Vnitřní králíkárna

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.3.2009 19:35
parukar

XXX.XXX.7.104

Stále se tu množí příspěvky o stavbě králíkárny. Přes můj upřímný obdiv ke kutilskému umu jednotlivých stavitelů jsou ale všechny králíkárny na jedno brdo. Je to pořád ten, sice léty zažitý, ale podle mého názoru silně neefektivní "model" 6 či 9 kotcové venkovní králíkárny s pevnou podlahou.
Už jen samotné krmení, při kterém se tolikrát zbytečně otevírají dvířka člověka dost brzdí. Nebo šichta při pravidelném kydání, kdy se z různých záhybů kotce vyškrabává hnůj. A právě dobře řešená králíkárna ušetří čas.
Pojďme dát hlavy dohromady a vymysleme na základě našich zkušeností nějaký zlepšovák, který nám usnadní péči o naše chovance. Posílám náčrt, jak bych si takovou moderní králíkárnu představoval - je to vlastně stavebnice, každý díl má 2 kotce. Podlaha kotce musí být obdélníkového tvaru, bez vykousnutých rohů (kvůli vkládání trusníku a roštu). Celá čelní stěna musí být otevíratelná - proto celý její prostor vyplňují dvířka, otevíratelná na 180°(vyjímání trusníku - snadné čištění). Zkuste vymyslet, v čem by spočívaly ty největší nevýhody takového systému a navrhněte, jak jim předejít. A nebo navrhněte důmyslnější systém, třeba se nám tu časem povede vytvořit zajímavý, vysoce praktický a účelný výtvor. :-)

Vysvětlivky k obrázku - čelní pohled na králíkárnu

levé křídlo - otevřený kotec:
tmavě modrá - vyjímatelný trusník (laminátová vanička); bez roštu na něm lze chovat "klasicky" s podestýlkou
zelená - rošt ležící na trusníku

středové sloupky:
-k nim se budou dvířka zavírat
-mezi nimi otevřený prostor na seno nahrazující jesličky

pravé křídlo - zavřený kotec:
červená - dvířka, zavírání na středovém sloupku
oranžová - závěsné venkovní krmítko na granule
bledě modrá - venkovní závěsná napáječka

Výhody:
+ rychlá a snadná obsluha (krmení i čištění)
+ více času na samotná zvířata
+ mobilita králíkárny, dá se snadno přemístit
+ možnost volby chovu na roštech nebo na podestýlce
+ pod přístřeškem může sloužit i jako venkovní králíkárna

Nevýhody:
- patrně vyšší náklady na stavbu
- moč se hromadí v trusníku - možné problémy se zápachem v nevětraných budovách
- neodzkoušená konstrukce - pravděpodobný výskyt počátečních konstrukčních nedostatků

22.3.2009 09:01
vidlaaak

XXX.XXX.166.26

parukar napsal(a):
Stále se tu množí příspěvky o stavbě králíkárny. Přes můj upřímný obdiv ke kutilskému umu jednotlivých stavitelů jsou ale všechny králíkárny na jedno brdo. Je to pořád ten, sice léty zažitý, ale podle mého názoru silně neefektivní "model" 6 či 9 kotcové venkovní králíkárny s pevnou podlahou.
Už jen samotné krmení, při kterém se tolikrát zbytečně otevírají dvířka člověka dost brzdí. Nebo šichta při pravidelném kydání, kdy se z různých záhybů kotce vyškrabává hnůj. A právě dobře řešená králíkárna ušetří čas.
Pojďme dát hlavy dohromady a vymysleme na základě našich zkušeností nějaký zlepšovák, který nám usnadní péči o naše chovance. Posílám náčrt, jak bych si takovou moderní králíkárnu představoval - je to vlastně stavebnice, každý díl má 2 kotce. Podlaha kotce musí být obdélníkového tvaru, bez vykousnutých rohů (kvůli vkládání trusníku a roštu). Celá čelní stěna musí být otevíratelná - proto celý její prostor vyplňují dvířka, otevíratelná na 180°(vyjímání trusníku - snadné čištění). Zkuste vymyslet, v čem by spočívaly ty největší nevýhody takového systému a navrhněte, jak jim předejít. A nebo navrhněte důmyslnější systém, třeba se nám tu časem povede vytvořit zajímavý, vysoce praktický a účelný výtvor. :-)

Vysvětlivky k obrázku - čelní pohled na králíkárnu

levé křídlo - otevřený kotec:
tmavě modrá - vyjímatelný trusník (laminátová vanička); bez roštu na něm lze chovat "klasicky" s podestýlkou
zelená - rošt ležící na trusníku

středové sloupky:
-k nim se budou dvířka zavírat
-mezi nimi otevřený prostor na seno nahrazující jesličky

pravé křídlo - zavřený kotec:
červená - dvířka, zavírání na středovém sloupku
oranžová - závěsné venkovní krmítko na granule
bledě modrá - venkovní závěsná napáječka

