Dobrý den či ahoj,
je to 2roky co jsme se ujali 4zakrslích králíčků/ 3 samiček a jednoho samečka/ po slečně ,kterou již nebavily.Podotýkám že je moc dlouho neměla ,když jsem si je brala bylo jim něco kolem jednoho roku...Jsou strašně moc hodní zdílí s námi celý dům.Jsou velkými partáky s naší psí smečkou.Naše štěstíčka se narodila 2.5.2010 od naší Flooke.Malá měla 4 mládátka ,ale mojí hloupostí a nezkušeností nám zbyla 2 mládátka Bob a Bobek :) ...18.5.2010 se narodila mládátka naší Deissy také 4 !! Přikládám foto mimin od Flooke / v 10 dnech svého života/ , Deissy mimča ještě fota nemají nechci ji do mateřské lásky moc zasahovat.
Ale tetky k dotazu , kdy můžeme naše štěst´íčka nabídnout do milujících rodin?Velice děkuji za odpověd.
asteka
napsal(a):
Dobrý den či ahoj,
je to 2roky co jsme se ujali 4zakrslích králíčků/ 3 samiček a jednoho samečka/ po slečně ,kterou již nebavily.Podotýkám že je moc dlouho neměla ,když jsem si je brala bylo jim něco kolem jednoho roku...Jsou strašně moc hodní zdílí s námi celý dům.Jsou velkými partáky s naší psí smečkou.Naše štěstíčka se narodila 2.5.2010 od naší Flooke.Malá měla 4 mládátka ,ale mojí hloupostí a nezkušeností nám zbyla 2 mládátka Bob a Bobek :) ...18.5.2010 se narodila mládátka naší Deissy také 4 !! Přikládám foto mimin od Flooke / v 10 dnech svého života/ , Deissy mimča ještě fota nemají nechci ji do mateřské lásky moc zasahovat.
Ale tetky k dotazu , kdy můžeme naše štěst´íčka nabídnout do milujících rodin?Velice děkuji za odpověd.
Nejlepší je pro malé králíčky odstav min. na 8 týdnech věku. Při dřívějších odstavech hrozí vysoké riziko přemnožení kokcidií. Také je slušností mláďata předat do nových rodin zdravá - tzn. po rozborech bobků na kokcidie.
Pokud jste se rozhodli množit za účelem prodeje (přivýdělku), víte co množíte a jste ochotni přijmout zodpovědnost za zdraví mláďat a nést případné finanční následky vydané budoucími majiteli za veterinární výlohy? Víte, že zakrslých králíků je již příliš a velice často končí v lepších případech na inzercíh, v horších vyhozeni ven na ulici (případy nalezených králíků u popelnic či vypuštěných v parcích apod. jsou velice časté - naposledy jsem třeba odchytávala králíka v areálu nemocnice)?
Jinak předpokládám, že toto nebyly první vrhy samiček, protože kdyby ano, tak jste měla velké štěstí, že to vůbec přežily. Mezi 1,5 - 2 lety věku dochází k osifikaci pánve (zkostnatění) a pokud do té doby samice mladé nikdy neměla, porodní cesty se tedy neroztáhly dokud byly pružné a zkostnatěly v původní poloze. Většinou pak pokud starší samičku připouštíte a neměla ještě žádný vrh dochází k tomu, že se mláďata v porodních cestách zaseknou a matka i mláďata zemřou. Pokud jsou mláďata menší, že se porodními cestami ven dostanou, tak se někdy porod povede.
Nezlobte se na mě ,ale nepovažuji se za množitele a ani za učelem výdělku opravdu králíky množit nehodlám.Je to náš první vymodlený vrh od holek a také jejich poslední.Njn koukám ,že jsem se raději měla zeptat jinde ...Víte nechtěla jsem udělat chybu ,aby se malým něco stalo a hnetky od Vás jsem nařčena z množení.Pokud se nikdo hodný ale opravdu hodný pro naše drobky nenaskytne tak zůstanou doma....Mějte se tu pěkně..
