Zdravím přátelé . Tak tu courám po příspěvcích a zase mě něco napadlo . Krmíte někdo kojícím samicím nebo mládatům mléko - kozí , kravské , sušené krmné ??? Napadlo mě to proto že když jsem byla dítě otec dával kojicím samicím ředěné kravské mléko . Samozřejmě vím že může hrozit průjem a další zažívací obtíže ale nám se to nikdy nestalo . Co Vy na to krmíte mléko ? Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

rosnička
napsal(a):
Zdravím přátelé . Tak tu courám po příspěvcích a zase mě něco napadlo . Krmíte někdo kojícím samicím nebo mládatům mléko - kozí , kravské , sušené krmné ??? Napadlo mě to proto že když jsem byla dítě otec dával kojicím samicím ředěné kravské mléko . Samozřejmě vím že může hrozit průjem a další zažívací obtíže ale nám se to nikdy nestalo . Co Vy na to krmíte mléko ? Děkuji
Moje babička dávala kojícím samicím kravské mléko s meltou. Vzpomínka stará 45 let, ale doteď to vidím, jak ramlice tuhle směs pije z plecháčku. A asi to fungovalo.
Já přidávám březím samicím a těm, co kojí granulované mléko. Dávám zhruba 10 % do směsi a do 6ti týdnů věku malých. Odchovávám celý rok.
Jinak jak píše Kometa.... náš děda přidával kojícím samicím meltu s čerstvým mlékem a do ní ještě rohlík. Hlavně v zimě. Samice to hned zbaštily a žádný průjem.
Moje samice meltu s mlékem nechtějí.

Vali80
napsal(a):
Já přidávám březím samicím a těm, co kojí granulované mléko. Dávám zhruba 10 % do směsi a do 6ti týdnů věku malých. Odchovávám celý rok.
Jinak jak píše Kometa.... náš děda přidával kojícím samicím meltu s čerstvým mlékem a do ní ještě rohlík. Hlavně v zimě. Samice to hned zbaštily a žádný průjem.
Moje samice meltu s mlékem nechtějí.
Nevědí, co je dobré. No jo, jsem už stará a nostalgická.

rosnička
napsal(a):
Pokud jsou králíci kvalitně krmeni a dostatečně napájeni je mléko zbytečné a pokud na něj nejsou postupně navyklí,může nadělat víc škody než užitku.
V dnešní době je řada kvalitních granulí určených pro kojíci samice,že podávání dalšího není třeba.
Jurachov

XXX.XXX.200.251
ančovička1
napsal(a):
Dávám kojicim samicím a mladým kozí mléko..když má samice dost mléka a menší počet mladých, tak o mléko nestojí, naopak vypijí 3 misky denně,když jich je větší počet
A máte nějaké zkušenosti, jak působí kozí mléko na zdraví mladých králíků ?

Jen citace z článku v časopise CHOVATEL 12/2022 "Jak správně krmit králíka"
Cokoli na bázi mléka nebo jogurtu je pro králíky nevhodné,jelikož mají velký problém s trávením mléčných bílkovin.
Jurachov

XXX.XXX.200.251
napsal(a):
Jen citace z článku v časopise CHOVATEL 12/2022 "Jak správně krmit králíka"
Cokoli na bázi mléka nebo jogurtu je pro králíky nevhodné,jelikož mají velký problém s trávením mléčných bílkovin.
To se bude ale týkat kravského mléka, s jehož trávením mají problém i lidé.

Jurachov
napsal(a):
To se bude ale týkat kravského mléka, s jehož trávením mají problém i lidé.
Ač máme kozy doma,odchovali jsme ty tisíce králíků na jejich přirozeném krmivu naprosto bez problémů.
Jurachov

XXX.XXX.200.251
napsal(a):
Ač máme kozy doma,odchovali jsme ty tisíce králíků na jejich přirozeném krmivu naprosto bez problémů.
Nemáte žádný problém s úhynem ? Morem ,myxomatozou, kokcidiemi.

Jurachov
napsal(a):
Nemáte žádný problém s úhynem ? Morem ,myxomatozou, kokcidiemi.
Mor,mixu ne očkujeme.Kokcidióza dávám okolo odstavu preventivně Emanox.Jediné s čím se setkávám je ERE,ale to je tím,že vystavujeme a člověk si to přiveze z výstavy a pak tím projdou doma králíci kteří se s tím nesetkali.
Nejsem ale z těch,co tvrdí,že jim nic neuhyne.Někdy se prostě vyskytnou jedinci s nějakým problémem,tak jako i u jiných zvířat,ale nejsem zastáncem žádného velkého léčení,takže pokud se po pár dnech a podání Emanoxu či Ema Fauny nelepší,dostanou je psi.
georgi

XXX.XXX.118.61
Souhlasím s Vámi . Dávám při výkrmu granule s léčivy a dvakrát do měsíce vodu s octem . Mixu neočkuji .U mě na Českokrumlovsku jsem se s ní za celou dobu co chovám králíky nesetkal . To neříkám že jinde by to fungovalo a určitě nefunguje . Nevystavuji . Když budete králíky stále a dlouhodobě léčit , pak dostanete slabé potomstvo .

georgi
napsal(a):
Souhlasím s Vámi . Dávám při výkrmu granule s léčivy a dvakrát do měsíce vodu s octem . Mixu neočkuji .U mě na Českokrumlovsku jsem se s ní za celou dobu co chovám králíky nesetkal . To neříkám že jinde by to fungovalo a určitě nefunguje . Nevystavuji . Když budete králíky stále a dlouhodobě léčit , pak dostanete slabé potomstvo .
Ono pro mě nějaké dlouhodobé léčení nemá smysl.Králíci zhubnou,na výstavy a do dalšiho chovu se už nehodí a než zase naberou na zabití na maso,tak zabírají místo a zbytečně se krmí.Takže pro mě je lepší zavčas nakrmit s ním alespoň psy.

napsal(a):
Moje babička dávala kojícím samicím kravské mléko s meltou. Vzpomínka stará 45 let, ale doteď to vidím, jak ramlice tuhle směs pije z plecháčku. A asi to fungovalo.
Ono také dříve nebylo běžné napájení králíků.Od jara do podzimu měli trávu a v zimě řepu,tak se prostě myslelo,že jim to stačí.Pak byli lidé,co jednou denně obešli králíky s tím plecháčkem a dali jim napít a sem tam někdo jim ty plecháčky s vodou nechával celý den.To dělal děda před 60ti lety,co si pamatuji.A těm kojícím samicím dával trochu té melty aby měli na přilepšenou.
Když se začal přestavovat na barák,tak si děda udělal misky a to už měli králíci misku na vodu a zrní,ale to je asi 50 let.
No od té doby už jsme dost pokročili.
Jurachov
napsal(a):
A máte nějaké zkušenosti, jak působí kozí mléko na zdraví mladých králíků ?
Ano, dlouholeté..ne,že by podávání kozího mléka přímo týkalo ochrany před nemocemi,jako myxa nebo mor.. samozřejmě očkujeme..
malým králíčkům prospívá kozi mleko hlavně v prvních týdnech, zvlášť, když jich je větší počet a samička tedy pro všechny nemá dost mléka.. denně průběžně mléko dolévám😀.. králíčci rychle rostou,jsou zdraví a nepronásledují stále samičku hlady..jinak mladí i samička dostávají ovesné vločky,granule bez léčiv, ječmen spíš pro samičku.. žádný ocet nebo Emanox jsem nikdy nedávala...kokcidiózu nepamatuji,kdy byla naposledy..