jara444
napsal(a):
Taky strakáč
Moc pěkné, ale mám tyto strakáče radši jako rexe i černe a jine, ale vypada to moc pěkně. Jen tak dal!!!! Mnoho úspěchů přeje Viktor ILLE mch rexů.
sedivy

XXX.XXX.4.10
jara444
napsal(a):
Tak ještě jeden.
Čau Jardo, taky přidávám jednoho čž strakáče - je to ještě mladík, ale plánuju z něj udělat budouí posilu chovu. Uvidíme, co z něj vyroste... :-) Lukáš
parukar
napsal(a):
Čau Jardo, taky přidávám jednoho čž strakáče - je to ještě mladík, ale plánuju z něj udělat budouí posilu chovu. Uvidíme, co z něj vyroste... :-) Lukáš
Krásný strakáči taky se do nich jednou pustím. jsou to králíci našich Dědečků tak už jen proto že je měli tak rádi. A co sem se jich doslova s prominutim nažral.
bsp
napsal(a):
Zakrslý strakáč modrý
Zdravím,
ten modrý zakrslík se mi moc líbí. Klobouk dolů, před Vámi - takhle povedená kresba na zakrslém králíkovi, to je pastva pro oči. Zrovna nedávno jsem přemýšlel o tom, že by větší rozšíření zakrslíků s kresbou českého strakáče bylo jen dobře. Zakrslí králíci teď zažívají boom a hlavně jsou oblíbení u dětí - budoucích chovatelských nadějí. Kdo jednou podlehne strakáčům, je navždy ztracen. Takže bychom se do budoucna mohli těšit na přísun mladých chovatelů českých strakáčů :-).
Pokud byste měl zájem, můžete mi o Vašem chovu napsat zevrubnější info, mohl bych to pak přidat na stránky o strakáčích - www.cestistrakaci.estranky.cz ( ale to už asi znáte).
Jinak pro ostatní ještě dodatek k mojí poslední fotce - tomu pěkně kreslenému černožlutému samečkovi. Psal jsem, že je to budoucí posila chovu. Bohužel to nedopadlo, zarazil na 3,0 kg - takový strakáč nemá v králíkárně místo.
parukar
napsal(a):
Zdravím,
ten modrý zakrslík se mi moc líbí. Klobouk dolů, před Vámi - takhle povedená kresba na zakrslém králíkovi, to je pastva pro oči. Zrovna nedávno jsem přemýšlel o tom, že by větší rozšíření zakrslíků s kresbou českého strakáče bylo jen dobře. Zakrslí králíci teď zažívají boom a hlavně jsou oblíbení u dětí - budoucích chovatelských nadějí. Kdo jednou podlehne strakáčům, je navždy ztracen. Takže bychom se do budoucna mohli těšit na přísun mladých chovatelů českých strakáčů :-).
Pokud byste měl zájem, můžete mi o Vašem chovu napsat zevrubnější info, mohl bych to pak přidat na stránky o strakáčích - www.cestistrakaci.estranky.cz ( ale to už asi znáte).
Jinak pro ostatní ještě dodatek k mojí poslední fotce - tomu pěkně kreslenému černožlutému samečkovi. Psal jsem, že je to budoucí posila chovu. Bohužel to nedopadlo, zarazil na 3,0 kg - takový strakáč nemá v králíkárně místo.
ČSm z výstavy v rakouském Riedu 19.12.2009
bsp
napsal(a):
ČSm z výstavy v rakouském Riedu 19.12.2009
Ried - výstava (zakrslý strakáč )
Chtělo by to tu obnovit. Moje 0.1 ČShav, v pozadí hnízdo s šesti chlapíky.
Zde je můj miláček malý rex.Tříbarevný strakáč. Někde jsem četla leopard rex, někde zase tříbarevný strakáč, tak vlastně ani pořádně nevím jak se v češtině toto plemeno jmenuje. Mám samce Leopolda ( od leoparda) a samičku Leontýnku. doufám, že se dočkám mladých. Mají super povahu
Dobrý den , chtěla bych se zaptat, začínám s chovem králíků momentálně rozjíždím chov Hem ale chtěla bych pak k nim přidat i Zstrč ale zatím nemůžu pořádně sehnat kontakty na chovatele a u nás mě odrazovali s tím že je to u těchtokrálíčků složitější s krví . Mohli bychom si vyměnit e-mail s tím že bychom se domluvili tam? Můj mail je lemac@centrum.cz
HanaMacurkova

XXX.XXX.130.42
Dobrý den, kde by bylo možné sehnat chovný pár jako základ? snažím se sehnat zakrslé strakáče hodně dlouho a nějak se nedaří.....
Vidět zakrslého strakáče na výstavě je malý chovatelský svátek. Strakáči obecně jsou náročnější díky tomu, že se nerodí jen žádoucí straky, ale i kominíci a mlynáři. Mlynáři často padnou následkem letálního faktoru, k tomu přičtěte to, že zakrslost v ideální míře je dána také heterozygotní sestavou alel Dwdw a její homozygotní sestava dwdw (trpaslík) je často také letální a vyjde Vám, proč je chov Zstr tak náročný. U jednoho plemene máte hned dvě možnosti, jak o králíče jen z genetického hlediska přijít - narodí se jako mlynář nebo jako "trpaslík" a uhyne. S jejich četností na velkých výstavách i v zahraničí to není nijak valné, na EV v Nitře 2009 jich sice více bylo, ale za fotku stáli 2-3 kusy. A ceny jsou pochopitelně odpovídající jejich náročnosti. Takže napsat, že chcete sehnat chovný kmen či pár Budu Vám přát úspěch s pořízením alespoň jednoho solidního Zstr. A pokud mohu radit, když by byla šance, tak na méně kresleného samečka pořiďte snáze dostupné celobarevné samičky. Ty můžete použít i na výstavy. Oproti "nezakrslým" strakáčům se u Zstr může vystavit i kominík - jako klasický (třeba u černých Zstr) zakrslý černý. Výsledek, když se povede, stojí opravdu za to. Ale, dle mého, chovatel Zstr musí být trochu masochista, když dělá něčeho tak šíleně náročného na prostor, čas i nervy.
AH
Pridávam aj ja niečo z môjho chovu NoS č.b a m.b.
toto je chovný samec ročný.
samec ročný NoS m.b..Je to fotené z mobilu tak tie fotky nie sú v dobrej kvalite.
chovatelpodluzi
napsal(a):
Vidět zakrslého strakáče na výstavě je malý chovatelský svátek. Strakáči obecně jsou náročnější díky tomu, že se nerodí jen žádoucí straky, ale i kominíci a mlynáři. Mlynáři často padnou následkem letálního faktoru, k tomu přičtěte to, že zakrslost v ideální míře je dána také heterozygotní sestavou alel Dwdw a její homozygotní sestava dwdw (trpaslík) je často také letální a vyjde Vám, proč je chov Zstr tak náročný. U jednoho plemene máte hned dvě možnosti, jak o králíče jen z genetického hlediska přijít - narodí se jako mlynář nebo jako "trpaslík" a uhyne. S jejich četností na velkých výstavách i v zahraničí to není nijak valné, na EV v Nitře 2009 jich sice více bylo, ale za fotku stáli 2-3 kusy. A ceny jsou pochopitelně odpovídající jejich náročnosti. Takže napsat, že chcete sehnat chovný kmen či pár Budu Vám přát úspěch s pořízením alespoň jednoho solidního Zstr. A pokud mohu radit, když by byla šance, tak na méně kresleného samečka pořiďte snáze dostupné celobarevné samičky. Ty můžete použít i na výstavy. Oproti "nezakrslým" strakáčům se u Zstr může vystavit i kominík - jako klasický (třeba u černých Zstr) zakrslý černý. Výsledek, když se povede, stojí opravdu za to. Ale, dle mého, chovatel Zstr musí být trochu masochista, když dělá něčeho tak šíleně náročného na prostor, čas i nervy.
AH
Musím s vámi jen souhlasit. Zakrslé strakáče chovám čtvrtým rokem v barvě černé a omezeně v barvě modré. Sestavit kolekci S3 neno dokonce S4 je téměř nemožné a sestavit kolekci S2+2 je malý zázrak. Nejsem si ale jist, zda je možné vystavovat černé kominíky jako Zčerné. Jednak jde o jiné plemeno a na druhé staně nemůže kominík konkurovat pro rozdíly ve standardu (délka ucha, hmotnost ) zakrslému černému. Pravdou je, že chov Z str je adrenalín!!! Zdravím Pavel
Pro oživení vlákna a potěchu oka zařazuji foto 1,0 zakrslého strakáče z roku 2012
eversil
napsal(a):
Taky přidám raritku.Letošní sameček ČS perlového
Fajnový perláček, gratuluji.
Jen tak dál.
Zdeněk
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kresba není úplná, z chovu s PP, ale vyřazen kvůli kresbě.
Zdravím. Na fotce je klasický " mlynář " . Nedostatečný motýlek, chybí boční kresba a určitě nemá dotažený úhoří pruh. Králík má ale docela hezkou hlavu, což u mlanářů u normálních českých strakáčů nebývá. Většinou jsou to takoví "štikáči " s dlouhýma úzkýma hlavama . Bývá u nich také slabší životaschopnost. U početných vrhů je dobré tyto králíky vyřadit hned po narození. Zdraví St. Toman
st.toman
napsal(a):
Zdravím. Na fotce je klasický " mlynář " . Nedostatečný motýlek, chybí boční kresba a určitě nemá dotažený úhoří pruh. Králík má ale docela hezkou hlavu, což u mlanářů u normálních českých strakáčů nebývá. Většinou jsou to takoví "štikáči " s dlouhýma úzkýma hlavama . Bývá u nich také slabší životaschopnost. U početných vrhů je dobré tyto králíky vyřadit hned po narození. Zdraví St. Toman
Zase prudí. Jméno-Paul asi chovný hopák? Váha-800g?

Ten třetí je dost pěkný (barvou i kresbou), posílám fotečku mého mazlíka, už je mu asi 6 let - je to zakrslý Holandský černý, mám i Meklenburskou samičku..
adriane
napsal(a):
co to znamená, čistokrevný kříženec?
Můžete mít křížence u kterých neznáte původ. U svích kříženců znám původ (předkové s rodokmenem), tak jim někdy s nadsázkou říkam čistokrevní kříženci.
Všichni tři králící jsou "čistokrevní kříženci" , poslední dva jsou sourozenci. První Holanďak je taký "čistokrevní kříženec" několikáte generace. Barevně divoce modrý, zajímavost modré oči leucína. Zajímalo mě co způsobuje modré klinky v očích králíků, tak jsem něco málo zkoušel.
Tenhle Holanďak shodou okolností nebyl zkonzumován, žije si svůj život jako mazlíček , darem za vysvědčení jedné prvňačce.
Přátelé, český strakáč modružlutý z roku 2006, vyšlechtil jako první v ČR př. Vítů František z Hodic
Zdravím v diskusi,
modrožlutí strakáči nevymřeli, ale jsou k vidění jen sporadicky. Chová je např. př. Vacek, Moravec, občas vyskočí i v chovu černožlutých strakáčů u přítele Hrstky a Cahy. Sám tento ráz ve velice omezené míře mám. Kdyby měl kdokoliv o tento barevný ráz ČS zájem, tak budu spolu s dalšími chovateli rád, když budeme moci spolupracovat. Úzká chovatelská základna je pro nás opravdu problém...
Více informací nejen o ČS modrožlutém: http://www.klubceskystrakac.estranky.cz/
Hezký večer,
Lukáš Záhlava

dury
napsal(a):
Přátelé, český strakáč modružlutý z roku 2006, vyšlechtil jako první v ČR př. Vítů František z Hodic
Ahoj Jiří, Byl to můj první modrožlutý kterého jsem posuzoval a dlouho asi i poslední.
napsal(a):
Ten třetí je dost pěkný (barvou i kresbou), posílám fotečku mého mazlíka, už je mu asi 6 let - je to zakrslý Holandský černý, mám i Meklenburskou samičku..
No to snad nemyslíte vážně. Snad nám nechcete tvrdit, že to co máte na fotce je zakrslý holanský. S takovým tvrzením můžete jít jedině tak za dětmi z mateřské školy a možná i ty by vám vysmály.
bsp
napsal(a):
není strakáč jako strakáč
Když jsem 16.1.2009 toto diskusní vlákno zakládal, netušil jsem, že přežije takto dlouho a v takové kvalitě. Ukazuje pestrost, náročnost, ale i krásu strakatých plemen králíků. Mohu jen apelovat na diskutující, aby se držely původní myšlenky a prezentovali své strakaté šampiony nebo i oblíbené králíky, kteří strakáče možná jen připomínají a zdrželi se vzájemného napadání.
