Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.11.2010 15:08
kook

XXX.XXX.4.54

Dobrý den,

mám takový dotaz. Mám 9letého králíka, který začal být vybíravý....z krmiva koupeného jí pouze slunečnici, oříšky. Pak jí mrkev, chleba, jablko, seno. Nic víc nechce,ale očividně jde vidět, že má šílený hlad. Zkoušeli jsme i vyměnit krmivo, ale žádná změna. Může se jednat o vybíravost, nebo nějakou nemoc.

20.11.2010 20:39
nakedangel

XXX.XXX.84.167

Naši 2 králíci jsou to samý. Jeden nežere nic jinýho než jeden druh granulí den co den a druhý žere akorát seno, mrkev (jedině najemno nastrouhanou), slunečnici (jedině oloupanou) a z granulí vybere jen minimum, co mu chutná a když mu dávám misku se žrádlem, tak se k ní hrne jako by týden nežral.

20.11.2010 21:09
kralikofil

XXX.XXX.221.1

kook napsal(a):
Dobrý den,

mám takový dotaz. Mám 9letého králíka, který začal být vybíravý....z krmiva koupeného jí pouze slunečnici, oříšky. Pak jí mrkev, chleba, jablko, seno. Nic víc nechce,ale očividně jde vidět, že má šílený hlad. Zkoušeli jsme i vyměnit krmivo, ale žádná změna. Může se jednat o vybíravost, nebo nějakou nemoc.

Tak určitě vyhoďte tyhle "mlsky" a začněte s kvalitní stravou - viz "jídelníček" na www.kralici.cz. Chleba také nedávejte vůbec, to je jeden z největších likvidátorů trávení - obsahuje hromady sacharidů a různých chemických látek - konzervantů, emulgátorů, stabilizátorů aj. Buďte rádi, že ještě králík žije, to je opravdu velká vyjímka, že tímle stylem stravování se dožil už 9 ti let. Nejspíše se vám to ted ale vrací v podobě onemocnění. Měli byste vzít králíka na veterinu - k opravdovému odborníkovi a udělat komplet vyšetření - zuby přední zadní, rozbor moči, rozbory krve. Takhle bych to odhadovala na zadní zuby - minimálně háčky na stoličkách. Ale samozřejmě můžou to být játra, ledviny atd. díky špatné stravě. Kolik a za jak dlouho dobu zhubnul?
Ohledně správné stravy králíků a různých onemocnění se více dozvíte na www.kralici.cz. Nechte udělat vyšetření (pokud chcete poradit spolehlivého veterináře, najdete seznam veterin opět na www.kralici.cz)a pak ho převeďte bud na zeleninu nebo zeleninu s přídavkem kvalitních granulí a hlavně aby jedl velké množství sena.
Přeji hodně štěstí, abyste tomu přišli na kloub a králíček si užíval života ještě pár let.

20.11.2010 23:10
michaela83

XXX.XXX.222.126

Nevidím nic špatného na podávání tvrdého pečiva. Už to s tím paní Aleno trošku přeháníte. Nedávno jsem pochovala svého prvního zakrslíka, který se dožil krásných 12,5 roku a celý život dlabal to, co ostatní chovní králíci - to jest kvalitní seno, zeleninu, granule (žádné extra dovážené z UK apod., ale klasické granule z agro prodejny), tvrdé pečivo, větve apod. Byl to pohodový a vitální králík a nebýt ochrnutí v důsledku špatného skoku a uskřinutí nervů, byl by tu jistě ještě teď.
Pokud si králík vybírá v jádru, tipovala bych to na zuby - háčky na stoličkách, pokud je již králík starší, spíš bych to viděla již na vyšší opotřebení třecích ploch zubů a tím i horší možnost rozžvýkání některých složek jádra. Každopádně jádro dokáže s přehledem nahradit pestrá zeleninová strava, takže pokud ušák dlabe seno, na háčky to nevypadá a jádro můžete v klidu nahradit zeleninou. Jinak tvrdé pečivo v klidu můžete podávat dál - to jen někteří mazlitelé povýšili králíka nad člověka a vědí nejlépe, co králíkovi ublíží či ne. :-(

20.11.2010 23:14
michaela83

XXX.XXX.222.126

a mimochodem to byl čistokrevný ušoun, o kterých rádi tvrdíte, jak jsou hrozně geneticky zatížení a zdegenerovaní, jak jim přerůstají zuby a podobné nesmysly. Byl zdravý jak řípa.smajlík

21.11.2010 10:36
peepa77

XXX.XXX.207.136

kralikofil napsal(a):
Tak určitě vyhoďte tyhle "mlsky" a začněte s kvalitní stravou - viz "jídelníček" na www.kralici.cz. Chleba také nedávejte vůbec, to je jeden z největších likvidátorů trávení - obsahuje hromady sacharidů a různých chemických látek - konzervantů, emulgátorů, stabilizátorů aj. Buďte rádi, že ještě králík žije, to je opravdu velká vyjímka, že tímle stylem stravování se dožil už 9 ti let. Nejspíše se vám to ted ale vrací v podobě onemocnění. Měli byste vzít králíka na veterinu - k opravdovému odborníkovi a udělat komplet vyšetření - zuby přední zadní, rozbor moči, rozbory krve. Takhle bych to odhadovala na zadní zuby - minimálně háčky na stoličkách. Ale samozřejmě můžou to být játra, ledviny atd. díky špatné stravě. Kolik a za jak dlouho dobu zhubnul?
Ohledně správné stravy králíků a různých onemocnění se více dozvíte na www.kralici.cz. Nechte udělat vyšetření (pokud chcete poradit spolehlivého veterináře, najdete seznam veterin opět na www.kralici.cz)a pak ho převeďte bud na zeleninu nebo zeleninu s přídavkem kvalitních granulí a hlavně aby jedl velké množství sena.
Přeji hodně štěstí, abyste tomu přišli na kloub a králíček si užíval života ještě pár let.

Vážený/á uživateli Králikofile, respektuji Váš náhled na chov králíků, i když v mnohém si myslím, že je poněkud zahnaný do extrému, ale budiž, jsem si jistý, že vaši králici se mají dobře. A to je podstatné.
Ale když už tady odkazujtete na nějaké návody na stravu, tak alespon nedoporučujte stránky, kde jsou fatálně špatné informace. Pominu ten mylný názor, že "levnější " granule jsou nekvalitní a nutně jsou upřednostnovány ty předražené, kde 1 kg vyjde řádově na 50-100 Kč. To nikomu neberu, je to každého věc, je to o tom přečíst si složení a nemít od nikoho v hlavě nabulíkované předsudky. Ale jak může proboha někdo napsat , cituji:
Nevhodná doplňková krmiva
Klasické směsky složené z obilí a semínek
Směsky, které se skládají z obilnin, luštěnin (např. hrachové vločky), různých druhů semínek (např. slunečnice, kukuřice) ...

A to si jako myslíte, že ve Vámi doporučovaných granulích nejsou obilné šroty či otruby apod ? Podívejte se pravdě do očí, je to tam.
Shodnem se na tom, že blbost je sušené ovoce apod.

