Zdravim,
mam takovy dotaz, mam ted asi 25 kraliku necele dva mesice stare, zabijim cca ve 4 mesicich pri vaze kolem 3 kilo. Vzdy sem kraliky rozdeloval podle pohlavi, problem je u samcu, když se perou atd...
Tady ctu, ze spousta chovatelu kusy zabite do 4 mesicu vubec nerozdeluje, coz ma urcite vyhody, prave skrze boje mezi samci. Ale myslim, ze uz v tomtu veku některé samice muzou zabreznout.
Jaky na to mate nazor?
Diky za odpovedi.
Fatu
napsal(a):
Delejte to jako do ted..a samce po dvou kusech v kotci..ve 4 mesicich urcite zabreznout muzou..je pak jistota,ze pri kuchani na vas nevypadnou mlady..
na odstavene kraliky mam udelane takove velke klece s rostama...to bych musel mit 10 kotcu na vic pro samce...to nemam
Manžel taky zabiji až kralík ma minimálně 3 kila. Rozdělujem samce od samic, ale kdyz je vic mladych, tak holt samci z jednoho hnizda zůstanou spolu, když je jeden moc agresi,vní jde holt hned. Ale to se stalo asi 2x co tu jsem, tedy 18 let. A dělali to i před tím, takže asi zkušenost dobrá. Ale jde o kalifornský a jejich kříženec, tak nevím, zda to má také vliv.
juhaj
napsal(a):
Manžel taky zabiji až kralík ma minimálně 3 kila. Rozdělujem samce od samic, ale kdyz je vic mladych, tak holt samci z jednoho hnizda zůstanou spolu, když je jeden moc agresi,vní jde holt hned. Ale to se stalo asi 2x co tu jsem, tedy 18 let. A dělali to i před tím, takže asi zkušenost dobrá. Ale jde o kalifornský a jejich kříženec, tak nevím, zda to má také vliv.
Dělám to stejně a navíc někdy i smíchám samce resp. samice od dvou králíc - samozřejmě stejně staré - dávám je do nového kotce (aby nikdo nebyl ve svém) a problémy s tím nemám. Rozděluji podle pohlaví v tom věku kolem 3 měsíců.
samec
napsal(a):
pokud nemáte prostory , nechovejte králíky....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
co to placas?mam novou kralikarnu na 8 kotcu.mam 4 samice a jednoho samce....odstavene kusy davam jinam....to jako mam mit treba 40 kotcu?kdo to ma kdo chova 5 chovnych kusu?ja chovam kraliky 20 let....tady sem se jen ptal,na jiny postup pri odstavu,nic vic
ondra99
napsal(a):
co to placas?mam novou kralikarnu na 8 kotcu.mam 4 samice a jednoho samce....odstavene kusy davam jinam....to jako mam mit treba 40 kotcu?kdo to ma kdo chova 5 chovnych kusu?ja chovam kraliky 20 let....tady sem se jen ptal,na jiny postup pri odstavu,nic vic
No nevzpomínám si, že bychom si potykali....
Neplácám nic, chováš králíky 20 let a to jsi za tu dobu nezjistil , že máš mít více kotců a jestli opravdu králíky 20 let chováš , tak jsi blb , který se ptá na stupidní otázky , jako člověk začátečník
já osobně chovám 5-7 samic a mám asi 40 kotců a možnost, když je větší množství králíků , je kam odstavit....A samci někteří můžou mít ve 4 měsících už potomky a jestli chováš takovou dobu králíky jak píšeš, tak nevíš o chovu vůbec nic ...
Uživatel s deaktivovaným účtem

samec
napsal(a):
Neplácám nic, chováš králíky 20 let a to jsi za tu dobu nezjistil , že máš mít více kotců a jestli opravdu králíky 20 let chováš , tak jsi blb , který se ptá na stupidní otázky , jako člověk začátečník
já osobně chovám 5-7 samic a mám asi 40 kotců a možnost, když je větší množství králíků , je kam odstavit....A samci někteří můžou mít ve 4 měsících už potomky a jestli chováš takovou dobu králíky jak píšeš, tak nevíš o chovu vůbec nic ...
Presne tak, keď mam osobne 8 samíc a 4 samcov mám 38 kotcov + 6 kotcov na karanténu. A je to len tak tak. Úplne s vami súhlasím, všetko potrebuje svoj priestor. 👍
samec
napsal(a):
boze ty jsi mimon))))))chapes,ze pro odstavene kraliky mam 2 velke klece,kde mam napajecky a jsou na rostech....v ramci casu pri ukludu,je to rozhodne lepsi,nez mit 40 kotcu...o mistu se ani nebavim...znam spusty chovatelu,ale teda ani jeden nema 40 kotcu...ale jioste,kdyz to mas ty a jiny ne,je to spatne....a jestli umis cist,tak pisu,ze ve 4 mesicich,uz zabrezne.spousty chovatelu,kralůiky nerozdeluje,ptal jsem se na nazor a od toho tady to forum ne,ty smudlo
ondra99
napsal(a):
boze ty jsi mimon))))))chapes,ze pro odstavene kraliky mam 2 velke klece,kde mam napajecky a jsou na rostech....v ramci casu pri ukludu,je to rozhodne lepsi,nez mit 40 kotcu...o mistu se ani nebavim...znam spusty chovatelu,ale teda ani jeden nema 40 kotcu...ale jioste,kdyz to mas ty a jiny ne,je to spatne....a jestli umis cist,tak pisu,ze ve 4 mesicich,uz zabrezne.spousty chovatelu,kralůiky nerozdeluje,ptal jsem se na nazor a od toho tady to forum ne,ty smudlo
blb blbem zůstane, na odstavené králíky od 4 samic mít jen 2 velké klece může mít jen člověk, který nemá o chovu moc informací , dle tvých vyjadřovacích schopností usuzuji , že máš tak maximálně základní vzdělání...
ondra99
napsal(a):
kazda klec ma 2,5 krat 2,5 metru a davam do ni max 10 kraliku,ty chytroline))))))
A co jako, když tam budou 4 hnízda samců, i kdyby to bylo 5x 5 metrů, tak to nic nemění na tom, že tam stále bude více samců z různých hnízd, asi jsi to nepochopil, zde se nejedná o metry čtvereční, ale o množství kotců pro jednotlivá zvířata...

ondra99
napsal(a):
kazda klec ma 2,5 krat 2,5 metru a davam do ni max 10 kraliku,ty chytroline))))))
To se vám ti králíci nervou?

Přijde mně zbytečné se tu hádat o kravině.Mám 20 samic,12 samců a 70 kotců,některé jdvou přepažit.Co mám ale vysledováno,tak je rozdíl v rychlosti vyspívání ne jenom jednotlivců,ale i plemen.Pokud samec není vyspělý jen tzv.kroužkuje,samici nepřipustí.Třeba třísláky mám pohromadě i do 5 měsíců,samci,kupodivu, vyspívají dlouho.Aljašky jsou rychlejší,ale 4 měsíce také mohou být spolu,nejrychleji vyspívají Havany,ale pokud nemám samce kam honem dát,prostě je prohlížím a a oddělím,či porazím ty vyspělé.Oni také bývají největší.
Zrovna tak jako se perou samci,se dokáží prát i samice a to také stačí rváče odchytit a je klid. A je úplně jedno jestli jsou spolu dva či víc.

Je úplne jedno či je kocúr biely alebo čierny, hlavne že dobre chytá myši. Z môjho pohľadu mi je jasné kto tu vie ako odchovavat králiky. Ono pri chove je dôležité aj vedieť nielen to že je to králik.Prirodzene že keď chcem množiť a držať štandard určitého plemena musím mať dokonalý prehľad o predkoch a nie ich natlačiť 50 kusov do jedného chlieva. Chovné zvieratá musia mať iné podmienky.
Kotce co používám na odstav jsou dva propojené rozměr 130 x 80 x 55 , těch mám 7 v 10 týdnech rozděluji po 2 - 3 do přepažených, těch mám 24 a samice mají kotce 90 x 75 x 60 , těch mám 16.
Dnes asi porodí poslední samice z 15 připuštěných, tahala materiál na hnízdo, zatím jen jedna neměla mladý, tak jestli to dopadne budu mít hoňku kam to vše dát.