Co se dědí po samci a co po samici?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.11.2021 18:34
Tom.13

XXX.XXX.152.248

Dobrý den,
Rád bych věděl zda je pravda, že se dědí nějaké vlastnosti po samci nebo samici. Slyšel jsem, že po samici se dědí např. srst je to pravda? Děkuji

22.11.2021 21:50
Pinkava2003

XXX.XXX.40.248

Tom.13 napsal(a):
Dobrý den,
Rád bych věděl zda je pravda, že se dědí nějaké vlastnosti po samci nebo samici. Slyšel jsem, že po samici se dědí např. srst je to pravda? Děkuji

Po samci se dědí typ králíka, po samici hlavně velikost.

23.11.2021 13:28
Vali80

XXX.XXX.53.126

U mne se po samci vždy dědila barva. Křížím Burgundského samce a Siamské samice. Samice jsou větší, tak jsou i přírůstky pěkné. Ale typově jsou opravdu po samci - Burguňáci.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.11.2021 18:06
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vali80 napsal(a):
U mne se po samci vždy dědila barva. Křížím Burgundského samce a Siamské samice. Samice jsou větší, tak jsou i přírůstky pěkné. Ale typově jsou opravdu po samci - Burguňáci.

BU:: AA bb CC DD GG y1y1
Siamský žlutý: aman bb CC DD gg

F1: Aam bb CC DD Dg y1

což je žlutá

všimněte si, že nikde v té rovnici není nic o pohlaví, totiž funguje to bez ohledu na to, kdo je jaký rodič.

a takhle to funguje úplně se všemi znaky s výjimkou těch, které jsou vázané na pohlaví - geny jsou umístěné na pohlavních chromozomech.

prostě králík dědí většinu věcí po obou rodičích stejně.

23.11.2021 19:37
Vali80

XXX.XXX.25.111

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
BU:: AA bb CC DD GG y1y1
Siamský žlutý: aman bb CC DD gg

F1: Aam bb CC DD Dg y1

což je žlutá

všimněte si, že nikde v té rovnici není nic o pohlaví, totiž funguje to bez ohledu na to, kdo je jaký rodič.

a takhle to funguje úplně se všemi znaky s výjimkou těch, které jsou vázané na pohlaví - geny jsou umístěné na pohlavních chromozomech.

prostě králík dědí většinu věcí po obou rodičích stejně.

Samice Siamské mám vždy modré (líbí se mi více), ale výsledek bude asi stejný. 👍

Přidejte reakci

Přidat smajlík