobní zkušenost, jen bych se ráda vyhnula tomu, že pořídíme králíky a do roka nám to všechno vychcípá a dopadneme jako předtím....

Předem vám všem děkuji za odpovědi:-)

16.8.2020 16:48
rapotacka11

XXX.XXX.212.228

Když si pořídíte zdravé kusy k chovu
a budete se o ně řádně starat,
není důvod, proč by měli králíci hynout.
Udržovat čistotu, čistá voda, nervat do
nich ječmen a chleba, tak to musí jít.
https://www.ifauna.cz/kralici/clanky/chov/strana/3

Podrobněji jistě poradí někdo ze
zdejších, zkušených chovatelů.

16.8.2020 19:04
kaseva

XXX.XXX.155.74

Také jsme začínali znovu před 4 roky, tedy manžel koupil samici. Nakonec jsem se o to začala starat sama a letos máme 8 mladých. Vzhledem k příbuzenské plemenitbě u místních chovatelů jsem zakoupila vlastního samce.
Před 35 lety když jsme začínali, byl velký výběr plemenných králíků, tehdy byli rozšíření novozélandští králíci. Vždy jsem měla chovného tetovaného nepříbuzného samce a hodně chovatelů chodilo k nám.
Takže nepříbuzné zvířata, ustájení asi máte.
Manžel ještě vyrobil novou králíkárnu, teď je hodně nemocný. Seno máme z velké zahrady od otce zetě. Krmíme granulemi a senem, trávu nezkrmujeme právě kvůli úhynům. Králíčky dávám ven do ohrádky jen ať zábavím vnučky. Pokud by se objevila kokcidióza, léčím sulfadimidem, neléčím preventivně, neb se mi to loni nevyplatilo. Ještě dostávají na okus nálety javorů a jasanů. Když měli dva měsíce dostávali větvičky vrby, v okolí je jí hodně. Odstavují po 6 týdnech, když je králíčků méně i v 8 týdnech.
Připouštíme 2x ročně, na jaře a na podzim.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.8.2020 11:06
Uživatel s deaktivovaným účtem

Rapotačka Vám dala dobrý základ, ostatné je na už o vašich schopnostiach .Kraliky su vždy vabank, no každý hazard je návykový... Chovného materialu je dosť, pre hobby chov...

18.8.2020 20:26
Hanka48123

XXX.XXX.107.145

Dobrý den, všem vám moc děkuji za rady, do jara tedy vše promyslíme a naplánujeme, sboucháme králíkárnu a pustíme se - snad úspěšně - do chovu:-D Přeji vám všem bezva chov:-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík