Aké plemeno vám najviac vyhovuje

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Áňa.........

5.8.2021 18:07
Áňa.........

XXX.XXX.56.91

Poprosím slušne poradiť. Aké mäsové plemeno vám najviac vyhovuje? A aké máte skúsenosti s chovom bo ja som s nimi nemala dobré skúsenosti. Niesom začiatočník chovám momentálne hyly. Páči sa mi plemeno viedenský modrý. Čo vy na to?

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.8.2021 19:06

Vídeńský modrý není masné plemeno.Pokud vám nevadí,že se většinou špatně připouští a vrhy nebývají moc početné,tak proč si ho nepořídit.Pokud ale chováte hyly,tedy hybrida,tak se mu čisté plemeno těžko vyrovná.

Áňa.........

5.8.2021 20:47
Áňa.........

XXX.XXX.56.91

Áno viem ze to není mäsné plemeno ale nevedela som že sa ťažko pripúšťa Ďakujem za radu. A ako je to pri novozelandský červený ten sa tiež ťažko pripúšťa??? Túto inf som nikde nenašla. Viedenský ma napadli len preto lebo majú pekný vzhľad.Ďakujem za túto radu netušila som o tom. Ale nejde mi moc o veľké a početné vrhy.Skôr o okrásu. Len som nespokojná s toho že sa ťažko pripúšťajú ďakujem otvorili ste mi oči.

5.8.2021 22:04

Nč je na tom s připouštěním tak normálně.Na přírůstky je to spíš sportovní králík.
Ale když vám nejde vyloženě o maso,tak pro krásu můžete zkusit i těžší plemeno.

Áňa.........

5.8.2021 22:12
Áňa.........

XXX.XXX.56.91

Já mám kotce dosť veľké. Ale stále sa dívam po vss. Lebo sú na mäso a vzhľad pekný. Asi som si už vybrala. Kto má skúsenosť s týmto plemenom napíšte niečo viac o ných než som sa dozvedela z internetu.

5.8.2021 22:19

Vss je plemeno hodně rozšířené i vystavované,používané na křížení.Běžně chované,tam není co řešit.

Beatrice

6.8.2021 08:31
Beatrice

XXX.XXX.59.27

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vídeńský modrý není masné plemeno.Pokud vám nevadí,že se většinou špatně připouští a vrhy nebývají moc početné,tak proč si ho nepořídit.Pokud ale chováte hyly,tedy hybrida,tak se mu čisté plemeno těžko vyrovná.

Co se týče chuťových vlastností masa, tak žádný masný hybrid určený k rychlovýkrmu nepředčí čistokrevné plemeno ani křížence. To platí nejen u králíků, ale i u drůbeže ap.

6.8.2021 10:29

Beatrice napsal(a):
Co se týče chuťových vlastností masa, tak žádný masný hybrid určený k rychlovýkrmu nepředčí čistokrevné plemeno ani křížence. To platí nejen u králíků, ale i u drůbeže ap.

Nemyslela jsem chuť masa,to je bez diskuse,ale spíš plodnost a rychlost růstu.
Také říkám,že doma vykrmené kuře je něco jiného než koupený hybrid,ale lidem zvyklým na kupované většinou nechutnají,jelikož to je prostě vyzrálejší maso.Nemám ráda ani brzo zabíjené králíky zabíjím nejdříve ve 4 měsících a to většinou ty na prodej a pro sebe mám také raději starší okolo 6 měsíců.

6.8.2021 13:25

Áňa......... napsal(a):
Poprosím slušne poradiť. Aké mäsové plemeno vám najviac vyhovuje? A aké máte skúsenosti s chovom bo ja som s nimi nemala dobré skúsenosti. Niesom začiatočník chovám momentálne hyly. Páči sa mi plemeno viedenský modrý. Čo vy na to?

Slušne poradím, je na každom čo sa mu páči.V dnešnej dobe nie je problem sadnuť do auta a kupiť na druhom konci europy vysnívaneho šampiona. Ale poviem vám osobne, chovám Nitrana a bola to laska na prvý pohľad... Takže sme rôzny a aj chute su rôzne.

Beatrice

6.8.2021 13:26
Beatrice

XXX.XXX.59.27

Nemyslela jsem chuť masa,to je bez diskuse,ale spíš plodnost a rychlost růstu.
Také říkám,že doma vykrmené kuře je něco jiného než koupený hybrid,ale lidem zvyklým na kupované většinou nechutnají,jelikož to je prostě vyzrálejší maso.Nemám ráda ani brzo zabíjené králíky zabíjím nejdříve ve 4 měsících a to většinou ty na prodej a pro sebe mám také raději starší okolo 6 měsíců.

Ano, chápu... No domácí kohoutek je domácí kohoutek :-) Chuťově vynikající a krásně voňavé maso... Bohužel o kupovaném se to říci nedá...
Kdy nejlépe zabíjet králíky, toť otázka. 4měsíční jsou příliš roztomilí na zabití. Každý má také jiný názor na to, kdy se to vyplatí z finančního hlediska. Nevím, mám 7-měsíční a rostou před očima, konverze živin je jistě chvályhodná...

6.8.2021 14:27

Beatrice napsal(a):
Ano, chápu... No domácí kohoutek je domácí kohoutek :-) Chuťově vynikající a krásně voňavé maso... Bohužel o kupovaném se to říci nedá...
Kdy nejlépe zabíjet králíky, toť otázka. 4měsíční jsou příliš roztomilí na zabití. Každý má také jiný názor na to, kdy se to vyplatí z finančního hlediska. Nevím, mám 7-měsíční a rostou před očima, konverze živin je jistě chvályhodná...

Králíci rostou minimálně do dospělosti,v návaznosti na plemeno,někteří i o nějaký měsíc déle,ale to u králíků na maso nebude to nejpodstatnější.

Áňa.........

6.8.2021 17:24
Áňa.........

XXX.XXX.56.91

Máte pravdu je to na každom čo sa mu páči. Ja nemám tiež len hyly ale mám aj jeden párik krížencov tieto kríženece poráža v 6 mesiacov. Každý to má nejak inak. Mňa ľudia hrešia že v 6 mes. Že to mäso neje už také dobré. Ale každému to vyhovuje inak. Ďakujem za rady a veľmi pekné príspevky. 🐰🐰🐰Mňa očarili tie vss a idem do tohto plemena s nadšením sú veľmi pekné. Nek sa darí! 😀

6.8.2021 22:54
borax

XXX.XXX.91.21

Áňa......... napsal(a):

Nic lepšího na maso než originální francouzská Hyla není 😉

Jinak Bu, Kal.
Ideální pro křížení.
Ještě tenká kůže, barevně o.k.
Krmit budete minimálně 4 měsíce.

6.8.2021 23:08
borax

XXX.XXX.91.21

Áňa......... napsal(a):

Měl jsem vídeňské šedé.
A bylo to úplně nejhorší plemeno, které kdy měl.
Po roce neúspěchu šla samička do klobásek.

7.8.2021 07:53
OlafV

XXX.XXX.35.142

Pokud jste konzumní chovatelka tak Hyla ovšem pokud chcete potěšit duši smyslovým vyjádření dobra tedy krásou tak plemenem které se vám líbí.

