Dobrý den,mám u čtyř samic mladé stáří asi 1 měsíc,jsou to prvničky a všechny mají po 11 mladých,posledních 10 dní mě začínají hynout mladé ale jen u jedné samice,každý den jedno,krmím senem,ovesnými vločkami a zrním,občas jim přidám i granule,do vody jim přidávám přípravek proti kokcidioze ale pořád to samé dokola,ti malí co zbyli tak pořád sedí v koutě a skřípou zubama.
Děkuji za každou odpověď.
Podle skřípání zubů by to mohla být kokcidióza. U takto malých králíků jsem to ještě neviděla. Podle mě samice měla mladých hodně a ti mají slabou imunitu. Ti mladí pijou vodu? A jaký přípravek používáte? Myslím, že v tomto stádiu je už pozdě. Samici bych přeléčila a příště ji vrh redukovala.
no, nedivte se, že králící hynou, acidomit není lék, musíte podávat lék na bázi sulfonamidů, já používam trisulmix, a prvně jej podám ve věku mláďat kdy začínají příjmat potravu - prevence, řekl bych - zajděte k vetovi aď Vám něco dá na kokcidiozu, za další zadejte si do googlu - kokcidioza a něco si přečtěte o téhle němoci, dnes je na internetu spousta informací, a spousta i zde na ifauně
Acidomid je skutečně pouze prevence,podobně jako ocet.Já používám proti kokcidioze ESB3 Bio ,je to opravdu výborná věc a dá se použít již od 3 týdnů věku.Příště nečekejte a přeléčujte už v ranném věku preventivně-vyplatí se to.Velké vrhy opravdu bývají s horší imunitou,a mám s tým také zkušenost v minulosti,proto nechávejte max. 8 mladých.Mnohopočetné vrhy pak nemají tolik mléka a proto ty slabší kusy sou choulostivější.Taky pokud dáváte ječmen,pryč s ním-do 3 měsíců věku je nevhodný.Já dávám vločky,později oves s hrstí granulí-sena musí mít neustále dostatek-toho nejlepšího.
uvádí se, že při delším používání těchto léků se mohou projevit menší přírůstky, ale pokud to bude aplikovat pouze čas o času - tzn třeba 1x nebo 2x během prvních 3 měsíců života králíka, tak zpomalený růst určitě nehrozí.
Rozhopně ale nechápejte podávání léčiv na kokcidiozu tak, že je dobré to do králíků valit preventivně nepřetržitě. Je to prostě léčivo.
Já osobně nedávám ani Acidomi a ocet ... přijde mi to jako taková prkotinka. Bud je chov zdravý, tak žádný acidomid není třeba, nebo je to prolezlé kokcidiozou a pak má smysl spíše udělat nějakou systematickou léčbu nebo klidně i nějaké zvíře vyřadit.
Pro vch:Pokud podáte Sulfadimidin dle návodu, růst se nezpomalí.Používám u každého vrhu a zatím rostou kucí jako z vody, ale je fakt, že tak brzo a tak masivně jako v původním příspěvku u tohoto tématu se mi kokcidioza neprojevila.Já přeléčuji Sulfadimidinem před připouštěním ramlice.Tady to asi byla masivně zamořená samice a nakazila mladý.
Vlastní zkušenost nemám, protože proti kokcidioze jsem přeléčoval jen jednou a to ESB3, dal mi jí veterinář s tím že Sulfadimidin je na prd protože se po něm na 14 dní zastaví růst. Ale jak říkám nevím nezkoušel jsem. Zatím jen jednou ESB3 a králíci pořád přibírali. Snad na tom něco bude.