Angelila

XXX.XXX.160.137
Dobry den,
mám problém mám březí samice a těsně před okocením mi samice umře. Přestane žrát, pít, má hrozně teplé bříško a do rána umře. Už mi takhle umřely 3. Prosím, nemáte radu? Jsem už zoufalá. Děkuji, kdyžtak mi napište na 606259270.
Upraveno Adminem 17.3.2022 v 10:02 - interpunkce
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jaké plemeno,zakrslík? Jak a čím krmíte?Ustájení?

Angelila
napsal(a):
Dobry den,
mám problém mám březí samice a těsně před okocením mi samice umře. Přestane žrát, pít, má hrozně teplé bříško a do rána umře. Už mi takhle umřely 3. Prosím, nemáte radu? Jsem už zoufalá. Děkuji, kdyžtak mi napište na 606259270.
Upraveno Adminem 17.3.2022 v 10:02 - interpunkce
Napadla vás pitva? (u tří úhynů bych už zvažovala) + viz jiva - plemeno, krmení? Málo informací.
Angelila

XXX.XXX.160.137
Je to cesky strakac stredni plemeno krmim senem oves jecmen jednou za tyden kousek chleba nebo mrkev

Angelila
napsal(a):
Je to cesky strakac stredni plemeno krmim senem oves jecmen jednou za tyden kousek chleba nebo mrkev
Pak jedině ta pitva.

Chléb pro březí samice není vůbec vhodný.V jakém množství zrniny krmíte,asi 5 dní před porodem je dobré snížit dávku zrnin asi o třetinu.Samice potřebuje žrát dostatek vlákniny a pokud přestane žrát a pít je to nejčastěji zastavené trávení z nedostatku vlákniny.Březí samice se musí krmit dostatečně,ale zase se nesmí překrmovat zrním.
Přesně jak píše Jiva. Hlavně nepřekrmovat. Já co mám tu jednu samičku českého strakáče (má teď 12 mrňousů), tak je hrozně žravá. Fakt, vyžrala by mrtvému z ucha. Musím mít pevnou vůli, abych ji něco nehodila, pokaždé, když jdu kolem a ona skáče po dvířkách. Takže pokud máte taky takovou "tasemnici", možná se přežrala a uhynula na koliku.
Já ji křížím s burgunem, mladí jdou na maso a nikdy problém nebyl. váhově jsou ale oba stejně 4,3 kg.
Pitva by možná byla na místě.

Tak ono to je dost individuální.Mám samice,co žerou málo už týden před porodem,jiné 2-3 dny před porodem a jiné až v den porodu.Ale mám i samice které by ly schopné žrát i u porodu,pokud by něco dostaly.
Vali80
napsal(a):
Přesně jak píše Jiva. Hlavně nepřekrmovat. Já co mám tu jednu samičku českého strakáče (má teď 12 mrňousů), tak je hrozně žravá. Fakt, vyžrala by mrtvému z ucha. Musím mít pevnou vůli, abych ji něco nehodila, pokaždé, když jdu kolem a ona skáče po dvířkách. Takže pokud máte taky takovou "tasemnici", možná se přežrala a uhynula na koliku.
Já ji křížím s burgunem, mladí jdou na maso a nikdy problém nebyl. váhově jsou ale oba stejně 4,3 kg.
Pitva by možná byla na místě.
Moje babička měla vždy jenom jednu králici - dostala ji vždy ode mně jako 3-4 měsíční mládě. Vyrostla ji 2 takřka 2x větší než u mne. Připouštěla 1x ročně - mladých obvykle 10-14. Opět jí vyrostly 2x větší než moje. Byla v důchodu a krmila pokaždé když prošla kolem - v malých dávkách, co ihned sežrali ... x krát denně - zelené (co narthala u cesty, vždy jenom, co měli rádi) + zbytky pečiva své a od sousedů.

