Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.1.2007 19:02

Posílám pár fotek z mého chovu,není to zcela uplně volný chov jak zní nadpis,ale prosil bych chovatelé kteří mají něco podobného ať se podělí o své zkušenosti.Mužete poslat i fotky ať ti kteří se o něco takového pokouší ať máme inspiraci.

5.1.2007 19:03

zahradnik napsal(a):
Posílám pár fotek z mého chovu,není to zcela uplně volný chov jak zní nadpis,ale prosil bych chovatelé kteří mají něco podobného ať se podělí o své zkušenosti.Mužete poslat i fotky ať ti kteří se o něco takového pokouší ať máme inspiraci.

Další foto

5.1.2007 19:05

zahradnik napsal(a):
Další foto

Ještě další fotečka

5.1.2007 19:06

zahradnik napsal(a):
Ještě další fotečka

Ještě jedna.

5.1.2007 19:08

zahradnik napsal(a):
Ještě jedna.

Jak jim je fajn?

5.1.2007 19:12

zahradnik napsal(a):
Jak jim je fajn?

Jednoduchá napaječka

zahradník

8.1.2007 18:12
zahradník

zahradnik napsal(a):
Jednoduchá napaječka

Přátelé,máte-li někdo nějaké fotky,prosím příložte.

19.1.2007 18:36

zahradník napsal(a):

Zdravím, užasnej králíci ve volném výběhu. Posílám naše foto, který běhal volně když někdy pouštím na fotbalovém hřišti Naše králíci bydlí v králíkarně, mají akorát prostor.

21.1.2007 13:31

deaf lukas napsal(a):
Zdravím, užasnej králíci ve volném výběhu. Posílám naše foto, který běhal volně když někdy pouštím na fotbalovém hřišti Naše králíci bydlí v králíkarně, mají akorát prostor.

Volný výběh se špatně fotí,nevejde se do foťáku,ale aspoň náznak.Když jsem měla čas,takjsem si místo syna sedla mezi ušáky já a oni se chodili mazlit.Nad tou zdí je staté koryto pro krávy a králíci tam skákali a dováděli.

21.1.2007 13:41

zahradník napsal(a):

Jsem všiml že chováte králici společně se drůběží. Mám doma králíci i slepice, já nedávám slepici do králíčiho kotce, protože mám obavu aby králici nechytali nemoce.

Vaše králici nevadí?? Děkuji za odpověď. Lukáš

21.1.2007 15:44

deaf lukas napsal(a):
Jsem všiml že chováte králici společně se drůběží. Mám doma králíci i slepice, já nedávám slepici do králíčiho kotce, protože mám obavu aby králici nechytali nemoce.

Vaše králici nevadí?? Děkuji za odpověď. Lukáš

Jestli že umístíš králika kde byly chovány slepice tak si můžeš být jistý kokcidiozou.Vajíčka kokcidií vydrží klidně i 10měsíců.Když skosiš trávu na které se dříve pásli slepice tak v tom seně budeš mít nákazu i další rok.Mám stím vlastní skušenosti,takže prevence je nejdůležitější.Pokud buduo tvoji králici pít vodu s kapátek a budeš jim tam přidávat jablečný ocet tak snížíš riziko o 80%.

28.6.2011 12:58
kralikofil

XXX.XXX.36.70

midar napsal(a):
Jestli že umístíš králika kde byly chovány slepice tak si můžeš být jistý kokcidiozou.Vajíčka kokcidií vydrží klidně i 10měsíců.Když skosiš trávu na které se dříve pásli slepice tak v tom seně budeš mít nákazu i další rok.Mám stím vlastní skušenosti,takže prevence je nejdůležitější.Pokud buduo tvoji králici pít vodu s kapátek a budeš jim tam přidávat jablečný ocet tak snížíš riziko o 80%.

Co si třeba zjistit něco o kokcidiích? Třeba to, že kokcidie parazitující na jednom druhu zvířete jsou na jiný nepřenosné? Kokcidie "dědí" hlavně mláďata od svých matek, nákaza z trávy hrozí pouze pokud na ní mají přístup zajíci či divocí králíci.
Něco jiného je propuknutí kokcidiozy - pokud králík v sobě kokcidie má (což je 80 až 90% chovů, protože většině chovatelů je to jedno a neřeší roznášení), ta propukne - a je smrtelná - nejčastěji u mláďat, která ještě nemají vyvinutou imunitu. To, že kokcidie nemají rády kyselé prostředí možné je, každopádně k okyselení vody slouží acidomid s přesným dávkováním - u nás každopádně okyselování bez účinku.
Slepice mohou možná přenášet nějaké jiné parazity, ale kokcidie určitě ne.:-)

29.6.2011 19:09
borax

XXX.XXX.82.71

kralikofil napsal(a):
Co si třeba zjistit něco o kokcidiích? Třeba to, že kokcidie parazitující na jednom druhu zvířete jsou na jiný nepřenosné? Kokcidie "dědí" hlavně mláďata od svých matek, nákaza z trávy hrozí pouze pokud na ní mají přístup zajíci či divocí králíci.
Něco jiného je propuknutí kokcidiozy - pokud králík v sobě kokcidie má (což je 80 až 90% chovů, protože většině chovatelů je to jedno a neřeší roznášení), ta propukne - a je smrtelná - nejčastěji u mláďat, která ještě nemají vyvinutou imunitu. To, že kokcidie nemají rády kyselé prostředí možné je, každopádně k okyselení vody slouží acidomid s přesným dávkováním - u nás každopádně okyselování bez účinku.
Slepice mohou možná přenášet nějaké jiné parazity, ale kokcidie určitě ne.:-)

Acidomid králíky rozhodně před kokcidiozou neochrání! Je docela možné, že má pozitivní vliv na trávení.Takže teoreticky může mít taky vliv na rychlejší nárust jateční hmotnosti...Kdo ví? smajlík

26.7.2012 09:48
helen.ka

XXX.XXX.146.148

Dobrý den,
uvažujeme o vytvoření dlouhodobého výběhu pro králíky. Do jaké hloubky se králíci dokáží podhrabat? Je dostatečné oplocení zpevněné do hloubky 0,5 m? Jak velký výběh je možné udržitelný např. pro 4 králíky? (Nedochází k zdupání trávy jako u slepic?)
Děkuji

1.8.2012 07:33
usaci

XXX.XXX.38.186

Chovám zakrslé králíky ve výběhu a dávám jim pod plůtek (postavený na trávě) naležato pruh pletiva. Část přesahuje ven z výběhu (asi 20 cm), část do výběhu (asi 5cm). Pokud něco hrabe zvenčí, tak stojí na pletivu. Moji králíci hrabou jen kořínky, takže se nepodhrabou.

Shora jsou vždy chráněny pletivem.

Mám jeden výběh na jednu stranu od králíkárny a jeden na druhou stranu od králíkárny. Pravidelně je střídám po měsíci, protože králíci trávu spasou a nechají tam jen pryskyřník a popenec, případně kopřivu a to se radostně množí a množí a vytlačují travičku a jetel atd. Spasený výběh důkladně poseču, případně vytrhám nežádoucí popínavky.
Když je trávy málo, tak králíci vyhrabují kořínky jetele atd a dost výběh poničí. Také udupávají pěšinky až na bláto. Močí a bobky na bobkovišti (většinou v rohu výběhu) vypálí trávu, která se po nějaké pauze zase sebere.
Posílám staré foto, kdy jsem měla výběh jen na jednu stranu a posunovala je vždy po měsíci.Je tam vidět hnědý flek po bobkovišti z předchozího výběhu.

Ať se Vám daří!

Calibarbra

8.5.2016 12:13
Calibarbra

XXX.XXX.54.117

Dobrý den,

sháním nějaký výběh, kam bych mohla dát své dvě černé zakrslé králice. NECHCI, ABY SKONČILY NA PEKČI! Jen bych jim chtěla zajistit hezký život ve vělikém výběhu, kde budou spokojené... Nějaká rada, prosím?

DÍKY MOC!

9.5.2016 10:30
rybka

XXX.XXX.80.149

Zdravím, venkovní výběh se osvědčil. Většinou mám ve výběhu samce, samičky jdou z větší části do chovu.
Králíci mají dostatečný pohyb a masíčko je libovoučké, bez kousíčku sádlíčka. Také se mi zdá, že jsou celkově vitálnější, zdravější a i když mají hodně pohybu, pěkně rostou . Jediný zápor je případný odchyt . To musím natrhat větve, naházet do výběhu a využít moment překvapení . Ne vždy se to však povede a pak je to rodeo

10.5.2016 11:30
cerysek

XXX.XXX.174.34

midar napsal(a):

