Ahoj. Pokud chci nechat své králíky oočkovat tak se němi musím jezdit několik km k veterináři který alespoň ví co dělá nebo si je nechat oočkovat od místního vesnického "veterináře". Dozvěděl jsem se, že někteří chovatelé očkují své králíky sami. Nevíte kde se dají vakcíny (+ ty dvojjehly) koupit?
vasek125
napsal(a):
No to že jsem slyšel o chovatelích kteří vakcinují sami neznamená že je znám osobně. Několik veterinářů jsem zkoušel, ale nechtěli mi to prodat s tím abych si neopatrnou manipulací nějak neublížil či co. Dokonce jsem kontaktoval firmu Bioveta a tam jsem taky pohořel.
to se není čemu divit, že jste neuspěl na to totiž existují zákony a vyhlášky... nejen s těmito vakcinami může pracovat pouze veterinář (případně oprávněný veterinární technik)... když chcete očkovat sebe nebo děti, tak přece taky musíte k lékaři...
jestli si někteří chovatelé očkují sami, tak mají docela odvážného veterináře, který riskuje při případných problémech ztrátu licence...
Spoustu chovatelů si očkuje králíky sama- hlavně ti co mají velké a hlavně kvalitní chovy-to že byse to samo nemělo je věc jiná.Nedokážu si totiž představit,že by si měl chovatel zvát co chvíli veterináře na očkování,tam kde je víc králíků různých věkových kategorií ,kde se musí průběžně doočkovávat nejen dospělí ale i vrhy,které nemusí vyjít všechny naráz,asi těžko tedy bude chovatel zvát veta víckrát -tam kde je daleko do města/od nás si bere doktor za dojetí okolo 300/.Mě to vyšlo tento měsíc 2x!! To bych mohla rovnou zabalit.A čekat až se mi to bude hodit pro víc králíků naráz,či s jiným chovatelem ?To už může být taky pozdě.Lidi co se musí spoléhat na veterináře,mají i problém aby jim dojel-nejezdí ke králíkům rádi,a většinou to tak dopadne ,že se s očkováním opozdí právě proto že čekají až se to bude hodit se sousedem,či toho budou mít víc.A mám zkušenosti že tito chovatelé mají největší problémy s nemocemi.Já mám vše poznačeno,králíky očkuji jak je třeba,ne až se to bude hodit a mám vše v pořádku.Nemusím se třást strachy ,že sem neočkovala,protože mám jen jeden vrh a nevyplatí se mi platit vetovi cestu,vakcinu ,kterou nespotřebuji a výkon. Stojí mne to jen vakcinu a s klidem zbytek vyhodím,i když mám jen třebas 8 mladých,a nemusím čekat třebas 3 týdny,až se to bude hodit sousedovi,nebo mi doroste další vrh. A vím,že lidi než by volali veta,nedejbože víckrát za sezonu radši neočkují.A pak jsou tu epidemie a padají celé vesnice.U nás přežili jen moji -správně očkovaní králíci.Takže tolik k očkování v podání chovatele.
Přesně tak. Kolikrát nemám mladé králíky měsíc očkované protože musím počkat až jich bude víc aby veterinář vůbec přijel a když jich mám víc tak ho musím otravovat 2 týdny než přijede. Nakonec jsem alespoň sehnal pestorin-mormyx, ale bojím se o účinnost této kombinované vakcíny, přeci jenom dvojvpich do uší je asi spolehlivější. Jaké s tím máte zkušenosti?
Probůh lidi, odkud to jste ? V životě jsem neměla problém, aby mi veterinář přijel udělat co jsem potřebovala a tehdy, když jsem to potřebovala (a kolikrát i mimo "úřední hodiny", když jsem jindy nemohla nebo to byla akutka). Asi ví, že jsem zákazník, který mu platí.
Králice připouštím "turnusově", takže mladí jsou věkově od sebe několik dnů... což zjednodušue nejen očkování (které to i zlevňuje v přepočtu na kus), ale na výstavu pak vybírám z více kusů nebo máme do zástavu věkově vyrovnanou skupinu... Když některá samice nezabřezne, tak prostě počká do dalšího termínu a nebo mi stojí za to ji připustit "mimo termín" a mít očkování "mimo turnus" - teď jsem třeba nechávala očkovat vrh, protože jednu matku jsem se rozhodla připustit "mimo termín" (těch 150 korun, co jsem zaplatila navíc oproti tomu kdyby šli v "turnusu" se mi určitě vyplatí).
Přeji vám vstřícnější veterináře a chovu zdar!
tak vakciny se prý opravdu dají volně koupit... jak píše jeden z přispěvatelů na poradně serveru www.kralikar.cz, když se tam také diskutovalo o prodejnosti či neprodejnosti vakcin na mor a myxomatózu...
Pavel Candra napsal: Obě vakcíny kupuji v Českých Budějovicích v lékárně na Pražské ulici naproti obchodnímu domu Družba, nebo veterinární ordinaci v Č. Budějovicích Rožnově a veterinární klinice Č. Budějovice sídliště Vltava.
Když to jde v ČB, tak by to mělo jít i jinde
anmara
napsal(a):
tak vakciny se prý opravdu dají volně koupit... jak píše jeden z přispěvatelů na poradně serveru www.kralikar.cz, když se tam také diskutovalo o prodejnosti či neprodejnosti vakcin na mor a myxomatózu...
Pavel Candra napsal: Obě vakcíny kupuji v Českých Budějovicích v lékárně na Pražské ulici naproti obchodnímu domu Družba, nebo veterinární ordinaci v Č. Budějovicích Rožnově a veterinární klinice Č. Budějovice sídliště Vltava.
Když to jde v ČB, tak by to mělo jít i jinde
tak to se divím, vakciny jsou opravdu k prodeji jenom na veterinární předpis, pokud je lekárna prodáva volně, porušuje zákon, jinak cena za balení Myxoren 5 x 20 je kolem 600,- a dvojjehla MXT Dyntac kolem 12,- jenom tak orientačně a podrobnější info o Myxorenu - http://www.bioveta.cz/cs/veterinarni-divize/pripravky/katalog-pripravku/myxoren-inj-sicc-ad-us-vet.html
Zuzana1983

XXX.XXX.148.2
vasek125
napsal(a):
Výhra! Podařilo se mi sehnat MYXOREN i PESTORYN. Moje zkušenosti: 2 ze 3 veterinářů mi to nechtěli prodat. U toho posledního bych mohl koupit pestorin-mormyx. Na základě posledních vašich rad jsem projel lékárny a u jedné se mi to porařilo sehnat.
A kupujete bez nebo s předpisem?
nitraner
napsal(a):
tak to se divím, vakciny jsou opravdu k prodeji jenom na veterinární předpis, pokud je lekárna prodáva volně, porušuje zákon, jinak cena za balení Myxoren 5 x 20 je kolem 600,- a dvojjehla MXT Dyntac kolem 12,- jenom tak orientačně a podrobnější info o Myxorenu - http://www.bioveta.cz/cs/veterinarni-divize/pripravky/katalog-pripravku/myxoren-inj-sicc-ad-us-vet.html
Anmaro nezbývá než říct, že je pan Carda idiot.Poté co se na internetu pochválil kde vakcíny kupuje, mu lékarník už neprodá nic! A ještě od něj dostane přes držku.
Protože v zapětí má lékárna kontrolu od Státní veterinární inspekce.
A z toho se lékarník asi pos**e! Pokud to tedy prodával bez receptu.....
borax
napsal(a):
Anmaro nezbývá než říct, že je pan Carda idiot.Poté co se na internetu pochválil kde vakcíny kupuje, mu lékarník už neprodá nic! A ještě od něj dostane přes držku.
Protože v zapětí má lékárna kontrolu od Státní veterinární inspekce.
A z toho se lékarník asi pos**e! Pokud to tedy prodával bez receptu.....
Jo, přesně tak. A ta pokuta bude taková, že může lékárnu zavřít a jít po žebrotě. Na jednu stranu jsem pro dodržování zákonů, většina jich je moudrých. A kdo není z oboru, může se mu zákon sice zdát hloupý, ale to jen proto, že nerozumí všemu. Jiná věc je, že mi není jasné, proč by si nemohl poučený chovat očkovat sám. Kdo prodá vakcinu (lékárníci mají kusovou kontrolu, takže je dohledatelné vše), když se najdou lidé , kteří ho zveřejní? A na internetu!
. Který vet. chovateli pomůže a bude riskovat svoje živobytí?
