Nezvaný host u králíkáren

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.11.2021 16:55
Vali80

XXX.XXX.25.111

Zdravím všechny chovatele,
prosím o radu nebo vlastní názor.
U králíkáren jsem dnes našla tyto dva lesklé, černé exkrementy.
Píšu to proto, že mi před měsícem něco vytáhlo z kotce všechny čerstvě narozené mladé. Samička byla ve spodním kotci. První den se hnízdo hýbalo, druhý den po celém kotci chlupy a mladé nikde. Mezi deskami a v linu vykousané 2 otvory cca 5 cm. Téměř pod hnízdem.
Vše jsem opravila a samičku přemístila do kotce horního. Koncem týdne se má znovu kotit, už staví hnízdo a zase tam něco mlsně obchází.

Nastražila jsem sklopec, do něj dala sušené švestky. Prý to mají kuny rády. Jedna švestka zmizela, ale nevím, čí by to mohlo být h...o. 🙄🤔😡

Děkuji všem za názory.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.11.2021 18:15

To není kuna ,ale spíš ježek.

Vlastnosti trusu ježků

Ježci rozložili hromady výkalů na větší plochu. Pokud tam jsou listy, dávají přednost tomu, aby do nich nahromadily hromady. Přibližně tři až čtyři centimetry dlouhé a centimetr silné párky mají tvar válců a mají špičatý konec. Ježkovitý trus vypadá černě a má silný lesk. Ve výkalech často najdete zbytky jídla. Jedná se o nestravitelné skořápky hmyzu, semena nebo peří.

23.11.2021 18:41
Vali80

XXX.XXX.25.111

Děkuji Jivo, to jsem našla také a přemýšlela jsem nad tím.. Moc listí tam není, ale ježci tam chodí. Je pravda, že hromádky se lesknou jako psí kulky 😅.
Ale bylo to trochu řídké.

Neregistrovaný uživatel

28.11.2021 22:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.101

Aby se jezek prokousal drevem do kotce a vyzral kralicata slysim prvne. Ale potkani to delaj velmi radi.

28.11.2021 22:28
Vali80

XXX.XXX.236.45

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Aby se jezek prokousal drevem do kotce a vyzral kralicata slysim prvne. Ale potkani to delaj velmi radi.

To se určitě ježci do kralíkárny neprokousali, to ne, ale ten exkrement na to vypadá. Myslela jsem, že by to mohli být ti potkani, ale ani v zimě ani v létě nikde jejich trus. O kuně vím a hlavně se vždycky prozradí v létě, když jsou třešně.....na chodníku nechá vizitku.

Neregistrovaný uživatel

30.11.2021 23:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.167

Vali80 napsal(a):
To se určitě ježci do kralíkárny neprokousali, to ne, ale ten exkrement na to vypadá. Myslela jsem, že by to mohli být ti potkani, ale ani v zimě ani v létě nikde jejich trus. O kuně vím a hlavně se vždycky prozradí v létě, když jsou třešně.....na chodníku nechá vizitku.

My tu potkany meli. Nez sem v baraku zvedla počet hadu. A na jejich hovno sme nenarazili nikdy. Takze na tohle bych já osobně nespolehala.

Susticek

15.12.2021 19:11
Susticek

XXX.XXX.72.195

Dobrý den, toto udělal potkan starý kus nic jiného hovna lidově řečeno po něm nenajdete neboť to plka jen otvoru mezi stěnou a něčím pokud je možnost zespodu desky a na ně pletivo bodovanou síť ale oka 10mm X 10mm nastřílel sponkovackou a namazat vazelinou dvakrát už nedojde...

27.1.2022 23:01
Vali80

XXX.XXX.236.104

Susticek napsal(a):
Dobrý den, toto udělal potkan starý kus nic jiného hovna lidově řečeno po něm nenajdete neboť to plka jen otvoru mezi stěnou a něčím pokud je možnost zespodu desky a na ně pletivo bodovanou síť ale oka 10mm X 10mm nastřílel sponkovackou a namazat vazelinou dvakrát už nedojde...

Dneska se pachatel prozradil! K jeho smůle se prokousal k burgunskému velkému samci, který ho zřejmě udupal nohama. Nikde nic, jen vykousaný otvor asi 3 cm u odtokové lišty. Tohle byl poslední kotec se škvírou na odtok. Už je vše zadělané. Samice s mladými jsou v pořádku. Zítra dostanou potkani mňamku... Otrávené zrní v kůži z makrely.
Nikdy jsem žádného neviděla, nic tomu nenasvědčovalo a přece takový fujtajbl!

28.1.2022 06:21

Vali80 napsal(a):
Dneska se pachatel prozradil! K jeho smůle se prokousal k burgunskému velkému samci, který ho zřejmě udupal nohama. Nikde nic, jen vykousaný otvor asi 3 cm u odtokové lišty. Tohle byl poslední kotec se škvírou na odtok. Už je vše zadělané. Samice s mladými jsou v pořádku. Zítra dostanou potkani mňamku... Otrávené zrní v kůži z makrely.
Nikdy jsem žádného neviděla, nic tomu nenasvědčovalo a přece takový fujtajbl!

Tomu říkám bojový králík!

28.1.2022 06:28
Vali80

XXX.XXX.69.15

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tomu říkám bojový králík!

Jj, je to teda bojovník. Nejdřív jsem myslela, že mu tam zdechl, ale proč by mu tam lezl zdechnout? Navíc otráveného zatím nikde nic neměli. Ale měl podrápaný ocas, tak po něm Lojzík asi pěkně skákal. Naštěstí to neodnesl žádným kousancem. Raději jsem mu kotec vyčistila a vše desinfikovala. A dostal samozřejmě mrkvičkovou mňamku a pochvalu před jeho holkama 😄.

28.1.2022 19:30
borax

XXX.XXX.91.21

Vali80 napsal(a):
Jj, je to teda bojovník. Nejdřív jsem myslela, že mu tam zdechl, ale proč by mu tam lezl zdechnout? Navíc otráveného zatím nikde nic neměli. Ale měl podrápaný ocas, tak po něm Lojzík asi pěkně skákal. Naštěstí to neodnesl žádným kousancem. Raději jsem mu kotec vyčistila a vše desinfikovala. A dostal samozřejmě mrkvičkovou mňamku a pochvalu před jeho holkama 😄.

Potkan byl zcela určitě přiotrávený.
Zapomeňte na to, že by ho samec zvládl!
To v žádném případě.
Pravidelná deratizace je součástí chovu hospodářských zvířat.
Odtoková škvíra musí být zakrytá svařovaným ( nejlépe nerezovým) pletivem.

28.1.2022 19:42
Vali80

XXX.XXX.237.163

borax napsal(a):
Potkan byl zcela určitě přiotrávený.
Zapomeňte na to, že by ho samec zvládl!
To v žádném případě.
Pravidelná deratizace je součástí chovu hospodářských zvířat.
Odtoková škvíra musí být zakrytá svařovaným ( nejlépe nerezovým) pletivem.

Nevím, čím by mohl být přiotrávený, když první dávku otravy dostali až včera po nálezu onoho potkana. Do té doby, žádné známky potkanů. Myslela jsem, že hnízdo vytáhla kuna, která tam prostě je.

A že by přitrávený potkan měl tolik síly, aby si vykousal ještě díru do kotce samce, to se mi nechce věřit.

Proč by tam lezl?

29.1.2022 11:36

To byste se divila kolik síly má přiotrávený potkan,pokud už není v posledním tažení.
Kdysi jednoho takového manžel připíchl vidlema k zemi a jednou rukou nemohl ty vidle udržet aby se natáhl pro lopatu a dorazil ho.Zakousl se do vidlí a cloumal s nimi ze strany na stranu.Navíc přiotrávený nemusí být od vás,může klidně přijít.

29.1.2022 12:29
Vali80

XXX.XXX.237.210

Že má sílu, to mi říkala i známá. Odsunul ji kachli o rozměru 40x40 cm, aby se dostal ke kuřatům.
Musel jedině přijít z větší dálky. Mám králíky v zahrádkářské osadě, kde chodím jen já a jeden soused. Ten má kočky a psy, a nic otráveného nepokládá. Nikdo jiný tam v zimě nechodí. Asi o 200 metrů dál mají ovce, tak jedině tihle.

Včera jsem poslala pod kralíkárny Jack Russella, hrabala jak šílená. Pak jsem do jediné díry nacpala petardy a nakonec položila trutivo. Ráno nechybělo nic. Ale budu jim takhle život znepříjemňovat pravidelně 😆.

Uvidíme, kdo to déle vydrží. Já jsem dost vytvalá 😄✊.

29.1.2022 13:24
hokrví

XXX.XXX.96.32

Vytrvalost budete potřebovat, když se nastěhovali k nám sousedi co bydlí přes louku cca 150 - 250 m tak si pořídili větnamská prasátka a odchovávali mladý asi 2 roky, tak jsme měli v okolí potkanů habaděj. Měl jsem před králičincem na zemi položené 2 podlážky abych nešlapal v blátě a pod nimi se schovávalo 7 potkanů, ty jsem utloukl lopatou. Od té doby dávám prevenci, ňákou nástrahu co mi v obchodě nabídnou.

31.1.2022 09:13
Vali80

XXX.XXX.53.126

To jste mne moc nepotěšil, ale máte pravdu. Dnes ráno se jeden chytil do sklopce (asi po 3 měsících, původně nastraženo na kunu). Dalšího jsem o víkendu našla zdechlého pod králíkárnou.
Mimo to jim vkládám do děr jedy různých značek, chutí a konzistencí. Díru samozřejmě překryji cihlou nebo kamenem, aby se k jedu nedostalo jiné zvíře. Dvakrát do týdne mají podzemní silvestr... + hrabání norníka (JRT).

Jen teď nevím, co s tím chyceným potkanem... na internetu rady typu: odvézt 2 kilometry od bydliště a vypustit!
Uvažuji nad vidlemi nebo utopením (v kleci) samozřejmě....

31.1.2022 09:15
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Netopit, to je týrání. Hlasuju pro vidle.
Souseda myslivce nemáte? Tím bych to řešila já.

31.1.2022 09:19
Vali80

XXX.XXX.53.126

Varaxi napsal(a):
Netopit, to je týrání. Hlasuju pro vidle.
Souseda myslivce nemáte? Tím bych to řešila já.

Nemáme, můžu se poptat. Já vím, zastřelení je asi nejlepší. Otec měl kdysi malorážku, ale prodal ji. Ještě má Perkusák, ale to by mi rozstřelilo i tu klec

31.1.2022 12:09
hokrví

XXX.XXX.96.32

Já mám doma vzduchovku, ta to zvládne.

31.1.2022 12:11
Vali80

XXX.XXX.53.126

hokrví napsal(a):
Já mám doma vzduchovku, ta to zvládne.

Syn má prak a luk .

31.1.2022 12:13
hokrví