Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.5.2010 19:25
juraj

XXX.XXX.87.242

nechová niekto NoS chcel by som zacat s ich chovom, mám doma síce podielových ale chcel by som sa venovat chovu čistokrvných, na aké veci by som si mal dat pozor pri nákupe? a podla coho mám vyberat na chov mládatá?
(foto je z netu)

3.5.2010 21:42
fanous

XXX.XXX.166.34

tak já myslim že ti sem moc lidí neodpoví to si měl dát na nemoderovanou ,Tak já bych začal tim pokut chceš chovat čistokrevné NoS že bych si přečetl co o nich píše vzorník plemen najdeš to i tady na internetu a to ti hodně napový podle čeho máš vybýrat zvířata do chovu a pak taky něco o chovu strakáču v čistokrevné formě člověk by o tom měl něco vědět a taky si myslim že kvalitního No v krezbě takové jakou má mít jen tak neseženeš pokut to bude jen do užitkového chovu a taky když už ti někdo nechá špičkové zvíře tak si trofnu říct ,že mín jak 1000kč za něj nedáš za horšího v krezbě nebo kominíka dáš určitě mín budu ti držet palce at se ti to povede a třeba ti sem nějaký chovatel No napíše:-)

4.5.2010 20:58
juraj

XXX.XXX.87.242

Ahoj dakujem za odpoved, pomohlo mi to budem hladat ak nieco zozeniem tak to dám urcite sem:-)

9.5.2010 19:13
pekol

XXX.XXX.126.71

Skúste pozrieť na stránky slovenského klubu NoS a ČS Peter http://www.klub-noscs.sk/

9.5.2010 20:47
chovatelpodluzi

XXX.XXX.156.5

ten web slovenského klubu jste uvedl chybně - je to NoSaČS. Tedy : http://www.klub-nosacs.sk/ webovky českého klubu jsou http://www.nemeckyobrovitystrakac.czweb.org/ . :-)

9.5.2010 20:54
juraj

XXX.XXX.85.158

Dakujem za odpoved:-)

9.5.2010 20:57
chovatelpodluzi

XXX.XXX.156.5

pochopil jsem to tak, že zadavatel má zájem započít s čistokrevným, organizovaným chovem. No pokud tomu tak skutečně je, tak je důležité učinit tyto náležitosti: 1) stát se členem chovatelského svazu vstupem do základní organizace (de facto v každé vesnici či městě) už to samo o sobě vám pomůže, neb chovatelé ve svazu vám pomohou při shánění materiálu, asi i začnete jezdit častěji po výstavách, naváže tím kontakty a díky kontaktům se dále propracujete k chovatelům NoS. Je to tak u všech plemen, že to opravdu kvalitní se neprodává. Tedy alespoň ne na potkání... Vyberte si barevný ráz NoS, který Vám imponuje a pořiďte si je. Nároční jsou na prostory a množství a kvalitu krmiva. Na samotném zrní se snad ani pěkně rostlý NoS udělat nedá... :-) Pokud se nebojíte a vyznáte se trochu v genetice strakáčů, tak myslím že z kvalitních chovů je snazší získat špatně kreslené králíky. Vybírejte si dle geneticky založených vlasností (ZÁĎ, TYP, APOD...) rozhodně není rozumné hnát vše do kresby a ignorovat ostatní. Kresba není 100% dědičná, ale kvalita zádi, typovost jedinců a další ano. Ať se Vám daří :-) AH

23.6.2010 19:23
juraj

XXX.XXX.178.206

Konečne sa mi podarilo zohnať čistokrvného NoS:-|po dlhšom pátraní ale predsa je to chovný samec má 1 rok a velmi pekný získal 97 bodov je to kvalita....:-)

24.6.2010 18:07
fanous

XXX.XXX.166.34

Tak to by jsme ho rádi vyděli 97b by si zasloužil fotku přidat sem na faunu kde dostal tolik bodů? A jestli přidáte fotku tak jestli můžu poprosit o foto z obou stran kvůli kresbě díky:-) smajlík . Tento samec dostal 94b

