Chov králíků ve chlívcích

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.2.2021 18:47
JPrevr07

XXX.XXX.191.17

Dobrý večer.
Napadlo mě jestli by šlo chovat králíky ve dvou chlívcích (jeden po praseti a druhý po krávě). Mám to vymyšlené tak,že by ve chlívku byly dvě samice a v boxe po krávě by bylo okolo čtyř samic.
Každá samice by měla vlastní boudičku. Napřed by se nechaly na sebe zvyknout a kdyby nějaká byla agresivní tak by šla zpět do králíkárny nebo by byla v kotci ,který by byl v chlívku ,aby si zvykla přes pletivo. Kdyby si na sebe zvykly tak by se nechaly připustit tak ,aby byly termíny porodů od sebe max. pět dní. Až by mladí povyrostli tak bych je rozdělil do králíkárny.
V chlívcích by bylo několik malých balíků slámy ,aby tam bylo více schovávaček. V chlívcích je samozřejmě betonová podlaha a aby se tam nedostali potkani shora ,tak bych tam přidělal pletivo.
Chtěl bych svým králíkům (alespoň samicím) dopřát více prostoru a ,aby nemusely být v králíkárnách, kde na sebe nevidí a nemohou se pořádně proběhnout.
Myslíte, že je tento způsob chovu králíků alespoň trochu reálný?
Děkuji Převrátil.

8.2.2021 19:21
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Jednu samici s vrhem jsem takto měl a bylo jim to ke prospěchu. Byla to ovšem jednorázová zkušenost.

Nevím, co udělá soužití více samic (jak sám píšete, museli by si zvyknout) a hlavně, jak by to vypadalo s vrhy. Tam už bych takový optimista nebyl - bál bych se přehuštění, soužití rozličně starých mláďat, přenosu chorob. Nevím jak o jak velkých prostorech se bavíme. Taky nevím, jak by jste chtěl uklízet - metodou "turnusů" - připustit najednou samice, odchovat mladé, odstavit (či porazit) mladé, vykydat hnůj, má to víc praktických otazníků. Vím, že když jsem chtěl alespoň částečně vyměnit podestýlku a vešel jsem dovnitř, lítalo to kolem mne a to byl jenom jeden vrh. Obtížnější by byla prevence - očkování - odchytávat králíky ve velkém prostoru. Má to prostě hodně otazníků.

Já bych se držel spíše samostatného ustájení jedné samice s mladými, větší prostor třeba rozdělit přepážkami. U známého jsem vlastně kdysi viděl takto ustájené samice s mladými - právě ve chlívku po praseti - každá samice měla pro sebe asi 2x1,5m. Prospívali dobře, netrpěli nemocemi, mimo občasného nafouknutí po zapařené trávě (krmily zeleným do jeslí, ale i tak se občas stalo).

8.2.2021 19:55
JPrevr07

XXX.XXX.191.17

Děkuji za odpověď. Zítra to změřím a ty rozměry sem napíšu. Převrátil

9.2.2021 09:36
JPrevr07

XXX.XXX.170.94

Tak ten chlívek po praseti má rozměry: 200cm × 170cm
A box po krávě měří: 250 cm × 250 cm
Převrátil

9.2.2021 10:45
JPrevr07

XXX.XXX.191.17

Potom mě ještě napadlo ,že bych si pořídil samce divokého králíka a připustil s ním samici českého strakáče nebo burgunskou samici a nechal bych si sestry z jednoho vrhu. Třeba by se pak lépe snesly ,kdyby byly sestry a ještě kříženky divokého. Jaký na to máte názor? Převrátil

9.2.2021 17:14
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Do těch boxu bych dal po jedné samici., s mladými se budou mít luxusně. Smysl křížení s divokým králíkem mi poněkud uniká ...

9.2.2021 17:53
JPrevr07

XXX.XXX.191.17

Myslel jsem ,že kdyby v sobě měly divokého králíka a byly by to sestry tak by mohly být spolu. (divocí králíci mají nory navzájem propojené a vytváří kolonie)
Převrátil

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.2.2021 18:02

JPrevr07 napsal(a):
Myslel jsem ,že kdyby v sobě měly divokého králíka a byly by to sestry tak by mohly být spolu. (divocí králíci mají nory navzájem propojené a vytváří kolonie)
Převrátil

Ale ti mají mnohem víc prostoru a soukromí. Si myslím. To byste je musel chovat na zahradě se všemi zápory. Nebo jako v Kroměříži, kde mají králičí kopec coby atrakci.

