Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.12.2020 18:10
Vali80

XXX.XXX.236.165

Zdravím všechny,
mám dotaz, možná hloupý, ale nikdy jsem se s tím nesetkala. Samice (prvnička) se dnes okotila, sice udělala něco jako hnízdo, ale velmi plytké a v blízkosti dvířek (pod jeslemi na seno). Celou březost hrabala zadní rohy a nakonec si mladé uloží v docela blbém místě. Má jen 3 mladé, ale žádné pořádné hluboké hnízdo, jak dělají ostatní samice. Byli sice v chlupech, ale i tak si myslím, že pokud bude mrznout, nemají šanci. Pokud je dřív neušlape.
A teď dotaz: můžu mladé i s chlupy posunout více do zadní časti kotce? Jsem sice zastáncem, že si musí poradit sama, nechávám to na přírodě, ale ať po nich zase nešlape že jo. Občas prvnička mladé vytáhla, ale hnízdo udělaly vždy.
Za smysluplné odpovědi děkuji.
Z.

19.12.2020 19:41
hokrví

XXX.XXX.105.226

Zatím bych ji nechal v klidu a jen tiše sledoval, jak se bude chovat u prvničky nikdy nevíte. Mám Kvm a ta si před 16 dny udělala hnízdo pod závěsným krmítkem, taky u vrátek, zatím jsou v pořádku a už pomalu vykukují z hnízda. Tato samice už měla 5 porod a stejně jsem je nechal tam co porodila.

19.12.2020 19:58
Vali80

XXX.XXX.236.165

O.k. díky moc. Jen jsem ji navečer nakrmila a přilila vodu. Žádná kontrola. Ať má klid. Přes dvířka má deku, tak snad mladí vydrží. Ještě nosila v tlamce seno, tak snad mě ráno potěší nějakým hnízdem.

georgi

19.12.2020 20:25
georgi

XXX.XXX.168.114

Nechte jí v klidu . Některé samice staví velké hnízdo až druhý den po porodu . Je lepší jí sledovat a případně přistlat .

20.12.2020 09:47
Vali80

XXX.XXX.236.165

Tak hnízdo je pořád stejné, na stejném místě, ale malí vypadají spokojeně. Jsou klidní, samička taky. Vypadá to, že se stará. Oškubala se teda pořádně. Chlupů je plný kotec i na malých je beranice🙂 Na prvničku asi normální průběh. Člověk musí být spokojen i s málem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.12.2020 10:18
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud máte hnízdo u dvířek,dejte tam vyšší prkénko aby nemohli vypadnout při otevření,hnízdo případně upravte.Nahrńte k němu slámu,seno.Mně také na podzim udělala jedna samice hnízdo pod jesličkami na seno,přímo u dvířek.Měla jsem tam sice prkénko,ale postupně jsem tam musela dávat vyšší,jelikož jak mladé přikrývala byli čím dál výš a při otevření by vypadli.Nyní už majím 2,5 měsíce a hnízdo nepotřebují.

20.12.2020 10:43
Vali80

XXX.XXX.236.165

Prkénko tam mám, asi 12 cm vysoké. Hnízdo je asi 20 cm od dvířek, ale zrovna na straně, kde se otevírá a když jdu krmit, samice samozřejmě přiběhne a občas se mi zdá, že na kraj hnízda šlápne. Už jsem ji dala misky a vše krmení na opačnou stranu. Ale ví, že se tam prostě otvírá. Už snad jen přehodit panty dvířek 😒🙄. Králíkárnu jsem sama stavěla, tak by to neměl být problém 😉. Zase ji tam ale nechci dělat kravál. Tak snad ví, co dělá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík