určitě dá, některá si dokonce řekne, konkrétně tahle se ani jinak postavit nechtěla a byl problém udělat fotku ve výstavním postoji,
ale abych taky řekl něco vážně samic v říji má trošku jiné chování, spomenu několik evidentních příznaku,
- neklid, neustále pobíhání po kotci a prohrabávaní podestílky - (něco podobného jak po 7 - 10 dnech uspěšného připuštění kdy samice může přehrabat celý kotec - připomínajíci hrabaní nory)
- zdvětšení pohlaví, zvyšené prokrvení kdy je až tmavě červené- do fialova
- při pohlazení ulehá na břicho a zvedá zadek tak jak na fotce
- po vložení do kotce k samcovi okamžitě začína na něm provádět akt lásky
to jsou tak v krátkosti změny v chování, jistě ještě další chovatelé přidají své skušenosti, jedno je jisté - pokud samice po vložení do kotce k samcovi zaleze do koutku, je to zbytečné
měl jsem samicu která měla psichycký blok, pářila se jenom když jsem ji přidžel, jinak výborná matka, na osum mladých stačil jeden skok, víc nechtěla
Asi nezřejmější je prohrabávání podestýlky. Někdy si králice po uklizení a znovu podestlání může začít stavět hnízdo (někdy i s vytrháváním chlupů). Nejčastěji se projevuje při ustájení několika králic pohromadě tak, že se jedna po druhé tzv. vozí.
www.chovvb.wz.cz
krásně popsané ,ale eště jedna důležitá součást je příprava na připouštění samic u některé je to v podstatě kdykoli ji šoupnete k samcovi samozřejmě záleží na plemenu. Je to v přírodě a nemůžete se divit že zrovna v tomto období nejde samice připustit to je v celku logické podzim línání příprava na zimu ,ale já praktikuji takový fígl důležitá je samozřejmě strava a složení krmné dávky ale co je eště důležítější je správný dávkování a načasování a i ustájení hraje velkou roli a proto musíte toto vfše skloubit . Já osobně začnu tím že dávám samicim jen seno ale né moc kvalitní takovej pruměr co mám a jen trošičku ovsa jen posolit po tejdnu až 14 dní začnu dávat seno lepší i kvalitní a ovsa stále stejně když máte celer taky supr protože to obsahuje stejně jako oves vytamín E co podporuje říji a po týdnu přidám oves na normální krmnou dávku a do tří dnů se v pohodě samička remluje dá se říct v jaké koli období důležitý je samičku zvážit před touto kůrou a před připoštěnim a před připouštěnim musí z hubnout aspon 20dk když neschodí vynechám jádro uplně je to jak v přírodě když má stravy nedostatek tak se taky neprskaj ale jak začne mít stravy dostatek tak ta říje se vyvolává takřka přirozene sama