Jinak přeji hodně zdraví, štěstí a úspěchú v roce 2014. Pavel
dury
napsal(a):
No to snad nemyslíte vážně. Snad nám nechcete tvrdit, že to co máte na fotce je zakrslý holanský. S takovým tvrzením můžete jít jedině tak za dětmi z mateřské školy a možná i ty by vám vysmály.
Je vidět že o problematice chovu z.holandanů nevíte vůbec nic.Je to z.holandan s nestandartní kresbou.Takových v odchovech u z.holandanů je většina.V mém chovu přibližně ze 100 odchovaných králičat bylo tak 5 kusů k registraci.Čím typičtější zvířata tím méně se dědila kreska.Proto do chovů se davali větší jedinci.Dávali více mladých a kresba byla ustálenější.
Co se týče českého strakáče modrožlutého nelze určit kdo ho první vyšlechtil.Modrožlutý strakáč se občas objevoval v chovech plzeňského strakáče.V době kdy český strakáč modrožlutý nebyl uveden ve vzorníku tak se registroval pod názvem třibarevný strakáč modrožlutý.Což dělal i př.Vítů.Jeho zvířata se i tříbarevnému strakáči přibližovala.V roce 1999 jsem požádal o výzkumný chov na českého strakáče modrožlutého.S př.Vítů jsem si párkrát vyměnili zvířata ale každý šel v typu strakáče trošičku jiným směrem.V současné době co vím tak modrožlutáky chová 6 chovatelů.
eversil
napsal(a):
Je vidět že o problematice chovu z.holandanů nevíte vůbec nic.Je to z.holandan s nestandartní kresbou.Takových v odchovech u z.holandanů je většina.V mém chovu přibližně ze 100 odchovaných králičat bylo tak 5 kusů k registraci.Čím typičtější zvířata tím méně se dědila kreska.Proto do chovů se davali větší jedinci.Dávali více mladých a kresba byla ustálenější.
Co se týče českého strakáče modrožlutého nelze určit kdo ho první vyšlechtil.Modrožlutý strakáč se občas objevoval v chovech plzeňského strakáče.V době kdy český strakáč modrožlutý nebyl uveden ve vzorníku tak se registroval pod názvem třibarevný strakáč modrožlutý.Což dělal i př.Vítů.Jeho zvířata se i tříbarevnému strakáči přibližovala.V roce 1999 jsem požádal o výzkumný chov na českého strakáče modrožlutého.S př.Vítů jsem si párkrát vyměnili zvířata ale každý šel v typu strakáče trošičku jiným směrem.V současné době co vím tak modrožlutáky chová 6 chovatelů.
Přeji hezký silvestrovský den. Nepovedu s Vámi žádnou polemiku. Každý víme své a nedobrali bychom se žádného závěru. Jenom bych dodal, že př. Vítů své tříbarevné strakáče již vystavoval na EV v Brně v roce 1998 a byl u nás skutečně první, což by nám potvrdil zemřelý ing. J. Zadina.
dury
napsal(a):
Přeji hezký silvestrovský den. Nepovedu s Vámi žádnou polemiku. Každý víme své a nedobrali bychom se žádného závěru. Jenom bych dodal, že př. Vítů své tříbarevné strakáče již vystavoval na EV v Brně v roce 1998 a byl u nás skutečně první, což by nám potvrdil zemřelý ing. J. Zadina.
Já se taky nechci nějak přít.Př.Vítů na EV v Brně 98 vystavoval Tříbarevné strakáče modrožluté což je jiné plemeno než Český strakáč modrožutý.Dokonce je mám ještě někde vyfocené.Ted nevím přesně ale myslím že až v roce 2002-3 byl oficiálně uznám Český strakáč modrožlutý.Doté doby př.Vítů registroval,vystavoval a šlechtil jen Tříbarevné strakáče modrožluté.Do chovů výhradně zařazoval Tříbarevné strakáče černožluté ( dnes Rýnské ) aby se přiblížil požadovanému typu.Jen minimálně šáhnul po českém strakáči černožlutém.Mohu to doložit ve výpisech rodokmenů.Proto naše chovy se odlišovali.Po vyřazení Tříbarevného strakáče modrožlutého ze vrozníku automaticky automaticky přešel na České strakáče modrožlutého.Takže sečteno podtrženo př.Vítů byl první kdo choval Tříbarevného strakáče modrožlutého a né Českého strakáče modrožlutého.Kdyby si od první chvíle požádal o výzkumný chov na ČSmž mohlo to být jiné.Co jsem z mého pohledu u něj viděl jako u prvního chovatele byl český strakáč červený.Škoda že se nikdo nezabejvá chovem tohoto barevné rázu
eversil
napsal(a):
Já se taky nechci nějak přít.Př.Vítů na EV v Brně 98 vystavoval Tříbarevné strakáče modrožluté což je jiné plemeno než Český strakáč modrožutý.Dokonce je mám ještě někde vyfocené.Ted nevím přesně ale myslím že až v roce 2002-3 byl oficiálně uznám Český strakáč modrožlutý.Doté doby př.Vítů registroval,vystavoval a šlechtil jen Tříbarevné strakáče modrožluté.Do chovů výhradně zařazoval Tříbarevné strakáče černožluté ( dnes Rýnské ) aby se přiblížil požadovanému typu.Jen minimálně šáhnul po českém strakáči černožlutém.Mohu to doložit ve výpisech rodokmenů.Proto naše chovy se odlišovali.Po vyřazení Tříbarevného strakáče modrožlutého ze vrozníku automaticky automaticky přešel na České strakáče modrožlutého.Takže sečteno podtrženo př.Vítů byl první kdo choval Tříbarevného strakáče modrožlutého a né Českého strakáče modrožlutého.Kdyby si od první chvíle požádal o výzkumný chov na ČSmž mohlo to být jiné.Co jsem z mého pohledu u něj viděl jako u prvního chovatele byl český strakáč červený.Škoda že se nikdo nezabejvá chovem tohoto barevné rázu
Myslím si, že již nemá smysl dále vést polemiku o tom, kdo vyšlechtil ČS modružlutého. Velice dobře jsem se znal s ing. Zadinou a ten mi po vydání nového vzorníku také mimo jiné uvedl hlavní důvod proč vyřadil ze současného vzorníku TS mžl a zařadil ČS mžl. Ale ten už nám to zde potvrdit nemůže a proto diskuse na téma TS mžl a ČS mžl je bezpředmětná.
Na závěr jenom malý dodatek, př. Vítů měl již v roce 1985 výzkumný chov na TS mžl. Pokud se mi podaří dát dohromady veškeré informace, které jsem od př. Vítů získal, napsal bych na Váš mail.
V poslední době si častěji píšeme v rubrice Holubi. Králíci čeští strakáči černí jsou však také moje téma. Kresba strakáčů dokáže někdy překvapit. Chybička hodně ovlivní výstavní předpoklady.
Také přidávám něco málo z Čs v severozápadních čechách.
My zkonce světa.Většina je už pryč ale pro zpestření.
O tuto krasavici jsem smolně přišel.Málem jsem vykrvácel
Co kamaráde,vzpomínáš?
Ještrě dneska Bobe pláču s Tebou.
Vzpomínky na "strakatou dílnu" pana Dřevikovského z Hlinska žijí.
Nepovol, rvi se se strakatinou dál.
ahoj Zdeněk
3deněk
napsal(a):
Ještrě dneska Bobe pláču s Tebou.
Vzpomínky na "strakatou dílnu" pana Dřevikovského z Hlinska žijí.
Nepovol, rvi se se strakatinou dál.
ahoj Zdeněk
U této fotografie slintám.Přesně tohle bych sem potřeboval do 3-4 spojení.Bohužel nemám takového typáka.Přední nohy jak dráty do betonu a palice jak řepa.Poklona pro toho kdo to udělá a poklona tomuto samci kterého samo velmi dobře znám!Jinak o nás,lépe řečeno o mě se neboj.Já se už nepustím našich miláčků.Jen by mi mohli začít dělat radost.Doposud tomu letos tak není.Zjistíš až sem zavítáš.Bohužel nic schovaného jako loni nemáme.Ale opokud se nám podaří byť jen 3 slušní strakáči za sezonu budeme s Martinem spokojení.
