Plemeno zakrslých králíčků

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.3.2010 10:33
douglas

XXX.XXX.148.79

Dobrý den , měl bych prosbu ohledně plemene králíčka na přiložených fotografiích , a jestli je to kříženec , tak jakých plemen? Děkuji za odpovědi Milan D.

foto 1

14.3.2010 10:34
douglas

XXX.XXX.148.79

douglas napsal(a):
Dobrý den , měl bych prosbu ohledně plemene králíčka na přiložených fotografiích , a jestli je to kříženec , tak jakých plemen? Děkuji za odpovědi Milan D.

foto 1

foto 2

14.3.2010 15:39
akim

XXX.XXX.222.126

douglas napsal(a):
foto 2

No vypadá to na zakrslý bílopesíkatý modrý

26.3.2010 13:50
...marťa...

XXX.XXX.2.142

já bych řekla,že zakrslý perlový....ale čistokrevný je určitě:-)

26.3.2010 23:42
kralikofil

XXX.XXX.221.1

Pokud nemá tetování a průkaz původu, nejedná se o čistokrevného králíčka, ale křížence - může to být mix bílopesíkatého modrého či perlového, to už se nezjistí. Každopádně je moc krásná - před 3 lety jsme měli zajednaného také takového, ale chtěli jsme bláhově samičku - k samičce, protože v té době jsme se ještě hodně obávali kastrace, no a z králíčka se vyklubal kluk, tak jsme ho tehdy odmítli a zato objevili naší "krasavici" kříženku holanďana a kupodivu si holky sedly a mají se moc rády. Starší slaví v dubnu 6 let, včera byla na kastraci, máme nález na děloze :-( - a to jsme se před lety báli kastrovat samečka, když u něj je to mnohem jednodušší - a ted už plánujeme kdy půjde preventivně druhá:-)

27.3.2010 12:00
chovatelpodluzi

XXX.XXX.178.210

Rozvinu téma čistokrevnosti - křížence jak zde načal příspěvek nade mnou. Pro snažší pochopení ale převedu na psi. Z chovatelské stanice například Howavardů můžeme pořídit štěně čistokrevné s PP za 15.000Kč, ale štěně ze stejné chovatelské stanice avšak s ´´malou´´ kosmetickou vadou, které jej automaticky už v tomto mladém věku vyřazuje z čistokrevné plemenitby pořídíme za daleko nižší cenu. Ta je snížena o to, že štěně nemá vystaven průkaz původu a není možnost štěně posléze uchovnit jako čistokrevné. Takže když to shrnu - štěně JE ČISTOKREVNÉ, ale pro další CHOV NEVHODNÉ. Majitelé takovýchto mazlíčků pak často ale i tyto jedince nechávají mít potomky, často s dalšími psy stejného plemene bez PP a tito jsou pak pochopitelně DALEKO DOSTUPNĚJŠÍ než stejně vypadající psy stejného plemene. Když ale vezmeme v potaz celkové náklady na ´´provoz´´ psa a vše kolem něj, vůbec se nedivím chovatelům psů s PP, prostě není to zadarmo a ti bez PP jsou často dotováni jejich majiteli protože ten vrh je často jen jeden a to majitel rád ty zvýšené finance skousne. Kdyby však měl takto chovat pravidelně nebyl by toho schopen. U králíků je to ještě složitější o to, že jsou plodnější. Je tak daleko větší ´´převis´´ králíků, kteří jsou vhodní k regisraci ale chovatel má svou určitou úroveˇm kvality a tak mláďě nezaregistruje a prodá jako domácího mazlíčka. Zde se vlastně může jednat i o relativně kvalitní zvíře, avšak ´´vinnou´´ vyššíh nároků jeho chovatele jej tento vyřadil. Následný ´´chov´´ potomků takovýchto mazlíčků už je značně neodborný a následně již absolutně nedohledatelný... Za obrovskou uvědomnělost u takovýchto ´´chovatelů´´ považuji výběr partnera tzv ´´na barvu´´. O tom, že by takovýto majitelé hledali něco o dědičnosti barev velmi pochybuji... Dále bílopesíkatý modrý - bílopesíkatí se vyznačují bílou obrubou oka a spodiny těla - tedy pod místo pod bradou, mírně prsa, bříško. Perlové zbarvení je barva divoká, u které je nahrazena barva černá barvou modrou. Králík na fotografii vykazuje 1) bílé plochy na těle popsané pro bílopesíkaté 2) celkové zbarvení je modré nikoliv modrošedé - perlové - divocemodré (různé názvy pro totéž). Závěr - králík není perlový, ale modrý bílopesíkatý a dle toho co jsem uvedl výše, pravděpodobnost že by toto bylo odchováno v domácím chovu mazlíků bez odborné diskuse, znalostí je nulová. Dle mne byl králík odchován buď čistokrevným chovem, či za pomoci náhody spojením dvou rodičů z takových chovů. :-)

27.3.2010 15:32
milanka

XXX.XXX.222.126

Nezlobte se, ale perlová barva vypadá zcela jinak. Tohle je jednoznačně bílopesíkatý modrý...

