Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.4.2010 17:36
ivanl

XXX.XXX.213.63

Tridsať rokov trvala nľahká cesta, ktorou prešiel Jozef Červen z Liptovského Mikuláša pri šľachtení nového národného plemena. Tridsať rokov trvalo kým sa sa myšlienka pretavila do konečnej radosti pri schvaľovaní plemena Liptovský Lysko. Na začiatku bola predstava králika s novou kresbou a tvarom,kde vyniká kresba hlavy, ktorú tvorí biela lyska začínajúca sa na bielom motýliku a končiaca pri koreni ušníc.
Prvotne neúspechy, kde boli použité králiky Činčila veľká a Holandský čierny vystriedali čiastočné úspechy s krížením Holandského divosfarbeného a Viedenského divosfarbeného. Napokon k cieľu sa dostali pri krížení F1,F2 a F3 generácií týchto krížencov. Nemalý podiel na úspechu mal aj posudzovateľ Peter Balko, ktorý bol aj tvorcom prvého štandardu plemena. Jozef Červen prihlásil plemeno na uznanie za národné plemeno už roku 1993, ale trvalo ďalších dvanásť rokov kým sa to stalo skutočnosťou a plemeno bolo uznané na Národnej výstave 2005. Plemeno je vhodné na bežný chov i menej skúseným chovateľom ako aj chovateľom ktorý sú zameraný na mäsovú produkciu. Začiatok roka 2009 je ďalším miľníkom v histórií tohoto plemena. Ústredná králikárska komisia na svojom januárovom zasadnutí schválila nový farebný ráz Liptovský lysko modrodivý, ktorý tak isto vyšľachtil Jozef Červen.

AA BB CC DD GG ss

Mesačné prírastky živej hmotnosti:
Mesiac 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

0,45 0,85 1,40 1,95 2,50 3,00 3,50 4,00 kg

Bodovacia stupnica: 1. Hmotnosť 10 b
2. Tvar 20 b
3. Typ 15 b
4. Srsť 20 b
5. Krycia farba, kresba, farba kresby, očí a pazúrikov 20 b
6. Farba podsady a medzifarba 10 b
7. Starostlivosť o zdravie 5 b

Pozícia 1. HMOTNOSŤ 3,50-3,74 3,75-3,99 4,00-4,50 4,51-4,75

8 bodov 9 bodov 10 bodov 9 bodov

Pozícia 2. TVAR Viď všeobecnú časť.

Pozícia 3. TYP Telo je mierne zavalité, s veľmi dobrým osvalením. Hlava je výrazná,najmä pri samcoch, mierne oblúkonosá na čo najkratšom krku. Končatiny silné, stredne dlhé, postoj polovysoký. Ušnicemäsité, dobre osrstené, lyžicovito otvorené, dľžky 9 - 11 cm.
Pozícia 4. SRSŤ Srsť je veľmi hustá, s pravidelným množstvom elastických pesíkov, dľžky 2,5 - 3 cm.

Pozícia 5. KRYCIA FARBA, KRESBA, FARBA KRESBY, OČÍ A PAZÚRIKOV Krycia farba sa zhoduje s farbou viedenského divosfarbeného. Kresbu, ktorá sa nachádza len na hlave, tvorí v podstate zredukovanáholandská kresba. Bielosfarbený motýlik sa postupne zužuje do lysky, ktorá končí pri koreni ušníc. Na začiatku, t. j. hneď zanosovou partiou je šírka kresby 1,5 až 3 cm široká, rovnomerne zužujúca sa a ostro ohraničená po obidvoch stranách. Farba kresby je biela, farba očí hnedá, farba pazúrikov rohovitá.

Pozícia 6. FARBA PODSADY A MEDZIFARBA Farba podsady je sýto modrá, rovnomerne sfarbená až ku koži. Medzifarba šírky 3 - 5 mm, červenohnedej farby, čo najvýraznejšieohraničená.
PRÍPUSTNÉ CHYBY:

V pozícii 1 Viď stupnicu hmotnosti

V pozícii 2 Viď všeobecnú časť.