tak to je pěkné, když sem do toho dotazu nakouk prvně říkal sem si jestli spíš zadavatelka nedostane infarkt z rad praktických chovů kdy odstavit aby měli mladé brzy max hmotnost na pekáč, protože stále ifaunu považuji za web praktického chovu nikoli mazlíků (v kladném slova smyslu). A on se tu najde s prominutím nějaký králíkofil jak z diskuze na kralici.cz a div že nadává jen do množitelů. Tak teď nevím jestli by byla pro zadavatele milejší odpověď drsná praktického chovatele nebo ta co tu je jak z kralici.cz
jinak ale to období bylo vystiženo dobře. Odstav mladých se nedoporučuje před 8 týdnem. Já spíš odstavuji mezi 2-3. měsícem, tedy na nějakém tom 10. týdnu... Dobré je ale začít s jejich inzerováním zavčasu, aby jste pak nebyli nervozní, když se mladé nepovede udat v krátké době. Navíc tím i získáte čas na proklepnutí zájemců a tím, že si počkají tak deklarují i svůj zájem o králíčka, plus si třeba vyptávají fotečky jak rostl, atd... někteří je dodávají automaticky při prodeji na CD, já dřív posílal průběžně mailem ale jen na požádání... Záleží na Vás. Ať mladí dělaj radost
chovatelpodluzi
napsal(a):
tak to je pěkné, když sem do toho dotazu nakouk prvně říkal sem si jestli spíš zadavatelka nedostane infarkt z rad praktických chovů kdy odstavit aby měli mladé brzy max hmotnost na pekáč, protože stále ifaunu považuji za web praktického chovu nikoli mazlíků (v kladném slova smyslu). A on se tu najde s prominutím nějaký králíkofil jak z diskuze na kralici.cz a div že nadává jen do množitelů. Tak teď nevím jestli by byla pro zadavatele milejší odpověď drsná praktického chovatele nebo ta co tu je jak z kralici.cz
Myslím, že nejde o množení, ale zodpovědnost. Kdyby chovatelé byli zodpovědní a množili jen zdravá zvířata (ta která předávají dál, u těch, co si nechávají pro vlastní potřebu je to přeci jen jedno), tak by se pak mnohem snížili třeba veterinární výdaje, nikoho přeci nebaví kupovat si zvíře a pak za něj jen solit peníze - může si sice koupit jiné, ale když to bude mít stálý koloběh, tak to akorát člověka znechutí. Sice existuje zákon na ochranu zvířat, ale přeci jen, kolik existuje kupních smluv např. na koupi králíka, kterou by se pak následně dalo prokázat, že králík je od toho a toho chovatele?
Spousta lidí (byť chovatelů králíků na maso) tu naříká, že jim králíci pojdou na kokcidiozu, enterokolitidu aj nemoci - ale je to zaviněno jen nezodpovědnými "výrobci". Pak se divte, že je většina chovů v České republice promořených.
Myslím, že u všech zvířat platí to, že pokud chci plodit mláďata s tím, že poputují k dalším majitelům k dalšímu chovu či na "mazlíka" (ne že si je ponechám či prodám na "maso") musím to, co množím znát - a rozhodně to platí u všech zvířat a pro mě je toto docela normální slušnost.
pro zadavatelku astetku: nenechte se prosím znechutit. Ta prvni odpoved, ktere se Vam dostalo, byla opravdu rekace ala KRALICI.CZ ... nic ve zlem, ne ze by bylo neco naspano vylozene spatne, ale .... no, z tohoto duvodu jsem ty stranky take prestal navstevovat.
Zkratka v tom 10. tydnu jejich života dejte inzerat a je to - v tom věku začina být kralik už trochu stabilni. Budete prodavat treba i nekolik tydnu,ale rozumnemu cloveku nemuze vadit koupit si např. 4.měsíce starého králíčka.
Naopak, ja považuji za totální kravinu inzerovat k prodeji mládata, která jsou ještě v hnízdě, ani nevíte co z nich bude a už je lidé nabízí. =Zhovadilost, stějn jako zálohy apod - to u swerioznich lidí prostě není nutné. Argumenty o naučení králíčka na "záchod" v raném věku atd. jsou ... sáhněme si do svědomí, akorát prkotiny. Mám-li to zvíře rád, tak mi nemůže vadit, jestli ho třeba kupuju až skoro dospělého. Já osobně bych nikdy neprodal králíka mladšího než 3 měsíce ..... ale spousta "chovatelů-mazlitelů" to nejraději lifruje k novým majitelům po 6 týdnu ... hlavním důvodem jsou ekonomické důvody a kdo Vám tvrdí něco jiného, tak bud vědomě lže, nebo prostě neví o chovu králíků nic moc.
chovu zdar
Já odstavuji mladé ve věku těsně před 9 týdnem.V tomto věku si už na maminu ani nevzpomenou,a riziko nemocí je opravdu nižší než při odstavu v 6 týdnu.
Jinak z těch řečí tady si nic nedělejte-sou horší věci na světě,než to že někdo rozmnoží zakrslé králíčky.Třebas časem,až si svoje odžijí tito co máte,pořídíte nějaké kvalitnější,to už se ukáže.Jinak pokud někdo chová zakrslíky,těžko může zaručit,že jeho odchovy po prodání někdo nevyhodí a to i v případě,že chová ty kvalitnější.Lidi sou všelijací.Jinak souhlasím s tím,že zakrslíků je opravdu chováno přespočet, to určitě víte,a jejich právě i proto tolik,že nejsou redukováni takovým způsobem jako jejich větší kolegové,takže se někdy i hůře udávají..Jinak přeji,ať je úspěšně udáte,a nebojte se tady ptát,vždy se někdo najde kdo poradí,a rýpalové si sem najdou cestu vždy.A bohužel hlavně ti,co sami nikdy pořádně nic nechovali.
Kralikofil, nebo taky Alena, nebo taky Angor má nejčastější působiště na kralici.cz, kde spolu s ostatními všechny odrazují od chovu králíků, protože podle nich mají všichni králíci genetické vady, všemožné nemoci a s prominutím s každým prdem letí k veterináři a šup do králíka nacpat léky. Všichni, kdo se zabývají chovem - chovem rozumějte rozmnožování, nikoli držení jednoho a více králíků v bytě (králíkárna je absolutně nemyslitelná)- jsou podle nich množitelé. Myslím si, že tento web je určen pro chovatele - chovatele, kteří se zabývají chovem, ať už s cílem naplnit si mrazák nebo produkovat ušáky na výstavy apod. Není to poprvé, co zde někoho napadla nebo označila za množitele. Nehledě na to, že spolu s ostatními z diskuze kralici.cz žije v iluzi, že všichni naši králíci žijí v mizerných podmínkách, protože musí žít v králíkárnách, pod sebou mají hnoje, že drhnou ušima o strop a jedinou naší povinností k těmto tvorům je je nakrmit. Doporučila bych vám, abyste své zkušenosti (jistě jich je mnoho) předávala buď přijatelnou formou (zadavatelku vůbec neznáte, ale neváháte jí označit pomalu za obchodníka za účelem zisku atd.) nebo se vraťte zpět na své domovské mazlitelské stránky. Nic ve zlém, ale tohle už je dost.
Pokud jste se rozhodli množit za účelem prodeje (přivýdělku), víte co množíte a jste ochotni přijmout zodpovědnost za zdraví mláďat a nést případné finanční následky vydané budoucími majiteli za veterinární výlohy? Víte, že zakrslých králíků je již příliš a velice často končí v lepších případech na inzercíh, v horších vyhozeni ven na ulici (případy nalezených králíků u popelnic či vypuštěných v parcích apod. jsou velice časté - naposledy jsem třeba odchytávala králíka v areálu nemocnice)?
Jinak předpokládám, že toto nebyly první vrhy samiček, protože kdyby ano, tak jste měla velké štěstí, že to vůbec přežily. Mezi 1,5 - 2 lety věku dochází k osifikaci pánve (zkostnatění) a pokud do té doby samice mladé nikdy neměla, porodní cesty se tedy neroztáhly dokud byly pružné a zkostnatěly v původní poloze. Většinou pak pokud starší samičku připouštíte a neměla ještě žádný vrh dochází k tomu, že se mláďata v porodních cestách zaseknou a matka i mláďata zemřou. Pokud jsou mláďata menší, že se porodními cestami ven dostanou, tak se někdy porod povede.
Všichni My co chováme králíky na výstavy a na maso tak patříme do pekla
No to je dnes úplná dráma-se fakt bavím.Vidím,že paní Alena má spoustu volného času,a tak se může bavit odchytem králíků po okolí.My chovatelé,co opravdu CHOVÁME/či i množíme/ zvířata bohužel na tyto blbiny čas nemáme.Svůj volný čas věnujeme zvířatům,která jsme si pořídili ,někteří i šlechtění plemen či výstavám.To podle mého králíkům prospěje více než naivní přecitlivělé bláboly .Nemyslíte?
Ještě že velcí králíci u popelnic nekončí jako zakrslíci-pokud si to jejich majitel rozmyslí s chovem,bez problémů své svěřence prodá dál/aspoň u mne je i o dospělé,pro mne třeba již nepotřebné chovné králíky zájem/.No a nebo holt chovatel naplní mrazák..
Proto bludy těchto znalců králíků neposlouchejme,až se paní stane chovatelkou-možná si popovídáme
Já najednou stranu paní Alenu chápu. Začátkem roku jsem si koupila samce. Přivezla mi ho kamarádka neznalá chovu, králíček měl špatné očičko, kdybych si pro něj mohla dojet, tak bych ho asi nebrala. Tak jsme vykapávali kapkami do očí. Ale do dvou dnů se přidal i výtok z nosu. To už jsem neváhala a jeli jsme k veterináři a u samce byla potvrzena pasteureloza. Sice byl v karanténě, ale raději jsem stejně celý chov nechala naočkovat. Paní chovatelka se mi na mail vůbec neozvala, nebere telefony, vůbec nereaguje,.... nechci ani raději vidět kolik už takto nakažených králíků prodala.
Nehledě na tom, že králík byl malý takže léčba u něho může způsobit vadu ve vzrůstu a není vhodný na chov. Peníze vyhozené oknem a jsou v nenávratnu. Moje blbost, že jsem si pro něj nedojela osobně, a neprohlédla si chov. Ale kde je ta zodpovědnost chovatelky k ostatním?
Ale zas na druhou stranu všichni tací nejsou a nelze házet všechny do jednoho pytle a hned je všechny nazývat množiteli. Paní by si taky mohla uvědomit, že kdyby tihle "množitelé" nebyli tak nemá ani ty své králíky. A vždy se najdou lidé, co zvíře, ať je to králík nebo pes, někde odhodí, nehledě na tom jak je trh přesycen.Paní by se doopravdy měla zamyslet než něco vypustí z úst.
Ano samozřejmě neměla bych ani tyto králíčky ...Víte i s PP zvířátka se mohou vyhodit viz psi a kočky .Koukám že je to všude stejný jakmile se nejedná o zvířata s PP tak je zle.Já se za svá zvířátka zaručuji jak za štěnátka na které mám chovatelskou stanici tak klidněš budu nést následky i za tyto naše odchovance.Nechápu že můžete každého házet do stejného pytle.Nikdy a to opravdu nikdy bych neprodala nemocné štěně a tak je to i s králíčky.Než jde pejsek k novým majitelům sdamozřejmě s ním ještě dojedu na kliniku kde je odborníky skontrolován a také k němu nový majitel dostane kupní smlouvu kde je vše vypsané včetně očkování,odčervení .Spíš jde o to jak kdo přistupuje k dané věci.
Myslím,že to není o PP.Ono množení zakrslíků prostě u některých lidí vzbuzuje podivné pocity.....to už tak musíte brát.Já mám králíky i na výstavy,ale sem tam udělámi křížence 2 plemen pro lidi,kteří prostě chtějí jen něco obyčejného do domácího chovu a zájem je veliký.Králíky ale prodávám všechny až okolo 3 měsíce přeléčené proti kokcidioze a očkované.Ne dřív.Ono chovatelé si nahrávají na problémy ,hlavně u těch zakrslíků právě tím prodejem 6 týdenních mimin.Čerstvě sebraný takový chudák od maminy a ještě hned do nového prostředí-no lidi sou nepoučitelní.Toje pak pochopitelné,že takové zvíře to odnese.Dejte mimina až ve 3 měsících,to už budou vyspělá a v této době už by měly být i projeveny případné závady ,které odchod k novému majiteli vylučují.
Já chovám velké plemeno a za celé roky mi po koupi nic neuhynulo.Ale kupuji vždy kráíky po 3 měsíci a výše.Nikdy mladší.
A sama králíky také dřív neprodám.Bohuželale i zájemci o zakrslíky často žádají co nejmladší věk kvůli ochočení.Mně se nedávno stalo,že ode mne chtěli FB na mazlení/to je psina při 6 kg ,to se nachová takový mazlitel/,a chtěli co nejmladší.Ale prostě smůla-nejdřív 3 měsíční a basta.