Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.1.2022 17:23
rencah

XXX.XXX.183.57

Koupila jsem 2 připuštěné samice. Jedna porodila 10 mladých, ale příliš neprospívali, někteří uhynuli. Samice měla po porodu hřbet jak pilku. Tak jsem přeléčila na kokcidiózu, postupně už 3x samici i mladé. Ale stále vypadají moc špatně - deformovaná oční víčka, slepota, řídká srst, hubení, nerostou. Krmím, jak nejlépe umím včetně doplňků.
Druhá samice má pěkné, prosperující. Doufám alespoň, že další vrh nebude podobně zasažen...

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.1.2022 18:29

rencah napsal(a):
Koupila jsem 2 připuštěné samice. Jedna porodila 10 mladých, ale příliš neprospívali, někteří uhynuli. Samice měla po porodu hřbet jak pilku. Tak jsem přeléčila na kokcidiózu, postupně už 3x samici i mladé. Ale stále vypadají moc špatně - deformovaná oční víčka, slepota, řídká srst, hubení, nerostou. Krmím, jak nejlépe umím včetně doplňků.
Druhá samice má pěkné, prosperující. Doufám alespoň, že další vrh nebude podobně zasažen...

To nebude jenom kokcidióza. Infekce? Genetika? Viz vedlejší vlákno o ČA. Pitva by možná napověděla.

18.1.2022 18:59
Fatu

XXX.XXX.208.133

rencah napsal(a):

To už těžko zachráníte.. ja bych to pozabíjel, ať se se netrápí..vypadají hrozně

18.1.2022 19:09
Jezedak Mara

XXX.XXX.174.1

Dobrý večer. To vypadá jako myxamatoza a kokcidióza dohromady , zabit všechny trápí se nikdy už neporostou . To může byt i samice přenašeč. Taky se mě to stalo. Je to smutný ale hold někdy je to tvrdý a radikální.😑🙁Ale i to patří k živočišné. Ja takhle přišel o 73 králíků zkrz myxnu.😥

18.1.2022 19:11

Jezedak Mara napsal(a):
Dobrý večer. To vypadá jako myxamatoza a kokcidióza dohromady , zabit všechny trápí se nikdy už neporostou . To může byt i samice přenašeč. Taky se mě to stalo. Je to smutný ale hold někdy je to tvrdý a radikální.😑🙁Ale i to patří k živočišné. Ja takhle přišel o 73 králíků zkrz myxnu.😥

Myxa mě taky napadla, ale v tomhle ročním období? Já bych poslala na SVÚ.

18.1.2022 19:18
Jezedak Mara

XXX.XXX.174.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Myxa mě taky napadla, ale v tomhle ročním období? Já bych poslala na SVÚ.

Jj no nápad mate dobrý ale vyplatí se to? Kvůli pár králíkům?

18.1.2022 19:32
Jezedak Mara

XXX.XXX.174.1

Myxamatoza se muze prenaset i vzduchem nebo pomočenym krmivem zajíců z pole.
Taky když jsou nový králíci daní do kralikarny kde byl před tim infikovaný kralik a špatně a po něm špatně vydezinfikované kotce. Těch příčin může byt vic.

18.1.2022 19:40

Jezedak Mara napsal(a):
Jj no nápad mate dobrý ale vyplatí se to? Kvůli pár králíkům?

Netvrdím, že se to vyplatí. Ale zadavatel(ka) by věděl(a), na čem je.

18.1.2022 19:42

Myxa to není,navíc zajíci ji ani nemají nejsou to králíci.A teď v mrazech ani není.
Těm mladým se dlouho a špatně otevřely oči,proto je mají takové.Příčina se uvádí různá.Za sebe bych je už dávno zkrmila psům a samici?Podle toho jak vypadá buď zkusit znovu připustit,ale jiným samcem nebo vyřadit.

18.1.2022 19:43

Jezedak Mara napsal(a):
Myxamatoza se muze prenaset i vzduchem nebo pomočenym krmivem zajíců z pole.
Taky když jsou nový králíci daní do kralikarny kde byl před tim infikovaný kralik a špatně a po něm špatně vydezinfikované kotce. Těch příčin může byt vic.

Promiňte, ale myxomatóza se přenáší bodavým hmyzem a napadá pouze králíky. Zajíci z pole jsou v tom fakt nevinně. Šíříte nepravdy.

18.1.2022 19:44

Myxa to není,navíc zajíci ji ani nemají nejsou to králíci.A teď v mrazech ani není.
Těm mladým se dlouho a špatně otevřely oči,proto je mají takové.Příčina se uvádí různá.Za sebe bych je už dávno zkrmila psům a samici?Podle toho jak vypadá buď zkusit znovu připustit,ale jiným samcem nebo vyřadit.

Souhlas!

18.1.2022 19:51
rencah

XXX.XXX.183.57

Kolik to může stát ? Ráda bych věděla, co to je. Samici připustím, ale poznám něco až za 1,5 měsíce...

18.1.2022 20:26

rencah napsal(a):
Kolik to může stát ? Ráda bych věděla, co to je. Samici připustím, ale poznám něco až za 1,5 měsíce...

Co kolik může stát? Pitva? Záleží na tom, co budete chtít vyšetřit.

18.1.2022 20:31

Kotrolujete klálíky v hnízdě?Prohlédněte je okolo 11-12 dne jestli se jim otvírají oči.
Případně navlhčit jemně otevřít.Uvidíte jestli jim třeba nehnisají.

georgi

18.1.2022 20:32
georgi

XXX.XXX.118.61

Musím uznat že , z mého pohledu , je nejlepší samici vyřadit . Můžete v další generaci očekávat podobný problém . Pokud při prvním přeléčení nedojde ke zlepšení je zbytečné se o to pokoušet znovu a samici i s mladýma pozabíjet . Já jsem to také dvakrát udělal .

18.1.2022 20:53

Na té první fotce je dokonce vidět mládě s nerozlepeným okem.Často se udává,že se oči špatně rozlepují pokud je v kotci velké vlhko,koncentrace čpavku.
Také nevíme stáří samice,jak byla krmena nic.Vše s tím může souviset.

Otázka

18.1.2022 21:06
Otázka

XXX.XXX.230.195

Zabte všechny, včetně samice, tohle do chovu není.

18.1.2022 21:09
rencah

XXX.XXX.183.57

Co kolik může stát? Pitva? Záleží na tom, co budete chtít vyšetřit.

No chtěla bych vyšetřit příčinu. Nikdy jsem na pitvu nedávala. To se musí objednávat jednotlivá vyšetření, když vůbec nevím ? Veterinář asi navrhne ?

18.1.2022 21:11
ančovička1

XXX.XXX.220.111

rencah napsal(a):

Máte nějaké králíky svoje, kromě těchto nově koupených?..také si myslím,že to vypadá na infekci i když jsem toto ještě naštěstí nezažila.. čím králíky krmite?..v krmítku jsou vidět rohlíky?..
Ve starším vláknu píšete o postříkané cukrovce ..krmite cukrovkou?..
Cukrovka není vhodná pro králíky z důvodu vysokého obsahu cukru..

18.1.2022 21:38
Fatu

XXX.XXX.208.133

ančovička1 napsal(a):
Máte nějaké králíky svoje, kromě těchto nově koupených?..také si myslím,že to vypadá na infekci i když jsem toto ještě naštěstí nezažila.. čím králíky krmite?..v krmítku jsou vidět rohlíky?..
Ve starším vláknu píšete o postříkané cukrovce ..krmite cukrovkou?..
Cukrovka není vhodná pro králíky z důvodu vysokého obsahu cukru..

Ještě tam vidím brambory...

18.1.2022 21:44
Gloria

XXX.XXX.75.64

Dobrý den můj názor je prašné plesnivé seno podestýlka plus kokcidie s tím že bych se přiklonil k následné infekci očních spojivek a zánět oči plus podle fotky je tam vlhko ta podestýlka je hrozná a samice může být přenašeč kokcidie. Myxomatóza to není je přenosná bodavým hmyzem. Ale veterina pitva to potvrdí a řekne více.

18.1.2022 21:45
Gloria

XXX.XXX.75.64

Důležité je krmivo co krmítek pokud je tam cukrovka a voda tak se hezky poserou. Přeji ať se vše dá do pořádku

18.1.2022 21:51
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Fatu napsal(a):
Ještě tam vidím brambory...

Jestli to špinavé,co tam leží, není ta cukrovka🤔

18.1.2022 22:43
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Mně napadá pasteurelóza - infekční rýma.Evidentně se trápí a neprosperují ... nejlepší asi utratit a i se samicí. Pitva může objasnit příčinu, ale řešení bych moc neodkládal.

18.1.2022 23:08
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Štefan1 napsal(a):
Mně napadá pasteurelóza - infekční rýma.Evidentně se trápí a neprosperují ... nejlepší asi utratit a i se samicí. Pitva může objasnit příčinu, ale řešení bych moc neodkládal.

Přečetla jsem si článek od MVDr bodlinky, ale těžko říct.. rýmu a hleny u nosu viditelně nemají..a ta srst..vypadá to na podvýživu, potom už všechny nemoci jen kvetou..😥

18.1.2022 23:34
Štefan1

XXX.XXX.208.238

ančovička1 napsal(a):
Přečetla jsem si článek od MVDr bodlinky, ale těžko říct.. rýmu a hleny u nosu viditelně nemají..a ta srst..vypadá to na podvýživu, potom už všechny nemoci jen kvetou..😥

Jasné, nemusí to být - jenom mě to napadlo. Projevy pasteurlózy mohou být rozličné. Nemocná byla už asi králíce a ta to předala mladým. Nic moc pozitivního se asi nedá čekat a pokud je tam infekční příčina (a já myslím, že je), tak hrozí, že se to přenese i na tu druhou samici s vrhem, která zatím (ve stejných podmínkách) prospívá dobře.

19.1.2022 00:00
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Štefan1 napsal(a):
Jasné, nemusí to být - jenom mě to napadlo. Projevy pasteurlózy mohou být rozličné. Nemocná byla už asi králíce a ta to předala mladým. Nic moc pozitivního se asi nedá čekat a pokud je tam infekční příčina (a já myslím, že je), tak hrozí, že se to přenese i na tu druhou samici s vrhem, která zatím (ve stejných podmínkách) prospívá dobře.

Jj, dobrá úvaha, pasteurelóza se projevuje různě (jak jsem poučená 😀), a hlavně se projevuje u oslabených jedinců v souvislosti se špatnou hygienou chovu..
Samici bych po zjištění onemocnění přeléčila ,ale mladé nejspíš utratit..
Ale stejně by mě zajímalo, čím paní krmí..

otázka

19.1.2022 08:17
otázka

XXX.XXX.230.195

Prohlížela jsem si starší články a fotky. I přes roční období bych si tipla na nějakou formu myxomatozy. I když je zima, nemrzne zas tolik a blechy můžou běhat pořád. V článcích píší o tom, že aktivní virus byl v bleše zachycený i po 100dnech. Já měla jednou v chovu myxu koncem listopadu. Každý z nás měl někdy u králíčat kokcidiozu a nikdy sem neviděla, aby dokázala žít ještě v tomhle stavu. Mám mezi lidmi co chovaj králíky dost známých, ne všichni mají zrovna vzorné chovy a koksa sice zabíjí spolehlivě, ale dřív.
Narazila jsem, teď ho nemůžu najít, na článek o asymptomatické formě myxomatozy, je to trochu odlišná forma, píší o ní, že králíci žijí déle a zmiňují přenos nejen hmyzem, ale i náčiním a třeba i na oblečení a krmivu.

19.1.2022 08:29

rencah napsal(a):
No chtěla bych vyšetřit příčinu. Nikdy jsem na pitvu nedávala. To se musí objednávat jednotlivá vyšetření, když vůbec nevím ? Veterinář asi navrhne ?

Ano, je lepší poradit se s veterinářem (když vůbec nevíte ) , který vyplní žádanku, co všechno vyšetřit a pošle mrtvolku(y) na ústav. Nebo můžete se žádankou odvézt i vy, na tom nesejde.

19.1.2022 08:40
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Otázka..i to, myslim, že je možné, že se myxa může objevit i v tomto období..
.. nevidela jsem, že by paní psala o očkování,ale že by s myxou králíci žili??🤔.. ..a.. cituji.."samice měla po porodu hřbet jako pilku".. stále nikde nenapsala, čím tak dobře krmí..myslim, že i samice byla podvyživená, kdyby měla jako březí kokcidiozu,tak by to nejspíš nepřežila...

otázka

19.1.2022 11:16
otázka

XXX.XXX.230.195

Králík, jde snadno chovat nebo to spíš lidem tak připadá. V zásadě bych řekla, že v tomhle případě se určitě sešlo víc věcí najednou a každá z nich mohla být příčinou úhynu. Já už dneska neexperimentuju s krmením, prostě co nejjednodušší, pořád stejně. Jak se začne přilepšovat, třeba tou cukrovou řepou atd, akorát se z toho poserou. Tady konkrétně mě nepřekvapuje, že to chcípe, ale to, že ještě v tomhle stavu žijí.
Nicméně, nenechte se neúspěchem odradit. Je to smutný, ale na začátku chovu, se podobná věc stane úplně každému. Tahle zvířata bych všechna vybila, ta samice dostala zabrat ať je jí co chce. Kotec vydesinfikujte, ideálně plamenem. Pro jistotu pořádně očistěte i nářadí, co používáte. Krmení zjednodušte na minimum a toho se držte, alespoň než několik hnízd odchováte a naučíte se to. Vyhýbejte se krmivům s vysokým obsahem cukrů - kukuřice, pšenice, brambory, pečivo, cukrovka atd. Krmte zrnem a granulemi radši 2x denně a to v takovém množství, aby nezbývalo, ale zároveň měli dost-to musíte vychytat Podle plemene a období v kterém se vaši králíci nachází. Seno musí být k dispozici pořád, neomezeně. Pokud chcete přilepšit, nastřihejte třeba jabloňové větve nebo si sežeňte topinambur. Čistěte často kotce, nikdy není moc často. Čím je králíků v kotci víc, tím častěji čistěte, klidně víckrát týdně. Používejte napaječky a pravidelně je myjte. OČKUJTE.

19.1.2022 12:14
hokrví

XXX.XXX.96.32

Přeléčení králíka je nákladná věc, samec mně stál 75 euro, léčba skoro 2500 a pitva 1600 , to si musí každý určit své přednosti . Vidím tam krmení, já bych ho tam nechal po nakrmení cca 20 minut, když vidím , že je králík nemocný tak mu misku odebrat, i když má samice mladé.

21.1.2022 15:32
rencah

XXX.XXX.183.57

Děkuji všem za názory, rady. Rozhodně si nemyslím, že by nemoc způsobilo špatné krmení nebo podestýlka. Chovám už spousty let, vše zdravé. A jen tento jediný vrh špatný už v hnízdě.... asi opravdu nejlépe zabít... Samici dám ještě jednu šanci a uvidíme.

22.1.2022 15:39
borax

XXX.XXX.91.21

rencah napsal(a):

Genetika.
Takovou samici bych okamžitě vyřadil z chovu.

22.1.2022 15:41
borax

XXX.XXX.91.21

otázka napsal(a):
Prohlížela jsem si starší články a fotky. I přes roční období bych si tipla na nějakou formu myxomatozy. I když je zima, nemrzne zas tolik a blechy můžou běhat pořád. V článcích píší o tom, že aktivní virus byl v bleše zachycený i po 100dnech. Já měla jednou v chovu myxu koncem listopadu. Každý z nás měl někdy u králíčat kokcidiozu a nikdy sem neviděla, aby dokázala žít ještě v tomhle stavu. Mám mezi lidmi co chovaj králíky dost známých, ne všichni mají zrovna vzorné chovy a koksa sice zabíjí spolehlivě, ale dřív.
Narazila jsem, teď ho nemůžu najít, na článek o asymptomatické formě myxomatozy, je to trochu odlišná forma, píší o ní, že králíci žijí déle a zmiňují přenos nejen hmyzem, ale i náčiním a třeba i na oblečení a krmivu.

Už raději nic nepište.
Nemáte vůbec žádné zkušenosti a radite jiným 👎

22.1.2022 15:42
borax

XXX.XXX.91.21

rencah napsal(a):
Děkuji všem za názory, rady. Rozhodně si nemyslím, že by nemoc způsobilo špatné krmení nebo podestýlka. Chovám už spousty let, vše zdravé. A jen tento jediný vrh špatný už v hnízdě.... asi opravdu nejlépe zabít... Samici dám ještě jednu šanci a uvidíme.

Šanci už ne!
Je třeba koupit jinou samičku.

23.1.2022 08:45
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Je to tak. Pokud chcete mít nějaký užitek, tak zapomeňte na druhou šanci. Kupte si novou samičku anebo si vyberte mladou samičku z toho druhého vrhu - ze zdravých. Vyplatí se to vždy víc, než si nechávat nemocná zvířata.

23.1.2022 10:52

rencah napsal(a):

Pokud jste samici s mladými 3X přeléčila sulfonamidy,tak se nedivím,že neprospívají.

23.1.2022 13:23
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Pokud jste samici s mladými 3X přeléčila sulfonamidy,tak se nedivím,že neprospívají.

Souhlasím..přesně tak..

Přidejte reakci

Přidat smajlík