Trošku bych to vyvrátila, chovala jsem čistokrevné teddy králíky, postupně jsem s chovem končila, zbyl mi poslední samec. Jednoho dne utekl, byl naprosto nechytitelný. Tak jsem ho neřešila, zahrada oplocená a dostatečně velká, plná slepic. Nevím co se stalo, ale králík se prostě reinkarnoval na slepici. Začal považovat slepičí hejno za svou rodinu. Časem to došlo tak daleko, že se naučil večer zalézat po prkně se slepicemi do kurníku, kde s nimi přebýval až do rána. Ale pozor-nezalezl dřív, dokud nebyla v kurníku poslední slepice. Žral s nimi všechno, co dostaly-plnou misku pšenice, máčené pečivo, vařené brambory + to, co našel na zahradě, větvičky, trávu atd. Chudák se pořádně nalítal, byl pořád ve střehu, vždycky když nějaká slepice zakdákala, už tam letěl, co se děje, měl toho prostě moc smajlík. Kohout si neškrtal, králík si užíval a slepice držely smajlík. Trochu jsem se vždycky bála, jestli na mě z vajíčka nevykouknou ušismajlík. Myslím že to byl nejšťastnější králík na světě, takhle žil téměř 5 let, zabila ho zřejmě předloňská vedra, ráno jsem ho vypustila z kurníku, v pohodě, odpoledne ležel mrtvý na seně. Za celou tu dobu žádná nemoc, žral co mu chutnalo a výběr měl skutečně velký. Volný výběh je prostě super, ale většinou to realizovat moc nejde.

24.5.2016 23:24
kerrynekk

XXX.XXX.52.22

Venkovní výběh je super, hlavně pro obří plemena. Chovám Belgické obry, teď jsem sice musela zredukovat celý chov a nechala jsem si pouze samce z důvodu častého cestování do zahraničí. Je to přes léto velmi nenáročné, jídla má vždycky a nemusím kupovat granule, když je v létě vedro má dost místa si najít nějaké chladné místečko a na záchod chodí do králikárny kterou jednou za čas vyčistím. A taky je to nenáročné na počáteční náklady, v podstatě stačí pár metrů pletiva a nějakou budku si už každý dokáže vytvořit z čehokoliv.

20.8.2018 11:48
zdenur

XXX.XXX.24.238

Zdravím, předloni jsem vypustil připuštěnou samici na svobodu a bylo krásné sledovat jak králíci vyrůstají a skotačí po dvoře. Letos mi uteklo sedm mladých, které jsem časem pochytal a na volno mi po dvoře běhá jenom jeden. Ten jeden vypadá oproti těm z kotce o dost líp, je líp stavěný vykrmenější a celkově vypadá spokojeněji - to určitě nikoho nepřekvapí.

K věci, chtěl bych se zeptat na ohradu. Velmi mě zaujala ohrádka na fotografii od uživatele usaci.Už nad výběhem uvažuji leta a chtěl bych se k tomu letos konečně rozhoupat. Potřeboval bych něco jednoduchého na výstavbu. Zároveň mám doma mraky kratších prkýnek z palet v délkách kolem 40cm, ale mám strach, že mi to přeskočí. Jakou byste dali minimální výšku ohrádky?

22.8.2018 11:36
Awrel

XXX.XXX.183.52

Nám tu chodí kuna a králíci hodně hrabali. Máme 2 voliéry na odstav, stěny z pletiv, na stropě síť (drát+provázek) a na podlaze měkké poplastované pletivo. K tomuhle stavu jsme se dopracovali po roce. Králíci se nám před tím prohrabali přes 2 metry dlouhou norou s převýšením 1 metr. Kuna nám taky jednoho zakousla když nebyl strop. Padají tam špendlíky ze stromů, takže mám podezření, že mají moc cukru a náběhy na kokcu. Ale snažíme se to vylepšovat, protože je to pěkné jak tam běhají.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.8.2018 08:53
Uživatel s deaktivovaným účtem

My sme si pre uľahčenie vymysleli "voľný" výbeh králikov z paliet (dve za sebou) sme vyrobili ohrádky potiahnuté pletivom z každej strany na spodok poplastované pletivo (oko 5x5) a rovno v tom vyvýšenú búdku - zelené teda môžu vyjedať aj pod búdkou. Celé to raz za dva dni posunieme a zajačiky nám pekne kosia ☺. Funguje nám to od jari do jesene. Celý deň sa pasú - večer prikŕmime ovsom, granulami prípadne trochu chleba. Je to skoro bez práce a králici vyzerajú teda ozaj spokojne. Seno majú v búdke. Na jeseň poputujú do mrazáku a na jar znova. Musím poklopať - zatiaľ žiadne straty.

30.12.2018 12:40
tom11622

XXX.XXX.146.20

Doma mame ohradene miesto cca 4x5 m, 60% miesta je trava a zvysok je beton nad nim je strecha....sluzilo to na uskladnenie naradia...chcel by som aem dat dve alebo tri samice a teda tri koterce , ktore bh sluzili na spanie a teda aj pre mladata....do ostavenia....mate s takymto niemto skusenst? Nieco poodbne ma aj moj sused ale on ma priestor asi 5 krat vacsi ale ma tam aj 5 krat tolko samic....pripusta vzdy len 3-4samice....a priestorovo to staci...smaozrejme dokrmuje senom....

Přidejte reakci

Přidat smajlík