Narozená králičata a dvě samice v kotci

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.4.2022 15:39
monausek

XXX.XXX.86.53

Dobrý den,
prosím Vás jdu za Vámi pro radu, mám dvě samice v jednom kotci a dnes tam přijdu a jsou tam malý králičata, jednou k nim přeskočil samec tak to asi dopadlo než jsem na to přišla. Otázka zní jak poznám od které samice to jsou mládata? A je možné že by byli obě připuštěné a měli společné hnízdo? Předem moc děkuji za jakoukoliv radu, jsem z toho docela vykulená, nevím kterou samici mám dát pryč z kotce a zda ta druhá třeba tem mladým nemůže ublížit?

23.4.2022 21:47
kralickova

XXX.XXX.250.170

monausek napsal(a):
Dobrý den,
prosím Vás jdu za Vámi pro radu, mám dvě samice v jednom kotci a dnes tam přijdu a jsou tam malý králičata, jednou k nim přeskočil samec tak to asi dopadlo než jsem na to přišla. Otázka zní jak poznám od které samice to jsou mládata? A je možné že by byli obě připuštěné a měli společné hnízdo? Předem moc děkuji za jakoukoliv radu, jsem z toho docela vykulená, nevím kterou samici mám dát pryč z kotce a zda ta druhá třeba tem mladým nemůže ublížit?

Jestli jsou spolu samice dlouhodobě, pak není důvod nikoho z nich oddělovat, je-li kotec dostatečně prostorný, a to i s ohledem posléze na odchov - tedy přítomnost dvou dospělých + mláďat. Která je matka poznáte snadno - jedna bude velmi rychle ocucaná. Aby měly vrh obě takto naráz možné je, ale to by bylo mláďat velmi pravděpodobně více, než sedí na běžný vrh. Stejně tak, kdyby se o vrh začala starat i druhá, byť nejsou její, pak to nebývá brzy po narození, takže první dny bude jednoznačně ocucaná pouze matka.

24.4.2022 17:33
monausek

XXX.XXX.86.53

Ano samice jsou sestry a bydlí spolu, dnes jsem je důkladně prohlédla a ocucané jsou obě, jedna víc jedna mín tedy. Přemístila jsem hnízdo i s mladýma do dvojkotce a matky dala k nim aby tedy měli víc prostoru. Mladí jsou čtyři.

24.4.2022 21:23
kralickova

XXX.XXX.250.170

Jestli nejsou matky obě (každá části), pak mláďata i po vykulení z hnízda budou preferovat přímo matku. Stále bude šance poznat, která to tedy je. Kromě toho mluvíte-li o masném plemeni, tak 4 mláďata na samici asi nejsou žádná velká zátěž, takže relativně můžete posléze připouštět obě běžně jako po odstavu vrhu.

18.5.2022 13:01
Snehy

XXX.XXX.174.203

monausek napsal(a):
Ano samice jsou sestry a bydlí spolu, dnes jsem je důkladně prohlédla a ocucané jsou obě, jedna víc jedna mín tedy. Přemístila jsem hnízdo i s mladýma do dvojkotce a matky dala k nim aby tedy měli víc prostoru. Mladí jsou čtyři.

Jednu by som odstavil podľa strukov, a pripustil. Druhú by som nechal odchovávať. Dve samice na 4 ušiaky ... Hmm to je prepych

Přidejte reakci

Přidat smajlík