Tady přikládám sestru té o kterou jsem přišel.Je o 4 měsíce mladší ale není tak dobrá.Škoda té čtvrté tečky že je tak v zadu a né víš na zadní noze.Zde,u nás ještě nemá vyhráno!Focená v loni jako většina fotografií před tím.
A zde je zdruhé strany.Není tak dobrá ve váze,zatím kolem 3,40-3,50 a nemá takové přední nohy jako její bývalá starší sestra.I v hlavě je malinko horší ale šanci dostane.Terko děkuji za pochvalu u té Čsč.
Pak že to neponáš.Učíš se rychle.Nechceš jít do klasických Čs?Za zvážení by to stálo ale je to o těch možnostech.Zdravím všechny příznivce a milovníky strakáčů.Bohouš
poty76
napsal(a):
A zde je zdruhé strany.Není tak dobrá ve váze,zatím kolem 3,40-3,50 a nemá takové přední nohy jako její bývalá starší sestra.I v hlavě je malinko horší ale šanci dostane.Terko děkuji za pochvalu u té Čsč.
Pak že to neponáš.Učíš se rychle.Nechceš jít do klasických Čs?Za zvážení by to stálo ale je to o těch možnostech.Zdravím všechny příznivce a milovníky strakáčů.Bohouš
Ahoj Bohouši :) To mi lichotíš, ale víš jak to se mnou je. Já jsem spíš "mazlíčkář" zakrslíků. Ale kdybych se někdy odhodlala i k chovu velkých (nebo by se osmělil manžel) tak ČSm je pro mně jasná volba, to se neboj
A což většímu strakatému osmělení pomoci již na Valentýna?
Jen samou radost ze strakatiny Vám přeje
Zdeněk
Zdravím. Tak mi tu hošani akorát s těma strakáčema brnkáte na nervy. V loni na zimu jsem celej chov modrejch strakáčů zlikvidoval. Nebyl jsem schopnej udělat váhu bez laloků. Vrcholem mého snažení byl nákup samce, který měl v sobě něco z Nb. Prý se to dělá normálně pro zlepšení zádí. Jediný, co mi ten samec udělal, tak to byly hlavy jak putimskej starosta a rozhozená kresba. Vím, že dneska u všech plemen se prosazuje veliká hlava, tělo leží na zemi jako válec a zadek jak štyrskej valach. Jasně, je to vývoj šlechtění, jako u holubů se z polskejch rysů udělaly mondénský nelítavky, to samí u pávíků, u káníků už je zobák krátkej a širokej jako u indiánů a tak bych mohl pokračovat dál. Stačí se podívat na Čm, a vůbec všechny stříbřitý, jaký mají palice. Letos si dám pauzu v čistokrevnosti, udělám si něco do kuchyně a na podzim si asi zase něco strakatýho pořídím. Prostě po těch asi 4 měsících bez strakáčů jsem zjistil, že to bez nich nejde. Přeji Vám všem dobrý rok a ať se to strakatí. Zdraví St. Toman
3deněk
napsal(a):
A což většímu strakatému osmělení pomoci již na Valentýna?
Jen samou radost ze strakatiny Vám přeje
Zdeněk
No jako slečna-mazlíčkářka budu mít teda nervy už jen při realizaci vyřazování nemocných z chovu zakrslých (rozuměj zabít) a při pohledu na krev omdlévám (doslova). (Budoucí) manžel by ho byl možná schopný zastřelit (pochybuju že by ho chtěl usmrtit "holýma rukama" nebo nožem) ale ani jeden z nás by nedokázal králíka stáhnout, vykuchat a naporcovat. A šance že by se mi podařilo všechny nechovné mladé prodat na výkrm nebo vykrmené na zpracování to teda nevím nevím, na to se mi moc spoléhat nechce. Aby se pak nestalo že mi po zahradě bude pobíhat a volně žít "smečka" asertivních králíků :D Ještě jsem si vzpoměla že možná by to zvládla teta a babička, myslím že snad s tím pomáhaly dědovi (já jako dítě jsem byla toho ušetřena) ale co tak na to vzpomínají a nadávají jaké to bylo práce tak pochybuji že bych je k tomu přemluvila...No každopádně pokud někdy se na to zpracování osmělíme, pak je ČSm jasný favorit, jsou odzbrojující