V pozícii 3 Menšie odchýlky od požadovaného typu - pretiahnutý typ tela s užšou hrudnou časťou, užšia nevýrazná hlava, najmä pri samcoch,tenšie hrudné končatiny, príliš dlhé alebo veľmi krátke, nesprávny(plazivý) výstavný postoj, ušnice dlhé 8 - 9 cm, resp. 11 - 12 cm,tenšie, mäkšie ušnice.

V pozícii 4 Mäkšia, redšia, menej pružná, dlhšia resp. kratšia srsť - odchýlky do 5 mm. Mierne prerastený pesík, mierne splstnatená srsť.

V pozícii 5 Nerovnomerná krycia farba, svetlejšie boky a vnútorná strana končatín. Svetlejšie prsia a hrudné končatiny, svetlejšie pásikyna hrudných končatinách, ojedinelé biele chlpy na povrchu tela. Menšia alebo užšia kresba (min. 5 mm), nerovnomerný motýlik.Pod lícnymi kosťami môže byť na krku biely golierik, ktorý nesmie vyčnievať cez okraj sánkových kostí. Mierne zúbkovaná, nerovnomernákresba. Ojedinelé pigmentované chľpky v kresbe, mierne nažltlá, sivastá farba kresby. Svetlejšia farba očí a pazúrikov.

V pozícii 6 Svetlejšia podsada, svetlejšia pri koreni, ojedinelé biele chlpy v podsade. Menej výrazná, svetlejšia alebo slabšie ohraničená medzifarba,veľmi úzka alebo veľmi široká medzifarba.

V pozícii 7 Starostlivosť o zdravie,Viď všeobecnú časť.

NEPRÍPUSTNÉ CHYBY

V pozícii 1 Hmotnosť nižšia ako 3,5 kg a vyššia ako 4,75 kg (neklasifikovaný).

V pozícii 2 Viď všeobecnú časť štandardov plemien králikov.

V pozícii 3 Úzke, dlhé a veľmi slabo osvalené telo. Veľmi úzka, špicatá alebo dlhá hlava. Ušnice kratšie ako 8 cm a dlhšie ako 12 cm.

V pozícii 4 Srsť skoro bez podsady (výluka), veľmi jemná až vatovitá srsť (výluka), nepružná až hrubá (výluka), kratšia ako 2 cm a dlhšia ako 3,5cm (výluka), silne prerastený pesík - viac ako 7 mm (výluka).

V pozícii 5 Skupina bielych chlpov (mimo krku) alebo srsť silne premiešaná bielymi chlpmi (výluka), chýbajúce tie??ovanie (výluka). Chýbajúca alebo prerušená kresba (výluka), biele prsia alebo ktorákoľvek končatina (výluka), ktorýkoľvek biely pazúrik (výluka),inak ako hnedo sfarbené oči (výluka).

V pozícii 6 Veľmi svetlá, biela alebo inak ako modrosfarbená podsada (výluka), podsada silno premiešaná bielymi chlpmi (výluka). Chýbajúcamedzifarba (výluka).

4.4.2010 21:12
chovatelpodluzi

XXX.XXX.156.5

mohlo by být zajímavé téma o zajímavém plemeni. Tak jak je to ale napsáno je to k ničemu. Diskusi musí první příspěvek vyvolat. Toto neobsahuje žádnou otázku, nic. Dobrý by byl tento nápad na článek o LL do tištěné fauny, ale na to by článku chybělo něco praktického. Jen něco opsat nestačí, minimálně k tomu přidat např. LL jsem pořídil loni, bylo to velmi náročné je sehnat, v prvé sezoně mne příjemně překvapili plodností, růstem, který byl lepší než uváděný, jsem zvědavý zda se mi výsledky potvrdí i tuto sezonu a rád bych je konzultoval i s dalšími chovateli. Případně podložit nějakým grafem a dalšími fotkami.
Na založení témy na diskusi je toto nic neříkající. Jediné za co bych pochválil je pěkná fotka a to, že zadavatel umí pracovat s názvem diskuse a nezní tak jak některé typu Znáte? Pomůžete? a člověk ví prd :-) Přidejte otázky, něco co v táhne do diskuse a snad se to hne :-) AH

6.4.2010 07:56
ivanl

XXX.XXX.27.38

Ďakujem za upozornenie.Chcel som toto plemeno dostať do povedomia a získať nejaké odozvy chovateľov.Postupne napíšem viac.