6.4.2010 14:32
matuska

XXX.XXX.64.6

Na jiném tématu byla tato fotka a mě okamžitě napadl perlový. Jenže teď vidím,že to asi bude bílopesíkatý modrý. Perlové zbarvení Je tuším divoce modré, kdežto na té první fotce je to pěkně modrá barva.

25.7.2010 20:15
awake

XXX.XXX.184.85

zřejmě nechováte psy s rodokmenem. Jinak by jste věděl, že všechna štěňata narozená ve vrhu obdrží z plemené knihy průkaz původu a to i ta, která mají "kosmetickou" vadu vyřazující je z chovu s rodokmenem. Taková štěňata jsou prodávána za sníženou cenu blížící se produkci množitelů psů bez průkazu původu. Když mám psa s rodokmenem a chci mít i štěňata s rodokmenem, musím se psem splnit určité podmínky pro zařazení psa do chovu. Pes musí mít určitou výšku, nesmí být agresivní ani bázlivý a u některých plemen je nutná zkouška z výkonu, výstava, svod, bonitace a zdravotní vyšetření (kyčlí, očí aj.) Což spolkne nemálo financí. Majitel feny jede často na krytí za psem i přes celou republiku nebo i do zahraničí (další finance) a za krytí se platí i sumy přes 10tisíc. Zato majitel feny na které bude odchovávat štěňata bez rodokmenu neinvestuje kromě nákladů na krmení prakticky nic navíc, tedy žádné vyšetření na dědičné choroby, žádné náklady na cestu a poplatky na krytí a tedy jeho zisk z prodeje štěňat je mnohonásobně vyšší než u chovatele který chová psy s rodokmenem. Štěnata bez rodokmenu a tedy bez záruky o povaze, čistokrevnosti a dědičných chorobách jeho rodičů jsou často prodávána za cenu blížící se sumě za štěně s rodomkmenem.

25.7.2010 21:47
chovatelpodluzi

XXX.XXX.156.5

máte pravdu, když sem to psal měli sme fenečku krátko. svod už máme za sebou, ve volném čase jsem si prošel i ten rodokmen a další "blbiny" a omlouvám se za možnou mystifikaci smajlík jinak diskuze na téma vzdáleností a nákladů při čistokrevné plemenitbě by vydala na knihu a nebylo mým cílem ji začít. I chovatel s PP má také možnost si vybrat levnější variantu a krýt psem u souseda či vedlejší vsi či jak se taky děje přímo na výstavě (jinak by to asi s plemeníkem z Moskvy nešlo smajlík ). Takže ty vlastní náklady to je už o povaze a ochotě samotných chovatelů. I s PP se dá dělat pro radost na průměrné úrovni a nelítat po světě za psem :-) Děkuji tedy za opravu, případně to přeneseme asi na psy, k tomuto tématu to už není :-)

26.7.2010 11:20
awake

XXX.XXX.184.85

ano i já jsem jednou jela za nejbližším průměrným psem a štěňata pak byla dle mě až podprůměrná. Proto jsem je prodávala za 50% běžné cena a tedy skoro jako bez papíráky těm lidem, kteří na nich nebudou chovat. I tak mě krytí vyšlo i s cestou na 1tisíc za štěně. Tedy neušetřila jsem nic a pokud by se dostali do další plemenitby ani nechci pomyslet co by tady po nich zůstalo.
Jinak ke králíčkům. Mám také králíčka jako na fotografii a tedy nevím jaké plemeno a samičku zřejmě Hermelína (červené oči). Samice je větší než samec. Nevadí jejich křížení? Kde se dají najít chovatelé zakrslých králíčků s rodokmenem? Moc děkuji za odpovědi a to i na mail awake@seznam.cz
Lenka

26.7.2010 11:24
awake

XXX.XXX.184.85

26.7.2010 12:35
awake

XXX.XXX.184.85

ještě bych chtěla pro pořádek uvést, že jsem si pořídila králíčka na inzerát od lidí kteří ho koupili dětem a ty se o něj přestali starat a druhého máme zase na inzerát a to pro alergii ktrerá se objevila v rodině. Tedy až doma a po nějakém čase jsem zjistila že máme páreček a jeho pořízení nebylo plánováno. Jinak bych si vybrala stejné plemeno. Nyní máme od soboty první mrňousky (jejich prvné vrh nepřežil- samice prvnička. Mláďata byla roztahaná po kleci a samice nervní o ně nejevila zájem) a to můj první odchov v životě a proto sháním každou informaci ohledně toho co je třeba mrňatům zajistit než půjdou o dům dál. Proto bych hyla vděčná za jakoukoliv informaci. Lenka

Přidejte reakci

Přidat smajlík