Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.11.2010 14:13
burgund6

XXX.XXX.173.5

Mám burgundské samice,jaký samec by byl nejlepší pro užitkové křížení.

11.11.2010 18:41
kastef

XXX.XXX.138.131

zkuste třebas francouzského berana

11.11.2010 23:47
dandeo

XXX.XXX.164.164

Já osobně bych zkusil spíše nějaké typické masné plemeno podobné Bu. Třeba Kal, Nb, Vss... Já mám taky burguňáky a pro příští rok k nim plánuju ještě Nb tak uvidíme.
Ještě pro křížení s Bu je prý dobrý Mm.

12.11.2010 14:20
burgund6

XXX.XXX.173.5

Díky za odpovědi.Asi zkusím toho kaliforňáka.:-)

13.11.2010 19:51
michalll

XXX.XXX.62.242

Já bych zkusil toho Mm. Mám samice Vss a Samce Mm a je to supr

14.11.2010 13:03
dandeo

XXX.XXX.164.164

Jo to bych docela taky zkusil. Mm jako samec by měl mladým dát předpoklady pro velký růst a samice Bu jsou dobré matky.

14.11.2010 21:25
regina

XXX.XXX.176.203

michalll napsal(a):
Já bych zkusil toho Mm. Mám samice Vss a Samce Mm a je to supr

A čím je to super? Vahou, zmasilostí, rychlostí vývoje...... Stále nechápu, ve vší úctě, proč Vss nebo Nb při své velikosti a zmasilosti není chován v originále a stále je křížen tzv. užitkově. Regina

14.11.2010 21:45
dandeo

XXX.XXX.164.164

Dovolím si citovat kousek knihy "Chov králíků" od Josefa Zadiny:"Užitkové křížení výrazně přispívá k vyšší úrovni kvantitativních vlastností. Hybridní králice se v porovnání s průměrem výchozích rodičovských plemen vyznačují vyšší životaschopností a plodností, kříženci ve výkrmu intenzivněji rostou při nižší spotřebě krmiva. Užitkové křížení v chovech králíků především přispívá ke zvýšení jejich masné užitkovosti.
Užitkovost kříženců je však závislá na volbě plemen použitých k hybridizaci, na jejich užitkovosti a na formě užitkového křížení"

Není to obyčejné křížení jako to známe u mnoha chovů králíků. Křížení si je potřeba naplánovat a vybrat k tomu vhodná plemena. Jinak výsledek křížení bude mít opačný výsledek a králíci budou menšího vzrůstu a pomalejšího růstu než jejich rodiče. Je to docela věda a popravdě mě to docela zajímá tak proto jestli máte někdo nějaké zkušenosti rychle sem. Myslím že autor tohoto vlákna se nebude zlobit.

15.11.2010 16:33
chovatelpodluzi

XXX.XXX.200.230

regina napsal(a):
A čím je to super? Vahou, zmasilostí, rychlostí vývoje...... Stále nechápu, ve vší úctě, proč Vss nebo Nb při své velikosti a zmasilosti není chován v originále a stále je křížen tzv. užitkově. Regina

samozřejmě také zajímavý názor, jen ta plemena jsou poměrně nešikovně zvolena. Proti Vss nic nemám, je to takový velmi pěkný střed, stále VD užitkovost a přitom typově impozantní králík. U Nb zbylo už jen to druhé. To Vám potvrdí v podstatě každý jejich chovatel. Nehledě na to, že i u nich jsou známy problémy s hmotností. Z poraženého Nb máte (mírně přeženu) 80% kůže a odpadu. Todle bych na maso fakt nedělal. Nehledě na problermatickou plemenitbu. Uvádění Nb v publikacích jako doporučení do křížení je přežitek z publikací vydaných za minulého režiimu, kdy Nb byli ještě něco zhola jiné než dnes. Zde uváděný burgundský je čistě pro masné účely vynikající varianta. Plodný, výborné matky, velice rychlý růst a výraznější podíl zadní partie. Podobně je na tom například i český albin. Samozřejmě tyto výborné parametry jsou za cenu, že nejsou třeba typem tak lákaví jako např. Vss, Kal. Křížení jak uvedli přede mnou je vhodné právě pro heterozní efekt, kdy jsou mladé odolnější a výtěžnější - za mín peněz více muziky :-) samozřejmě při správném postupu křížení. Proto zde chovatelé uvádějí křížení jako BOA x Kal, Mm x Vss, NoS x Bu, a mnoho dalších. Často jen jako vedlejší masnou produkci k chovu na výstavy. jinak by to nešlo, protože ta užitkovost je tu fakt lepší a kdo by pak dělal ty rodičovská plemena? :-)