25.6.2010 00:12
chovatelpodluzi

XXX.XXX.156.5

Gratuluji k prvnímu plemeníkovi. Teď sehnat ještě ze pár samic a můžete vesele začít s chovem. Jinak souhlasím s Fanousem - rád bych jej viděl na foto. Pokud jde o jedince slabšího v boční kresbě, ale jinak s Vd kresbou hlavy a úhoře stálo by za zvážení pořízení jedné samice kominíka z některého vysoce kvalitního chovu. Kominíků je většinou více, často končí na pekáči. Jejich cena by tudíž měla být přijatelnější a můžete se u výběru takového králíka soustředit na důležitější věci než jen na kresbu - tvar, typ,... Jinak pro Fanouse - zadavatel je ze Slovenska, nemůžeš posuzovat našeho 94b a na Slovensku 97b. Mají jiný vzorník, jiné ocenění,... Kvalitní králík tam snáze získá více bodů - nic proti, je to odhad nikoliv pravidlo. A nezapomeň že kresba je jen jedna pozice, na které z plemenářského hlediska nešumí. Stačí aby ji neměl vyloženě vadnou a byl výborný např. v typu,... AH

25.6.2010 15:40
kastef

XXX.XXX.138.131

A kominíci se dají použít i v papírovém chovu-to by mne zajímalo.....když se nedají na výstavě klasifikovat,a od takových králíků by se tedy nedalo teoreticky registrovat potomstvo.A jak vybarvení by byli králíci ze spojení-strakáč a kominík.Chovám sice jiné plemeno,ale mám i jednu samici Čs ,i když jen na užitkový chov,tak se o tyto kresebná plemena tak trošku též zajímám.smajlík

25.6.2010 17:31
chovatelpodluzi

XXX.XXX.156.5

V první řadě každý zájemce o chov čistokrevných plemen by si měl sehnat VZORNÍK PLEMEN KRÁLÍKŮ platný v jeho zemi či zemi v níž je evidována jeho chovatelská organizace (to například pro chovatele z pohraničí, kteří jsou organizováni v jiné zemi, což je také možné :-) ). Pak bychom se vyhnuli těmto dotazům, protože vzorník obsahuje tzv VŠEOBECNOU ČÁST, kde jsou všechny výjimky, zajímavosti a postupy uvedeny. Mimo jiné i ta, že KOMINÍKY JE MOŽNO REGISTROVAT, avšak výstavně užiteční nejsou - jsou neklasifikováni s poznámkou chovu schopen. Tzn lze je využít v chovu. Ale je mi jasné že pro chov na maso si jej asi nebude pořizovat a jde jen o zvědavost... Rád objasním. Tzv výstavní strakáč je geneticky heterozygot, což je v genotypu značeno jako Kk. Již toto dává znát, že při páření Kk a Kk získáme ideálně 1x KK (kominík), 2x Kk (tzv výstavní strakáč) a 1x kk (mlynář). To je ideál, realita je proměnná. Z toho také vyplývá, že je zde možnost pářit KK a kk, což by bylo úplně ideální a dávalo 100% Kk. Je ale často uváděno že mlynáři jsou méně živosta schopní a nedožívají se dospělosti. Proto je 99% chovatelů vyřazuje již v hnízdě aby ´´nezacláněli´´ žádoucím kusům. Z vlastní (sice krátkodobé, ale lepší než nic :-) ) zkušenosti toto nemohu potvrdit. Jednak jsem měl v chovu takovouto samici - několikrát přerušený úhoř, absence boční kresby, půl motýlku, bez skráňových skvrn - pro masný chov, ale po rodičích s PP. A 1) dožila se 4let kdy jsem ji vyřadil 2) byla to výborná, plodná matka. Vyřazena byla z důvodu založení čistokrevného chovu. Tak dále. Nejsnazší cesta k tzv výstavnímu strakáči je tedy KK x kk, ale toto mnoho chovatelů nepraktikuje viz výše. Lze ale využít menší ´´trik´´ králík není mlynář, ale s minimální boční kresbou. Při páření s kominíkem je efekt velmi podobný jako křížení mlynáře a kominíka. Kominík obecně posiluje kresbu. Není tedy vhodné jej využívat ve spojení s králíky vyznačujícími se výraznou boční kresbou. Produkovalo by to totiž králíky s např. jednou boční skvrnou přes celý bok či až plášťovou kresbou. Díky tomuto - využívání kominíků - se mohou chovatelé strakáčů věnovat šlechtitelské práci a nejen barvičkaření. Tedy nemusí jen hledět na počet a velikost fleků, protože ty se při různých ´´obklikách´´ dostaví později a ve spojitosti se zlepšenými vlastnostmi v požadovaných pozicích. To je ostatně i důvod dlouhodobých problémů u českého strakáče. Naši chovatele velmi dlouho pouze barvičkařili a omlouvali problémy jiných pozic náročností kresby. Pak to vzalo do ruky pár chovatelů znalých genetiky a už jsem měl možnost vidět ČSč s výbornými záděmi. A musím říct že se mi velmi líbili. AH

