ZvědavýDavid

XXX.XXX.85.148
Dobrý den
chci se jenom zeptat jak dlouho mají být mláďata u samice po porodu?
Děkuji za odpovědi
Co to je za otázku?!
Kdy se mají odstavit?
https://www.ifauna.cz/kralici/diskuse/strana/2?hledat=odstav%20ml%C3%A1dat
georgi

XXX.XXX.168.114
Minimálně 6 týdnů až 10 týdnů podle kondice . Mladé po čtyřech týdnech dávám do chlívku a odstavuji po 2,5 měsících .
georgi

XXX.XXX.168.114
V tom odstavení má borax pravdu . Záleží na plemeni . Chovám křížence německého strakáče s masným plemenem .
Uživatel s deaktivovaným účtem

czt
napsal(a):
Většinou se odstavují když už vylézají z hnízda u samice a začnou žrát, ale odstavit je možno skoro kdykoli pokud je bude krmit ( Na krmení je nejlepší, pokud ještě chtějí sát, mléko tatra bez sladidel do kafe.) a hřát je v teple. (Když se se samicí něco stane. )
Mláďata,při dobré mléčnosti samice,vylézají z hnízda okolo 4týdnů,některá i dříve a to se rozhodně neodstavují.Neraďte bludy.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Mláďata,při dobré mléčnosti samice,vylézají z hnízda okolo 4týdnů,některá i dříve a to se rozhodně neodstavují.Neraďte bludy.
Nebuďte na ni zlá.
Lze samozřejmě i takto, pokud chovateli stačí, že z mláďat přežije jedno nebo pochcípají všechna, případně pokud potřebujete z velkého plemene vychovat zakrslého mrzáka, pak lze odstavovat i tímto způsobem.
Většině chovatelů které znám, ale nedělá dobře pohled na chcípající mladé králíky a vědí, že nejlepší prevencí je mateřské mléko v dostatečném množství po co nejdelší dobu a tak nechávají mláďata u samice, dokud od ní pijí. Krizové období je ve věku kolem 2 měsíců, proto nechávám u samice 2,5 měsíců i déle. Tři měsíce, žádný problém a mám klid a za minulý rok mi nechcíplo ani jedno mládě. Odchováno kolem 30 kousků. Nikam nespěchám, připouštím 2x do roka, je to v klidu a spokojenosti pro všechny zúčastněné.
georgi

XXX.XXX.168.114
A kolik mláďat zemře a nebo z nich budou mrzáci .czt píše bludy .
Tak znám profi chovatele, kteří takto odstavují a mláďata odchovávají na speciálních náhražkách a samice připouštějí 5x do roka, přičemž po roce samici vyřazují z chovu a vydělávají tímto způsobem. To už je pro mě ale průmysl. Jaké mají ztráty nevím, s tím se nikdo nechlubí. Neříkám, že je to špatné, ale já si pro rodinu chovám radši přirozenější cestou.
czt
napsal(a):
Většinou se odstavují když už vylézají z hnízda u samice a začnou žrát, ale odstavit je možno skoro kdykoli pokud je bude krmit ( Na krmení je nejlepší, pokud ještě chtějí sát, mléko tatra bez sladidel do kafe.) a hřát je v teple. (Když se se samicí něco stane. )
Zadavatel příspěvku neuvedl, jestli chce aby přežily, ale podle této odpovědi by bylo nejlépe je odstavit v den porodu, aby samice nebyla příliš mléčná, protože když odstavíte mezi 18 - 24 dnem, bude samice plná mléka a můžete tak přijít i o ní. Jestli- že mláďata ještě potřebují sát mléko, je asi lepší je nechat u samice. Odstavuji mladé ve věku 5 - 9 týdnů a to podle toho jakou mají kondici, většinou se to řídí počtem mladých ve vrhu. Chovám střední plemena + HYLA .