Štefan1
napsal(a):
Moje babička měla vždy jenom jednu králici - dostala ji vždy ode mně jako 3-4 měsíční mládě. Vyrostla ji 2 takřka 2x větší než u mne. Připouštěla 1x ročně - mladých obvykle 10-14. Opět jí vyrostly 2x větší než moje. Byla v důchodu a krmila pokaždé když prošla kolem - v malých dávkách, co ihned sežrali ... x krát denně - zelené (co narthala u cesty, vždy jenom, co měli rádi) + zbytky pečiva své a od sousedů.
A to je ono.V malých dávkách,co hned sežerou xkrát denně.Pohyb střev králíka totiž spočívá v přísunu potravy,ale v těch malých dávkách,co stačí trávit a ne si nacpat žaludek k prasknutí.

napsal(a):
A to je ono.V malých dávkách,co hned sežerou xkrát denně.Pohyb střev králíka totiž spočívá v přísunu potravy,ale v těch malých dávkách,co stačí trávit a ne si nacpat žaludek k prasknutí.
Jako všichni býložravci. Žerou tak nějak pořád průběžně. Neboli by měli.
Štefan1
napsal(a):
Když je člověk v důchodu nebo má ušáky u nosu, tak to jde. Ale když si musím občas odskočit do práce a hlavní dávky krmiva mají 2x denně, tak se mezi tím musí spokojit jen se senem nebo s větvemi jehličnanů.... Než je ožerou na kůru.

Vali80
napsal(a):
Když je člověk v důchodu nebo má ušáky u nosu, tak to jde. Ale když si musím občas odskočit do práce a hlavní dávky krmiva mají 2x denně, tak se mezi tím musí spokojit jen se senem nebo s větvemi jehličnanů.... Než je ožerou na kůru.
Však jo. Aspoň to seno pořád. Jako u koní.

Také krmím 2x denně a pokud mám 12tky tak i jen jednou.Dostanou tu mou směs a jinak mají seno,slámu,tak aby měli co žrát celý den.
Tchán také krmil 5x denně,krmil trávou po hrstičkách a co nesežrali vyhodil.Já trávou nekrmím,prostě nemám čas .
napsal(a):
Také krmím 2x denně a pokud mám 12tky tak i jen jednou.Dostanou tu mou směs a jinak mají seno,slámu,tak aby měli co žrát celý den.
Tchán také krmil 5x denně,krmil trávou po hrstičkách a co nesežrali vyhodil.Já trávou nekrmím,prostě nemám čas .
Mám to také tak. Pokud jedu do práce velmi brzo ráno, dostávají 1x denně a hotovo. Pokud je tráva, tak s ní krmím. Mám ale jen 15 kotců, takže to je pohoda. Opravdu lépe rostou. Přes zimu mají denně mrkev a pochopitelně seno pořád. I v létě. Otavu i první seč.
Fuuu ha. Až som sa pozastavil nad istými radami. Nebudem nič a nikoho citovať aby nebola z toho vojna.
Už som na fore veľa čítal, že suchý chleba/pečivo králikom nie. Ale nik nevysvetlil prečo. Lebo, lebo nemôže byť plesnivé či pred, počas sušenia a už vôbec nie také skrmovať. Bolo niečo spomínane o bylinožravcoch a prežratí. Lenže králik nie je prežúvavec a dobre krmeni králik sa asi ťažko prežerie... Takže chlieb/pečivo áno a ja to dávam už mladým cca na 4 týždeň až po porážku, samcom takmer vôbec a samice po odstave minimálne alebo vôbec.
Každá moja kotná samica približne 2 týždne pred termínom má znásobenú dávku jadroviny a granúl. Seno/zelené, voda max k tomu konáre aj s listami ak sú + ovocie, zelenina. Od okotenia po odstav všetko ma na max. Takto potom krmím mladé až do porážania.
Kŕmim 1x dene ráno, podvečer iba kontrolujem a dosypem výkrmovým.
Koľko žerú moje samice pred kotením neviem lebo de facto maju toho "po uši". (ak by niekoho napadlo, nie nemajú šály) U mňa posledný vrh nos 14 a 12 ks. Ale sú ako tanky, ledva prejdu dierou do kotnej búdky.
K tvojej veci. Jeden kus je strata, dve by bola náhoda no tri nepravdepodobné. Niečo tam je. Iste by som nehľadal problém v plemene lebo to je nepravdepodobné v krmeni asi tiež ťažko ak sú dodržané približné denné dávky a jeho kvalita.
Koľko dní pred kotením zdochli? Mali už hniezda? V akom stave je pitná voda? Neboli nafúknute viac ako je obvyklé? Mňa to deduktívne ženie do možného zápalu tráviaceho traktu s možnou zápchou. Ale je tu málo info. A deje sa to iba v tom jednom koterci?
juhaj
napsal(a):
Tak mít tyhle problémy, nepíšu na iFaunu, ale řeším s veterináře, který tomu rozumí, nezlobte se na mě. Jinak, nám před kocením samice taky nežerou, ale podle toho poznáme, že za pár hodin, maximálně den to bude.
Ja to poznám podľa dátumu ale jasne, že je tam aj individuálne správanie. Niektoré robia hniezdo už 2 zýždne vopred a potom iba hodia vlnu. Iné ešte večer nič a ráno iba vlna ... tak obložím hniezdo slamou. Iné slamou zatlačia celú dieru ... No čo napísať. Ale každopádne som pár dní v strehu kým sa všetko neokotí. Každá samica ma na koterci zapísaný dátum pripúštania, tak okotenia počet ks a tak dátum odstavu a počet ks. Ale je to vidieť aj na tej spotrebe krmiva.

Snehy
napsal(a):
Fuuu ha. Až som sa pozastavil nad istými radami. Nebudem nič a nikoho citovať aby nebola z toho vojna.
Už som na fore veľa čítal, že suchý chleba/pečivo králikom nie. Ale nik nevysvetlil prečo. Lebo, lebo nemôže byť plesnivé či pred, počas sušenia a už vôbec nie také skrmovať. Bolo niečo spomínane o bylinožravcoch a prežratí. Lenže králik nie je prežúvavec a dobre krmeni králik sa asi ťažko prežerie... Takže chlieb/pečivo áno a ja to dávam už mladým cca na 4 týždeň až po porážku, samcom takmer vôbec a samice po odstave minimálne alebo vôbec.
Každá moja kotná samica približne 2 týždne pred termínom má znásobenú dávku jadroviny a granúl. Seno/zelené, voda max k tomu konáre aj s listami ak sú + ovocie, zelenina. Od okotenia po odstav všetko ma na max. Takto potom krmím mladé až do porážania.
Koľko žerú moje samice pred kotením neviem lebo de facto maju toho "po uši". (ak by niekoho napadlo, nie nemajú šály) U mňa posledný vrh nos 14 a 12 ks. Ale sú ako tanky, ledva prejdu dierou do kotnej búdky.
K tvojej veci. Jeden kus je strata, dve by bola náhoda no tri nepravdepodobné. Niečo tam je. Iste by som nehľadal problém v plemene lebo to je nepravdepodobné v krmeni asi tiež ťažko ak sú dodržané približné denné dávky a jeho kvalita.
Koľko dní pred kotením zdochli? Mali už hniezda? V akom stave je pitná voda? Neboli nafúknute viac ako je obvyklé? Mňa to deduktívne ženie do možného zápalu tráviaceho traktu s možnou zápchou. Ale je tu málo info. A deje sa to iba v tom jednom koterci?
Víte třeba proč se má samicím před porodem snížit krmná dávka?A proč se nemá překrmovat.Jednak nížení krmiva a jeho následné postupné zvyšování po porodu je dobré ke spuštění mléka a maxinální produkci.A také proto,že při porodu samice sežere plodové obaly a ty obsahují hodně bílkovin a pokud je králíce překrmována dochází často ke zdravotním komplikacím.
Překrmování jadrnými krmivy v době březosti,zeména při nedostatku vlákniny, často způsobí toxikózu březích samic ve druhé polovině březosti a to může být i případ zadavatelky.
Restrikce koncentrovaných krmiv ke konci březosti sníží i pravděpodobnost velkých mláďat,která mohou způsobit komplikace při porodu .
Jinak zácpa opět vzniká z nedostatku vlákniny a překrmování zrninami,granulemi.
Jelikož trávicí trakt králíka je uzpůseben k příjímání a získávání potřebných živin ze
suché a tvrdé rostliné stravy.
U králíka stejně jako u jiných býložravců je třeba příjmu velkého objemu rostlinné potravy k vypěstování značného množství mikroorganismů s významným obsahem bílkovin a vitamínů skupiny B a vitamín K a i další ve slepém střevě na substrátu z krmiv s nízkým obsahem živin.
Doporučuji si najít článek MVDr Martince Výživa a krmení králíků - je to věda?

Zde máte odkaz můžete studovat
http://klubvss.cz/wp-content/uploads/2011/02/VyzivaAKrmeniKraliku.pdf

Snehy
napsal(a):
Jako, že králík se nemůže přežrat, protože není přežvýkavec? Ale může. Stejně jako kůň, když se nedopatřením dostane do přípravny krmiva nebo otevřené sýpky. Klidně až k smrti.
napsal(a):
Víte třeba proč se má samicím před porodem snížit krmná dávka?A proč se nemá překrmovat.Jednak nížení krmiva a jeho následné postupné zvyšování po porodu je dobré ke spuštění mléka a maxinální produkci.A také proto,že při porodu samice sežere plodové obaly a ty obsahují hodně bílkovin a pokud je králíce překrmována dochází často ke zdravotním komplikacím.
Překrmování jadrnými krmivy v době březosti,zeména při nedostatku vlákniny, často způsobí toxikózu březích samic ve druhé polovině březosti a to může být i případ zadavatelky.
Restrikce koncentrovaných krmiv ke konci březosti sníží i pravděpodobnost velkých mláďat,která mohou způsobit komplikace při porodu .
Jinak zácpa opět vzniká z nedostatku vlákniny a překrmování zrninami,granulemi.
Jelikož trávicí trakt králíka je uzpůseben k příjímání a získávání potřebných živin ze
suché a tvrdé rostliné stravy.
U králíka stejně jako u jiných býložravců je třeba příjmu velkého objemu rostlinné potravy k vypěstování značného množství mikroorganismů s významným obsahem bílkovin a vitamínů skupiny B a vitamín K a i další ve slepém střevě na substrátu z krmiv s nízkým obsahem živin.
Doporučuji si najít článek MVDr Martince Výživa a krmení králíků - je to věda?
Keby platilo to, čo píšete, tak by som mal 0 králikov v odchove a všetke samice by boli pod fialkami. Vláknina ako taká existuje v dvoch formách, rozložiteľná a nerozložiteľná. Tak ktorá môže byť podaná králikovi? Hmmm ...
To čo ste napísali, nie je žiadna novinka. Požretie plodového obalu a vylízanie mladých je bežný proces u každého zvieraťa od myši až po žirafu.. Samici sa tak vrátia najživiny späť do tela, zabezpečí hniezdo pred infekciami a hnilobou a je to aj inštinkt ako sa chrániť pred predátormi.
A teraz len tak okrajovo k vláknine.
Ovos, jačmeň a koreňová zelenina patria medzi bohaté zdroje vlákniny a do skupiny rozpustnej vlákniny. Hlavný obsah vlákniny v jadrovom krmive je v jadre. Šupka je zdroj vlákniny ale je nerozpustná preto ja osobne nekŕmim ovsom (na bezpluhý nemám rozpočet :-) ) Granule je potreba zvážiť a pozrieť obsah zloženia. Úplne nevhodná je pšenica pre králika, lebo ju nedokáže tráviť tak ako aj strukoviny! Z ovocia odporúčam hlavne jablko. Z bežne pestovanej koreňovej zeleniny u nás každá. Brokolicu, karfiol, kapustu neodporúčam podávať kotným samiciam. Vznik tráviacich problémov s hnačkami. Výborná je cvikla, repa a mrkva. (pri skrmovaní cvikly treba obmedziť dávku aby ste nemali červené mäso :-))) )
Myslím si, že pravidelné skrmovanie a striedanie krmných zložiek je len k prospechu králika a vytvára mu to zdravú črevnú flóru. Takže takto vychovaného králika od hniezda by nemalo teoretický nič prekvapiť.

Možná by stálo za to vědět odkud králík pochází a kde cela staletí žil a čím se živil a na co je jeho zažívání uspůsobené a co se ani za těch pár let chovu v zajetí nezměnilo,ale vy ste zde nejchytřejší.
Upřímně lituji začínající chovatele co se vašimi radami budou řídit.
Tím končím debatu s vámi i přispívání zde.
Pôvodný králik ma už veeeľmi prapôvodne malo spoločného s tými šľachtenými ktoré máme dnes v klietkach. Tak o čo ide? Pseudoinformácie tu nedávam ja.
Napodobne môžem napísať to samé o Vás ale nie je mojím zámerom znevažovať chovateľa.
Toto je diskusné fórum, kde si každý môže vyjadriť svoj názor. Z podstaty mojej osoby som nikomu nikdy nedal radu/rozum/návod ako chovať králika. Stále je to iba môj poznatok.
Diskusia je o tom aby mal priestor každý sa vyjadriť. Ak dotyčného príspevok neoslovil, tak nech to nerieši.
Snehy
napsal(a):
Ja to poznám podľa dátumu ale jasne, že je tam aj individuálne správanie. Niektoré robia hniezdo už 2 zýždne vopred a potom iba hodia vlnu. Iné ešte večer nič a ráno iba vlna ... tak obložím hniezdo slamou. Iné slamou zatlačia celú dieru ... No čo napísať. Ale každopádne som pár dní v strehu kým sa všetko neokotí. Každá samica ma na koterci zapísaný dátum pripúštania, tak okotenia počet ks a tak dátum odstavu a počet ks. Ale je to vidieť aj na tej spotrebe krmiva.
Samozřejmě, že si píšeme datum pripoustění. A to rovnou na kotec, aby bylo hezky na očích 😄! Akorát králíky krmíme stále stejně, jen v sezóně vyměníme seno za trávu. Ale máme výhodu vlastních zdrojů. A protože nejsme velkochovatelé a králíky chováme pro radost, rodinu a známé, máme maximum 6 samic plus samce. A dovolíme si komfort odstavu až po osmém týdnu.

Snehy
napsal(a):
Pôvodný králik ma už veeeľmi prapôvodne malo spoločného s tými šľachtenými ktoré máme dnes v klietkach. Tak o čo ide? Pseudoinformácie tu nedávam ja.
Napodobne môžem napísať to samé o Vás ale nie je mojím zámerom znevažovať chovateľa.
Toto je diskusné fórum, kde si každý môže vyjadriť svoj názor. Z podstaty mojej osoby som nikomu nikdy nedal radu/rozum/návod ako chovať králika. Stále je to iba môj poznatok.
Diskusia je o tom aby mal priestor každý sa vyjadriť. Ak dotyčného príspevok neoslovil, tak nech to nerieši.
Dáváte pseudoinformace. Že se králík nemůže přežrat. A že střídání krmiva vytváří zdravou střevní mikroflóru. Tohle se nedoporučuje ani u psů. A ti nemají v zažívadlech žádnou mikroflóru na trávení vlákniny. Která je na změny v krmení velmi citlivá. Můj příspěvek do diskuze.
Výkrmový králik sa nemôže prežrať tak aby zdochol a už vôbec nerozumiem narážke striedanie krmiva. Kto stále krmí iba suchým? No ja nie. Moje od jari do neskorej jesene idu na zelenom. A chcem vidieť kto celoročne kŕmi repu, cviklu či mrkvu, jablko. A aj keby ju mal, králik uprednostní vždy zelené.
Poprosím nevkladajme do toho psa. Jeho požiadavky na obsah kŕmnej dávky a zloženie sú diametrálne iné. Nevraviac o jeho spôsobe trávenia a dĺžke tráviacej sústavy.
juhaj
napsal(a):
Samozřejmě, že si píšeme datum pripoustění. A to rovnou na kotec, aby bylo hezky na očích 😄! Akorát králíky krmíme stále stejně, jen v sezóně vyměníme seno za trávu. Ale máme výhodu vlastních zdrojů. A protože nejsme velkochovatelé a králíky chováme pro radost, rodinu a známé, máme maximum 6 samic plus samce. A dovolíme si komfort odstavu až po osmém týdnu.
Proč odstavujete až v 8 týdnech, že by nedostatek místa. Stalo se mi, že jsem si jel pro samici Bu stáří tři a půl měsíce, pan chovatel ji hledal a našel ji u samice na otázku jak dlouho nechává mladý u samice. Co nejdéle, samce odstvuje když vidí kulky. Tak jsem se projel 80 km tam, 80 km zpět, ale mělo to jedno pozitivum, nic jsem za králíka neutratil.
hokrví
napsal(a):
Proč odstavujete až v 8 týdnech, že by nedostatek místa. Stalo se mi, že jsem si jel pro samici Bu stáří tři a půl měsíce, pan chovatel ji hledal a našel ji u samice na otázku jak dlouho nechává mladý u samice. Co nejdéle, samce odstvuje když vidí kulky. Tak jsem se projel 80 km tam, 80 km zpět, ale mělo to jedno pozitivum, nic jsem za králíka neutratil.
V osmém nebo devátém týdnu ještě nebezpečí skoku nehrozí. Rozděluje me zhruba za další dva týdny ( manžel by řekl přesněji,), ale jde o to, že v tomto stáří už jsou mládí odstavení, samice je přirozeně převede na přirozenou stravu, v té době už má mladých spíš dost a když se odebere, mládí nejsou ve stresu, nemusí se speciálně krmit, jen jim, pokud je tráva, tu mícháme se senem. Nepamatuji si za dobu, co tu jsem jediný úhyn, zrovna tak si nepamatuji, že by byli nechtěné mladé.
Já tu jsem tedy 20 let, ale dělali to tak vždycky, máme hlavně kalifornský, které manžel choval v mládí na výstavy, nějaký mix a nově dvě samice a samce hyla, no, asi dva roky. Ale znovu, chováme pro radost, velkochov to má jinak.
Snehy
napsal(a):
Souhlasím, že názor může napsaz každý.
Ale pokud se Vaším ,,názorem,, budoun řídit začínající chovatelé, kterých tu chodí desítky, pošle jim to králíky do kytek.
Ti co chovají déle se jenom chytají za hlavu, nebo jim to zvedne krevní tlak
sašaa
napsal(a):
Souhlasím, že názor může napsaz každý.
Ale pokud se Vaším ,,názorem,, budoun řídit začínající chovatelé, kterých tu chodí desítky, pošle jim to králíky do kytek.
Ti co chovají déle se jenom chytají za hlavu, nebo jim to zvedne krevní tlak
Nemá zmysel odporovať niekomu kto ide ako tank.
Ešte raz, nevnucujem svoje názory. Napísal som stále iba svoju skúsenosť.
Kto chce sa opýta, kto nie zavrhne a nie je potreba okolo toho špekulovať.
Tým čo to zdvíha tlak.Osoby s nízkym tlakom môžu poďakovať, tí s vyšším ... Vziať tabletku alebo nečítať :-)
Len stále nechápem "Ti co chovají déle se jenom chytají za hlavu" Lenže ja nechovám králika teraz či pred mesiacom alebo rok ...
Taktiež nešľachtím. Môj zámer je jatočnosť!!!