7.8.2021 10:51
Štefan1

XXX.XXX.208.238

borax napsal(a):
Měl jsem vídeňské šedé.
A bylo to úplně nejhorší plemeno, které kdy měl.
Po roce neúspěchu šla samička do klobásek.

Já byl zase spokojený ... asi záleží na tom, jakou krev chytnete.

7.8.2021 11:23

Áňa......... napsal(a):
Já mám kotce dosť veľké. Ale stále sa dívam po vss. Lebo sú na mäso a vzhľad pekný. Asi som si už vybrala. Kto má skúsenosť s týmto plemenom napíšte niečo viac o ných než som sa dozvedela z internetu.

Vss nedoporučuji. Špatná chuť masa - alespoň pro mne...! Nbrat ani Nb. U starších jak 5-6 měsíců špatná výtěžnost.

Beatrice

7.8.2021 17:53
Beatrice

XXX.XXX.59.27

Štefan1 napsal(a):
Já byl zase spokojený ... asi záleží na tom, jakou krev chytnete.

A co má prosím Vás, společného krev s plodností? :-)

M.Nb.

7.8.2021 19:07
M.Nb.

XXX.XXX.34.167

Beatrice napsal(a):

Hodně, jen Vy máte asi problém s pochopením, co tím chtěl autor říct

7.8.2021 19:14
borax

XXX.XXX.91.21

Vss nedoporučuji. Špatná chuť masa - alespoň pro mne...! Nbrat ani Nb. U starších jak 5-6 měsíců špatná výtěžnost.

Vše je pěkný králík.
Ale Nb i Vss dost silná kůže, kterou vám dnes nikdo pořádně nezaplatí.
A jde přece hlavně o maso, že? 😉

7.8.2021 19:31
ančovička1

XXX.XXX.49.172

borax napsal(a):
Vše je pěkný králík.
Ale Nb i Vss dost silná kůže, kterou vám dnes nikdo pořádně nezaplatí.
A jde přece hlavně o maso, že? 😉

Asi 20 let chovám Burgundské..měla jsem i kalifornské,velice dobrý králík,rychlý růst,samice plodné..také činčily velkou,,BO,Nč..od loňska nově Nb..jsou to krásní bílí medvídci, ale ta výtěžnost nic moc..velice silná, těžká kůže..po mých zkušenostech zůstanu u burgunďaků😀..rychle rostou, velká výtěžnost masa, maso výborné..

7.8.2021 20:05

Beatrice napsal(a):

Jsme jedné krve, ty a já, případně krev není voda. Neboli přeneseně jde o genetiku. A ta už s plodností souvisí.

Áňa.........

7.8.2021 20:31
Áňa.........

XXX.XXX.56.91

Ahojte veľmi dobré a náučné príspevky. Teraz mi nejde až tak o mäso ale o krásu ale zasa nechcem králiky ktoré sa budú zle pri púšťať u toho som si ja už zažila už nikdy viac!!! Kúpila som si asi pred 3- 4 rokmi 3ks plemena bo. Veľmi sa mi páčili mali krásne uši telo krásni králik proste. Pani mi ich bola ochotná aj doviecť. Mali aj papiere rodokmeň. Prišlo k pripúštaňiu a samice nie a nie sa okoťiť opakovala som to každý mesiac nič. Zistilo sa ze samec neplodný. 1 samica tiež neplodná a ta 2 samica vyhadzovala mláďatá z hniezda. Ta pani bola taka simpaticka a predala mi netvorí s prepáčením. Toto plemeno uzzz nikdy viac! Môžem skúsiť tie burbunske tiež pekné plemeno mäsové. Neviem sa rozhodnúť.Jedno krajšie od druhého. A s tými bo som nechcela nikoho uraziť. Ale bolo mi to povedome keď mi ich chcela aj doviecť. Bola som blbá. Prešla som na hyly a hneď lepšie králiky chovám 6 rokou. A hyly sa mi osvedčili výborné plemeno. Ale rozhodla som sa chovať viac plemien nech otestujem ktoré aké je. Ďakujem za pekné príspevky! 😀

georgi

7.8.2021 21:27
georgi

XXX.XXX.118.61

BO jsem použil samce ke křížení .Vždy početná hnízda a dobře rostoucí jedinci . O problémech s připouštěním čistokrevných BO jsem mluvil s chovatelem který je choval . Dnes už je nemá . Špatné zkušenosti mám s VSS a údajnou hylou .

Áňa.........

7.8.2021 21:45
Áňa.........

XXX.XXX.56.91

Čo hovoríte georgi na burbunského králíka?Inak bo som aj krizila mláďatá boli ôk ale samica ich vyhadzovala po každé. Co som jej dala šancu. Už sú všetci dávno zjedení. Možno bo je ôk plemeno ale nedostala som od chovateľsky dobre kusy. Mali aj papiere, rodokmeň, tetovanie atď. Ale z 3ks 2 ks neplodné a 1 ks vyhodzovanie potomkov. Hrôza! Ale nepovedala som že je to zle plemeno. Ja s hylou výborné skúsenosti. 🐰🐰🐰Krízila som hylu a bo a samica vtedy mala 8 ks. Ale stále ich vyhadzovala!!! Vždy keď som ju dala s iným plemenom tak 1 ks max 2ks ale keď s hyla 8 ks to ma prekvapilo!!! Ale strašne ťažko zabrezavala.🐰

Beatrice

8.8.2021 09:24
Beatrice

XXX.XXX.59.27

M.Nb. napsal(a):
Hodně, jen Vy máte asi problém s pochopením, co tím chtěl autor říct

Vážená paní, snaha druhého urazit opravdu není na místě. A co má tedy podle Vás krev společného s reprodukcí a jinými chovnými vlastnostmi králíků? Takové pokusy už v historii proběhly, že se měnila králíkům krev a očekávalo se, že potomstvo bude zbarveno jako jedinec, jehož transfúze krve proběhla. Ale mohu Vás ujistit, že nic takového se nestalo - a potomci byli podobni svým rodičům. Opravdu si stále hájíte svou pravdu, že přenos vlastností se uskutečňuje krví? Nikoliv! Dědičnost se relizuje prostřednictvím genů! Hezký den :-)

8.8.2021 09:35
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Beatrice napsal(a):
Vážená paní, snaha druhého urazit opravdu není na místě. A co má tedy podle Vás krev společného s reprodukcí a jinými chovnými vlastnostmi králíků? Takové pokusy už v historii proběhly, že se měnila králíkům krev a očekávalo se, že potomstvo bude zbarveno jako jedinec, jehož transfúze krve proběhla. Ale mohu Vás ujistit, že nic takového se nestalo - a potomci byli podobni svým rodičům. Opravdu si stále hájíte svou pravdu, že přenos vlastností se uskutečňuje krví? Nikoliv! Dědičnost se relizuje prostřednictvím genů! Hezký den :-)

Ani po vysvětlení jste nepochopila, co jsem tím mínil.

Tedy ještě jednou a po lopatě - nebyla tím míněna krev doslova, ale v přeneseném smyslu - tedy genetická výbava králíka. Asi podobně jako "modrá krev" šlechty doopravdy není modrá.

