Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.4.2021 13:12
Hanka 123

XXX.XXX.32.138

Dobrý den,
mám doma březí samici která by se má kotit ale dělá mi starosti.
Když byla březí cca 14 dní objevila se v kotci tmavá skvrna která mi připomínala krev. Když ale samici normálně rostlo břicho řekla jsem si že to asi nic nebude. Teď je březí 33 dnů už 3 dny málo žere (narozdíl od další samice která se asi tak hodinu před porodem tláskala jak nedovřená) a kdykoli se jí jen lehce dotknu břicha okamžitě uskočí. Rodí podruhé její předchozí březost trvala 28 dní a narodilo se jí 12 mladých z toho zřejmě proto že jí dali rodiče vrbové větve(které zastavují laktaci) žádné nepřežilo. Samici je rok (narozena 30.3.2020). Hnízdo si postavila asi před 14 dny od té doby se toho skoro nedotkla. Chci se zeptat jestli nemůže mít zaseklý porod nebo o co jiného by mohlo jít ?
Hanka

8.4.2021 14:44
Pinkava2003

XXX.XXX.36.15

Hanka 123 napsal(a):
Dobrý den,
mám doma březí samici která by se má kotit ale dělá mi starosti.
Když byla březí cca 14 dní objevila se v kotci tmavá skvrna která mi připomínala krev. Když ale samici normálně rostlo břicho řekla jsem si že to asi nic nebude. Teď je březí 33 dnů už 3 dny málo žere (narozdíl od další samice která se asi tak hodinu před porodem tláskala jak nedovřená) a kdykoli se jí jen lehce dotknu břicha okamžitě uskočí. Rodí podruhé její předchozí březost trvala 28 dní a narodilo se jí 12 mladých z toho zřejmě proto že jí dali rodiče vrbové větve(které zastavují laktaci) žádné nepřežilo. Samici je rok (narozena 30.3.2020). Hnízdo si postavila asi před 14 dny od té doby se toho skoro nedotkla. Chci se zeptat jestli nemůže mít zaseklý porod nebo o co jiného by mohlo jít ?
Hanka

Zdravím, březost králíka je 28 až 35 dní. Moje samice rodí většinou 30. nebo 31. den. To, že samice před porodem málo žere je normální. Moje třeba před porodem nežerou obilí. Vyberou jen granule. Do toho 35. dne bych ještě teda počkal. Ať se chov daří

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.4.2021 18:34

Většinou čím méně mladých, tím trvá březost déle.Samice před porodem žerou méně,sama už tak dva,tři dny před porodem jim dávám jen seno a trochu vloček.
Nechte samici v klidu a zbytečně ji nerušte.Mně převážná většina samic rodí 30.-31. den,pokud je mladých málo tak 33. den.28.den mně ještě nikdy žádná neporodila.Zrovna v úterý porodila samice 3 mladý 33. den.

8.4.2021 22:21
hokrví

XXX.XXX.96.97

Letos mi porodily 2 samice připuštěné 28.2. porod 28.3., ale taky nepamatuji kdy se toto povedlo, jedna měla 9 mladých a druhá 10 mladých, takže početnější vrhy.

Cojávím

15.6.2021 14:29
Cojávím

XXX.XXX.20.141

Zdravím,

mám rodící samici po termínu (březost 33 dní) a pořád to nemůže dotáhnout do konce.
Na hnízdo se naškubala tak, že je napůl nahatá, 25. den po nakrytí potratila jeden plod, ale pak se porod zastavil, ale v termínu pořád nic. Myslím že stále v sobě nějaká králíčata má, navíc začala znova krvácet, ale porod se ne a ne dotáhnout do konce. Přitom je poměrně klidná, žere, mazlí se, jenže to krvácení mi dělá starosti...

15.6.2021 15:54

Cojávím napsal(a):
Zdravím,

mám rodící samici po termínu (březost 33 dní) a pořád to nemůže dotáhnout do konce.
Na hnízdo se naškubala tak, že je napůl nahatá, 25. den po nakrytí potratila jeden plod, ale pak se porod zastavil, ale v termínu pořád nic. Myslím že stále v sobě nějaká králíčata má, navíc začala znova krvácet, ale porod se ne a ne dotáhnout do konce. Přitom je poměrně klidná, žere, mazlí se, jenže to krvácení mi dělá starosti...

Mně by to dělalo starosti taky.

17.6.2021 16:31
juhaj

XXX.XXX.164.121

Tohle je divný. A divný je i to hnízdo před 14 dny. Samice si staví hnízdo před porodem, nebo v říji. Když připustíme samici a po zhruba 14 dnech si postaví hnízdo, znamená to, že se nezdařilo. Tady by asi byla na místě prohlídka veterinářem.

Cojávím

21.6.2021 11:09
Cojávím

XXX.XXX.20.143

Na prohlídku veterinářem už bylo poněkud pozdě, jen bych ramlici ještě víc stresovala převozem a stejně by to nejspíš nepomohlo. Nakonec mi naštěstí přežila, jenže všechna mláďata se narodila zadušená (jazýčky mírně vystrčené z tlamy). Někteří z nich byli pořádní klacci, takže by se teoreticky mohli rodit těžko, ale u téhle samice to není nic nového, takže by je měla zvládnout a nemyslím, že zrovna v tom byl problém.
Ale protože až do (ne)zdárného konce porodu pořád žrala, i přestože krvácela, předpokládám, že necítila/neměla porodní stahy. Nevíte náhodou někdo, jestli může veterinář králíkovi píchnout oxytocin na jejich vyvolání jako se to dělá u lidí?

21.6.2021 12:13

Cojávím napsal(a):
Na prohlídku veterinářem už bylo poněkud pozdě, jen bych ramlici ještě víc stresovala převozem a stejně by to nejspíš nepomohlo. Nakonec mi naštěstí přežila, jenže všechna mláďata se narodila zadušená (jazýčky mírně vystrčené z tlamy). Někteří z nich byli pořádní klacci, takže by se teoreticky mohli rodit těžko, ale u téhle samice to není nic nového, takže by je měla zvládnout a nemyslím, že zrovna v tom byl problém.
Ale protože až do (ne)zdárného konce porodu pořád žrala, i přestože krvácela, předpokládám, že necítila/neměla porodní stahy. Nevíte náhodou někdo, jestli může veterinář králíkovi píchnout oxytocin na jejich vyvolání jako se to dělá u lidí?

Teoreticky může. Ale samice musí být otevřená a plody nesmí být moc velké. A samozřejmě nesmí být nepravidelná poloha. Nebo císař.

22.6.2021 09:26
Vali80

XXX.XXX.53.126

Dobrý den, stalo se mi letos něco podobného. Samice dlouho rodila, i když normálně v termínu - 31. den. Ale už den předem bylo v kotci poměrně hodně kapek krve. Hnízdo udělala, oškubala se, ale všechny 4 mladé jsem našla druhý den mrtvá mimo hnízdo. Mláďata byla velká měla cca 13 cm. Krvácení druhý den přestalo, přesto jsem ji zkontrolovala a za dva dny jsem ji připustila znovu, protože byla hodně nalitá mlékem. Odebrala jádro, trávu, přidala vrbové větve a nechala jen na seně. Dnes je připuštěná 20. den a nosí v tlamce seno. Tak snad to teď dopadne. Jinak už je to několikanásobná matka, 2 letá, kotí se 3x do roka při počtu 6-9 mladých. Jinak už ji nedopřávám jako dřív, aby malí nebyli moc velcí.
Přeji, ať to dobře dopadne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík