Zdravím všechny chovatele,
dnes jsem u samice Siamské velké našla jednoho týdenního ušáka mrtvého uprostřed kotce.
Je možné, že na něj samice nechtíc šlápla a třeba mu zlomila páteř? Kotec má velký, takže ví, kam skočit.
Malý neměl žádné známky poranění, bříško napité, mládě čisté.
Celou dobu je hnízdo v klidu. Samička je taky klidná. Počet ve vrhu 8 ks. Bylo to odpoledne, malý byl studený, ale né úplně tuhý.
Foto malého přikládám....
Děkuji za názory.
Uživatel s deaktivovaným účtem

hele bez pitvy je to hádání, ale asi ho vytáhla z hnízda při kojení a mládě zdechlo na podchlazení.
napsal(a):
hele bez pitvy je to hádání, ale asi ho vytáhla z hnízda při kojení a mládě zdechlo na podchlazení.
Taky mě to napadlo, i když týdenní by se už mohlo do hnízda vrátit, nebo se alespoň zavrtat do sena ne? Nevím, nikdy se mi to nestalo, ale sena tam mají dost a od hnízda byl asi 40 cm.
Dneska bylo u nás na nule.

Vali80
napsal(a):
Taky mě to napadlo, i když týdenní by se už mohlo do hnízda vrátit, nebo se alespoň zavrtat do sena ne? Nevím, nikdy se mi to nestalo, ale sena tam mají dost a od hnízda byl asi 40 cm.
Pri takej teplote, okolo 0 nemá šancu. Ale je možná aj ina primárna príčina , chlad to už len dorazil.

Vali80
napsal(a):
Díky, no právě ta jiná příčina by mě zajímala... 🤔. Nevypadal, že by mu něco chybělo...
Na to je právě ta pitva.

Samička jasnovidka, vyhodila chcípaka ? Skôr suhra náhod... Aj ked ja osobne pri králikovi uvažujem vždy o najhoršej diagnoze.

napsal(a):
Na to je právě ta pitva.
Pitva je dobrá, akorát pri mladaťi v tomto veku je cena neumerná...
napsal(a):
Samička jasnovidka, vyhodila chcípaka ? Skôr suhra náhod... Aj ked ja osobne pri králikovi uvažujem vždy o najhoršej diagnoze.
Možné to je, ale těžko říct. Před 4 dny jsem jedno vracela zpět do hnízda. Byl zavrtaný v seně mimo hnízdo. Že by byl fakt marný a teď ho vyhodila definitivně?
Poznat nejdou, jsou všichni stejní.
Samice mléko má, žere normálně, bobky mají správnou konzistenci.

Vali80
napsal(a):
Možné to je, ale těžko říct. Před 4 dny jsem jedno vracela zpět do hnízda. Byl zavrtaný v seně mimo hnízdo. Že by byl fakt marný a teď ho vyhodila definitivně?
Poznat nejdou, jsou všichni stejní.
Samice mléko má, žere normálně, bobky mají správnou konzistenci.
Ak to zostane len pri jednom , by som to neriešil. Ak bude repete už to nie je náhoda .
Vali80
napsal(a):
40cm je sakra daleko, když ztratíš směr a matka ti nepomůže.. nejspíš to byl nějakej zmerak a samice to vycítila..takhle nevypadá, králíček s plným bříškem..

napsal(a):
Pitva je dobrá, akorát pri mladaťi v tomto veku je cena neumerná...
Souhlasím, ale bez ní se pohybujeme v teoretické rovině. Prostě příroda, no.
Ja by som povedal, ze ho samicka nechtiac vytiahla von alebo drobec spontanne zabudil .
Z fotky tazko urcit, ci je pricina choroba alebo len blba okolnost.
Kazdopadne som mal aj ja zopar podobnych uhynov pri jednej samici. Nakoniec som jej dal na kotenie drevenu budku, kde si spravila hniezdo a problem sa razom vyriesil sam. Odvtedy som uz mal s tymto pokoj.
Děkuji všem za názory. Snad už bude vše v pořádku a mohla za to blbá náhoda v podobě vytažení při kojení a uchladnutí.
Co se týče kotiště, nemám s tím právě dobrou zkušenost. Je to první případ za 4 roky, co se to stalo. Jinak samice připouštím celoročně, letos o Vánocích v -16 i prvnička vše zvládla.
Ještě jednou díky. Z.
Sú tu isté osoby s ktorými sa zhodujem v ich výrokoch ale nebudem menovať aby som nepadol v nemilosť ešte väčšiu :-D
Stáva sa to ... nie všetko z vrhu otvorí oči a ... Proste strata. Ak to je prvé/druhé kotenie ani nebrať v úvahu. Ak staršia samica zohľadniť ako chovala doposiaľ.
Každopádne dobré chované mláďa ma po vytiahnutí z hniezda veľkú šancu sa vrátiť späť.