Výhody:
+ rychlá a snadná obsluha (krmení i čištění)
+ více času na samotná zvířata
+ mobilita králíkárny, dá se snadno přemístit
+ možnost volby chovu na roštech nebo na podestýlce
+ pod přístřeškem může sloužit i jako venkovní králíkárna

Nevýhody:
- patrně vyšší náklady na stavbu
- moč se hromadí v trusníku - možné problémy se zápachem v nevětraných budovách
- neodzkoušená konstrukce - pravděpodobný výskyt počátečních konstrukčních nedostatků

No, jaksi to z toho náčrtu moc nechápu, ale v praxi existuje takovýchto králíkáren celkem dost. Já např. byl počátkem letošního roku pro nový chovný materiál a 3 ze 4 chovatelů měli vnitřní králíkárny (spíš klece nebo boxy) s rošty a ten zbylý měl vlastně také tyto boxy, ale jen pro chovné kusy - odchov prováděl ve venkovní králíkárně! U chovatelů, kteří chovají na výstavy, je to skoro povinnost, aby mohli praktikovat zimní plenitbu, ale jak píšete, pořízení chovat. areálu na roštech je nákladnější.

Já osobně mám dle Vašeho názoru ten NEEFEKTIVNÍ MODEL VENKOVNÍ 9 KOTCOVÉ KRÁLÍKÁRNY S PEVNOU PODLAHOU!

Mě osobně zcela vyhovuje - krmení i napájení v těchto 9 + 3 + dalších 5 vnitřních výkrmových kotcích mi zabere ¨při plném nasazení 15 min., opvšem já nikam nespěchám, tak jsem schopen krmit třeba i hodinu
Podestýlku kydám jednou za týden až dva a to je taky za chvíli - do 30-40 min.
Myslim si, že ten čas nikoho nezabije - k chovu to patří.

Mimo to přikládám pár fotek - mé neefektivní králíkárny a také jednoho velmi pěkného komplexu boxů jednoho nejmenovaného chovatele.

22.3.2009 09:06
vidlaaak

XXX.XXX.166.26

vidlaaak napsal(a):
No, jaksi to z toho náčrtu moc nechápu, ale v praxi existuje takovýchto králíkáren celkem dost. Já např. byl počátkem letošního roku pro nový chovný materiál a 3 ze 4 chovatelů měli vnitřní králíkárny (spíš klece nebo boxy) s rošty a ten zbylý měl vlastně také tyto boxy, ale jen pro chovné kusy - odchov prováděl ve venkovní králíkárně! U chovatelů, kteří chovají na výstavy, je to skoro povinnost, aby mohli praktikovat zimní plenitbu, ale jak píšete, pořízení chovat. areálu na roštech je nákladnější.

Já osobně mám dle Vašeho názoru ten NEEFEKTIVNÍ MODEL VENKOVNÍ 9 KOTCOVÉ KRÁLÍKÁRNY S PEVNOU PODLAHOU!

Mě osobně zcela vyhovuje - krmení i napájení v těchto 9 + 3 + dalších 5 vnitřních výkrmových kotcích mi zabere ¨při plném nasazení 15 min., opvšem já nikam nespěchám, tak jsem schopen krmit třeba i hodinu

Mimo to přikládám pár fotek - mé neefektivní králíkárny a také jednoho velmi pěkného komplexu boxů jednoho nejmenovaného chovatele.

Tři fotky devítikotcovky

22.3.2009 09:07
vidlaaak

XXX.XXX.166.26

vidlaaak napsal(a):
Tři fotky devítikotcovky

další

22.3.2009 09:07
vidlaaak

XXX.XXX.166.26

22.3.2009 09:14
vidlaaak

XXX.XXX.166.26

vidlaaak napsal(a):
Další najdete na www.chov-kralici.estranky.cz

Pár fotek těch boxů - velmi se mi líbí, ale asi nebyli zadarmo

22.3.2009 09:14
vidlaaak

XXX.XXX.166.26

vidlaaak napsal(a):
Pár fotek těch boxů - velmi se mi líbí, ale asi nebyli zadarmo

další

22.3.2009 09:15
vidlaaak

XXX.XXX.166.26

vidlaaak napsal(a):
další

další

22.3.2009 09:15
vidlaaak

XXX.XXX.166.26

vidlaaak napsal(a):
další

poslední

24.3.2009 11:49
jan314

XXX.XXX.10.50

vidlaaak napsal(a):

Dobrý den, chci si postavit novou králikárnu a vás bych se chtěl zeptat, jestli používáte nějaký kotící budky? Chci ji dělat 6 kotcovou se středovýma jeslema na krmení a nevím, jestli se to dá zabezpečit proti probíhání mladých. Děkuji za odpověď.

Přidejte reakci

Přidat smajlík