9.2.2021 18:10
JPrevr07

XXX.XXX.191.17

Časem jim vybuduji nějaký vybetonovaný výběh na kterém bude hlína a umělé nory. Teď (bohužel) nemám dostatek prostoru. 🐇 Převrátil

9.2.2021 18:22
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Ja jsem davala dospele kraliky,samicky ,na zimu do skleniku,nemusela jsrm likvidovat zadne zbytky paprik,ktere jsem tam pestovala, samickam se tam moc libilo,v bednickach,ktere dostaly,nebydlely,ale udelaly si hluboke nory,do kterych jsem obcas propadla😁..I slepicky rousnicky jsem tam zimovala..ale dnes uz by to pro kraliky nebylo bezpecne..take by tam rano uz nemuseli byt..

9.2.2021 20:08
Štefan1

XXX.XXX.208.238

JPrevr07 napsal(a):
Časem jim vybuduji nějaký vybetonovaný výběh na kterém bude hlína a umělé nory. Teď (bohužel) nemám dostatek prostoru. 🐇 Převrátil

No tak se musíte rozhodnout, jestli chcete nějaké minizoo, anebo užitkový chov. To jsou trochu úplně odlišné přístupy.

Každopádně, když se vrátím k původní otázce - tak do těch prostor bych opravdu dal jenom po jedné samici. Pro víc samic s vrhem tam dost prostoru není.

Křížení s divokým králíkem Vám v tomto případě nic pozitivního nepřinese - vyberte si nějaké střední plemeno na maso, budete spokojenější. Anebo, když se spokojíte s pomalejší růstem, vemte si velké plemeno - Belgický obr, Německý obrovitý strakáč. S ohledem na větší prostor, který jim dáte, to může být rozhodně zajímavé. A kromě toho masa se budete mít i čím pochlubit. Může to být opravdu hezký pohled na samici s odchovem.

9.2.2021 20:14
JPrevr07

XXX.XXX.191.17

Na zkoušku tam zkusím dát napřed samce a potom k němu na připuštění samici Hyly ,která nechce zabřeznout. Jestli jí připustí hned tak dám samce pryč a jestli ne tak je tam nechám několik dní. Potom samce vrátím do jeho kotce a budu čekat jak to s Hylou a mladými dopadne. Převrátil

9.2.2021 20:20
Štefan1

XXX.XXX.208.238

To nemůže dopadnout špatně ...

I když je nejlepší připouštět z ruky, měl jsem samici, u které mi to prostě nešlo. Tak jsem to udělal podobně a dal jsem ji na 14 dní se samcem do nepoužívaného kachníku. Zabřezla, datum vrhu odpovídalo připuštění 2.-3. den poté, co byly spolu. Ten velký prostor je důležitý pro to, aby měla samice (a někdy i samec) možnost útěku.

9.2.2021 20:29
JPrevr07

XXX.XXX.191.17

Potom napíšu jak to dopadlo. Snad zabřezne, porodí a odchová mladé dobře. Převrátil

georgi

10.2.2021 05:30
georgi

XXX.XXX.168.114

Králíky chovám v kotcích v chlívku po prasatech . Nechal jsem také jeden box po prasatech o rozměrech 2,5 na 1,4 m .Samice se okotí v kotci a po čtyřech týdnech je přendám do boxu . Tam je nechám do tří měsíců , kdy je rozděluji .Poté následuje další generace . K tomu připuštění v chlívku .Chovám křížence německého strakáče .Měl jsem jednou samce o 1,5kg lehčího než samici .Protože se připouštění nedařilo , dal jsem je oba do boxu na tři týdny .Samce jsem po třech týdnech oddělil . Samec po pěti až sedmi dnech neměl snahu se pářit . Samice se v průběhu pátého týdne v pohodě okotila .

1.6.2021 18:36
JPrevr07

XXX.XXX.249.82

Dobrý den. Tak se po dlouhé době zase ozívám. Samice nakonec zabřezla a porodila. Děkuji všem za rady a zkušenosti. Převrátil

2.6.2021 16:37
juhaj

XXX.XXX.164.121

Vzpomínám si, že můj strýc choval české strakače a angory. Co nebylo do chovu a nějakou směsku měl na maso. Zatímco výstavní králici měli velké boxy, zbytek byl ve velké ohradě s domečkem ( tedy pletivem obehnany roh dvora), zbytek u kravky ve chlevě na volno. Jestli tam měl jenom samice, nevím, ale v tom chlevě jsem to viděla víckrát. Králíci dožírali co dobytku vypadlo z jeslí a vykrmili se tím.
V té ohradě byli i samice s mlaďaty, jestli v chlévě měli i mlade, nebo tam byli daní jen na výkrm, to nevím.