Na jednoho blba doplatí všichni.
kastef
napsal(a):
Spoustu chovatelů si očkuje králíky sama- hlavně ti co mají velké a hlavně kvalitní chovy-to že byse to samo nemělo je věc jiná.Nedokážu si totiž představit,že by si měl chovatel zvát co chvíli veterináře na očkování,tam kde je víc králíků různých věkových kategorií ,kde se musí průběžně doočkovávat nejen dospělí ale i vrhy,které nemusí vyjít všechny naráz,asi těžko tedy bude chovatel zvát veta víckrát -tam kde je daleko do města/od nás si bere doktor za dojetí okolo 300/.Mě to vyšlo tento měsíc 2x!! To bych mohla rovnou zabalit.A čekat až se mi to bude hodit pro víc králíků naráz,či s jiným chovatelem ?To už může být taky pozdě.Lidi co se musí spoléhat na veterináře,mají i problém aby jim dojel-nejezdí ke králíkům rádi,a většinou to tak dopadne ,že se s očkováním opozdí právě proto že čekají až se to bude hodit se sousedem,či toho budou mít víc.A mám zkušenosti že tito chovatelé mají největší problémy s nemocemi.Já mám vše poznačeno,králíky očkuji jak je třeba,ne až se to bude hodit a mám vše v pořádku.Nemusím se třást strachy ,že sem neočkovala,protože mám jen jeden vrh a nevyplatí se mi platit vetovi cestu,vakcinu ,kterou nespotřebuji a výkon. Stojí mne to jen vakcinu a s klidem zbytek vyhodím,i když mám jen třebas 8 mladých,a nemusím čekat třebas 3 týdny,až se to bude hodit sousedovi,nebo mi doroste další vrh. A vím,že lidi než by volali veta,nedejbože víckrát za sezonu radši neočkují.A pak jsou tu epidemie a padají celé vesnice.U nás přežili jen moji -správně očkovaní králíci.Takže tolik k očkování v podání chovatele.
Moje řeč.Jednou mi jeden vet.řekl, že přece nepojede z města na vesnici kvůli několika ušákům.Prý mu je mám přivézt.Magor!! Povezu asi 50 králíků do města ( pěší zony )vzdáleného 15 km.
Lepší je pro ně operace přešlechtěné kočky či psa.To je větší ryto u kterého se ani moc neumaže.
A hlavně-není to jednorázová záležitost.Nic proti rozumným veterinářům!! Jen mě se**u ti zlatokopové.
LIDI NEBLBNĚTE !!! Vakcíny jsou na předpis ! Kdo sháníte info určitě ne tu, ale jezděte po veterinářích tak dlouho až najdete toho ochotnýho Vám vyhovět. Pak budete mít vystaráno, teda do doby pokud se nepochlubíte a onen veterinář bude mít kvůli vám průser a ne jen vy ale i ostatní už od něj nic nedostanou A ti co dokáží veřejně zveřejnit onu lékárnu nebo veterináře co o proti předpisům a nařízením se snaží vyhovět chovatelům jsou pěkní IDIOTI a zasloužili by
Tak trochu víc
Zásadně kupuji vakcínu u veta a zásadně mu rovnou řeknu, že ji hodlám zaplatit i s aplikací. Na to slyší, kšeft má, nikam nemusí, naočkuji si, kdy chci JÁ a ne abych si na to brala dovolenou jako když jezdíval před 15 lety veterinář po vesnici, dneska už ani nejezdí. Kupuji Pestorin-Mormyx, očkuji 1x ročně a nikdy nic nechcípne. Mor jsem v životě neviděla a myxomatózu až po letech, kdy jsem na to asi 5 let kašlala(v té době nebyla). Bylo to v době, kdy právě vyšel nějaký zákon a byl pak problém koupit vakcínu. A zásadně nesděluji jména veterinářů
Králíky chovám 16 let.
ivankav
napsal(a):
Zásadně kupuji vakcínu u veta a zásadně mu rovnou řeknu, že ji hodlám zaplatit i s aplikací. Na to slyší, kšeft má, nikam nemusí, naočkuji si, kdy chci JÁ a ne abych si na to brala dovolenou jako když jezdíval před 15 lety veterinář po vesnici, dneska už ani nejezdí. Kupuji Pestorin-Mormyx, očkuji 1x ročně a nikdy nic nechcípne. Mor jsem v životě neviděla a myxomatózu až po letech, kdy jsem na to asi 5 let kašlala(v té době nebyla). Bylo to v době, kdy právě vyšel nějaký zákon a byl pak problém koupit vakcínu. A zásadně nesděluji jména veterinářů
Králíky chovám 16 let.
A zásadně nesděluji jména veterinářů
ivankav
napsal(a):
Králíky chovám 16 let.
Pokud si očkujete sama, tak by ještě chtělo dostudovat očkovací schema - pestorin-mormyx je kombinovaná vakcína a očkuje se co půl roku, kdežto monovakcíny myxoren a pestorin po roce, u myxorenu v případě nákazové situace již po půl roce.
Ovšem na trhu je nová vakcína - kombinovaná - od nobivacu - která drží imunitu již rok, ale mohou se jí očkovat pouze králíci, kteří ještě nikdy očkovaní nebyly - kvůli jinému složení vakcíny by očkování bylo neúčinné.
Proto má očkovat veterinář, ne jen tak někdo. Pokud si chcete hrát na veterináře, tak si musíte nastudovat vše od A po Z.
U nás úplně normálně pokud je teplo, tak řádí myxa i mimo "běžné období". Takže to, že máte králíky půl roku bez ochrany a nic je zatím nepokosilo je vysloveně o náhodě a štěstí.
kralikofil
napsal(a):
Pokud si očkujete sama, tak by ještě chtělo dostudovat očkovací schema - pestorin-mormyx je kombinovaná vakcína a očkuje se co půl roku, kdežto monovakcíny myxoren a pestorin po roce, u myxorenu v případě nákazové situace již po půl roce.
Ovšem na trhu je nová vakcína - kombinovaná - od nobivacu - která drží imunitu již rok, ale mohou se jí očkovat pouze králíci, kteří ještě nikdy očkovaní nebyly - kvůli jinému složení vakcíny by očkování bylo neúčinné.
Proto má očkovat veterinář, ne jen tak někdo. Pokud si chcete hrát na veterináře, tak si musíte nastudovat vše od A po Z.
U nás úplně normálně pokud je teplo, tak řádí myxa i mimo "běžné období". Takže to, že máte králíky půl roku bez ochrany a nic je zatím nepokosilo je vysloveně o náhodě a štěstí.
Nemám žádnou potřebu hrát si na veterináře, mám jenom potřebu jít cestou nejmenšího odporu a toho, co funguje. A tohle funguje.
Vaše: "Proto má očkovat veterinář, ne jen tak někdo. Pokud si chcete hrát na veterináře, tak si musíte nastudovat vše od A po Z. " - Číst umím a očkovat veterinář musí jenom nepružným vymytým mozkům.
Lednové králíky, které v červenci posílám na pekáč neočkuji vůbec, už těch 16 let.
U mě začíná myxomatóza vždy nejdřív 1. týden v srpnu, když pravidelně odjíždím na tuzemskou dovolenou.
Ovšem svoje názory nikomu nevnucuji, každý ať se zařídí podle vlastních zkušeností, jenom říkám, jak to dělám já.
kralikofil
napsal(a):
Nechápu, co má veterinář společného s tím, kdy si nechám naočkovat králíky (psy...)?
Mimochodem, znám tolik lidí v různých oblastech, co řadu let očkují jednou ročně půlroční vakcíny, že bych si netroufla úplně mluvit o náhodě.
kralikofil
napsal(a):
Když už chcete radit, tak alespoň buďte přesnější. Při očkování kombinovanou vakcinou Pestorin Mormyx je plná imunita na myxu 6 měsíců, ale na mor jeden rok. Takže pokud očkuji až pozdě na jaře, nejhorší období výskytu myxomatózy přečkám i s jedním očkováním ročně.
A mimochodem - nejdříve si vyzkoušejte jaké to je zajistit očkování pro 100 nebo více králíků ročně, zvláště pokud vrhy nejsou časově alespoň přibližně sjednoceny, a pak kritizujte. Pokud bych měl doma 3 rozmazlené ušáky, taky budu očkování řešit jinak.
bronda
napsal(a):
Když už chcete radit, tak alespoň buďte přesnější. Při očkování kombinovanou vakcinou Pestorin Mormyx je plná imunita na myxu 6 měsíců, ale na mor jeden rok. Takže pokud očkuji až pozdě na jaře, nejhorší období výskytu myxomatózy přečkám i s jedním očkováním ročně.
A mimochodem - nejdříve si vyzkoušejte jaké to je zajistit očkování pro 100 nebo více králíků ročně, zvláště pokud vrhy nejsou časově alespoň přibližně sjednoceny, a pak kritizujte. Pokud bych měl doma 3 rozmazlené ušáky, taky budu očkování řešit jinak.
A znáte vůbec někoho, kdo by při tomhle způsobu očkování přišel o zvířata na MXT?
Jo jinak já jsem si blbec (no blbec, nevěděla jsem to, nikde jsem se to nedočetla) nechala naočkovat šestitýdenní mláďata zakrslíků (jsem si říkala, že tím nic nezkazím, ani jsme tu MXT neměli), veterinářka měla porouchaný bezjehelný aplikátor, takže navíc dostali vyšší dávku a mně se v důsledku toho zastavil u králíčat růst.
ivankav
napsal(a):
Nemám žádnou potřebu hrát si na veterináře, mám jenom potřebu jít cestou nejmenšího odporu a toho, co funguje. A tohle funguje.
Vaše: "Proto má očkovat veterinář, ne jen tak někdo. Pokud si chcete hrát na veterináře, tak si musíte nastudovat vše od A po Z. " - Číst umím a očkovat veterinář musí jenom nepružným vymytým mozkům.
Lednové králíky, které v červenci posílám na pekáč neočkuji vůbec, už těch 16 let.
U mě začíná myxomatóza vždy nejdřív 1. týden v srpnu, když pravidelně odjíždím na tuzemskou dovolenou.
Ovšem svoje názory nikomu nevnucuji, každý ať se zařídí podle vlastních zkušeností, jenom říkám, jak to dělám já.
Očkovat má právě veterinář, který má být dopodrobna obeznámený s vakcínou - je mi jasné, že ti vesničtí hr fr se ani nevzdělávají, natož aby četli příbalové letáky. Ale Vy je také evidentně nečtete. Já se raději řídím tím, co uvádí přímo výrobce vakcíny, ne "jedna paní povídala". U nás se také myxa normálně vyskytuje v sezoně, mor jak kdy, ovšem je to cca 2 roky a myxa řádila v prosinci.
bronda
napsal(a):
"Při očkování kombinovanou vakcinou Pestorin Mormyx je plná imunita na myxu 6 měsíců, ale na mor jeden rok. "
A tato informace je kde?
http://www.bioveta.cz/cs/veterinarni-divize/pripravky/katalog-pripravku/pestorin-mormyx-inj-sicc-ad-us-vet.html
kachna
napsal(a):
A znáte vůbec někoho, kdo by při tomhle způsobu očkování přišel o zvířata na MXT?
Jo jinak já jsem si blbec (no blbec, nevěděla jsem to, nikde jsem se to nedočetla) nechala naočkovat šestitýdenní mláďata zakrslíků (jsem si říkala, že tím nic nezkazím, ani jsme tu MXT neměli), veterinářka měla porouchaný bezjehelný aplikátor, takže navíc dostali vyšší dávku a mně se v důsledku toho zastavil u králíčat růst.
Před dvěma lety právě hynuli králíci v prosinci na myxu....jaksi nebyli přeočkovaní, někteří nebyli očkovaní vůbec a také bylo pár vyjímek, kteří očkovaní byly, ale nacházeli se v ohnisku - ti jediní přežily.
Vy si necháte vědomě králíky naočkovat porouchaným aplikátorem?
kralikofil
napsal(a):
Před dvěma lety právě hynuli králíci v prosinci na myxu....jaksi nebyli přeočkovaní, někteří nebyli očkovaní vůbec a také bylo pár vyjímek, kteří očkovaní byly, ale nacházeli se v ohnisku - ti jediní přežily.
Vy si necháte vědomě králíky naočkovat porouchaným aplikátorem?
marně hledám, kde jsem psala, že jsem si nechala naočkovat králíky porouchaným přístrojem vědomě? Prostě se jí u mě porouchal a v kombinaci s věkem a velikostí mláďat to byl problém.
kralikofil
napsal(a):
"Při očkování kombinovanou vakcinou Pestorin Mormyx je plná imunita na myxu 6 měsíců, ale na mor jeden rok. "
A tato informace je kde?
http://www.bioveta.cz/cs/veterinarni-divize/pripravky/katalog-pripravku/pestorin-mormyx-inj-sicc-ad-us-vet.html
Tato informace je uvedena přímo na příbalovém letáku k vakcíně v bodě (15) Další informace.
Doslova je uvedeno:
"Imunologické vlastnosti. Mechanismus účinku. Po aplikaci antigenů obsažených ve vakcíně do těla zvířete dojde k tvorbě specifických protilátek, které chrání imunizované zvíře proti hemoragickému onemocnění a myxomatóze králíků. Plná chráněnost po vakcinaci se vyvine u myxomatózy za 9 dnů a u hemoragického onemocnění za 10 dnů a přetrvává proti hemoragickému onemocnění po dobu 1 roku a proti myxomatóze po dobu 6 měsíců."
Z toho vyvozuji, že i po těchto dobách přetrvává jistá chráněnost, byť ne plná.