Dobrý den,
ráda bych se zeptala, za jakých podmínek mají mláďata králíků nárok na PP - že musí mít rodiče s PP je mi jasné, ale musí být rodiče obodovaní? Musím být já v klubu chovatelů? Pokud musí být rodiče obodovaní, je možné, aby mláďata od neobodovaných rodičů získala PP dodatečně po jejich obodování? Děkuji za odpovědi!
Dobrý den,
tak úplně za prvé pokud chcete mít čistokrevný chov i s následnými registrovanými potomky musíte být členkou ČSCH, to neznamená hned klubu, ale postačí klasicky základní organizace co je skoro v každé dědině, klub je nadstavba. Pokud splňujete toto prvotní kritérium tak musí být vaši chovní králíci uchovnění - rozumějte obodováni na výstavě. A to pro čistokrevný chov jakýmkoli nevylučujícím verdiktem - tedy pokud obdrží výrok VÝLUKA je zvíře nevhodné pro další chov. Ale je vhodné se dívat i na výslednou hodnotu, nevyloučené zvíře s 90b pravděpodobně nebude nositelem pozitivních vlastností přínosných pro chov a organizovaní chovatelé mají z velké části snahu zdokonalovat, což by vám při takto ´´kvalitním´´ vstupním materiálu značně ztížilo jejich prodej do dalších chovů a spíše by chov upadl do původního chovu na užitek či domácí mazlíčky... Potomkům je chovatelem vystaveno připouštěcí potvrzení na vrh a také rodokmen pro každého jedince z vrhu. Tyto jsou vyplněné zasílány registrátorovi k přidělení tetovacích čísel. Tyto papíry se registrátorovi zasílají ve věku 3 měsíců. Tzn pokud máte např. samici s měsíčními mladými a v dědině se koná stolní ocenění, které je ani ne jednodenní tak nic nebrání tomu tam vzít oba rodiče získat ocenění a samice se do hodiny hlásí opět v kotci u mladých... Výstavy jsou pak minimálně na 2 dni. Což by bylo vhodné absolvovat již s většími mláďaty - 2 měsíce... Ale jistě to jde zvládnout... AH
No to je tedy trapárna-to sem ještě snad neslyšela.Já sem taky ženská,v ZO sem pochopitelně také.Chlapi mě na našich burzách rádi vidí,a řekla bych,že sem pro ně takové zpestření,navíc chovám plemeno,které v naší ZO chovám jen já,tak je to určitě přínos.Ještě sem neslyšela,že by v okolí odmítli ženu.I když-možné je cokoli-mě se před pár lety stalo-tedy mémuchlapovi,že mu nedali do jedné ZO v okolí přihlášku,že prý má slepice oškubat do hrnce ,a králíky dát na pekáč.a vykašlat se na to.Takže možné je fakt vše,lidi sou různí.
odhadla jste sice správně že jsem z Moravy, ale to nic nemění na situaci. Na vola můžete narazit všude. To že může být ZO v každé dědině neznamená že hned v té první zůstanete. Chovatelství nám všem zabírá dost z volného času a tak je dost podstatné, abychom si našli také partu lidí se kterými nás to chovatelství baví. Nechci to přirovnávat k případu který zde uvedla paní, že jejímu muži doporučili drůbež oškubat a králíky na pekáč, ale taky nepřijmeme do ZO každého. Víc si cením přátelského ducha a pohodovou atmosféru než jednoho člena co bude rozkopávat a rozrývat organizaci. Znám kluky co jezdí do ZO přes 60km jen proto že je jim v té organizaci dobře, a stojí jim to za těch 60km... Jinak k tomu srovnání že střední Čechy nejsou jižní Morava. Nemáte pravdu. Ta situace je všude stejná. Uznávám že v ZO nemáme vyjma MCH žádnou ženu, což by je možná odradilo, možná nás. Nevím před tuto volbu jsme postaveni nebyli. Co do vaření na výstavách, stolních oceněních... u nás se losuje. A je jedno jestli jste člen nebo předseda. Přeji úspěšné hledání ZO, kde Vás vezmou takovou jaká jste a i Vy se budete mezi námi chovateli cítit dobře AH
No můj muž nechtěl nikoho rozrývat ani nikomu škodit-byli sme tenkrát začátečníci a chtěli se chovu věnovat i nějak kvalitěji.V oné organizaci to potom nějak skončilo,asi to tam nefungovalo,možná proto už nikoho nechtěli,ale jde to říct rozumně.Já pak byla tak znechucená,že sem raději chovala bez papírů.Až po čase mne přemluvila moje známá chovatelka,ať to zkusím jinde.No a tak sem letos i poprvé vystavila nějaké králíky.Myslím,že zájemci o organizovaný chov by měli být vítáni.Pak si každý stěžuje,že o chovatelství není zájem-a když je tak ho pošleme někam?Proč by žena nemohla chovat králíky,či jiné zvířectvo s PP.Bohužel odchov zvířat s PP je tímto členstvím v ZO podmíněn,tak nepřijetí toho dotyčného je opravdu házení klacků pod nohy.Vím,že sou konfliktní členové,kteří pendlují od organizace k organizaci,a nikde je nechcou,ale pokud není žádný tento důvod,proč se novým členům vyhýbat /že by obava z konkurence?/Vím,že už kdesi tato debata byla,že někde nechtěli někoho přijmout,a nebyl ani důvod,proč.
ivankav
napsal(a):
Hm, v každé dědině, to jste asi z Moravy a ne ze středních Čech. A když už na ČSCH narazíte, tak narazíte! Protože jste ženská a ta do spolku chlapů nepatří, leda tak ke kotli s gulášem na výstavě! A šup vydávat.
To můžete chovat co chcete třeba 30 let.
tak to jste fakt měla smůlu... je fakt, že ve Středních Čechách není organizací zrovna na výběr (doby, kdy jsme i u nás nebo v sousední vsi měli ZO už pamatuje jen pár lidí, já pamatuji nejbližší bývalou ZO v asi 12 km vzdáleném městě, ale to už je také dávná minulost), my jsme v ZO, která není našemu bydlišti zrovna nejblíže... nejdřív se tam přihlásil soused a můj tatínek (jakožto zkušení chovatelé), protože bližší organizace, ve které byli do té doby, ukončila činnost... asi za rok jsem se rozhodla, že bych mohla taky něco chovat "organizovaně" a pravda při přijímání jsem si připadala, že to, čím jsem se mohla zasloužit o organizaci jsem už dokázala (byla jsem ženská, co výrazně snižovala věkový průměr ) - mmch není nic lepšího na pošramocené sebevědomí než vybrat taková zvířata, která při první výstavě "vyfoukla" čestnou cenu předsedovi
. Pokud jde o lidi, tak se díky té vzdálenosti známe jen s několika a jen tak okrajově - přece jen vzdálenost dělá své, ale jinak si myslím, že to není nejhorší
Karol.H

XXX.XXX.129.244
Jsem sice ze západních čech, ale tady je organizace vedle organizace, jsem mladá dívka, chovatelka a vzali mě uplne v pohode, a u nás v organizaci jsou i tři další ženy a žadny problem neni
Dandeo

XXX.XXX.164.164
Možná se zepám blbě, ale stačí mi ocenění když byli králíci ještě mladí? například MVD? Nebo musím mít ocenění dospělých králíků?
Na první vrh mladé samičky stačí pouze predikát (to je to MVD, MD, ...). Na další vrhy by jste měla mít již samičku obodovanou jako dospělého králíka, tedy bodovým hodnocením.
Ale vše je to na dohodě s registrátorem základní organizace. Já osobně nad tím většinou přivřu oko a registruji chovatelům i od rodičů s predikátem.
Jinak veškeré info o registraci, tetování, ..., si můžete přečíst na mých stránkách
http://www.chovvb.wz.cz/C_registrace%20kraliku.html
www.chovvb.wz.cz