6.4.2010 20:55
chovatelpodluzi

XXX.XXX.156.5

ivanl napsal(a):

Ďakujem za upozornenie.Chcel som toto plemeno dostať do povedomia a získať nejaké odozvy chovateľov.Postupne napíšem viac.

A já zase nechtěl urazit, pouze jsem chtěl upozornit proč že se do tohoto tématu nikdo nežene přestože jde o pěkného králíka :-) jste jejich chovatelem? Jaké s nimi máte zkušenosti. Mně se do ruky sice jeden článek o LL dostal, ale nevybavím si ho. Jak je to u nich s plodností? A jak je to složité se sháněním chovného materiálu? Když jsem z ČR tak jak je dostupnost pro zahraniční chovatele? Nemusíte hned odpovídat na vše, ale něčím začít můžeme :-)

7.4.2010 10:46
ivanl

XXX.XXX.27.38

LL som začal chovať vlani.S váhou sú podobne ako Viedenské šedé,ale zatial som ich nerezal.Teraz sa jedna okotila,ale mala len 3 mladé a nemali lysku tak som hniezdo zrušil a pripustil ju znova.Je to králik s krezbou,tak sa mladé králiky pre ďalší chov vyberaju ťažšie ako u jedno farebných.Lysko sa mi páči tak to budem skúšať dalej.

9.4.2010 22:06
sijo

XXX.XXX.92.116

chovatelpodluzi napsal(a):
mohlo by být zajímavé téma o zajímavém plemeni. Tak jak je to ale napsáno je to k ničemu. Diskusi musí první příspěvek vyvolat. Toto neobsahuje žádnou otázku, nic. Dobrý by byl tento nápad na článek o LL do tištěné fauny, ale na to by článku chybělo něco praktického. Jen něco opsat nestačí, minimálně k tomu přidat např. LL jsem pořídil loni, bylo to velmi náročné je sehnat, v prvé sezoně mne příjemně překvapili plodností, růstem, který byl lepší než uváděný, jsem zvědavý zda se mi výsledky potvrdí i tuto sezonu a rád bych je konzultoval i s dalšími chovateli. Případně podložit nějakým grafem a dalšími fotkami.
Na založení témy na diskusi je toto nic neříkající. Jediné za co bych pochválil je pěkná fotka a to, že zadavatel umí pracovat s názvem diskuse a nezní tak jak některé typu Znáte? Pomůžete? a člověk ví prd :-) Přidejte otázky, něco co v táhne do diskuse a snad se to hne :-) AH

Dovolím si trochu oponovať. Myslím si, že sa tu síce občas, ale predsa nájdu aj chovatelia čistokrvných králikov, ktorých zaujímajú králiky ako chovateľsko šľachtiteľská prestíž, nie ako jednoduchá a lacná zásobáreň mäsa. Vaše otázky, ktoré boli dané za príklad "LL jsem pořídil loni, bylo to velmi náročné je sehnat, v prvé sezoně mne příjemně překvapili plodností, růstem, který byl lepší než uváděný, jsem zvědavý zda se mi výsledky potvrdí i tuto sezonu a rád bych je konzultoval i s dalšími chovatel" sú v mojich očiach mierne povedané prostoduché, prázdne, niečo ako bezbolestne zabiť čas, nakoľko bodovací lístok obsahuje okrem údajov ako váha aj ďalšie merateľné kritériá. Tieto tu boli kompletne vymenované. Bolo by veľkou chybou pre tohto králika, ktorý bol ako uvádza zadavateľ šľachtený 30 rokov a pri ktorom sa na EV v Nitre vo veľkom pristavovali a obdivovali chovatelia zo SRN a Holanska, keby sa nejakým spôsobom , prepáčte za výraz, zhovädil.
Na záver upozorním,. že toto plemeno nechovám a ani sa nepoznám so zadavateľom. Len som chcel poukázať aj na iné priority a možnosti chovu králikov.

10.4.2010 10:43
kastef

XXX.XXX.138.131

Osobně sice nechápu,co prostoduchého vidíte na otázkách zhánění chovného materiálu,sledování růstu a hmotnosti apod.,ale máte možnost diskuzi obohatit inteligentnějšími otázkami....
Jinak chov králíků na maso,či i chov papírových králíků ,i jen ve smyslu rozmnožování tetovaných solidních jedinců bez hlubšího ušlechtilého cíle rozhodně není levnou záležitostí /o levném mase ani nemluvě-spíš ohodně ,hodně drahém/.
Jinak králíky tohoto plemene nechovám,ale je to jistě pěkné plemeno,všem chovatelům přeji ať se jim při chovu daří.

10.4.2010 13:37
sijo

XXX.XXX.211.253

Presne tohto som sa obával, že niekto povytŕha jednotlivé veci z kontextu. Ako politici, aby mali nad čím polemizovať. Zhrniem do jednej vety: môj príspevok je o tom, že tento druh bol vyšľachtený prioritne kôli jeho exteriéru (kresba). To ostatné (výťažnosť) je sekundárne.
Toť vše. Mimochodom, aj príspevok zadavateľa je presne o tom. Aby prípadný záujemci vedeli, o čo v tomto prípade ide.

10.4.2010 22:14
ivanl

XXX.XXX.213.63

Som rád že sa diskusia trochu rozbieha.Zaujal ma predchádzajúci príspevok (sija)je to naozaj o krezbe a nie o mäse. Ide práve o ucelenie krezby a na to je treba viac času na výber chovného materiálu ako na jatočné účely.Preto som aj touto cestou chcel nájsť nejakých nových priaznivcov tohto plemena.Verím, že sa nájdu a obľúbia si toto športovo-úžitkové plemeno.

10.4.2010 23:16
chovatelpodluzi

XXX.XXX.156.5

sijo napsal(a):
Dovolím si trochu oponovať. Myslím si, že sa tu síce občas, ale predsa nájdu aj chovatelia čistokrvných králikov, ktorých zaujímajú králiky ako chovateľsko šľachtiteľská prestíž, nie ako jednoduchá a lacná zásobáreň mäsa. Vaše otázky, ktoré boli dané za príklad "LL jsem pořídil loni, bylo to velmi náročné je sehnat, v prvé sezoně mne příjemně překvapili plodností, růstem, který byl lepší než uváděný, jsem zvědavý zda se mi výsledky potvrdí i tuto sezonu a rád bych je konzultoval i s dalšími chovatel" sú v mojich očiach mierne povedané prostoduché, prázdne, niečo ako bezbolestne zabiť čas, nakoľko bodovací lístok obsahuje okrem údajov ako váha aj ďalšie merateľné kritériá. Tieto tu boli kompletne vymenované. Bolo by veľkou chybou pre tohto králika, ktorý bol ako uvádza zadavateľ šľachtený 30 rokov a pri ktorom sa na EV v Nitre vo veľkom pristavovali a obdivovali chovatelia zo SRN a Holanska, keby sa nejakým spôsobom , prepáčte za výraz, zhovädil.
Na záver upozorním,. že toto plemeno nechovám a ani sa nepoznám so zadavateľom. Len som chcel poukázať aj na iné priority a možnosti chovu králikov.

Zdravím, jsem rád že se tu ta diskuse jakž takž rozběhla. Chtěl bych reagovat na sijův příspěvek o mé poznámce...
Nepopírám, že jsou mezi námi chovatelé čistokrevných plemen. Dokonce i těch málo rozšířených a především sportovních. Sám jsem chovatelem českých černopesíkatých, kteří pokud jste v obraze, jako užitkové plemeno rozhodně šlechtěni nebyli. Sám svůj chov provozuji proto, že se mi dané plemeno líbí, je neobvyklé, ... ale i mne zajímá kolik získám masa z tolik kilo vážícího králíka, když toho jednoho, dva občas porazím. Samozřejmě vybírám dle kvality do dalšího chovu a tudíž neporážím ideální králíky do kuchyně, ale je to podstatná součást chovatelství, která k tomu prostě patří. Hmotnost by dle mne měla být základem, který je u všech mláďat plemene totožný, i když některé vyselektujeme pro různé vady. Tudíž jsou vlastnosti užitkovosti předpokládatelné i u těch kvalitních jedinců.
Osobně vyzdvihujete uvedení vzorníkových údajů a přitom v úvodu zmiňujete přínos takovéhoto tématu pro chovatele plemen. KAŽDÝ CHOVATEL, který nechce být jen množitel, BY MĚL MÍT DOMA PLATNÝ VZORNÍK PLEMEN KRÁLÍKŮ. Tudíž vše co bylo uvedeno výše by měl vědět nebo minimálně měl mít ihned po ruce dostupné. Ocenil jsem uvedení historie, ale nemá smysl psát 2. pozice viz všeobecná část, když u sebe tu všeobecnou část nemám. Ani to kolik se v které pozici uděluje max. bodů. To je chovateli jasné. Je přece chovatel. A tomu, kdo nevystavuje to nic neříká. Diskuse by tak měla chovatelům jiných plemen ukázat co je na tomto plemeni dobré. co je na něm zajímavé a jaké jsou jeho výhody, kromě kresby, kterou si mohli prohlédnout na moc pěkné fotografii. Mimochodem, pokud se nepletu a článek o LL si trochu pamatuji, tak LL se nešlechtil 30let, ale 30let je ta myšlenka stará. Před 30ti lety se jejich šlechtiteli poprvé povedla ta kresba náhodou při UŽITKOVÉM křížení, ale k tomu aby z nich udělal plemeno se dostal až na přelomu 90. let (zde si neodpustím rýpnutí, dnes se dává přídomek SLOVENSKÝ snad všemu co se ve vašich chovech objeví, to je jako zlé že to co si uvaříte na dvorečku by se mohlo snad i jíst? :-) co kdyby se tomu co chci zabít mohli obdivovat chovatelé z holandska, že).
Nevidím na tom nic zhovadilého uvést jaká má plemeno pozitiva mimo složitě dosažitelnou kresbu, zvlášť když je plemeno prezentováno jako SPORTOVNĚ - UŽITKOVÉ jak sám poznamenal zadavatel tématu. Nebo to napíšeme u všech plemen kombinaci s užitkovým a pak se budeme bát uvést jaká ta užitkovost vlastně je? Nebo ještě lépe napadat toho kdo to navrhl, že to není přece hlavní smysl toho plemene? Není hlavní, ale není rozhodně zanedbatelný. AH

P.S-Promiňte mi možná lehce ostřejší znění, ale já svým prvním příspěvkem chtěl upozornit zadavatele, že uvedené informace jsou nic neříkající - chovatel znalý (majitel vzorníku) je opakovat nepotřebuje, chovatel neznalý z nich nic nepochopí a rozhodně ho tím nepřesvědčíte plemeno začít chovat. Z tohoto hlediska byla nejpřínosnější nádherná fotka. Navrhl jsem proto vedení diskuse tak, aby byla prospěšná jak chovatelům znalým vzorníku, tak i neznalým. Tak aby jsme se všichni dozvěděli něco nového, co si o LL nepřečteme ve vzorníku. :-)

11.4.2010 09:55
kastef

XXX.XXX.138.131

je to tak:-):-)

11.4.2010 23:09
nitraner

XXX.XXX.63.171

pár foteček z Nitry k tématu

Divoce zbarvený (LL div)

11.4.2010 23:11
nitraner

XXX.XXX.63.171

chovatelpodluzi napsal(a):

divoce modrý (LL divm)

12.4.2010 22:49
chovatelpodluzi

XXX.XXX.156.5

pěkné fotky, kde jste fotil? Pokud vím v ČR se nechovají,...

12.4.2010 23:01
nitraner

XXX.XXX.63.171

v Nitře

28.11.2010 15:34
jakis

XXX.XXX.79.53

nitraner napsal(a):
ještě jedna modrého

Doplnil by som pre skúsenejších chovateľov. LL je uznaný v dvoch farebných rázoch a to:
divo sfarbený - AA BB CC DD GG ss
divo modrý - AA BB CC dd GG ss

Přidejte reakci

Přidat smajlík