FoxyFranko

3.10.2022 14:18
FoxyFranko

XXX.XXX.17.48

ančovička1 napsal(a):
Ja jsem davala dospele kraliky,samicky ,na zimu do skleniku,nemusela jsrm likvidovat zadne zbytky paprik,ktere jsem tam pestovala, samickam se tam moc libilo,v bednickach,ktere dostaly,nebydlely,ale udelaly si hluboke nory,do kterych jsem obcas propadla😁..I slepicky rousnicky jsem tam zimovala..ale dnes uz by to pro kraliky nebylo bezpecne..take by tam rano uz nemuseli byt..

Dobrý den, váš příspěvek mě zaujal, mám dva skleníky - jak to fungivalo? Prostě jste je tam po sklizni vypustila a na jaře před přípravou skleníku vytáhla? Jak jste nastýlala? Nebo vůbec? Moc děkuji za odpověď 🙂

3.10.2022 22:24
borax

XXX.XXX.91.21

FoxyFranko napsal(a):
Dobrý den, váš příspěvek mě zaujal, mám dva skleníky - jak to fungivalo? Prostě jste je tam po sklizni vypustila a na jaře před přípravou skleníku vytáhla? Jak jste nastýlala? Nebo vůbec? Moc děkuji za odpověď 🙂

1,5 roku staré vlákno! 😉👎

4.10.2022 11:52

borax napsal(a):

Jsou tady borci, kteří ho vytáhnou i po 12 letech.

4.10.2022 14:49
ClitoLynx

XXX.XXX.90.202

borax napsal(a):

a? tázaná tady pořád diskutuje, tak s čím máte problém?

4.10.2022 17:43

ClitoLynx napsal(a):

Která tázaná pořád diskutuje?

4.10.2022 20:56
borax

XXX.XXX.91.21

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jsou tady borci, kteří ho vytáhnou i po 12 letech.

Svět je plný divných lidí.
Já podezřívám majitele webu, že občas "pomůže"
Každý proklik se počítá.😉

4.10.2022 20:59
borax

XXX.XXX.91.21

ClitoLynx napsal(a):

Dva roky jste nebyl( a ) aktivní.

Co tak najednou?..Že by vás ten chov zase začal bavit?😂

4.10.2022 21:38

borax napsal(a):

Tak ono příležitosti si zarýt nelze očividně odolat..

5.10.2022 11:56
ClitoLynx

XXX.XXX.90.202

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Která tázaná pořád diskutuje?

ta, která je citovaná v příspěvku, který obnovil tohle vlákno, překvapivě

5.10.2022 12:00
ClitoLynx

XXX.XXX.90.202

borax napsal(a):

když vidím agresivního vocasa, občas se neudržím, kor když je ještě blbej, jak se projevujete vy...a jo, jsem majitel webu, kterej vytahuje starý fóra, aby si zvýšil klikance, svatá prostoto...

5.10.2022 12:38
borax

XXX.XXX.25.178

ClitoLynx napsal(a):
když vidím agresivního vocasa, občas se neudržím, kor když je ještě blbej, jak se projevujete vy...a jo, jsem majitel webu, kterej vytahuje starý fóra, aby si zvýšil klikance, svatá prostoto...

Registrace 25.5. 2020.
Někdy je lépe mlčet.
Vulgarismy jsou zbytečné...ty "majiteli webu"😁

6.10.2022 15:27
ančovička1

XXX.XXX.243.240

FoxyFranko napsal(a):

Ono vůbec nevadí,že se vracíme ke starým dotazům, králíci se chovají stále a někoho může i starší příspěvek zaujmout.. králíky jsem dávala do skleníku na podzim, když jsem neměla dost místa v králíkárnách, třeba dvě,tři odrostlé samičky a měly se tam dobře.. sežraly všechny zbytky paprik i plevele, dostaly podle potřeby slámu a seno, krmení a vodu do misek normálně..akorát nebyly tak přítulné,jako v kralikarně😀..
Samičky tam byly celou zimu..

8.10.2022 08:23
ančovička1

XXX.XXX.243.240

Ještě chci dodat... celý skleník 3x 6m, stojí na asi 80cm hlubokých betonových základech.. takže zabezpečeno proti podhrabaní ven..

Přidejte reakci

Přidat smajlík