Tak snad to tedy takto stačí.

8.8.2021 10:53

Myslím že všetci čo sa venujem králikom pár rokov sme pochopili čo znamená zmena krvi a podobné slovné spojenia. Nemusíeme to nijak zvlášť riešiť. Na druhej strane ani dvaja dokonale geneticky vybavený jedinci nie sú zárukou rovnako kvalitného potomstva. O tom my tiež vieme svoje... Pekný deň.

8.8.2021 11:13

Ono ani opakovené vrhy po stejných rodičích nebývají stejné.Za léta čistokrevného chovu jsem měla jen pár jedinců kteří dávali více méně stejné vrhy.

8.8.2021 12:14
borax

XXX.XXX.91.21

Áňa......... napsal(a):
Ahojte veľmi dobré a náučné príspevky. Teraz mi nejde až tak o mäso ale o krásu ale zasa nechcem králiky ktoré sa budú zle pri púšťať u toho som si ja už zažila už nikdy viac!!! Kúpila som si asi pred 3- 4 rokmi 3ks plemena bo. Veľmi sa mi páčili mali krásne uši telo krásni králik proste. Pani mi ich bola ochotná aj doviecť. Mali aj papiere rodokmeň. Prišlo k pripúštaňiu a samice nie a nie sa okoťiť opakovala som to každý mesiac nič. Zistilo sa ze samec neplodný. 1 samica tiež neplodná a ta 2 samica vyhadzovala mláďatá z hniezda. Ta pani bola taka simpaticka a predala mi netvorí s prepáčením. Toto plemeno uzzz nikdy viac! Môžem skúsiť tie burbunske tiež pekné plemeno mäsové. Neviem sa rozhodnúť.Jedno krajšie od druhého. A s tými bo som nechcela nikoho uraziť. Ale bolo mi to povedome keď mi ich chcela aj doviecť. Bola som blbá. Prešla som na hyly a hneď lepšie králiky chovám 6 rokou. A hyly sa mi osvedčili výborné plemeno. Ale rozhodla som sa chovať viac plemien nech otestujem ktoré aké je. Ďakujem za pekné príspevky! 😀

I "brojler" může být hezký.
V tomto případě kříženec Hyla * Hyplus.

Áňa.........

8.8.2021 12:17
Áňa.........

XXX.XXX.56.91

Nechcem sa pripájať do hádky ale v tomto má jiva pravdu. Každý o tom vie svoje. Každý kto naozaj chová králik pár rokov si to určite všimol a uvedomol. Pekný deň!

8.8.2021 12:33
OlafV

XXX.XXX.35.142

Nevýhodou těch opravdu pěkných králíků je že se zabíjí s těžkým srdcem.

Beatrice

8.8.2021 12:44
Beatrice

XXX.XXX.59.27

Štefan1 napsal(a):
Ani po vysvětlení jste nepochopila, co jsem tím mínil.

Tedy ještě jednou a po lopatě - nebyla tím míněna krev doslova, ale v přeneseném smyslu - tedy genetická výbava králíka. Asi podobně jako "modrá krev" šlechty doopravdy není modrá.

Tak snad to tedy takto stačí.

Vysvětlení bych očekávala, ale žádný z příspěvků ho bohužel neobsahoval... Tento termín by se neměl bez vysvětlení používat, resp. stačilo to dát od uvozovek.
Každopádně takový názor by u zkoušky z genetiky neobstál...
Zákony dědičnosti byly formulovány již v 19. století (v roce 1865), nyní máme století 21., tak je s podivem, že v době, kdy se velice rychle přijimá každá novinka, genetika zůstala dvě staletí opomíjena.
Skutečnost, že v zootechnické terminologii zůstaly některé velice zavádějící pojmy dodnes je sice pravda, ale měly by vždy obsahovat definici, být uvedeny v uvozovkách či řádně vysvětleny.
"Modrá krev" je jistý mýtus, který vznikl na zdání - krev v žilách se přes kůži jevila jako modrá. Ale my víme, že savčí krev obsahuje hemoglobin, tedy červené krevní barvivo, které v důsledku své chemické struktury absorbuje ze světelného spektra vlnovou délku pro světlo modrozelené a odráží červeno-oranžové světlo, které zrakem zachytíme v podobě červené.
Vmíšení jakéhokoliv mýtu či od základů nesprávného pojmu do chovatelsky zaměřeného fóra by však neměl zůstat bez vysvětlení.

Áňa.........

8.8.2021 12:50
Áňa.........

XXX.XXX.56.91

To mate pravdu ja ich kôli tomu predávam v živom. Ale musí byť aj mäso. Ja by som si ich aj všetky nechala ale nejde to. Vždy mám problémi s nedostatkom miesta lebo zabíjačku vždy odkladám. Niektorí chovatelia keď je kraličat viac tak ich dávajú zožrať mačke ja radšej pri pustím viac samíc. Ale u hyly je ich vždy viac než 8 ks pri každej takže sa to nejak prehadzovat moc ani nedá. Práve preto aj chcem nejaké pekné plemeno. Ale burbunského ste mi nadobudli študovala som o tom plemene a veľmi ma zaujalo! Takže nad tým veľmi zvažujem. Tiež ma celkom pekný počet mláďat pre mňa vyhovujúce.

Beatrice

8.8.2021 13:08
Beatrice

XXX.XXX.59.27

Áňa......... napsal(a):
To mate pravdu ja ich kôli tomu predávam v živom. Ale musí byť aj mäso. Ja by som si ich aj všetky nechala ale nejde to. Vždy mám problémi s nedostatkom miesta lebo zabíjačku vždy odkladám. Niektorí chovatelia keď je kraličat viac tak ich dávajú zožrať mačke ja radšej pri pustím viac samíc. Ale u hyly je ich vždy viac než 8 ks pri každej takže sa to nejak prehadzovat moc ani nedá. Práve preto aj chcem nejaké pekné plemeno. Ale burbunského ste mi nadobudli študovala som o tom plemene a veľmi ma zaujalo! Takže nad tým veľmi zvažujem. Tiež ma celkom pekný počet mláďat pre mňa vyhovujúce.

Myslíte-li burgundského králíka (Bu), tak mám s ním velice dobré zkušenosti. Plodnost i mateřské vlastnosti vynikající, to samé růstové schopnosti. A že je i vzhledově krásný, je bez debaty.

Áňa.........

8.8.2021 13:22
Áňa.........

XXX.XXX.56.91

Ďakujem za uistenie Beatrice. Tiež sa mi veľmi páči. Asi idem do toho! Koľko vám dávajú samice mláďat? Ci to sedí s tým co je napísané na internete prvý krát že 6 až 7 mláďat ale 2 krát 8 až 10.Tak neviem aká je skutočnosť. Toto plemeno co som si o ňom na študovala je super ma dosť mladých dobrá plodnosť tenká koža a hlavne dobre rastu. Ďakujem za každý názor.

