Od jakého stáří můžu připouštět samici?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.10.2010 18:26
patrikf

XXX.XXX.56.40

Zajímalo by mě v jákém stáří můžu poprvé připouštět samici. Slyšel jsem, že v osmi měsících. Někde jsem ale četl, že stačí stáří sedmi měsíců. Taky by mě zajímalo kdy je sexuálně schopný samec. Díky za radu, Patrik.:-)

10.10.2010 18:57
andremarek

XXX.XXX.54.83

Uvádí se, že samici je možno připustit, pokud má takovou hmotnost, aby za ni dostala 10 bodů v dospělosti a já mám zatím zkušenost, že je to opravdu to nejlepší, co můžete udělat, protože pak samice tloustne a je čím dál větší problém ji zapustit.

10.10.2010 22:29
jarvan

XXX.XXX.15.114

Jak u samce tak u samice bych s připouštěním počkal minimálně do 9. měsíce stáří a dostatečné hmotnosti (mám zkušenosti převážně s Nb a u těch počkat až bude mít minimálně 4,5kg). Jinak dojde k "podtržení králíka". Jednak již už více nevyroste a o mladých po nich ani nemluvím (a tedy nebude tolik mléčná -> nikdy neodchová pořádná mláďata).

www.chovvb.wz.cz

11.10.2010 00:10
awake

XXX.XXX.184.85

u zakrslýků by to bylo s věkem stejně?

11.10.2010 00:39
jarvan

XXX.XXX.15.114

Je obecně dáno, že čím je plemeno králíka menší, tím dříve také dospívá, ale pod 8 měsíců bych já osobně nešel.

11.10.2010 21:48
anmara

XXX.XXX.69.201

Záleží na plemeni králíka (velká plemena se připouští obvykle kolem 10. měsíce věku, střední kolem 8. měsíce, malá a zakrslíci se mohou připouštět kolem 6. měsíců věku... specializované masné hybridy mohou být k zapuštění kolem 4. měsíce)... jeho tělesném vývoji (hmotnost odpovídající standardu daného plemene v dospělosti), kondici a zdravotním stavu (nevyhublý, nepřekrmený, zdravý jedinec).

12.10.2010 22:36
pepina

XXX.XXX.128.126

jarvan napsal(a):
Jak u samce tak u samice bych s připouštěním počkal minimálně do 9. měsíce stáří a dostatečné hmotnosti (mám zkušenosti převážně s Nb a u těch počkat až bude mít minimálně 4,5kg). Jinak dojde k "podtržení králíka". Jednak již už více nevyroste a o mladých po nich ani nemluvím (a tedy nebude tolik mléčná -> nikdy neodchová pořádná mláďata).

www.chovvb.wz.cz

Takže pokud mám samce 5 měsíců a dospělou samici, dopadne to stejně?Také mladí moc nevyrostou?

13.10.2010 10:42
anmara

XXX.XXX.69.201

pepina napsal(a):
Takže pokud mám samce 5 měsíců a dospělou samici, dopadne to stejně?Také mladí moc nevyrostou?

připadá mi, že tu někteří mají problém pochopit, že "vhodný věk" vždy záleží na plemeni a kondici zvířete smajlík
obecně se dá říct, že pokud není dostatečně vyvinutá (CHOVATELSKY DOSPĚLÁ) samice, tak mívají mladí nižší růstovou schopnost (ale prvničky mohou mít menší mladé v důsledku menší mléčnosti při první laktaci - pokud se to opakuje i v dalších vrzích je lépe samici vyřadit) navíc může být příliš mladá samice "podtržená" a dále už nedoroste, pokud není dostatečně vyvinutý (CHOVATELSKY DOSPĚLÝ) samec, tak se to obvykle projeví na počtu mladých ve vrhu...

pokud máte BO, tak se od pětiměsíčního samce nejspíš žádných mladých nedočkáte... pokud máte nějaké větší střední plemeno, tak nejspíš také ne... pokud menší, tak možná i ano (ale většinou je mladých ve vrhu méně než bývá u daného plemene obvyklé)... u "velkochovních" hybyridů, malých a zakrslých plemen by to mělo být bez problémů...

13.10.2010 13:45
jarvan

XXX.XXX.15.114

pepina napsal(a):

Jak píše kolega, mladých bude málo a nebudou stát za nic. Zrovna minulý týden jsem to probíral s několika kolegy ze spolku. A došli jsme k závěru, že není dobré připouštět dříve dež při stáří dané vzorníkem, ale hlavně při nedosažení požadované hmotnosti (někde v horní třetině rozmezí pro hodnocení hmotnosti na 10b.). A to se nemusí jednat jenom o první vrhy, ale může se stát že připustíte-li králici dříve, tak z ní již nedostanete pořádné mládě. To samé platí také pro samce, začnete-li jej "prohánět" dříve, ve většině případů se stane to že již nikdy nedosáhne pořádné hmotnosti a tedy požadované potence a kvality potomků.

Samozřejmě, že jsou i vyjímky a někdo kdo na ně měl štěstí si může říci, že je to úplná hloupost, ale věřte mi, je tomu opravdu tak :c)

www.chovvb.wz.cz

13.10.2010 22:36
pepina

XXX.XXX.128.126

anmara napsal(a):
připadá mi, že tu někteří mají problém pochopit, že "vhodný věk" vždy záleží na plemeni a kondici zvířete smajlík
obecně se dá říct, že pokud není dostatečně vyvinutá (CHOVATELSKY DOSPĚLÁ) samice, tak mívají mladí nižší růstovou schopnost (ale prvničky mohou mít menší mladé v důsledku menší mléčnosti při první laktaci - pokud se to opakuje i v dalších vrzích je lépe samici vyřadit) navíc může být příliš mladá samice "podtržená" a dále už nedoroste, pokud není dostatečně vyvinutý (CHOVATELSKY DOSPĚLÝ) samec, tak se to obvykle projeví na počtu mladých ve vrhu...

pokud máte BO, tak se od pětiměsíčního samce nejspíš žádných mladých nedočkáte... pokud máte nějaké větší střední plemeno, tak nejspíš také ne... pokud menší, tak možná i ano (ale většinou je mladých ve vrhu méně než bývá u daného plemene obvyklé)... u "velkochovních" hybyridů, malých a zakrslých plemen by to mělo být bez problémů...

Nevím jak Vám to připadá, ale mě tak trochu jako na psím foru. Když má někdo z neznalosti otázku, sesypou se tam na něj jako kobylky a taky mlátí hlavou o zeď. Když něco nevím, tak se zeptám. U té samice mi to přišlo logické, ale u samce mě nenapadlo, že by to mohlo mít taky vliv na růst, když si jednou zaskotačí ještě pod zákonem. Mému kříženci na maso je 6 měsíců, tak jsem předpokládala, že již má věk na takovéto hrátky. Žádný učený z nebe nespadl, učím se za pochodu, ne každý chová 20 let. A nemám problém něco pochopit,smajlík
Jinak Vám děkuji za vysvětlení, příspěvek pod Vámi mi byl příjemnější.

17.10.2010 21:37
jarvan

XXX.XXX.15.114

Ono při chovu králíků jak Vy říkáte na maso se to prakticky asi nedá poznat. při chovu králíků v plemenných chovech je to naprosto jasné. Mám mládě, kouknu se do kalendáře jak je staré, zvážím jej a potom do vzorníku a vidím. Pokuď je králík lehce nad normu, tak usoudím že je vše v pořádku, pokuď má výrazně více, tak si hned poznamenávám protože toto spojení rodičů je záhodné opakovat a pokuď je králík výrazně pod normu, tak vyřadit s chovu... Je to sice velice zjednodušené, ale v základu pravdivé.
Ale pokuď máme samici nějakého vesniského křížáka a kněmu koupíme na výstavě samce, tak z jejich spojení prakticky nic nepoznáme. Jednou se můžou králíci podobat více samici a na podruhé více samci a když toto chceme zanést do "statistik", tak vlastně zjistíme, že nevíme vůbec nic a nějaké to půlkilo nehraje žádnou váhu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík