Dobrý večer.
Napadlo mě jestli by šlo chovat králíky ve dvou chlívcích (jeden po praseti a druhý po krávě). Mám to vymyšlené tak,že by ve chlívku byly dvě samice a v boxe po krávě by bylo okolo čtyř samic.
Každá samice by měla vlastní boudičku. Napřed by se nechaly na sebe zvyknout a kdyby nějaká byla agresivní tak by šla zpět do králíkárny nebo by byla v kotci ,který by byl v chlívku ,aby si zvykla přes pletivo. Kdyby si na sebe zvykly tak by se nechaly připustit tak ,aby byly termíny porodů od sebe max. pět dní. Až by mladí povyrostli tak bych je rozdělil do králíkárny.
V chlívcích by bylo několik malých balíků slámy ,aby tam bylo více schovávaček. V chlívcích je samozřejmě betonová podlaha a aby se tam nedostali potkani shora ,tak bych tam přidělal pletivo.
Chtěl bych svým králíkům (alespoň samicím) dopřát více prostoru a ,aby nemusely být v králíkárnách, kde na sebe nevidí a nemohou se pořádně proběhnout.
Myslíte, že je tento způsob chovu králíků alespoň trochu reálný?
Děkuji Převrátil.
Jednu samici s vrhem jsem takto měl a bylo jim to ke prospěchu. Byla to ovšem jednorázová zkušenost.
Nevím, co udělá soužití více samic (jak sám píšete, museli by si zvyknout) a hlavně, jak by to vypadalo s vrhy. Tam už bych takový optimista nebyl - bál bych se přehuštění, soužití rozličně starých mláďat, přenosu chorob. Nevím jak o jak velkých prostorech se bavíme. Taky nevím, jak by jste chtěl uklízet - metodou "turnusů" - připustit najednou samice, odchovat mladé, odstavit (či porazit) mladé, vykydat hnůj, má to víc praktických otazníků. Vím, že když jsem chtěl alespoň částečně vyměnit podestýlku a vešel jsem dovnitř, lítalo to kolem mne a to byl jenom jeden vrh. Obtížnější by byla prevence - očkování - odchytávat králíky ve velkém prostoru. Má to prostě hodně otazníků.
Já bych se držel spíše samostatného ustájení jedné samice s mladými, větší prostor třeba rozdělit přepážkami. U známého jsem vlastně kdysi viděl takto ustájené samice s mladými - právě ve chlívku po praseti - každá samice měla pro sebe asi 2x1,5m. Prospívali dobře, netrpěli nemocemi, mimo občasného nafouknutí po zapařené trávě (krmily zeleným do jeslí, ale i tak se občas stalo).
Uživatel s deaktivovaným účtem

JPrevr07
napsal(a):
Myslel jsem ,že kdyby v sobě měly divokého králíka a byly by to sestry tak by mohly být spolu. (divocí králíci mají nory navzájem propojené a vytváří kolonie)
Převrátil
Ale ti mají mnohem víc prostoru a soukromí. Si myslím. To byste je musel chovat na zahradě se všemi zápory. Nebo jako v Kroměříži, kde mají králičí kopec coby atrakci.
Ja jsem davala dospele kraliky,samicky ,na zimu do skleniku,nemusela jsrm likvidovat zadne zbytky paprik,ktere jsem tam pestovala, samickam se tam moc libilo,v bednickach,ktere dostaly,nebydlely,ale udelaly si hluboke nory,do kterych jsem obcas propadla😁..I slepicky rousnicky jsem tam zimovala..ale dnes uz by to pro kraliky nebylo bezpecne..take by tam rano uz nemuseli byt..
JPrevr07
napsal(a):
Časem jim vybuduji nějaký vybetonovaný výběh na kterém bude hlína a umělé nory. Teď (bohužel) nemám dostatek prostoru. 🐇 Převrátil
No tak se musíte rozhodnout, jestli chcete nějaké minizoo, anebo užitkový chov. To jsou trochu úplně odlišné přístupy.
Každopádně, když se vrátím k původní otázce - tak do těch prostor bych opravdu dal jenom po jedné samici. Pro víc samic s vrhem tam dost prostoru není.
Křížení s divokým králíkem Vám v tomto případě nic pozitivního nepřinese - vyberte si nějaké střední plemeno na maso, budete spokojenější. Anebo, když se spokojíte s pomalejší růstem, vemte si velké plemeno - Belgický obr, Německý obrovitý strakáč. S ohledem na větší prostor, který jim dáte, to může být rozhodně zajímavé. A kromě toho masa se budete mít i čím pochlubit. Může to být opravdu hezký pohled na samici s odchovem.
To nemůže dopadnout špatně ...
I když je nejlepší připouštět z ruky, měl jsem samici, u které mi to prostě nešlo. Tak jsem to udělal podobně a dal jsem ji na 14 dní se samcem do nepoužívaného kachníku. Zabřezla, datum vrhu odpovídalo připuštění 2.-3. den poté, co byly spolu. Ten velký prostor je důležitý pro to, aby měla samice (a někdy i samec) možnost útěku.
georgi

XXX.XXX.168.114
Králíky chovám v kotcích v chlívku po prasatech . Nechal jsem také jeden box po prasatech o rozměrech 2,5 na 1,4 m .Samice se okotí v kotci a po čtyřech týdnech je přendám do boxu . Tam je nechám do tří měsíců , kdy je rozděluji .Poté následuje další generace . K tomu připuštění v chlívku .Chovám křížence německého strakáče .Měl jsem jednou samce o 1,5kg lehčího než samici .Protože se připouštění nedařilo , dal jsem je oba do boxu na tři týdny .Samce jsem po třech týdnech oddělil . Samec po pěti až sedmi dnech neměl snahu se pářit . Samice se v průběhu pátého týdne v pohodě okotila .
Vzpomínám si, že můj strýc choval české strakače a angory. Co nebylo do chovu a nějakou směsku měl na maso. Zatímco výstavní králici měli velké boxy, zbytek byl ve velké ohradě s domečkem ( tedy pletivem obehnany roh dvora), zbytek u kravky ve chlevě na volno. Jestli tam měl jenom samice, nevím, ale v tom chlevě jsem to viděla víckrát. Králíci dožírali co dobytku vypadlo z jeslí a vykrmili se tím.
V té ohradě byli i samice s mlaďaty, jestli v chlévě měli i mlade, nebo tam byli daní jen na výkrm, to nevím.
FoxyFranko

XXX.XXX.17.48
ančovička1
napsal(a):
Ja jsem davala dospele kraliky,samicky ,na zimu do skleniku,nemusela jsrm likvidovat zadne zbytky paprik,ktere jsem tam pestovala, samickam se tam moc libilo,v bednickach,ktere dostaly,nebydlely,ale udelaly si hluboke nory,do kterych jsem obcas propadla😁..I slepicky rousnicky jsem tam zimovala..ale dnes uz by to pro kraliky nebylo bezpecne..take by tam rano uz nemuseli byt..
Dobrý den, váš příspěvek mě zaujal, mám dva skleníky - jak to fungivalo? Prostě jste je tam po sklizni vypustila a na jaře před přípravou skleníku vytáhla? Jak jste nastýlala? Nebo vůbec? Moc děkuji za odpověď 🙂

borax
napsal(a):
1,5 roku staré vlákno! 😉👎
Jsou tady borci, kteří ho vytáhnou i po 12 letech.

ClitoLynx
napsal(a):
a? tázaná tady pořád diskutuje, tak s čím máte problém?
Která tázaná pořád diskutuje?

borax
napsal(a):
Dva roky jste nebyl( a ) aktivní.
Co tak najednou?..Že by vás ten chov zase začal bavit?😂
Tak ono příležitosti si zarýt nelze očividně odolat..
borax
napsal(a):
Dva roky jste nebyl( a ) aktivní.
Co tak najednou?..Že by vás ten chov zase začal bavit?😂
když vidím agresivního vocasa, občas se neudržím, kor když je ještě blbej, jak se projevujete vy...a jo, jsem majitel webu, kterej vytahuje starý fóra, aby si zvýšil klikance, svatá prostoto...
ClitoLynx
napsal(a):
když vidím agresivního vocasa, občas se neudržím, kor když je ještě blbej, jak se projevujete vy...a jo, jsem majitel webu, kterej vytahuje starý fóra, aby si zvýšil klikance, svatá prostoto...
Registrace 25.5. 2020.
Někdy je lépe mlčet.
Vulgarismy jsou zbytečné...ty "majiteli webu"😁
FoxyFranko
napsal(a):
Dobrý den, váš příspěvek mě zaujal, mám dva skleníky - jak to fungivalo? Prostě jste je tam po sklizni vypustila a na jaře před přípravou skleníku vytáhla? Jak jste nastýlala? Nebo vůbec? Moc děkuji za odpověď 🙂
Ono vůbec nevadí,že se vracíme ke starým dotazům, králíci se chovají stále a někoho může i starší příspěvek zaujmout.. králíky jsem dávala do skleníku na podzim, když jsem neměla dost místa v králíkárnách, třeba dvě,tři odrostlé samičky a měly se tam dobře.. sežraly všechny zbytky paprik i plevele, dostaly podle potřeby slámu a seno, krmení a vodu do misek normálně..akorát nebyly tak přítulné,jako v kralikarně😀..
Samičky tam byly celou zimu..