Beatrice

8.8.2021 13:47
Beatrice

XXX.XXX.59.27

Áňa......... napsal(a):
Ďakujem za uistenie Beatrice. Tiež sa mi veľmi páči. Asi idem do toho! Koľko vám dávajú samice mláďat? Ci to sedí s tým co je napísané na internete prvý krát že 6 až 7 mláďat ale 2 krát 8 až 10.Tak neviem aká je skutočnosť. Toto plemeno co som si o ňom na študovala je super ma dosť mladých dobrá plodnosť tenká koža a hlavne dobre rastu. Ďakujem za každý názor.

Samice měla v 1. vrhu 9 králíčat, narodila se právě ve velkých mrazech, samice se o všechna postarala, rostla výborně - samice měla hodně mléka. Dbám na kvalitní výživu a zapouštím déle, než je minimální doporučená věková hranice. Samice Bu mají výborné mateřské vlastnosti.

Beatrice

8.8.2021 14:13
Beatrice

XXX.XXX.59.27

Jsme jedné krve, ty a já, případně krev není voda. Neboli přeneseně jde o genetiku. A ta už s plodností souvisí.

To, že plodnost souvisí s genetikou, nepopírám. Nicméně Vás možná překvapí, že koeficient dědivosti pro plodnost a mléčnost je vlice nízký - u králic se uvádí nejčastěji rozmezí 0,01–0,31. Z toho vyplývá, že velkou většinu ovlivňuje vnější prostředí, potažmo chovatel...

georgi

8.8.2021 14:59
georgi

XXX.XXX.118.61

O burgunském jsem do plemenitby uvažoval , v době kdy jsem stavěl plemenné páry , Na žádného jsem v té době nenarazil .Stavím na křížencích s NOS . Dobré plemeno s početnými hnízdy .Ale ani králík s papírama a rodokmenem nemusí být stoprocentní záruka . Někdy narazíte na kusy které se nehodí do plemenitby . Do plemenitby jsem vždy použil samce BO , samice kříženci jiných plemen . Mívám v hnízdě pravidelně 9 a více mladých .

8.8.2021 16:02

Beatrice napsal(a):

Vy jste nečetla můj příspěvek? Ohledně krve a genetiky? Říká vám něco přilití krve?

8.8.2021 16:06

Beatrice napsal(a):
To, že plodnost souvisí s genetikou, nepopírám. Nicméně Vás možná překvapí, že koeficient dědivosti pro plodnost a mléčnost je vlice nízký - u králic se uvádí nejčastěji rozmezí 0,01–0,31. Z toho vyplývá, že velkou většinu ovlivňuje vnější prostředí, potažmo chovatel...

Ono je to přece jen trochu složitější.
ing. Zadina uvádí:
Je třeba zdůraznit,že koeficient dědivosti je genetickým parametrem populace,ne jedince.Jestliže např.koeficient dědivosti pro velikost vrhu u plemene Nb je 0,20,neznamená tato hodnota,že u jednotlivých králic plemene Nb je velikost vrhu z 20% ovlivněna dědivostí a z 80% prostředím,nýbrž,že proměnlivost této vlastnosti(např. vrhy se 3-12 králíčaty)je z 20% podmíněna rozdíly v genotypech jednotlivých králic pro tuto vlastnost a z 80% vlivy prostředí,které velikost vrhu ovlivňují.

8.8.2021 16:06

Beatrice napsal(a):
Vysvětlení bych očekávala, ale žádný z příspěvků ho bohužel neobsahoval... Tento termín by se neměl bez vysvětlení používat, resp. stačilo to dát od uvozovek.
Zákony dědičnosti byly formulovány již v 19. století (v roce 1865), nyní máme století 21., tak je s podivem, že v době, kdy se velice rychle přijimá každá novinka, genetika zůstala dvě staletí opomíjena.
Skutečnost, že v zootechnické terminologii zůstaly některé velice zavádějící pojmy dodnes je sice pravda, ale měly by vždy obsahovat definici, být uvedeny v uvozovkách či řádně vysvětleny.
"Modrá krev" je jistý mýtus, který vznikl na zdání - krev v žilách se přes kůži jevila jako modrá. Ale my víme, že savčí krev obsahuje hemoglobin, tedy červené krevní barvivo, které v důsledku své chemické struktury absorbuje ze světelného spektra vlnovou délku pro světlo modrozelené a odráží červeno-oranžové světlo, které zrakem zachytíme v podobě červené.
Vmíšení jakéhokoliv mýtu či od základů nesprávného pojmu do chovatelsky zaměřeného fóra by však neměl zůstat bez vysvětlení.

Ale já vám to vysvětlila. Dvakrát. A v zootechnické terminologii holt některé pojmy zůstaly - jako třeba přední koleno, což je pochopitelně nesprávně, ale používá se a většina chovatelů ví, o co kráčí.

8.8.2021 16:08

Beatrice napsal(a):

Ale tady nejde o koeficient dědivosti, ale o nepochopení pojmu "špatná krev" = špatné geny.

8.8.2021 16:09

Vy jste nečetla můj příspěvek? Ohledně krve a genetiky? Říká vám něco přilití krve?

Už vím, četla. Naše příspěvky se míjejí.

Beatrice

8.8.2021 16:56
Beatrice

XXX.XXX.59.27

To Vy jste nečetla můj příspěvek z 8.8.21 z hodiny 12:44:-)

8.8.2021 17:12
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Beatrice napsal(a):

Vy v podstatě všechno, ve všem máte jasno, a asi jediným důvodem proč jsem chodíte diskutovat je dokazovat si, že máte pravdu.

Žijte dlouho a blaze.

Beatrice

8.8.2021 17:12
Beatrice

XXX.XXX.59.27

ing. Zadina uvádí:
Je třeba zdůraznit,že koeficient dědivosti je genetickým parametrem populace,ne jedince.Jestliže např.koeficient dědivosti pro velikost vrhu u plemene Nb je 0,20,neznamená tato hodnota,že u jednotlivých králic plemene Nb je velikost vrhu z 20% ovlivněna dědivostí a z 80% prostředím,nýbrž,že proměnlivost této vlastnosti(např. vrhy se 3-12 králíčaty)je z 20% podmíněna rozdíly v genotypech jednotlivých králic pro tuto vlastnost a z 80% vlivy prostředí,které velikost vrhu ovlivňují.

Samozřejmě, že koeficient dědivosti je ukazatel genetiky populací.
Celou dobu nicméně hovoříme o populaci. Napsala jsem snad "koeficient dědivosti u jedné králice"? Jistě ne.
Také dobře víme, že i v rámci plemene mohou být velké rozdíly v dané kvantitativní vlastnosti (jakou je například zmíněná plodnost) mezi konkrétními jedinci. A jak je to vlastně možné, je-li ten "genetický základ" tak podobný, že?
Zatímco totiž kvalitativní vlastnostíi jsou determinovány geny velkého účinku - projevuje se diskontinuální variabilita a my na základě konkrétního genotypu můžeme určit fenotyp a naopak (samozřejmě je to složitější a záleží na typu dědičnosti, ale to je pro delší debatu), kvantitativní vlastnosti mají naproti tomu kontinuální proměnlivost a jsou determinovány větším počtem genů malého účinku a většina těchto genů má aditivní účinek, podíl jednotlivých genů na dané vlastnosti je neznámá a projev dané vlastnosti je pak modifikován vlivy vnějšího prostředí.
Více ke konkrétnímu jedinci nám může pak říci parametr zvaný plemenná hodnota (u králíků se nicméně dosud nepoužívá) a ta představuje odhad genetického založení jedince vyjjádřený odchylkou v užitkové vlastnosti od průměru vrstevníků (tedy se nejedná o jakoukoliv populaci!). Na základě plemenné hodnoty rodičů pak lze odvodit očekávanou plemennou hodnotu potomků.

M.Nb.

8.8.2021 17:37
M.Nb.

XXX.XXX.46.49

Beatrice napsal(a):
Celou dobu nicméně hovoříme o populaci. Napsala jsem snad "koeficient dědivosti u jedné králice"? Jistě ne.
Také dobře víme, že i v rámci plemene mohou být velké rozdíly v dané kvantitativní vlastnosti (jakou je například zmíněná plodnost) mezi konkrétními jedinci. A jak je to vlastně možné, je-li ten "genetický základ" tak podobný, že?
Zatímco totiž kvalitativní vlastnostíi jsou determinovány geny velkého účinku - projevuje se diskontinuální variabilita a my na základě konkrétního genotypu můžeme určit fenotyp a naopak (samozřejmě je to složitější a záleží na typu dědičnosti, ale to je pro delší debatu), kvantitativní vlastnosti mají naproti tomu kontinuální proměnlivost a jsou determinovány větším počtem genů malého účinku a většina těchto genů má aditivní účinek, podíl jednotlivých genů na dané vlastnosti je neznámá a projev dané vlastnosti je pak modifikován vlivy vnějšího prostředí.
Více ke konkrétnímu jedinci nám může pak říci parametr zvaný plemenná hodnota (u králíků se nicméně dosud nepoužívá) a ta představuje odhad genetického založení jedince vyjjádřený odchylkou v užitkové vlastnosti od průměru vrstevníků (tedy se nejedná o jakoukoliv populaci!). Na základě plemenné hodnoty rodičů pak lze odvodit očekávanou plemennou hodnotu potomků.

Nechtěla jsem už na Vaše příspěvky reagovat, ale nedá mi to, sleduji Vaše diskuze už delší dobu. Na jednu stranu píšete příspěvky na vysoce odborné úrovni (ano, je otázkou pár vteřin, než google dohledá zdroj ze kterého kopírujete ) a na straně druhé příspěvky až dětinsky hloupé, popř. nejste schopná pochopit základní věci, ale musíte mít za každou cenu pravdu.

Myslím, že nemáte nejmenší tušení o čem píšete a je mi líto těch, kteří berou Vaše rady vážně. .

Schválně - vysvětlete mi obsah příspěvku, na který reaguji, tak aby ho pochopilo malé dítě, nebo člověk bez VŠ znalosti genetiky - co jste tím chtěla říct? Víte to?

Áňa.........

8.8.2021 17:47
Áňa.........

XXX.XXX.56.91

Mne sa zdá ze som to tu cele rozhadala jednou otázkou ktorá je v nadpise. Čiže touto diskusiou. Prepáčte mi! Ale takúto diskusiu som hľadala na celej ifaune a veľmi som bola zvedavá na váš názor! Od skúseníh ľudí ktorý o tom nepíšu ale si to aj zažili! Ale nemala som v úmysle aby ste sa hádali kôli genetike... 😢

M.Nb.

8.8.2021 18:01
M.Nb.

XXX.XXX.46.49

Áňa......... napsal(a):
Mne sa zdá ze som to tu cele rozhadala jednou otázkou ktorá je v nadpise. Čiže touto diskusiou. Prepáčte mi! Ale takúto diskusiu som hľadala na celej ifaune a veľmi som bola zvedavá na váš názor! Od skúseníh ľudí ktorý o tom nepíšu ale si to aj zažili! Ale nemala som v úmysle aby ste sa hádali kôli genetike... 😢

Tohle není Vaše vina, takhle tu končí většina diskuzí a většina zkušených chovatelů, kteří by Vám věděli poradit odtud dávno utekla. Vezměte si z toho těch pár užitečných příspěvků a zbytek ignorujte

Beatrice

8.8.2021 18:06
Beatrice

XXX.XXX.59.27

M.Nb. napsal(a):
Nechtěla jsem už na Vaše příspěvky reagovat, ale nedá mi to, sleduji Vaše diskuze už delší dobu. Na jednu stranu píšete příspěvky na vysoce odborné úrovni (ano, je otázkou pár vteřin, než google dohledá zdroj ze kterého kopírujete ) a na straně druhé příspěvky až dětinsky hloupé, popř. nejste schopná pochopit základní věci, ale musíte mít za každou cenu pravdu.

Myslím, že nemáte nejmenší tušení o čem píšete a je mi líto těch, kteří berou Vaše rady vážně. .

Schválně - vysvětlete mi obsah příspěvku, na který reaguji, tak aby ho pochopilo malé dítě, nebo člověk bez VŠ znalosti genetiky - co jste tím chtěla říct? Víte to?

Pouze jsem reagovala na odborný příspěvek odborným příspěvkem a věřím, že se nad tím nejeden zamyslí a bude chtít pokračovat v započaté diskuzi. Někteří to vezmou i historicky či filozoficky, a člověk se tak dostává do další dimenze této internetové diskuze. Tímto způsobem se můžeme navzájem obohacovat a vyměňovat si své názory, zkušenosti a pohledy. Myslím si, že právě k tomu by tyto stránky měly směřovat.
Jinak se domnívám, že máte zbytečné starosti. A pokud je něco nesrozumitelné, velmi ráda to všem, kdo se upřímně ptají s touhou po znalostech, nikoliv však s cílem se do druhého strefovat, vysvětlím.
Pěkný den.

M.Nb.

8.8.2021 18:16
M.Nb.

XXX.XXX.46.49

Beatrice napsal(a):
Pouze jsem reagovala na odborný příspěvek odborným příspěvkem a věřím, že se nad tím nejeden zamyslí a bude chtít pokračovat v započaté diskuzi. Někteří to vezmou i historicky či filozoficky, a člověk se tak dostává do další dimenze této internetové diskuze. Tímto způsobem se můžeme navzájem obohacovat a vyměňovat si své názory, zkušenosti a pohledy. Myslím si, že právě k tomu by tyto stránky měly směřovat.
Jinak se domnívám, že máte zbytečné starosti. A pokud je něco nesrozumitelné, velmi ráda to všem, kdo se upřímně ptají s touhou po znalostech, nikoliv však s cílem se do druhého strefovat, vysvětlím.
Pěkný den.

Ptám se upřímně a s touhou po znalostech, co jste tím chtěla říct? Myslím, že pro většinu diskutujících je text této dimenze historicky i filozoficky nesrozumitelný a nikoho moc neobohatí.

Tak tedy prosím ještě jednou lidsky a srozumitelně. Děkuji

Áňa.........

8.8.2021 18:17
Áňa.........

XXX.XXX.56.91

M. Nb ďakujem ale tenton prispevok ignorovať moc nechcem pretože som ho založila a stále si myslím ze mi niekto odpise ohľadom otázky ale nie vidím ze sa všetci len pohádali. Ale asi ho začnem ignorovať ďakujem za super nápad. A georgi 9 mladých a viac je krásne číslo ja mávam pri hyla 1 krát 10 a 2 krát 14 ks mláďat. Ale nájdu sa samozrejme aj samice s menšími poctami to beriem ako samozrejmost😀. Pekný deň!

8.8.2021 18:23

Beatrice napsal(a):

A máte to vyzkoušné v praxi,ve svém chovu.Já totiž ano.
Navíc své zdroje uvádím a každý si je může ověřit.

Beatrice

8.8.2021 18:25
Beatrice

XXX.XXX.59.27

M.Nb. napsal(a):
Ptám se upřímně a s touhou po znalostech, co jste tím chtěla říct? Myslím, že pro většinu diskutujících je text této dimenze historicky i filozoficky nesrozumitelný a nikoho moc neobohatí.

Tak tedy prosím ještě jednou lidsky a srozumitelně. Děkuji

Klidně se ptejte. Nevím, co konkrétně potřebujete vysvětlit...

M.Nb.

8.8.2021 18:32
M.Nb.

XXX.XXX.46.49

Beatrice napsal(a):
Klidně se ptejte. Nevím, co konkrétně potřebujete vysvětlit...

Nerozumím celému tomu příspěvku s milionem odborných slov, chci ho prostě jen přeložit do normálního srozumitelnýho jazyka.

Beatrice

8.8.2021 18:42
Beatrice

XXX.XXX.59.27

A máte to vyzkoušné v praxi,ve svém chovu.Já totiž ano.
Navíc své zdroje uvádím a každý si je může ověřit.

Vy to právě máte ověřené bohatou praxí. Máte velké zkušenosti. Ráda si čtu ty, se kterými se tu podělíte. Já jsem svým příspěvkem nemyslela nic špatného. Jelikož jste začala odborně, mohla jsem si dovolit odpovědět také v odborné terminologii, protože jsem si mohla být jistá, že si rozumíme.
Co se týče mé praxe... Samozřejmě genetické založení "pro většinu chovatelsky ceněných vlastností" je jedna věc, ale samozřejmě ke kýženému konečnému výsledku jako takové nestačí. Analogie u lidí: intelekt jakožto jistá dispozice k myšlení versus inteligence jakožto konečný projev této schopnosti... Genetická dispozice může být velice dobrá, ale pokud nejsou dobré podmínky, IQ zůstane mnohem nižší než se dalo očekávat. Já se v chovatelské praxi snažím "maximálně rozvinout tu genetickou dispozici."
Pozn.: Zdroje, které doslovně cituji, vždy uvádím (viz mé další, předchozí příspěvky).

Beatrice

8.8.2021 18:58
Beatrice

XXX.XXX.59.27

M.Nb. napsal(a):
Nerozumím celému tomu příspěvku s milionem odborných slov, chci ho prostě jen přeložit do normálního srozumitelnýho jazyka.

Já jsem se právě snažila to napsat srozumitelně :-) Možná začněme takto. Rozdíl mezi kvalitativní a kvantitativní vlastností víte? Vysvětlím to velice zjednodušeně (to uvádím, aby mne pak někdo nenapadl, že to vysvětluji z velmi zúženého pohledu). Ty první lze hodnotit dle kvality (např. barva květu hrachu - fialová vs. bílá...), ty druhé podle kvantity (např. produkce mléka - změříme ho v litrech, počet mláďat ve vrhu - lze je spočítat, přírůstky - zjistíme vážením...). U té první kategorie, pokud zkřížíme "čistou" fialovou odrůdu s bílou, víme, že dostaneme rostliny pouze fialové, protože fialová je zde tzv. dominantním znakem a je zde tzv. jednoduchá dědičnost. Zatímco u té druhé skupiny je to mnohem složitější, tyto vlastnosti nejsou určeny pouze jedním genem, ale mnoha geny, my ani neznáme všechny, které se na nich podílí, mohou jich být stovky... a dokonce působí mezi sebou... a co dále... konečná vlastnost je ještě spolupůsobením těchto genů s podmínkami prostředí...

Beatrice

8.8.2021 19:32
Beatrice

XXX.XXX.59.27

pokračování k mému příspěvku z 8.8.21 z hodiny 18:58...

Tak pokud je vše jasné a nejsou další dotazy, můžeme pokračovat dále...

Co z tohoto poznatku plyne pro nás chovatele? Většina chovatelsky ceněných vlastností jsou znaky kvantitativní, takže to nefunguje tak jednoduše jako s květem hrášku (kdy na základě barvy květu obou rostlin můžeme předpovědět barvu květů v následující generaci). Tedy pokud budeme mít jedince se skvělými genetickými předpoklady, ale nezajistíme jim kvalitní výživu, kýžený výsledek se prostě nedostaví... Právě plodnost, o které tu byla řeč, nemá striktní dědičnost, což ale může mít někdy na druhou stranu i pozitivní stránku... takže třeba králice pocházejí z vrhu 2 králíčat může porodit 10 králíčků...

Pokud je nějaký dotaz, ráda zodpovím. Jen bych znovu ráda podotkla, že jsem to velice zjednodušila.

M.Nb.

8.8.2021 20:06
M.Nb.

XXX.XXX.46.49

No nevím, v reálu, když zkřížím fialovýho králíka s bílým, tak budu mít v hnízdě žlutou, zelenou a modrou....jen ta fialová nikde.

Beatrice

8.8.2021 20:25
Beatrice

XXX.XXX.59.27

M.Nb. napsal(a):
No nevím, v reálu, když zkřížím fialovýho králíka s bílým, tak budu mít v hnízdě žlutou, zelenou a modrou....jen ta fialová nikde.

Nepsala jsem o barvě králíka. Kromě toho, fialového jsem ještě neviděla - to jste patrně vzala z nějakého sci-fi filmu..
Víte, já když nečemu nerozumím, tak si zpravidla nejprve danou problematiku nastuduji a teprve pak kladu konkrétní dotazy. To samé vyžaduji od druhých. U Vás jsem udělala výjimku. Pokud ani teď to není pro Vás srozumitelné, bohužel nemohu sloužit... Snad si aspoň nkdo z toho něco vezme... Hezký večer.

8.8.2021 20:29

Beatrice napsal(a):
To Vy jste nečetla můj příspěvek z 8.8.21 z hodiny 12:44:-)

Četla. A?

8.8.2021 20:29

ing. Zadina uvádí:

Úplne vyčerpávajúca odpoveď...👍

8.8.2021 20:32

Áňa......... napsal(a):

Jak píše M.Nb, není to vaše chyba. Já Beatrice už taky nějakou dobu sleduju, viz vedlejší vlákno.

8.8.2021 20:34

Áňa......... napsal(a):
M. Nb ďakujem ale tenton prispevok ignorovať moc nechcem pretože som ho založila a stále si myslím ze mi niekto odpise ohľadom otázky ale nie vidím ze sa všetci len pohádali. Ale asi ho začnem ignorovať ďakujem za super nápad. A georgi 9 mladých a viac je krásne číslo ja mávam pri hyla 1 krát 10 a 2 krát 14 ks mláďat. Ale nájdu sa samozrejme aj samice s menšími poctami to beriem ako samozrejmost😀. Pekný deň!