25.6.2010 20:16
kastef

XXX.XXX.138.131

Děkuji za odpověď.Nejsem nějaký znalec,proto sem se ptala , toto plemeno nechovám,pouze vlastním 1 kousek pro křížení.O použití kominíků sem slyšela,ale zmátlo mne to,že vlastně kominíci nejsou obodováni a tak sem myslela /a také sem četla článek,kdy chovatel Čs toto použití odmítal právě pro nemožnost bodování kominíků,neboť v rodokmenech je vyloženě psáno,že nelze po neoceněných rodičích registrovat.Vyloženě psal,že pro něj takový králík do chovu nepatří.Právě proto sem se na toto ptala.smajlík

25.6.2010 20:28
kastef

XXX.XXX.138.131

Nezlobte se,že opět otravuji,ale když už sme to nakousli-tou minimální boční kresbou předpokládám myslíte ten nejmenší počet skvrn,co povoluje standart,ne jedince co má třebas jen nepatrnou boční kresbu.Jestli je to nesmyslný dotaz moc se omlovám...

26.6.2010 01:19
chovatelpodluzi

XXX.XXX.156.5

Tak ještě k oněm kominíkům :-) on vlastně ten králík, použijme termín posouzený, posouzený je. Protože bodování by se mi jaksi nehodilo k onomu výroku, jelikož k udělení bodů skutečně nedojde. Při posouzení je králík klasifikován verdiktem NEKLASIFIKOVÁN - CHOVU SCHOPEN. Čímž jasně říkáme - králík nespadá do výstavních tabulek, ale není přímo nevhodný pro chov. To je právě ona výjimka. Králíku - kominíkovi se pak toto uvádí do rodokmenu. Rozhodně nedochází k tomu že necháme políčko ocenění či klasifikace prázdné. Doplníme do rodokmenu poznámku kominík či výrok z posouzení, aby bylo původově dohledatelné využití kominíků a nevznikaly spory ohledně neposouzení králíků,... Doufám že tímto jsem kominíky srozumitelně vysvětlil.
U poznámky s jedincem kresleným s minimem skvrn jsem toto blíže nerozebíral, jelikož mlynář je také nehodnotitelná skupina strakáčů. Považuji tedy za nepodstatné jestli či kolik tam těch skvrn na boku má, když mlynář je na tom daleko hůře. Svým příspěvkem jsem hlavně uvažoval nad co nejsnazším ziskem tzv výstavních strakáčů. Zmínil jsem u toho že jedinec by měl slabou boční kresbu, ale v ostatních aspektech by maximálně splňoval podmínky - kresba hlavy, úhoř. Králík s menším počtem bočních skvrn než je povoleno AVŠAK bez výrazných problémů v kresbě hlavy a úhoře je klasifikován výrokem NEKLASIFIKOVÁN. Tudíž je více méně na jedné lodi s kominíkem.
Jak jsem již dříve uvedl, pokud bych si zvolil tuto cestu chovu osobně bych neřešil zda jsou skvrny dvě, tři či kolik, ale zda mi králík vyhovuje do mnou uvažovaného směru šlechtění. Toto by měl mít neustále každý chovatel čistokrevných králíků na paměti - že je šlechtíme a měli bychom se snažit je zdokonalovat. A jelikož dědičnost kresby je oproti jiným znakům minimální myslím že by snahou chovatelů mělo být vybírat předně zvířata kvalitní v těch pozicích, u kterých je předpoklad upevnění a přenosu (pozor na přílišnou snahu, méně je někdy více, proto doporučuji zvolit si maximálně 2 znaky jež chceme zlepšovat a upevňovat a až jich dosáhneme tak teprve posléze se začít věnovat dalším). A tyto pak nakonec umně zkombinovat s případnými kominíky či strakáči k potěše oka návštěvníků výstav, kolegů chovatelů, posuzovatelů a v neposlední (spíše první) řadě samého chovatele. AH

26.6.2010 12:16
kastef

XXX.XXX.138.131

Aha,tak už to chápu......díky za vyčerpávající výklad.smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík