Březost - nedaří se připuštění

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.11.2021 18:02
josífek

XXX.XXX.231.236

Dobrý večer,
chovám králíky plemene moravský modrý, nedaří se mi samice připustit.
Co mi prosím poradíte, co pomáhá?

28.11.2021 18:03
josífek

XXX.XXX.231.236

Děkuji za reakce.

otázka

28.11.2021 19:00
otázka

XXX.XXX.230.195

Co vím, tak Moravský modrý je právě dost známý tím, že se hůř připouští. Mě se modrá plemena moc líbí, ale nevím, jestli mám smůlu nebo je tam souvislost s barvou, ale kdykoli jsem zkusila chovat plemena s tímhle zbarvením, byl s připouštěním problém.

28.11.2021 19:07
Jedovak23

XXX.XXX.152.248

Nechci dělat nikomu reklamu, ale letos jsem poprvé zkusil připouštěcí směs, kterou seženete od pana Petra Sirotka (králičí svět) ze Sedlčan. A u mě to fungovalo výborně.14 dní jsem samice krmil senem poté jsem začal podávat tuto směs - okolo 10 dne se samice krásně zvedaly a připouštění nebyl problém. Za mě max. spokojenost :)

28.11.2021 19:24
karelbo

XXX.XXX.51.232

To chce klid )) a zkoušet.Já jsem 30 let neměl problém cokoliv připustit.Mám belgičáky,rexe a střední plemeno .Poslední 3. roky nepřipustim nic,až v březnu.Vyzkoušel jsem všechno ,co jsem kdy slyšel.A že toho bylo )).Ubírám tomu na váze,pak zas zvednu.Svítím-prodlužuji den,prohazuji v kotcích.Do výběhu je dávam spolu.Krmim oves normální i naháč, petržel ,celer, různé směsi atd. aby tam bylo hodně Éčka.Do tepla je dávám.Koukám na zarudlé pohlaví,sleduju už i fáze měsíce )).
Tak že když to shrnu,mám kolem 25 samic, 12 samců ,každá odramlována po třech dnech , šest měsíců vkuse. Z 80 % poznám březost za 3.dny,7-den už na 100% .Tak na štěstí nečekám měsíc ,jestli se mi samice okotí.
A furt mně to nepřestalo bavit. .

28.11.2021 20:01
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Moc hezké 😀..ať se Vám stejně a ještě lépe, daří dál 😀👍🐰🐰🐰

28.11.2021 20:57
Pinkava2003

XXX.XXX.41.234

josífek napsal(a):
Dobrý večer,
chovám králíky plemene moravský modrý, nedaří se mi samice připustit.
Co mi prosím poradíte, co pomáhá?

Mně pomáhá vyměnit samici se samcem. Samice v samčí boudě přijde dřív do říje. Ať se daří 😉

georgi

28.11.2021 21:03
georgi

XXX.XXX.118.61

V listopadu a v prosinci jdou králíci nejhůř připustit .Mám králíky v chlívku po prasatech a připouštím celoročně . Když se mi nedařilo připustit zkoušel jsem to po týdnu znovu . Většinou se to podařilo . Teď když se nedaří nechám samce se samicí společně běhat po celém chlívku a je hotovo . Hlavně se nesmí dát spolu do kotce , to nemusí dopadnout dodře . Můžete o jednoho z nich přijít .

29.11.2021 08:40
Chovatel Tom

XXX.XXX.230.231

Zdravím, všeobecně je známo, že Moravský modrý je náročnější na připouštění. Osobně jsem je nikdy nechoval, byť se mi moc líbí. Obecně má králík problém se zatučněním. Berte v potaz vnitřní tuk, v blízkosti pohlavních orgánů. Rozhodně bych zkusil klasické obecné rady. To jsou vyvolat říji (přeneste podestýlku od samce, kontrolujte prokrvenost pohlavních orgánů samice, přidejte nať okopanin- zejména celeru a mrke), zkuste ji méně krmit, aby zhubla. Pokud nic nepomůže a dříve byla v pohodě použijte veterinární přípravky rabbitin a podobně. Pokud je to s ní horší od počátku vyřadit z chovu. Takový králík do chovu nepatří.

29.11.2021 08:59
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Chovatel Tom napsal(a):
Zdravím, všeobecně je známo, že Moravský modrý je náročnější na připouštění. Osobně jsem je nikdy nechoval, byť se mi moc líbí. Obecně má králík problém se zatučněním. Berte v potaz vnitřní tuk, v blízkosti pohlavních orgánů. Rozhodně bych zkusil klasické obecné rady. To jsou vyvolat říji (přeneste podestýlku od samce, kontrolujte prokrvenost pohlavních orgánů samice, přidejte nať okopanin- zejména celeru a mrke), zkuste ji méně krmit, aby zhubla. Pokud nic nepomůže a dříve byla v pohodě použijte veterinární přípravky rabbitin a podobně. Pokud je to s ní horší od počátku vyřadit z chovu. Takový králík do chovu nepatří.

Zkusit jiného samce, já mám samce 3..

29.11.2021 12:53
Chovatel Tom

XXX.XXX.230.75

Samozřejmě. Ještě bych rád dodal, že já osobně propouštím v ten den odpoledne a navečer. Většinou je vidět, že samice navečer nemá zájem a je tedy v tom... Všeobecně platí že v zimně je propouštění trochu náročnější, jelikož doba říje je podstatně kratší dobu jako z jara do léta. Hodně zdaru

Přidejte reakci

Přidat smajlík