Netrapte se tím. Jestli tady budete chodit delší dobu, vyselektujete si užitečné příspěvky. Jako já.

8.8.2021 20:41

Beatrice napsal(a):

Ale to tady přece nikdo netvrdí. Jako fakt nejsme blbí a víme, co jsou geny. Jenom vy jste nepochopil(a) terminus technicus. Ptám se znovu - víte, co je přilití krve?

Áňa.........

8.8.2021 20:51
Áňa.........

XXX.XXX.56.91

Prosím nepokračuje v tejto diskusii o génoch...lebo sa tu všetci len hľadáte napíšte radšej aké ste mali najlepšie prírastky s čím krizene alebo co poprípade chováte ako sa vám v tom darí koľko majú samice mláďat aká je výťažnosť s čím krmite atď...

Beatrice

8.8.2021 22:06
Beatrice

XXX.XXX.59.27

Áňa......... napsal(a):
Prosím nepokračuje v tejto diskusii o génoch...lebo sa tu všetci len hľadáte napíšte radšej aké ste mali najlepšie prírastky s čím krizene alebo co poprípade chováte ako sa vám v tom darí koľko majú samice mláďat aká je výťažnosť s čím krmite atď...

Já už jsem Vám svou zkušenost napsala, snad další chovatelé ještě přispějí. Každopádně přeji, ať se Vám chov vydaří.

P.S.: A všem, kdo si chtějí nastudovat základy genetiky, minimálně doporučuji knihu pro střední školy Genetika od Eduarda Kočárka, aby se pak třeba znovu nestalo, že je někdo přesvědčen, že může křížit kočku s morčetem :-) - viz https://www.ifauna.cz/kralici/diskuse/detail/3844896/kralik-s-morcetem?from-list=1#a3845083

M.Nb.

8.8.2021 22:14
M.Nb.

XXX.XXX.46.49

Beatrice napsal(a):
Já už jsem Vám svou zkušenost napsala, snad další chovatelé ještě přispějí. Každopádně přeji, ať se Vám chov vydaří.

P.S.: A všem, kdo si chtějí nastudovat základy genetiky, minimálně doporučuji knihu pro střední školy Genetika od Eduarda Kočárka, aby se pak třeba znovu nestalo, že je někdo přesvědčen, že může křížit kočku s morčetem :-) - viz https://www.ifauna.cz/kralici/diskuse/detail/3844896/kralik-s-morcetem?from-list=1#a3845083

Doporučuji nastudovat něco z literatury pro tříleté, abyste rozeznala morče od králíka tohle se Vám trochu nepovedlo

Beatrice

8.8.2021 22:28
Beatrice

XXX.XXX.59.27

M.Nb. napsal(a):
Doporučuji nastudovat něco z literatury pro tříleté, abyste rozeznala morče od králíka tohle se Vám trochu nepovedlo

Máte pravdu - slůvko "znovu" mne tam vklouzlo navíc, omlouvám se všem lingvistům. V příspěvku jste chtěla křížit kočku s králíkem, ale taky morče s králíkem... a tak si myslím, že příště to bude kočka s morčetem... Ostatně, jak víte, že Váš imaginární kříženec není tříplemenný? :-) Já končím. Nevím, kdo Vám dal tu zkoušku z genetiky, ale na renomované fakultě byste vyletěla...

M.Nb.

8.8.2021 22:51
M.Nb.

XXX.XXX.46.49

Beatrice napsal(a):
Máte pravdu - slůvko "znovu" mne tam vklouzlo navíc, omlouvám se všem lingvistům. V příspěvku jste chtěla křížit kočku s králíkem, ale taky morče s králíkem... a tak si myslím, že příště to bude kočka s morčetem... Ostatně, jak víte, že Váš imaginární kříženec není tříplemenný? :-) Já končím. Nevím, kdo Vám dal tu zkoušku z genetiky, ale na renomované fakultě byste vyletěla...

Nevyletěla, dokonce jsem měla tu čest být v pozici zkoušejícího a Vás bych vyrazila ve dveřích a ještě s Vámi praštila o futra i s Vašim tříplemenným křížencem nemáte nejmenší potuchu o čem tu vypisujete a absolutně nepobíráte, co se snaží říct druzí, jen tu nesmyslně kopete a snažíte se za každou cenu vyhrát.

To Vám vážně nedošlo, že si z Vás v obou těch diskuzích dělám srandu? Vážně ne?

Beatrice

8.8.2021 23:52
Beatrice

XXX.XXX.59.27

M.Nb. napsal(a):
Nevyletěla, dokonce jsem měla tu čest být v pozici zkoušejícího a Vás bych vyrazila ve dveřích a ještě s Vámi praštila o futra i s Vašim tříplemenným křížencem nemáte nejmenší potuchu o čem tu vypisujete a absolutně nepobíráte, co se snaží říct druzí, jen tu nesmyslně kopete a snažíte se za každou cenu vyhrát.

To Vám vážně nedošlo, že si z Vás v obou těch diskuzích dělám srandu? Vážně ne?

- Ono to bylo jinak - vystřelila jste si z mladého chlapce ještě dříve, než jsem na založené vlákno vstoupila, jak si může každý ověřit...
- To ale studijní předpisy neumožňují, takže Vaše zkouška je tedy neplatná.
- Já končím. Hodně štěstí s Vašimi fialovými králíky :-)
- Bye-bye!!!

9.8.2021 07:08

Áňa......... napsal(a):

Jenže na Beatrici nejde nereagovat, viz vedlejší vlákno o roupech, kde šíří dezinformace. Napsala bych jí (jemu) do SZ, ale není kam. Vynasnažím se už v tomto vlákně nepřispívat, ale neslibuji. Doporučení na studium knihy asi psychicky nedám.

9.8.2021 07:13

Beatrice napsal(a):

Děkuji, zkoušku z genetiky mám. Na VŠV a za 1. Heleďte, kdybyste na rovinu přiznal(a), že jste nepochopil(a) příspěvek od Štefan1 - viz vaše včerejší reakce 9 24, mohli jsme si toto všechno ušetřit. Přiznat chybu není ostuda. Já už to na ifauně taky udělala.

9.8.2021 08:09
Vali80

XXX.XXX.71.177

Ahoj Áňo, mám ve svém králičím chovu burgundského samce, se kterým jsem křížila 3 samice (siamskou velkou, její stříbrnou dceru a Burgundskou). Malí jsou vždy rezaví, někdy mají barvu divokou (hnědo-rezavou). Vzhledem k okolnostem jsem musela trochu pozměnit chovné samice, 2 vyměnit, takže jsem dokoupila 2 samice českých strakáčů a dostala od kamarádky 1 zaječí. Jsem zvědavá, jaké budou v zimě vrhy.

Burgundští krásně rostou, mají tenkou kůži, samice se vzorně starají, vrhy jsou vyrovnané (první a druhý může být menší), jinak kolem 8-10 ks. Porážím v 16-18 týdnech a čistá váha je shruba 2,2 kg. Samičky jsou vždy větší, méně se asi honí v kotci. Chovám je po 3 kusech, kotce o velikosti 110x110 cm nebo 105x85 cm. Podle obsazenosti. Podestýlku používám hobliny a slámu. Krmím vlastní směsí, kterou mám rozdělenou pro výkrm a samice s mladými. Pro výkrm: ječmen, granule bez kokc., Ovesné vločky, karob, mačkaná kukuřice, denně trávu, seno, vše ze zahrady, větve ovocných stromů i borovic. Pro samice s mladými: loupaný oves, vločky, karob, mléčné granule, granule pro kojící samice. Neočkuji, nepřeléčuji.
Na zimu kupuji asi 200 kg mrkve a suším kukuřici v lusku. Samice mi rodí co 3 měsíce v počtech 8-11 kusů. Letos teda jedna těsně před kocenim pošla, ale kdo by tušil, že bude 10.května na Moravě 32 stupňů ve stínu? Neudychala to. Teploty byly ze dne na den. Jeden den 20, druhý 32.... To je můj chov, který se mi daří, samozřejmě někdy je to lepší, někdy horší, ale takhle to mne i mým ušákům vyhovuje. Ať se ti taky daří!!! 😉

Zuzka z Moravy

Beatrice

9.8.2021 08:49
Beatrice

XXX.XXX.59.27

Vali80 napsal(a):
Ahoj Áňo, mám ve svém králičím chovu burgundského samce, se kterým jsem křížila 3 samice (siamskou velkou, její stříbrnou dceru a Burgundskou). Malí jsou vždy rezaví, někdy mají barvu divokou (hnědo-rezavou). Vzhledem k okolnostem jsem musela trochu pozměnit chovné samice, 2 vyměnit, takže jsem dokoupila 2 samice českých strakáčů a dostala od kamarádky 1 zaječí. Jsem zvědavá, jaké budou v zimě vrhy.

Burgundští krásně rostou, mají tenkou kůži, samice se vzorně starají, vrhy jsou vyrovnané (první a druhý může být menší), jinak kolem 8-10 ks. Porážím v 16-18 týdnech a čistá váha je shruba 2,2 kg. Samičky jsou vždy větší, méně se asi honí v kotci. Chovám je po 3 kusech, kotce o velikosti 110x110 cm nebo 105x85 cm. Podle obsazenosti. Podestýlku používám hobliny a slámu. Krmím vlastní směsí, kterou mám rozdělenou pro výkrm a samice s mladými. Pro výkrm: ječmen, granule bez kokc., Ovesné vločky, karob, mačkaná kukuřice, denně trávu, seno, vše ze zahrady, větve ovocných stromů i borovic. Pro samice s mladými: loupaný oves, vločky, karob, mléčné granule, granule pro kojící samice. Neočkuji, nepřeléčuji.
Na zimu kupuji asi 200 kg mrkve a suším kukuřici v lusku. Samice mi rodí co 3 měsíce v počtech 8-11 kusů. Letos teda jedna těsně před kocenim pošla, ale kdo by tušil, že bude 10.května na Moravě 32 stupňů ve stínu? Neudychala to. Teploty byly ze dne na den. Jeden den 20, druhý 32.... To je můj chov, který se mi daří, samozřejmě někdy je to lepší, někdy horší, ale takhle to mne i mým ušákům vyhovuje. Ať se ti taky daří!!! 😉

Zuzka z Moravy

Smím se zeptat, které mléčné granule používáte a jaké máte s nimi zkušenosti?

9.8.2021 10:49
Vali80

XXX.XXX.68.7

Jsou to mléčné granule, které kupuji na Agrotree, dávám je samicím cca týden před kocenim a nechávám do odstavu mladých. Samice jsou po nich velmi mléčné, malí když vylezou z hnízda krásně rostou. Míchají se v poměru 1:10, takže do směsi přidám pouze desetinu mléčných granulí. Při odstavu do misky sypu půlku odměrky směsi výkrmové a půlku odměrky této směsi. Po třech dnech přecházím na plně výkrmovou směs. To jen aby ušáci neměli rychlou změnu.

Beatrice

9.8.2021 11:11
Beatrice

XXX.XXX.59.27

Vali80 napsal(a):
Jsou to mléčné granule, které kupuji na Agrotree, dávám je samicím cca týden před kocenim a nechávám do odstavu mladých. Samice jsou po nich velmi mléčné, malí když vylezou z hnízda krásně rostou. Míchají se v poměru 1:10, takže do směsi přidám pouze desetinu mléčných granulí. Při odstavu do misky sypu půlku odměrky směsi výkrmové a půlku odměrky této směsi. Po třech dnech přecházím na plně výkrmovou směs. To jen aby ušáci neměli rychlou změnu.

Děkuji za podělení se s osobní zkušeností.

9.8.2021 11:13
Vali80

XXX.XXX.236.61

Není zač, také jsem zde našla pár zajímavých informací. Ať se chov daří 😉

Beatrice

9.8.2021 11:35
Beatrice

XXX.XXX.59.27

Vali80 napsal(a):
Není zač, také jsem zde našla pár zajímavých informací. Ať se chov daří 😉

Děkuji. I Vám :-)

9.8.2021 13:33
mini

XXX.XXX.61.179

Konečne sa to vrátilo k nadpisu vlákna. Osvedčilo sa mi samec čistokrvný burgunský a samice krížené rôzne kalifornsky, burgunský, hyla. Vrhy 9-12 všetky mladé odchovajú

Beatrice

9.8.2021 13:34
Beatrice

XXX.XXX.59.27

mini napsal(a):
Konečne sa to vrátilo k nadpisu vlákna. Osvedčilo sa mi samec čistokrvný burgunský a samice krížené rôzne kalifornsky, burgunský, hyla. Vrhy 9-12 všetky mladé odchovajú

To mne zajímá, jak vypadá vzhledově kalifornský s burgundským?

9.8.2021 13:50
mini

XXX.XXX.61.179

burgunský samec a samica krížená kalifornsky-hyla, mladé sú 2/3 burgunsky a zbytok mix, ale tenšia koža a menšia hlava, porážam 3,5 až 4 mesačné, keď sa využíva max. rastová schopnosť

9.8.2021 13:52
Fatu

XXX.XXX.137.81

Jsou černý z rezavym nadechem..

9.8.2021 13:53
Fatu

XXX.XXX.137.81

Kal vs Bu..

Áňa.........

10.8.2021 15:13
Áňa.........

XXX.XXX.56.91

Ahoj Zuzka veľmi pekne a podrobne si mi opísala tvoj chov a zato ti ďakujem konečne nejaké inf. Do života. Veľmi pekný príspevok nek sa ti darí. Kŕmenie maz veľmi pestré a dobre ako ma byt. Usiaci sa majú u teba ako v bavlnke. Všetci chválite bu nikto sa tu zatiaľ neztazoval. A k tým vrhom krásne a početné. Keď samice od chovajú tak to je paráda lebo bo samice sú zlé matky záleží samozrejme aj od kusu. Napíšte aj ostatní takto podrobné o svojom chovu môžeme si poradid a hlavne o kralikoch veľa doplniť skúsenosti je vždy malo čím viac tým lepšie.

Přidejte reakci

Přidat smajlík