Zuzacek

XXX.XXX.171.194
Dobrý den,náš králíček ze dne na den onemocněl,pan veterinář říkal,že mu špatně pracuje mozek.Že by tam mohl být parazit.Dá se to nějak léčit.Nikde jsem nenašla žádnej článek kde bych se o této nemoci dozvěděla.A jestli se to dá nějak léčit.Předem děkuji za odpověd.
Zuzacek
napsal(a):
Dobrý den,náš králíček ze dne na den onemocněl,pan veterinář říkal,že mu špatně pracuje mozek.Že by tam mohl být parazit.Dá se to nějak léčit.Nikde jsem nenašla žádnej článek kde bych se o této nemoci dozvěděla.A jestli se to dá nějak léčit.Předem děkuji za odpověd.
Co se týče encefalitozoonozy, obraťe se s dotazem na www.kralici.cz.
Zuzacek
napsal(a):
Jeden můj králík loni prodělal encefalitozoonózu - léčili jsme 2x - poprvé se úplně srovnal, podruhé už ne, ale vesele žije. Léčba nebyla drahá. Dostával denně do hubičky injekční stříkačkou lék podobu měsíce. Tehdy jsem si nebyla jistá, jestli to má cenu, ale teď jsem ráda - byl a je to můj nejstarší a nejmilejší králíček, původně určený k chovu (ne k jídlu). K jídlu bych ho nepoužila ze strachu z přenosu parazita (zoonóza = mezidruhově přenosná).
Také není prokázáno, zda po dokončené léčbě není stále zdrojem nákazy. V mém chovu se zatím další případ neobjevil.