15.11.2010 16:37
michalll

XXX.XXX.62.242

regina napsal(a):

Váha velmi pěkná, cca o 18% vetší než u mladých Vss, zmasilost dobrá a rychlost vývoje je zhruba stejná jako u Vss. Já zase pro změnu nechápu proč du užitkového křížení pletete Nb který není vhodný ani jako originál.smajlík Má silnou kožku a velkou hlavu o kterou se sníží výtěžnostsmajlík

15.11.2010 16:59
burgund6

XXX.XXX.173.5

Dobrý den.Vážení přátelé.Jsem rád,že můj příspěvek rozpoutal takovou polemiku nad tímto tématem.Zatím je to podle přísloví "sto lidí,sto chutí" a vo tom to je.Díky za názory.

15.11.2010 20:36
regina

XXX.XXX.176.203

michalll napsal(a):
Váha velmi pěkná, cca o 18% vetší než u mladých Vss, zmasilost dobrá a rychlost vývoje je zhruba stejná jako u Vss. Já zase pro změnu nechápu proč du užitkového křížení pletete Nb který není vhodný ani jako originál.smajlík Má silnou kožku a velkou hlavu o kterou se sníží výtěžnostsmajlík

Tak mně ukamenujte, no já nemám žádnou zkušenost s Nb, ale všude čtu jak je to skvělý králík, i když to o té silné kůži už jsem také četla. Pro mne jako hospodyňku je už Vss až dost velký králík.

16.11.2010 16:04
michalll

XXX.XXX.62.242

Já vás nechci ukamenovat, pouze se domnívám že je vhodné využít vlastnosti více plemen protože užitkové křížení je o tom, že chcete mít z toho králíka co nejvíc... Já nechovám králíky na výstavy ale zabývám se jejich chovem nejen pro maso ale i pro radost z chovu. Mě osobně se nelíbí když v králíkárně běhaj pořád jedni a ti samí králíci, mám rád různorodost, proto je taky křížím.... po zabřeznutí králice se totiž můžu těšit na to jeké barvy budou malí králíčci a pak sledovat jejich růst atd.... Je to prostě nádherasmajlík

16.11.2010 21:39
králíkář

XXX.XXX.55.113

Tak já z vlastní zkušenosti nedoporučuji křížení MM/BU, mně se to neosvědčilo, od té doby se křížení radši vyhýbám a chovám jen čistá plemena, zatím BU a začínám s VSS, mně se to tak líbí, protože mám v králíkárně pořád krásné králíky a né nějaké kdo ví jaké strakaté podvraťáky, kteří ještě špatně rostou takhle vim, co od každého vrhu vždy čekat, ale je to můj názor a spousta lidí to kříží, ale taky mohu říci, že NB neni vhodné plemeno, viděl jsem je zatim jenom na výstavě, ale na maso se absoultně nehodí...

7.8.2013 12:39
ratatou

XXX.XXX.142.1

dandeo napsal(a):
Já osobně bych zkusil spíše nějaké typické masné plemeno podobné Bu. Třeba Kal, Nb, Vss... Já mám taky burguňáky a pro příští rok k nim plánuju ještě Nb tak uvidíme.
Ještě pro křížení s Bu je prý dobrý Mm.

... mohu potvrdit, takhle už křížíme 2 rokem. Pro porovnání toto křížení je hodně znát na mladých - podstatně větší než čistý Bu. Rozdíl 5 dní (Mm x Bu) vlevo nahoře.

13.8.2013 15:03
boaobr

XXX.XXX.111.14

Já osobně mám nejlepší zkušenosti v pozici otec belgický obr a samice středního plemene, mladí z takového spojení rostou výborně, kde se na ně hrabe hyla a pod. V jiném vlakně je je nafocený můj příspěvek otec belgický obr albín a matka kalifornský, jedna z nejlepších kombinací.

27.2.2014 19:33
kkki

XXX.XXX.160.77

boaobr napsal(a):
Já osobně mám nejlepší zkušenosti v pozici otec belgický obr a samice středního plemene, mladí z takového spojení rostou výborně, kde se na ně hrabe hyla a pod. V jiném vlakně je je nafocený můj příspěvek otec belgický obr albín a matka kalifornský, jedna z nejlepších kombinací.

Je prosím rozdíl,jestli je samec belg.obr albín nebo to může být belg,obr jakéhokoliv zbarvení?Je růst mláďat stejný?Děkuji.K.

27.2.2014 21:39
skupa

XXX.XXX.65.18

Já teda mám Bu a jsem spokojen.Už ale jsem tu o tom křížení na maso četl dost. Nerozumím tomu a nechápu, co je hlavním důvodem toho lepšího růstu. Ještě nějak pobírám k Bu třeba toho Mm, je to větší plemeno, ale proč se v tomto spojení s Bu uvádí třeba Kal? Jsou tak nějak nastejno dokonce podle vzorniku na Kal ve čtvrtém měsíci o něco méně než Bu. Je to tedy způsobeno čistě tím, že to je křížené?

28.2.2014 11:02
jakubec102

XXX.XXX.52.202

Ja ted vyzkoušim zkřížit Nč x Vss.

2.3.2014 21:14
majenko3

XXX.XXX.5.213

čo vznikne NoS X Aljaška?

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.3.2014 21:37

Bo a samice masných plemen...toť má zkušenost,zatím nemá konkurenci....jen jednou jsem zkusil samici Mm a Bo,nádhera,ale zase nevýhoda špatných samic Mm.Každopádně králík čistá váha v 6 měsíci 3 kg,jsem spokojensmajlík

3.3.2014 11:47
alina

XXX.XXX.97.71

Protože tam je ten heterozní efekt. Tzn., že kříženci 1. generace jsou minimálně odolnější. Ale je potřeba mít čistokrevná plemena jako rodiče.

15.6.2014 11:55
mesič

XXX.XXX.174.1

Doporučili byste na křížení meklenburskou samici? Nikde jsem o ní nečetla, ale váhově je ve 4 měsících na váze 2,8 kg. Teď bychom k ní měli novozélandského červeného samce, časem Německého obrovitého strakáče. Co říkáte na toto plemeno? Děkuji

28.11.2014 19:57
vita6161

XXX.XXX.202.21

jakubec102 napsal(a):
Ja ted vyzkoušim zkřížit Nč x Vss.

jak jste natom s tím křížením? díky

11.12.2014 01:14

dejte samce českého albína,tenoučká kůže slabé kosti a dobře osvalen.Zkoušel jsem různé plemena at samce včetně BO,NoS,Fb a samice Kal,Nb ale tohle je nej.Zabijel jsem ve 105 ti dnech a čistá váha bez hlavy 2 kg,krmím namíchaný ječmen 2/3 a granule 1/3 ob den,tráva,seno,chleba ob den jeden den to pak ono,mají vyžráno.

11.12.2014 12:13

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
dejte samce českého albína,tenoučká kůže slabé kosti a dobře osvalen.Zkoušel jsem různé plemena at samce včetně BO,NoS,Fb a samice Kal,Nb ale tohle je nej.Zabijel jsem ve 105 ti dnech a čistá váha bez hlavy 2 kg,krmím namíchaný ječmen 2/3 a granule 1/3 ob den,tráva,seno,chleba ob den jeden den to pak ono,mají vyžráno.

Ale prý je to vhodnější opačně. Samec Bu x samice ČA. Jaká je Vaše zkušenost...nebo je to jedno? Díky

7.7.2018 12:56
12matess3

XXX.XXX.85.252

Dobrý deň, rozmýšľam nad úžitkovým krížením dvoch plemien na mäso. Zaujala ma kombinácia Kalifornskej matky a BO samca, prípadne BOA, je to jedno, alebo je tam nejaký rozdiel vo výslednej generácii? Napadla ma ešte jedna kombinácia mimo iných, neukameňujte ma, aký máte názor na samicu Hyla originál, ktoré vraj vynikajú veľkým počtom mláďať, sú to vynikajúce matky a majú nadmerne vysokú mliečnosť a páriť samcom Belgického obra? Má s tým niekto skúsenosti? Ďakujem.

