Kuba071
napsal(a):
Zdravím kolegyně a kolegové,
mám na vás dotaz, samci VM se nechce skákat, na jaře bez problémů, mladý po něm byli, ale ted poslední 2 měsíce se mu nechce, k žrádlu oves seno obcas jablko, zkoušel jsem uz i dietu a furt nic, nějaká rada?
Diky.
Jak je starý?
Krmit jen ovsem je málo!
Je energeticky chudý.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kolik samec váží?Moje zkušenost je ,že se na všechny problémy s reproducí doporučuje dieta,ale opak je často pravdou.Mám 12 samců třech plemen.Celý rok je krmím směsí oves,granule,ječmen,slunečnice,vojtečkové úsušky,dostávají i repné řízky s otrubami.Dostávají dvě hrsti směsi,což je asi 12dkg,plus řízky navíc.Staří jsou od 2 do 6let a se skákáním problém nemám.Právě že králíci línali a to potřebují více energie, krmiva.Hubený samec skákat nebude,musí být v chovné kondici.

horal
napsal(a):
Je doba línání a připouštění je problematické, dokonce mohou být samci určitou dobu v tomto období i neplodní.
Ještě vám králíci línají?Já už mám chovné jedince přelínané.Mám 2 týdenní vrhy a 6 připuštěných samic.
krmiv

XXX.XXX.139.16
Kuba071
napsal(a):
Zdravím kolegyně a kolegové,
mám na vás dotaz, samci VM se nechce skákat, na jaře bez problémů, mladý po něm byli, ale ted poslední 2 měsíce se mu nechce, k žrádlu oves seno obcas jablko, zkoušel jsem uz i dietu a furt nic, nějaká rada?
Diky.
Samci i Samicam kupte Granule Energys kure Midi, nebo Granule Energys bazan granulove i samici budete koukat!!za 17 dní tam dejte samici. Ty granule + pouze stále přísun vody, opravdu to funguje.

krmiv
napsal(a):
Samci i Samicam kupte Granule Energys kure Midi, nebo Granule Energys bazan granulove i samici budete koukat!!za 17 dní tam dejte samici. Ty granule + pouze stále přísun vody, opravdu to funguje.
Granule pro slepice či bažanty,pro králíky tedy moc vhodné nebudou už pro nízký obsah vlákniny.
Krmiv

XXX.XXX.139.16
Budete koukat vážně to jedí a samci po tom skáčou, rozmnožují, vlákninu každý dává snad i petržel, řepu,mrkev to je samozřejmost....... Vodu stále přísun vody opravdu to zvýší u samců i samic reprodukci

Krmím samce úplně normálně,nedávám ani petržel,a skáčí také,takže v tom to nebude.

napsal(a):
Krmím samce úplně normálně,nedávám ani petržel,a skáčí také,takže v tom to nebude.
Súhlasím, jednoducho čo má akýkoľvek problém / aj s pripúšťanim /treba z chovu vyradiť... V prírode je prirodzená selekcia, základ.
Ráno vojenský budíček s trumpetou, poté samce prohnat deset koleček po kotci. Ke snídani mačkaný oves s celerem a trochu lihovarských úsušků. Poté odpočinek do oběda. V poledne senné granule, slunečnice, vojtěška, kukuřice a do vody trochu Bohemia sektu. Po obědě odpočinek s vážnou hudbou. K večeři nastrouhanou mrkev s jablíčkem posypané lněným semínkem a zakapané Plzeňskou dvanáctkou (postačí jakýkoliv ležák) a po večeři pohádka na dobrou noc. Po týdenní kůre obskočí i kočku.
zabralo

XXX.XXX.139.16
napsal(a):
Nám to vážně zabralo granule pro Slepice a bažanty a vodu k tomu petržel........

Zhrniem, momentálne držim 6 ks chovných samcov = dvoch plemien. Najstarší je cca 4 ročný a najmladší má rovný rok. Ani jeden nemá najmenší problém s pripúšťanim... Mám dvojtýždňový vrh a to sa tu veľa ľudí sťažuje že, pri linaní to nejde. Ide,😉 ako komu...
horal
napsal(a):
Ráno vojenský budíček s trumpetou, poté samce prohnat deset koleček po kotci. Ke snídani mačkaný oves s celerem a trochu lihovarských úsušků. Poté odpočinek do oběda. V poledne senné granule, slunečnice, vojtěška, kukuřice a do vody trochu Bohemia sektu. Po obědě odpočinek s vážnou hudbou. K večeři nastrouhanou mrkev s jablíčkem posypané lněným semínkem a zakapané Plzeňskou dvanáctkou (postačí jakýkoliv ležák) a po večeři pohádka na dobrou noc. Po týdenní kůre obskočí i kočku.
Proč tak složitě pane? Stačí nechat si od doktora předepsat viagru a tu pak podstrčit králíkovi s králičími granulemi. Za hodinu obskočí i panímámu .
Nyní vážně. Je to individuální a opravdu se stává, že v době línání může být samec neplodný a chvíli to trvá než se srovná. Neni to samo od sebe, ale je tam vždy něco co to podpoří. Třeba špatná výživa, nebo ustájení, anebo nějaká překonaná nemoc. Každopádně pokud se to prokáže a nezabřezne po něm víc samic, tak ho vyřadit z chovu. Jenomže se může stát že si ten pár prostě nesednul a samice toho samce nepříme. Měl jsem samici která měla v oblibě jenom jednoho samce, i když jí jiný obskočil prostě nezabřezla a to třeba byla u třech samců. Jak jsem ji dal k tomu správnému okamžitě byla svolná a také zabřezla. Někdy se prostě nedá hledat rozumné vysvětlení. Všechno prostě nejde podle standardu a jsou někdy situace které se nedají rozumně vysvětlit. Prostě je to příroda a i když ovládáme kde co přírodu nikdy neovládneme. V konkrétním případě se může jednat o momentální idispozici a za pár dní to bude v pořádku.