7.7.2018 13:31
bery25

XXX.XXX.91.138

12matess3 napsal(a):
Dobrý deň, rozmýšľam nad úžitkovým krížením dvoch plemien na mäso. Zaujala ma kombinácia Kalifornskej matky a BO samca, prípadne BOA, je to jedno, alebo je tam nejaký rozdiel vo výslednej generácii? Napadla ma ešte jedna kombinácia mimo iných, neukameňujte ma, aký máte názor na samicu Hyla originál, ktoré vraj vynikajú veľkým počtom mláďať, sú to vynikajúce matky a majú nadmerne vysokú mliečnosť a páriť samcom Belgického obra? Má s tým niekto skúsenosti? Ďakujem.

nikto vas nemoze ukamenovat, aj keby chcel o krizeni belgickeho obra je tu popisane vela, skuste pohladat stare vlakna, urcite najdete co hladate, ale mozno sa este niekto novy ozve.

8.7.2018 14:06
vita61

XXX.XXX.203.16

12matess3 napsal(a):

výsledky budete mít u každého křížení, ale pokud stím začínáte tak se možná potrápíte možná se vám to povede záleží jaké jsou zkušenosti jak s králíkama tak s krmením.

8.7.2018 20:56
xchipsy

XXX.XXX.142.1

12matess3 napsal(a):

A důvod, proč zrovna obra do otcovské pozice? Pokud chcete chovat za účelem masné produkce, volte střední plemena a z nich ta, která bývají označována jako "masná" (Nb, Kal, Vss, Ni, Siv, Kuv, Čv, ČA, Bu).
Osobně jsem velmi spokojená s kombinací Bu a Vss (Bu samice, Vss samec). Bu jsou výborné matky, králíci dobře zužitkovávají krmivo, jsou slušně osvalení. Porážka ve 4-4,5 měsících v živé váze 4+ kila. Početnost vrhu mě osobně až tak nezajímá - pokud nejsou dvě mláďata Pro mě je ideální počet 6, max 8. Čím víc jich je, tím bývají vrhy nevyrovnanější a růst pomalejší.
Pokud chcete chovat hybridy, nevymýšlejte již dávno vymyšlené, pořiďte samici i samce "originál". Pokud budete na samici hyly pouštět cokoli jiného, výsledky nebudou takové, jaké by měly být. Samozřejmě můžete mít zrovna štěstí, ale taky můžete být hořce zklamán. Je to jako s chovem "vesnických směsek", prostě sázka do loterie. Může to být perfektní (měla jsem králíky, co měli ve třech měsících přes tři kila), ale taky to může být k pláči (ve třech měsících to byly větší veverky - samice byla jiná než u toho předchozího případu).

11.7.2018 17:06
ronx

XXX.XXX.86.142

Kríženie Vss-samec a Bu-samica môžem tiež vrelo doporučiť. Dokonca aj spätné kríženie Vss-samec a Vss x Bu-samica nieje na zahodenie aj keď už tie výsledky niesú až tak dobré ako pri predošlom.

11.7.2018 17:49
12matess3

XXX.XXX.240.135

Mám jednu dvojicu Vss x Bu, už sa na to pripravujem a ešte by som chcel jednu, aj keď budem mať dvoch samcov nevadí mi to, skúsim... Čo by ste odporúčali najlepšie ku krásnemu samcovi NB, akú samicu aby bola výťažnosť a rast čo najlepší? Vďaka za informácie.

11.7.2018 19:24
xchipsy

XXX.XXX.142.1

To bude všechno podobné. Podle tabulek to vychází 52-53% výtěžnost, ať to pustíte na Nb, Kal nebo Bu (víc plemen tehdy soudruzi nezkoušeli
Jako dobré matky jsou chváleny Kal (já s ní dobrou zkušenost neměla), rovněž tak Bu (ale pozor, bývají temperamentní, mnohdy až agresivní). Početné vrhy prý dávají ČA... No prostě budete muset něco zkusit o ono to nějak dopadne...

Přidejte reakci

Přidat smajlík