Ale co je myslím neomluvitelné, tak je ta dost špatně podaná stať o krmení zeleninou. Za prvé spousta tam uvedené zeleniny , je spíše nevhodná, kvůli tomu že nadýmá (ale to tam je částečně vypíchnuto, pravda) , ale vrcholem všeho je informace o mrkvi + ty "krásné" obrázky nakrájené zeleniny včetně doslova katalogového kořene červené mkve. Toto když uvidí drtivá většina těch mladších chovatelů či mazlitelů, tak jsem si jistý, že v obchodě koupí klasickou červenou mrkev na vaření a budou si myslet, jak správně činí.
Ano, mrkve je super krmení, já sám ji krmín, ale MRKEV KRMNÁ !!!O tom tam není ani zmínka, na obrázku je zcela evidentně mrkve konzumní červená. A to je myslím obrovská chyba. Když už tady horujete nad nevhodností chleba, tak mi dovolte říct, že takto vědomky či nevědomky doporučovaná klasická červená mrkev, není pro zvířata vhodná, ba naopak, při dlouhodobějším krmení je to pěkná zhovadilost. A to musíte přece vědět, tak raději upozorněte autory článku, pokud jím nejste sám, že tam mají dost velký nedostatek. Řekl bych, že krmení červené mrkve je o dost větší prasárna, než tu a tam kousek tvrdého chleba na okus.

Mimochodem, odkud vy berete zeleninu? Pěstujete sám nebo kupujeje - a ve kterém obchodě, smím-li být tak zvědavý? Doufám, že necpete do králíků ty hnusy z velkoobchodů, které mají se skutečnou zeleninou málo společného.

21.11.2010 14:52
jara

XXX.XXX.29.48

Já osobně dávám majitelům králíčků, které si berou ode mě, důraznou radu, že pokud chtějí aby jejich králíček žil ¨bez problémou dlouhou dobu, tak ať se neřídí jídelníčkem na králíci cz, dle mého názoru je pro nezkušeného majitele, který si neumí přefiltrovat bláboly od dobrých doporučení a neumí odbadnout tu správnou krmnou dávku,, smrtelně nebezpečný. Toť můj názor. Některé články na králici cz však pokládám pro majitele králíčků jako přínosné, takže ne vše je tam špatné.

21.11.2010 17:00
jarvan

XXX.XXX.15.114

Já osobně krmím pouze seno, míchanice z obilí (nahý a černý oves, ječmen, dranule a při línání trošičku slunečnice (slunečnici sypu až navrch, jinak králíci krmení prohrabávají)) a nebo pouze granule s kokcidiostatikem. Musí to být ale granule kvalitníˇ. A když říkám kvalitní, tak tím myslím kvalitní a ne drahé! Musí být hezky zelené a ne žluťáky (samá kukuřice a někde dokonce i pšenice).

A olejninou to zbytečně nepřeháním, potom dochází akorát k zbytečným průjmům.

A krmíme střídmě! Tak aby měl králík do půl hodiny misku vyžranou a v průběhu dne přikusoval pouze seno. Krmím dvakrát deně a to v proběhu dopoledne (ne zbytečně brzy - králík dožere zbytky) a nevećer. K tomu všemu samozřejmě neustále čistou vodu.

23.11.2010 00:02
kralikofil

XXX.XXX.221.1

peepa77 napsal(a):
Vážený/á uživateli Králikofile, respektuji Váš náhled na chov králíků, i když v mnohém si myslím, že je poněkud zahnaný do extrému, ale budiž, jsem si jistý, že vaši králici se mají dobře. A to je podstatné.
Ale když už tady odkazujtete na nějaké návody na stravu, tak alespon nedoporučujte stránky, kde jsou fatálně špatné informace. Pominu ten mylný názor, že "levnější " granule jsou nekvalitní a nutně jsou upřednostnovány ty předražené, kde 1 kg vyjde řádově na 50-100 Kč. To nikomu neberu, je to každého věc, je to o tom přečíst si složení a nemít od nikoho v hlavě nabulíkované předsudky. Ale jak může proboha někdo napsat , cituji:
Nevhodná doplňková krmiva
Klasické směsky složené z obilí a semínek
Směsky, které se skládají z obilnin, luštěnin (např. hrachové vločky), různých druhů semínek (např. slunečnice, kukuřice) ...

A to si jako myslíte, že ve Vámi doporučovaných granulích nejsou obilné šroty či otruby apod ? Podívejte se pravdě do očí, je to tam.
Shodnem se na tom, že blbost je sušené ovoce apod.

Ale co je myslím neomluvitelné, tak je ta dost špatně podaná stať o krmení zeleninou. Za prvé spousta tam uvedené zeleniny , je spíše nevhodná, kvůli tomu že nadýmá (ale to tam je částečně vypíchnuto, pravda) , ale vrcholem všeho je informace o mrkvi + ty "krásné" obrázky nakrájené zeleniny včetně doslova katalogového kořene červené mkve. Toto když uvidí drtivá většina těch mladších chovatelů či mazlitelů, tak jsem si jistý, že v obchodě koupí klasickou červenou mrkev na vaření a budou si myslet, jak správně činí.
Ano, mrkve je super krmení, já sám ji krmín, ale MRKEV KRMNÁ !!!O tom tam není ani zmínka, na obrázku je zcela evidentně mrkve konzumní červená. A to je myslím obrovská chyba. Když už tady horujete nad nevhodností chleba, tak mi dovolte říct, že takto vědomky či nevědomky doporučovaná klasická červená mrkev, není pro zvířata vhodná, ba naopak, při dlouhodobějším krmení je to pěkná zhovadilost. A to musíte přece vědět, tak raději upozorněte autory článku, pokud jím nejste sám, že tam mají dost velký nedostatek. Řekl bych, že krmení červené mrkve je o dost větší prasárna, než tu a tam kousek tvrdého chleba na okus.

Mimochodem, odkud vy berete zeleninu? Pěstujete sám nebo kupujeje - a ve kterém obchodě, smím-li být tak zvědavý? Doufám, že necpete do králíků ty hnusy z velkoobchodů, které mají se skutečnou zeleninou málo společného.

V „králičím jídelníčku“ nejsou žádné fatálně špatné informace. Co se týče granulí, tak tam jsou jasně zmíněny jako pouhý doplněk. Rozhodně nejsou upřednostňovány granule kvůli vysoké ceně, ale granule, které mají vhodné složení – což jsou dva rozdílné pojmy – cena/kvalita. A jelikož se mají podávat jen jako doplněk, tak to je nepodstatné. Pokud to nevíte, tak ty kvalitní granule ne ty pseudo obsahují oproti výkrmovým značně nižší poměr sacharidů, což je u stravy králíka nejdůležitější. Kvalitními granulemi do sebe králík dostane mnohem nižší množství sacharidů a tuků než když se mu podává obilí, různé oříšky, sušené ovoce (to obsahují právě ty směsi ze zverimexů). Také záleží např. na správném poměru vápníku, fosforu, které mají vliv na kosti - pokud je králík krmený špatně, ve vyšším věku se u něj projevují zdravotní problémy i se zuby z nedostatku vápníku, který je vázán právě na fosfor, kterého nesmí být málo ani moc, jinak se vápník do kostí nevstřebává, či vit. D3. Tuto část o vitaminech a minerálech si opravdu přečtěte, jelikož s následky se pak potýkají veterináři a někteří již na toto téma píší články a publikují studie. V čr je takovýchto zatím málo, ale šíří se-:)

Co se týče zeleniny, je článek opravdu výborně a dosti názorně zpracovaný a čeho se držet při podávání zeleniny je tam také. Je to opravdu napsané tak, aby to pochopil i úplný laik.
Cituji např.:
„Při podávání zeleniny musíme dodržovat několik základních pravidel:
1. zeleninu podáváme králíkům v rozumném množství (i vhodná zelenina může ve velkých dávkách způsobit zažívací obtíže)
2. na všechny druhy zelí a listové zeleniny velice opatrně zvykáme, protože už v malém množství může způsobit nadmutí a případný následný úhyn zvířete
3. pokud podáváme třeba listy kukuřice, tak nesmí být postříkaná! Totéž platí i pro zbytek hospodářských plodin.
4. Některé druhy zeleniny mohou způsobit kvašení v žaludku a ve střevech, a proto mohou králíčky s citlivějším zažíváním nadýmat. Tyto druhy navíc obsahují kyselinu šťavelovou (více viz pod tabulkou zeleniny). Jsou to všechny druhy zelí, brokolice, kedluben (i jeho listy), kapusta a špenát.
5. Pokud je králíček náchylnější na nadmutí nebo mívá střevní potíže, nadýmající druhy zeleniny mu nepodáváme vůbec.
6. U králíčků, kterým nezpůsobují trávicí problémy, je vhodné podávat výše zmíněné nadýmavé druhy jen 2x týdně v malém množství jako doplněk (obsahují vitamín A) k jiným druhům zeleniny.
7. Ze salátu vždy odstraníme vrchní listy a stonek kvůli vyššímu obsahu nitrátů a kedlubnu oloupeme.
8. Riziko nadmutí se zvyšuje, pokud není králíčkovi dopřán dostatek pohybu (činnost střev je zpomalena).
Zeleninu králíčkovi podáváme nejlépe 2x denně a to ráno a večer, kdy je ušák nejaktivnější a má zvýšenou potřebu energie. Denní dávka je u 2kilového králíka asi 2 plné hrsti (150-200g/kg váhy). Pokud ušák dávku nesní, dáme mu při dalším krmení menší množství. Nejlepší je připravit míchaný salát z minimálně 4-5 druhů zeleniny a druhy zeleniny každý den (nebo alespoň občas) pozměnit.”
Zdravá je každá zelenina – každá obsahuje nějaké důležité vitaminy či minerály. Což je lepší než podávání umělotin.
Nevím, z jakého důvodu nazýváte krmení mrkví prasárnou, protože co se týče složení, tak rozdíly ve složení mrkve klasické a té krmné jsou minimální. Mrkev je jednou z té hodně kalorické zeleniny, takže se nemůže krmit ve velkých dávkách, i co se týče obsahu cukru. Ovšem stále v porovnání s obilovinami je její kalorická hodnota na 100 g čtyřikrát nižší. Pokud to myslíte z hlediska obsahu škodlivých látek, tak jsou na tom krmné okopaniny úplně stejně jako ty „normální“. Jediný podstatný rozdíl mezi krmnými okopaninami a těmi k lidské spotřebě je větší výtěžnost těch krmných. Jinak požadavky na hnojení a ošetřování proti škůdcům mají úplně stejné – aby měly krmné okopaniny takový výnos, aby se vyplatilo pěstování pro zvířata, musí se též přihnojovat umělými hnojivy a stříkat herbicidy. Mám zahradu, takže vím, že hnojiva a postřiky jsou prostě nezbytné.
Králík na výkrm musí mít velký přísun sacharidů, aby byl co nejrychleji vykrmen. Králík který je chován jako pet zvíře se musí krmit minimálním množstvím sacharidů. Samozřejmě nejlepší by bylo krmit jen senem a trávou, ale bohužel tyto možnosti mají jen ti, co k trávě mají přístup. Náš králík (cca 2 kg) běžně denně zkonzumuje v travní sezoně pekáč trávy, k ní dostává seno a občas nějakou zeleninu (jelikož má trávu, tak jí nemusí mít jako pravidelnou složku jídelníčku). Hold přes zimu musí vydržet, ale dostane občas i granule, ty kupuji právě ze zahraničí, jelikož mě v poměru kvalita/cena vyjdou nejlépe. V ČR prodávané kvalitní granule jsou opravdu předražené, když se podíváte ve zverimexu tak se dá pořídit i 1,5 kg za 390,--smajlík. Proto tam moc kšeftů nedělám....... Já kupuji v přepočtu kilo za 90,-- a to těch nejkvalitnějších granulí vůbec na světě a za tuto cenu zde v čr dostanete dobrý průměr. Jinak co se týče nejlevnějších granulí, ještě dosti kvalitních, tak to doporučuji německé Ovator – ale zas pozor, někteří „kšeftmani“ si z nich dělají byznys a prodávají je v čr za trojnásobnou cenu než se dá sehnat v Německu, proto se musí kupovat na německých e-shopech. Od jednoho chovatele vím, že králíci krmeni tímto krmivem jsou opravdu výstavní, i když já zas na vzhled nehledím, mě spíš zajímá zdraví-smajlík.

23.11.2010 00:11
kralikofil

XXX.XXX.221.1

michaela83 napsal(a):
Nevidím nic špatného na podávání tvrdého pečiva. Už to s tím paní Aleno trošku přeháníte. Nedávno jsem pochovala svého prvního zakrslíka, který se dožil krásných 12,5 roku a celý život dlabal to, co ostatní chovní králíci - to jest kvalitní seno, zeleninu, granule (žádné extra dovážené z UK apod., ale klasické granule z agro prodejny), tvrdé pečivo, větve apod. Byl to pohodový a vitální králík a nebýt ochrnutí v důsledku špatného skoku a uskřinutí nervů, byl by tu jistě ještě teď.
Pokud si králík vybírá v jádru, tipovala bych to na zuby - háčky na stoličkách, pokud je již králík starší, spíš bych to viděla již na vyšší opotřebení třecích ploch zubů a tím i horší možnost rozžvýkání některých složek jádra. Každopádně jádro dokáže s přehledem nahradit pestrá zeleninová strava, takže pokud ušák dlabe seno, na háčky to nevypadá a jádro můžete v klidu nahradit zeleninou. Jinak tvrdé pečivo v klidu můžete podávat dál - to jen někteří mazlitelé povýšili králíka nad člověka a vědí nejlépe, co králíkovi ublíží či ne. :-(

Pokud se potřebujete zbavovat zbytků z kuchyně, tak je lepším řešením nakupovat jídla tolik, kolik ho sníte:-)Proč se nepodává pečivo zvířatům – je určeno ke spotřebě lidí. Bohužel to dnešní pečivo už je spíš škodlivé i lidem – kromě mouky obsahuje droždí, soli, cukry, různé emulgátory, stabilizátory aj. Proto je taková spousta lidí alergických, či jim pečivo činí trávící potíže. Nebo je snad nějak prokázáno, že tyto „složky“ pečiva králíkům prospívají? Ne, není, je jen prokázáno, že to zdraví škodí. Já nevidím důvod podávat zvířatům všeobecně něco, co je jim buď k ničemu nebo jim to zdraví škodí. Není to žádné přehánění, malé mimino také nebudete cpát bůčkem...... nebo snad ano? Vy se ke svým zvířatům můžete chovat jak chcete, je to čistě Vaše věc, ale nemusíte k tomu nabádat ostatní. V dnešní době jsou již také lidé, kterým na zdraví jejich zvířat záleží....

23.11.2010 00:12
kralikofil

XXX.XXX.221.1

jarvan napsal(a):
Já osobně krmím pouze seno, míchanice z obilí (nahý a černý oves, ječmen, dranule a při línání trošičku slunečnice (slunečnici sypu až navrch, jinak králíci krmení prohrabávají)) a nebo pouze granule s kokcidiostatikem. Musí to být ale granule kvalitníˇ. A když říkám kvalitní, tak tím myslím kvalitní a ne drahé! Musí být hezky zelené a ne žluťáky (samá kukuřice a někde dokonce i pšenice).

A olejninou to zbytečně nepřeháním, potom dochází akorát k zbytečným průjmům.

A krmíme střídmě! Tak aby měl králík do půl hodiny misku vyžranou a v průběhu dne přikusoval pouze seno. Krmím dvakrát deně a to v proběhu dopoledne (ne zbytečně brzy - králík dožere zbytky) a nevećer. K tomu všemu samozřejmě neustále čistou vodu.

V tématu se jedná o králíka chovaného jako pet, ne „králíkárňáka“. A pokud nazvete granule s kokcidiaky jako kvalitní, tak to jste hodně mimo – nebo vy si také mícháte do jídla antibiotika a prohlašujete toto „jídlo“ za kvalitní??? To snad ne………

23.11.2010 00:15
kralikofil

XXX.XXX.221.1

jara napsal(a):
Já osobně dávám majitelům králíčků, které si berou ode mě, důraznou radu, že pokud chtějí aby jejich králíček žil ¨bez problémou dlouhou dobu, tak ať se neřídí jídelníčkem na králíci cz, dle mého názoru je pro nezkušeného majitele, který si neumí přefiltrovat bláboly od dobrých doporučení a neumí odbadnout tu správnou krmnou dávku,, smrtelně nebezpečný. Toť můj názor. Některé články na králici cz však pokládám pro majitele králíčků jako přínosné, takže ne vše je tam špatné.

To by mě zajímalo, čím doporučujete krmit vy-)) Jelikož tam pak přichází, co se tématu trávících problémů týče, hodně tazatelů, kteří mají tyto problémy a pak z nich vyleze že krmí bud směs obilovin typu darwins či granule typu granum, apetit či jim „chovatel“ naordinuje granule s kokcidiaky aj. To je opravdu smrtelně nebezpečné krmení.
Zrovna jídelníček je tam sepsaný opravdu tak, že to pochopí každý. Je tam napsáno, jak se králík zvyká na nové jídlo, že se přidává postupně a také vhodné dávkování, není to žádný výmysl nějakých fanatiků, ale zdrojem jsou veterinární a biologické studie a poznatky. Pokud je tam někomu přeci je něco nejasného, není problém se obrátit na autory či veterináře – odborníka na drobné savce- Co se týče článků, jsou tam některé ještě zastaralé z dob před deseti lety, ale většina je již inovována a na dalších se postupně pokračuje.:-)

23.11.2010 02:05
jarvan

XXX.XXX.15.114

kralikofil napsal(a):
V tématu se jedná o králíka chovaného jako pet, ne „králíkárňáka“. A pokud nazvete granule s kokcidiaky jako kvalitní, tak to jste hodně mimo – nebo vy si také mícháte do jídla antibiotika a prohlašujete toto „jídlo“ za kvalitní??? To snad ne………

Vážený pane,
možná Vás překvapím, ale králík chovaný v králíkárně, nebo králík chovaný někde pod postelí, je kupodivu jedno a to samé zvíře. Oba králíci potřebují stejné a komplexní krmení. To nejlépe zajistíme zkrmováním kvalitních granulí a krmných směsí (viz můj předchozí příspěvek), nebo pokuď máme nějaké zkušenosti, tak si krmení můžeme namíchat dle svých požadavků a potřeb. Králík chovaný v bytě většinou ustojí různé dietetické prohřešky majitele a přežívá i na podřadnějším krmení, protože nemusí přečkávat zimu.

Stavění krmné dávky pouze na olejninách, nebo na chlebu, je čiré barbarství a skoro bych se nebál říci trápení zvířat.

Ještě závěrem. Pokuď opravdu myslíte, že KKS s kokcidiostatikem rovná se antibiotika, tak se spolu nemáme o čem bavit.

23.11.2010 06:10
peepa77

XXX.XXX.207.136

Králíkofile,
děkujeme za obsáhlý rozbor, jak napsal již někdo výše, na www.kr álící.cz je spousta užitečných informací, ale bohužel i řada velkých nepřesností. To, že vy si zatrvrzele stojíte za svým Vám neberu, v globálu to není až tak špatně, ale diskutovat o tom s váma popravdě nebudu. Protože se mi tu nechce sáhodlouze vypisovat člověku, který není otevřen argumentům druhých ... ano mám tím na mysli opět onu mrkvičku .... tak podle vás je krmná a konzumní mrkev v podstatě to samé? Nezlobte se, ale jste tak trochu k smíchu .... Tak že nedáte na mě .... budiž, ale nějakým odborníkem se snad přesvědčit dáte. Tak alespon tento jeden Ing. Václav Míka, DrSc., http://www.sptjs.cz/PL/05/Mika.pdf , strana 2, poslední odstavec. Na netu je sousta dalších odborných rozborů, z kterých jasně vyplývý, že červená mrkev pro zvířata NE . Jen prosím Vás nepiště, že v malých dávkách je to neškodné ...no, to on totiž ten vámi zavrhovaný tvrdý chleba a obiloviny také.

No a jestli vy rozlišujte - a to zcela evidntně ano - králíky na "pet" a "králíkárnáky" ... no, zkrátka, jak to napsat slušně? Mám upřímné přání, že jednou prozřete a zbavíte se té svojí nenávisti vůči chovatelům, kteří volí jako způsob ustájení tradiční králíkárnu, a kteří tady byly už před 80 roka, a bez kterých vy byste si toho svého králíčka asi neměla ani kde koupit. Protože žít v duši s takovou averzí vůči něčemu, musí být hrozné a řekl bych, že vás to vnitřně musí hrozně užírat.

23.11.2010 08:04
andremarek

XXX.XXX.54.83

jarvan napsal(a):
Vážený pane,
možná Vás překvapím, ale králík chovaný v králíkárně, nebo králík chovaný někde pod postelí, je kupodivu jedno a to samé zvíře. Oba králíci potřebují stejné a komplexní krmení. To nejlépe zajistíme zkrmováním kvalitních granulí a krmných směsí (viz můj předchozí příspěvek), nebo pokuď máme nějaké zkušenosti, tak si krmení můžeme namíchat dle svých požadavků a potřeb. Králík chovaný v bytě většinou ustojí různé dietetické prohřešky majitele a přežívá i na podřadnějším krmení, protože nemusí přečkávat zimu.

Stavění krmné dávky pouze na olejninách, nebo na chlebu, je čiré barbarství a skoro bych se nebál říci trápení zvířat.

Ještě závěrem. Pokuď opravdu myslíte, že KKS s kokcidiostatikem rovná se antibiotika, tak se spolu nemáme o čem bavit.

To je právě to, co kralikofil asi nikdy nepochopi, nebo to už pochopil, ale nechce si to přiznat. Králík ať je jakýkoli a chovaný kdekoli, bude vždy králíkem...

23.11.2010 10:11
kralikofil

XXX.XXX.36.70

jarvan napsal(a):
Vážený pane,

Ano, králík chovaný v jakémkoliv prostředí je pořád ten stejný králík. Ale liší se v účelech za jakými je chován. Od toho se také odvíjí způsob krmení. Buď krmím králíka na jídlo nebo jako společenské zvíře, tak aby vydržel co nejdéle a hlavně aby byl zdravý. Granulemi potřebnou výživu nikdy nezajistíte a zvláště těmi, u kterých ani neznáte přesné složení (všechny vyráběné v čr, bohužel). Nejlepší (nejzdravější) zdroje vitaminů a minerálů jsou vždy ty přírodní, ne uměle přidávané. Granule neslouží jako hlavní složka krmení, ale jako pouhý doplněk, jelikož obsahují stále mnoho sacharidů. Nejdietičtější je proto pro králíka k senu tráva, případně zelenina. Takto se správně krmí králík, který je chován za účelem co nejdelšího života, jehož majitel je ochotný při obtížích navštívit veterinární pracoviště, což zrovna nejsou zanedbatelné výdaje, tudíž se snaží zdravým krmením předcházet alespoň výdajům za onemocnění, která se tímto dají ovlivnit. Chovatel, který řeší nemocného králíka likvidací, nemá výdaje na veterináře, tudíž ho to tolik netrápí.
Pokud máte tak hrubé neznalosti, že nevíte kam se řadí antikokcidika, doporučuji to rychle nastudovat!!! Tyto znalosti tu má, jsem koukala, již dost chovatelů i králíků na „maso“.
Nyní je doba, kdy ne každý již bere králíka jako zvíře hospodářské, za účelem zdroje potravy, ale jako zvíře společenské, na stejné úrovni jako je pes či kočka. Zřejmě to nechápete vy a žijete ještě v minulých érách. Jistojistě se nezajímáte o nové poznatky ve výživě a krmíte dle „zajetých kolejí“.

23.11.2010 10:50
kralikofil

XXX.XXX.36.70

peepa77 napsal(a):
Králíkofile,
děkujeme za obsáhlý rozbor, jak napsal již někdo výše, na www.králící.cz je spousta užitečných informací, ale bohužel i řada velkých nepřesností. To, že vy si zatrvrzele stojíte za svým Vám neberu, v globálu to není až tak špatně, ale diskutovat o tom s váma popravdě nebudu. Protože se mi tu nechce sáhodlouze vypisovat člověku, který není otevřen argumentům druhých ... ano mám tím na mysli opět onu mrkvičku .... tak podle vás je krmná a konzumní mrkev v podstatě to samé? Nezlobte se, ale jste tak trochu k smíchu .... Tak že nedáte na mě .... budiž, ale nějakým odborníkem se snad přesvědčit dáte. Tak alespon tento jeden Ing. Václav Míka, DrSc., http://www.sptjs.cz/PL/05/Mika.pdf , strana 2, poslední odstavec. Na netu je sousta dalších odborných rozborů, z kterých jasně vyplývý, že červená mrkev pro zvířata NE . Jen prosím Vás nepiště, že v malých dávkách je to neškodné ...no, to on totiž ten vámi zavrhovaný tvrdý chleba a obiloviny také.

No a jestli vy rozlišujte - a to zcela evidntně ano - králíky na "pet" a "králíkárnáky" ... no, zkrátka, jak to napsat slušně? Mám upřímné přání, že jednou prozřete a zbavíte se té svojí nenávisti vůči chovatelům, kteří volí jako způsob ustájení tradiční králíkárnu, a kteří tady byly už před 80 roka, a bez kterých vy byste si toho svého králíčka asi neměla ani kde koupit. Protože žít v duši s takovou averzí vůči něčemu, musí být hrozné a řekl bych, že vás to vnitřně musí hrozně užírat.

Na jídelníček se evidentně nedíváte souhrnně, ale vidíte tam jen a pouze onu mrkev. Zkuste si jí proto odmyslet, jelikož tam nikde není uvedeno „krmte hlavně mrkví“. Jak jsem již napsala, složení krmné mrkve a obyčejné mrkve se liší konkrétně množstvím cukru, ale pokud to chcete brát do detailů, tak pak je nevhodná i mrkev krmná, to že obsahuje konkrétně této složky o něco méně neznamená, že je opravdu vhodná pro hromadné zkrmování. Mrkev je vhodná z hlediska obsahu vitaminů a jiných důležitých látek, tudíž určité množství je zdraví prospěšné. Odkaz na článek pana ing. Míky mi jako příklad dávat nemusíte, článek je pojednáván z hlediska agronomického, ne biologického či veterinárního. Mrkev tam uvádí nejen jako vhodnou z hlediska obsahu cukrů, ale hlavně pro její vysokou výnosnost, tudíž krmení touto mrkví vychází levněji. Což je účel pěstování veškeré krmné zeleniny. (Mám krapet zemědělského vzdělání)
Co se týče třeba nadýmavé zeleniny – i ta je důležitým zdrojem vitaminů a minerálů, což znamená, že by nějaké její množství měl králík také přijímat. Luštěniny také způsobují lidem nadýmání, ale z hlediska výživy jsou velice zdravé, tudíž je člověk také potřebuje.

Králíky nerozlišuji na různé druhy, ale z hlediska účelu k jakému jsou chováni. Vše, co mi vadí je jen to, že se stále většina chovatelů v čr odmítá vzdělávat v oblasti biologické a veterinární – jsou v této oblasti absolutně laxní, proto je zde tato diskuze. Následkem neochoty se vzdělávat se děje to, že většina chovů v čr je promořena např. kokcidiemi či E. cuniculi. Byl by velký pokrok, kdyby se o toto chovatelé začli více zajímat a svá zvířata testovat – nebo alespoň ta, která poskytují dalším chovatelům pro další chov a snažili se tyto parazity vymítit.
Je mi jasné, že si člověk nemůže nechat po bytě pobíhat hromady králíků, ale pokud je chov těchto zvířat jeho hobby (nemyslím tím chov pro konzum) - žádnou nenávistí ke způsobu ustájení netrpím - tak je nutností se v oboru vzdělávat. Pochopilo to již i dost veterinářů, tak proč ne chovatelé? Touto „zaostalostí“ – nevím jaké jiné slovo zvolit – totiž trpí jen forum na ifauně, když se podíváte třeba např. na psí nebo kočičí forum, tak to je o několik tříd výš, i když zas způsoby některých pisatelů jsou dost „na hlavu“. Víte jaký by to byl pokrok, kdyby i na ifauně dokázal každý chovatel poradit v každém způsobu – a účelu chovu králíka nebo v případě onemocnění? Byl by to přímo „boom“ a nemusela by existovat dvě „striktně“ oddělená fora - pak jsou chovatelé,co bojí zaregistrovat na www.kralici.cz, jelikož by je ti chovatelé na ifauně absolutně zavrhli a ukončili spolupráci- což je nad moje chápání.smajlík Copak jsou na ifauně tací lidé, kteří nemohou zkousnout úlohu králíka i jako společenského zvířete? To pak svědčí o jejich inteligenci, že? Když jsem si včera na kralici.cz přečetla důvod anonymity jisté chovatelky, tak mě opravdu málem vypadly oči a kdybych měla protézu místo zubů, tak i ta by mi vypadla, jak jsem otevřela pusu údivem.
Co ovšem oceňuji na ifauně je znalost genetické dědičnosti – z hlediska barev či srsti, je to velice zajímavý obor, který musí člověka opravdu hodně bavit, aby se mu věnoval – z tohoto mám jen okrajové „školní“ znalosti - vadí mi jen to nešťastné šlechtění kvůli vzhledu.
Proč já králíka oceňuji spíše jako společenské zvíře – neštěká, nemňouká, nemusí se venčit, je čistotný a miluje společnost, má výborný vliv na psychiku člověka – to stejně jako pes či kočka.

23.11.2010 11:11
andremarek

XXX.XXX.54.83

Přirovnávat králíka k psovi či kočce je dost odvážné - je to velká snaha monoho "mazlitelů" ale kolik takových králíků v domácnostech opravdu je?
Jak moc se musíte králíkovi věnovat - učit ho, aby dosáhl, alespoň částečně "úrovně" obyčejné, nijak extrémně nevychovávané kočky či psa? Určitě mnohonásobně více a nikdy se vám to nepodaří úplně, čímž neútočím na vás, ani na králíka, ale prostě to není až tak společenské zvíře, jak si mnoho mazlitelů myslí, nebo tomu alespoň slepě věří...

23.11.2010 11:18
peepa77

XXX.XXX.63.9

kralikofil napsal(a):
Na jídelníček se evidentně nedíváte souhrnně, ale vidíte tam jen a pouze onu mrkev. Zkuste si jí proto odmyslet, jelikož tam nikde není uvedeno „krmte hlavně mrkví“. Jak jsem již napsala, složení krmné mrkve a obyčejné mrkve se liší konkrétně množstvím cukru, ale pokud to chcete brát do detailů, tak pak je nevhodná i mrkev krmná, to že obsahuje konkrétně této složky o něco méně neznamená, že je opravdu vhodná pro hromadné zkrmování. Mrkev je vhodná z hlediska obsahu vitaminů a jiných důležitých látek, tudíž určité množství je zdraví prospěšné. Odkaz na článek pana ing. Míky mi jako příklad dávat nemusíte, článek je pojednáván z hlediska agronomického, ne biologického či veterinárního. Mrkev tam uvádí nejen jako vhodnou z hlediska obsahu cukrů, ale hlavně pro její vysokou výnosnost, tudíž krmení touto mrkví vychází levněji. Což je účel pěstování veškeré krmné zeleniny. (Mám krapet zemědělského vzdělání)
Co se týče třeba nadýmavé zeleniny – i ta je důležitým zdrojem vitaminů a minerálů, což znamená, že by nějaké její množství měl králík také přijímat. Luštěniny také způsobují lidem nadýmání, ale z hlediska výživy jsou velice zdravé, tudíž je člověk také potřebuje.

Králíky nerozlišuji na různé druhy, ale z hlediska účelu k jakému jsou chováni. Vše, co mi vadí je jen to, že se stále většina chovatelů v čr odmítá vzdělávat v oblasti biologické a veterinární – jsou v této oblasti absolutně laxní, proto je zde tato diskuze. Následkem neochoty se vzdělávat se děje to, že většina chovů v čr je promořena např. kokcidiemi či E. cuniculi. Byl by velký pokrok, kdyby se o toto chovatelé začli více zajímat a svá zvířata testovat – nebo alespoň ta, která poskytují dalším chovatelům pro další chov a snažili se tyto parazity vymítit.
Je mi jasné, že si člověk nemůže nechat po bytě pobíhat hromady králíků, ale pokud je chov těchto zvířat jeho hobby (nemyslím tím chov pro konzum) - žádnou nenávistí ke způsobu ustájení netrpím - tak je nutností se v oboru vzdělávat. Pochopilo to již i dost veterinářů, tak proč ne chovatelé? Touto „zaostalostí“ – nevím jaké jiné slovo zvolit – totiž trpí jen forum na ifauně, když se podíváte třeba např. na psí nebo kočičí forum, tak to je o několik tříd výš, i když zas způsoby některých pisatelů jsou dost „na hlavu“. Víte jaký by to byl pokrok, kdyby i na ifauně dokázal každý chovatel poradit v každém způsobu – a účelu chovu králíka nebo v případě onemocnění? Byl by to přímo „boom“ a nemusela by existovat dvě „striktně“ oddělená fora - pak jsou chovatelé,co bojí zaregistrovat na www.kralici.cz, jelikož by je ti chovatelé na ifauně absolutně zavrhli a ukončili spolupráci- což je nad moje chápání.smajlík Copak jsou na ifauně tací lidé, kteří nemohou zkousnout úlohu králíka i jako společenského zvířete? To pak svědčí o jejich inteligenci, že? Když jsem si včera na kralici.cz přečetla důvod anonymity jisté chovatelky, tak mě opravdu málem vypadly oči a kdybych měla protézu místo zubů, tak i ta by mi vypadla, jak jsem otevřela pusu údivem.
Co ovšem oceňuji na ifauně je znalost genetické dědičnosti – z hlediska barev či srsti, je to velice zajímavý obor, který musí člověka opravdu hodně bavit, aby se mu věnoval – z tohoto mám jen okrajové „školní“ znalosti - vadí mi jen to nešťastné šlechtění kvůli vzhledu.
Proč já králíka oceňuji spíše jako společenské zvíře – neštěká, nemňouká, nemusí se venčit, je čistotný a miluje společnost, má výborný vliv na psychiku člověka – to stejně jako pes či kočka.

no, s tím krmením se asi neshodneme, ale jinak za to co jste napsal v tomto posledním příspěvku já osobně dávám :-) . Mě také všichni čerti berou, když mám přesvědčit některé strýce u nás o tom, že některé věcí dělají blbě. Ale pozor - ne postaru, ale prostě blbě. Ve spoustě starých odborných knih je posána řada věcí velice dobře, ale mnohé z nich jsou léta opomíjena.

23.11.2010 12:25
nitraner

XXX.XXX.37.68

kralikofil napsal(a):

Velece rád zapujčim svou šablonu :-)

23.11.2010 13:01
jara

XXX.XXX.29.48

kralikofil napsal(a):
To by mě zajímalo, čím doporučujete krmit vy-)) Jelikož tam pak přichází, co se tématu trávících problémů týče, hodně tazatelů, kteří mají tyto problémy a pak z nich vyleze že krmí bud směs obilovin typu darwins či granule typu granum, apetit či jim „chovatel“ naordinuje granule s kokcidiaky aj. To je opravdu smrtelně nebezpečné krmení.
Zrovna jídelníček je tam sepsaný opravdu tak, že to pochopí každý. Je tam napsáno, jak se králík zvyká na nové jídlo, že se přidává postupně a také vhodné dávkování, není to žádný výmysl nějakých fanatiků, ale zdrojem jsou veterinární a biologické studie a poznatky. Pokud je tam někomu přeci je něco nejasného, není problém se obrátit na autory či veterináře – odborníka na drobné savce- Co se týče článků, jsou tam některé ještě zastaralé z dob před deseti lety, ale většina je již inovována a na dalších se postupně pokračuje.:-)

TAkže začnu obsáhleji. Je nutné se zaměřit na cílovou skupinu lidí, kteří si králíčka jako společníka kupují. Z 80% jsou to zájemci, kteří si psa nebo kočku nemohou dovolit, ale přesto chtějí mazlíka. Nejsou to úplné sociálky, ale nad každou korunou musí přemýšlet. Tato skupina zájemců obyčejně bydlí v bytech bez zahrádky a je plně závislá na obchodech. Prostě vše musí svému králíčkovi koupit. Začneme u první chyby v jídelníčku a to je nabízení zeleniny a celkově šťavnateho krmiva králíčkovi již v 7 týdnech ( přeléčení je samozřejmostí). Pokud nový majitel králíčkovi koupí v obchoďáku tu krásně vypadající holandskou mrkev, která je nacuclá vodou, tak se i z malého kolečka králíček v tomto věku z 90% posesouvá ( v tom lepším případě). Většina majitelů právě začíná tou mrkví, protože má z obrázků zafixovaného králíčka s mrkví. Další problém je tráva, zase si musímě uvědomit, že tito majitelé jsou problematiky neznalí, takže v dobré víře natrhají takto malému králíčkovi jetelíček a zase je na problém zaděláno a to bych mohla psát dál a dál.
Já osobně krmím levnějším krmivem, protože ho už umím správně nadávkovat a také už velmi brzo poznám, že by mohl být nějaký problém. Před odběrem králíčky převádím na Cuni pro, protože to má tu výhodu, že králíčkům moc nechutná a i když jim nový majitel nasype plnou misku, tak se tohoto krmení králík nepřežere. Majitelé poučím, že toto krmení musí nechat alespoň dva dny otevřené aby vyprchalo co největší množství vůně z eterických olejů, že jim to asi jinak králíček nebude moc žrát. Do 14 týdne věku zakazuji majitelům dávat jakoukoliv zeleninu, ale doporučuji jim některé bylinky právě z králici cz. Po 14 týdnu věku nechávám na jejich zvážení zda zeleninu a jiné šťavnaté krmení dávat, ale zakazuji jim podávat zeleninu z obchodních řetězců, protože ta je doopravdy hodně upravována aby vypadala lákavě. Co je samozřejmostí, tak hlavní krmení je seno, seno. Pokud mají možnost králíčka někde pustit aby se sám napásl a vybral si co mu chutná, tak to jim samozřejmě doporučím, ale s tím dodatkem, že by měl předtím dostat seno. Mě prostě vadí ta stať o podávání zeleniny takovým prckům, když majitelé obyčejně nemají přístup ke kvalitní nezávadné zelenině a nemají to ještě v oku.

23.11.2010 14:22
jarvan

XXX.XXX.15.114

kralikofil napsal(a):
Ano, králík chovaný v jakémkoliv prostředí je pořád ten stejný králík. Ale liší se v účelech za jakými je chován. Od toho se také odvíjí způsob krmení. Buď krmím králíka na jídlo nebo jako společenské zvíře, tak aby vydržel co nejdéle a hlavně aby byl zdravý. Granulemi potřebnou výživu nikdy nezajistíte a zvláště těmi, u kterých ani neznáte přesné složení (všechny vyráběné v čr, bohužel). Nejlepší (nejzdravější) zdroje vitaminů a minerálů jsou vždy ty přírodní, ne uměle přidávané. Granule neslouží jako hlavní složka krmení, ale jako pouhý doplněk, jelikož obsahují stále mnoho sacharidů. Nejdietičtější je proto pro králíka k senu tráva, případně zelenina. Takto se správně krmí králík, který je chován za účelem co nejdelšího života, jehož majitel je ochotný při obtížích navštívit veterinární pracoviště, což zrovna nejsou zanedbatelné výdaje, tudíž se snaží zdravým krmením předcházet alespoň výdajům za onemocnění, která se tímto dají ovlivnit. Chovatel, který řeší nemocného králíka likvidací, nemá výdaje na veterináře, tudíž ho to tolik netrápí.
Pokud máte tak hrubé neznalosti, že nevíte kam se řadí antikokcidika, doporučuji to rychle nastudovat!!! Tyto znalosti tu má, jsem koukala, již dost chovatelů i králíků na „maso“.
Nyní je doba, kdy ne každý již bere králíka jako zvíře hospodářské, za účelem zdroje potravy, ale jako zvíře společenské, na stejné úrovni jako je pes či kočka. Zřejmě to nechápete vy a žijete ještě v minulých érách. Jistojistě se nezajímáte o nové poznatky ve výživě a krmíte dle „zajetých kolejí“.

No, čím tak začít.
Neznám jediného chovatele, který by krmením jak Vy tvrdíte záměrně snižoval délku života svých svěřenců.

....Granulemi potřebnou výživu nikdy nezajistíte ...
Ještě, že nemáte pravdu, jinak by ze dne na den vymřelo asi 95% kusů z celého spektra zvířat.

...kterých ani neznáte přesné složení ...
složení musí být a je vždy uváděno na každém výrobku určeného ke knozumaci.

a na závěr:
...Zřejmě to nechápete vy a žijete ještě v minulých érách. Jistojistě se nezajímáte o nové poznatky ve výživě a krmíte dle „zajetých kolejí“...

Když jsem si toto přečetl, tak jsem se vrátil do padesátých let, kdy nám také řkaly: Soudruhu, ty nám žiješ ještě postaru...

Dle mého názoru nikdy nebude překonána směs sena (standartní obsah (vojtěškového) sena je v KKS min 30%), obylovin a minerálních látek a proč nevyužít toho, že toto můžeme koupit již připravené a přímo určené pro krmení.

Nevím proč pořát vytahujete to s tím společenským zvířetem. Co já vím, tak právě společenská zvířata (převážně psi, ale i další) trpý problemy zapříčiněnými špatným krmením. Již několikrát jsem viděl mazlíčka, jehož majitel se mu věnoval tak, že zvíře nacpával, až nakonec zemřelo. Protože když jde zvíře kolem, tak mu jeho majitel uďoubne co má právě po ruce a podle toho to také pak vypadá. Potom se opravdu nedivím častým návštěvám u vet.

23.11.2010 16:06
chovatelpodluzi

XXX.XXX.200.227

kralikofil napsal(a):

to je sice pěkné, ale všimněte si, že tu je už několik chovatelů mazlíků, kteří mají zajímavé postřehy z krmení králíků a já si je rád přečtu. je také možné, že některé z vašich příspěvků také mají jádro slušné, ale váš způsob interpretace tady většinou rozvíří solidní bouři. prominte mi to, ale nemyslím si že váš názor je tomuto foru škodlivý, ale vaše osobnost a váš způsob vyjadřování ano.
říci o diskuzi na ifauně že je špatná a že by sem mělo chodit více z kralici.cz prominte, ale právě kvůli lidem z kralici.cz jsem odtama odešel. účet na kralici.cz mám pořád, ale nechodím tam aktivně né proto, že by mne zde na ifauna.cz za to někdo napadl - až na témata kterých se účastníte vy jsem zde nic negativního nezažil, či ted mne nenapadá- ale proto že bych se naopak hádal pořád jen na kralici.cz.
závěrem - absolutní základ je SENO. kvalitní, vonavé, zelené a tolik aby jej měl ušák furt. problém s ním je jen to že musíte v létě strávit několik dní v pohodě a klidu s kosou na louce, na sluníčku a poslouchat zvuk kosy, ptáků, šum vody a není to za 5min. k senu pak čistá, čerstvá voda a čistá podestýlka pod ním. zda ušákovi k tomuto dám granule, nebo to co jsem vlastníma rukama vypěstoval de facto bio na poli (řepa, mrkev, obilí) to už nehraje takovou roli, jen mu nesmím dělat šoky častými změnami. Hádat se tu o to, jestli králíkovi uškodí víc malá hrstička ječmene nebo granulí od ovátora či kus suchýho chleba... u lidí je taky jiné doporučení pro dlouhověkost a jiné pro spokojenost. to už fakt nemáme asi co dělat co? smajlík AH

23.11.2010 17:53
michaela83

XXX.XXX.38.250

kralikofil napsal(a):

Milá zlatá Aleno alias Králíkofile - můžete mi vysvětlit, jak jste přišla na to, že granule pro "králíkárňáka" musí nutně obsahovat léčiva??? To je jen vámi mazliteli všeobecně rozšiřovaný mýtus! Já tedy krmím granulemi - kompletní krmnou směsí a žádná léčiva neobsahují. Stačí se občas podívat do nějaké agro prodejny, což vy, jako držitel jednoho či dvou jak vy říkáte "pet" králíků asi ani nikdy neuděláte. Nejdříve si o krmivech něco nastudujte a pak nás tu můžete poučovat. I ten náš zakrsloun je baštil celý život a žádné léky jsme mu necpali krom očkování. smajlíkKaždopádně bych byla radši, kdybyste se jako držitel "pet" zvířete držela domovských "pet stránek", což ve vašem případě znamená www.kralici.cz

23.11.2010 17:55
andremarek

XXX.XXX.54.83

chovatelpodluzi napsal(a):
to je sice pěkné, ale všimněte si, že tu je už několik chovatelů mazlíků, kteří mají zajímavé postřehy z krmení králíků a já si je rád přečtu. je také možné, že některé z vašich příspěvků také mají jádro slušné, ale váš způsob interpretace tady většinou rozvíří solidní bouři. prominte mi to, ale nemyslím si že váš názor je tomuto foru škodlivý, ale vaše osobnost a váš způsob vyjadřování ano.
říci o diskuzi na ifauně že je špatná a že by sem mělo chodit více z kralici.cz prominte, ale právě kvůli lidem z kralici.cz jsem odtama odešel. účet na kralici.cz mám pořád, ale nechodím tam aktivně né proto, že by mne zde na ifauna.cz za to někdo napadl - až na témata kterých se účastníte vy jsem zde nic negativního nezažil, či ted mne nenapadá- ale proto že bych se naopak hádal pořád jen na kralici.cz.
závěrem - absolutní základ je SENO. kvalitní, vonavé, zelené a tolik aby jej měl ušák furt. problém s ním je jen to že musíte v létě strávit několik dní v pohodě a klidu s kosou na louce, na sluníčku a poslouchat zvuk kosy, ptáků, šum vody a není to za 5min. k senu pak čistá, čerstvá voda a čistá podestýlka pod ním. zda ušákovi k tomuto dám granule, nebo to co jsem vlastníma rukama vypěstoval de facto bio na poli (řepa, mrkev, obilí) to už nehraje takovou roli, jen mu nesmím dělat šoky častými změnami. Hádat se tu o to, jestli králíkovi uškodí víc malá hrstička ječmene nebo granulí od ovátora či kus suchýho chleba... u lidí je taky jiné doporučení pro dlouhověkost a jiné pro spokojenost. to už fakt nemáme asi co dělat co? smajlík AH

Pod to bych se podepsal...

23.11.2010 18:00
michaela83

XXX.XXX.38.250

A mimochodem - na kralici.cz jsem již dlouuuuho zaregistrovaná, ale radit ostatním mě bavilo tak první dva měsíce, než jste mě vy a vám podobné dámy začaly přebíjet nesmyslnými odpověďmi. Jenže vy si striktně stojíte jen a jen za svým názorem, nebojím se říct, že si nevidíte ani na špičku nosu, protože pro vás je jen ta vaše rada, jen ty vaše "vědomosti" to nejlepší. A také nejlepší cpát do králíka ATB a jiné léky hned a za jakékoli příležitosti, i když mockrát ani nejsou potřeba. Nu vaše věc. Hlavně že ani nevíte, že KKS znamená Kompletní Krmná Směs....

23.11.2010 18:07
jarvan

XXX.XXX.15.114

Řekl bych, že je to pouze a jenom snaha o "zfanatizování" pár začínajících chovatelů s cílem prodat pár krabic super bio granulí. Naleštěných, voňavých, z bylinkami a krásným obalem, ale hlavně za cenu lepší než lidovou a to za pouhých 100kč/kg.

23.11.2010 20:50
nitraner

XXX.XXX.37.68

dlouho jsem na www.kralici.cz nebyl, několik let, nějak to pozbylo smysl, tak jsem tam teď jenom nakoukl, teda fakt bych se zasmal, teda něčemu, nemůžu se zbavit dojmu o komerčním zaměření stránek, tohle je dobré, tohle né, tyhle výrobky jo tyhle né, no poslední zasmání kdy jsem natrefil na nějakou kresbu kde je popsáno kde se nejvíce ukláda tuk, neřekl bych že volna kůže na bocich je znakem ukládáni tuku, to chce občas nějakého králíka zbít aby bylo vidět kde má nejvíce tuku, druhá dvojka obrázku zobrazuje králíka válcovitého typu a králíka z uzkou hrudí, ten druhý je uváděn jako vzor dobré výživy, tak jsem se zasmál a zas několik let na web mazlitelů nepolezu, jo pro mazlitele kteří chtěji názorně vidět kde se ukláda nejvíce tuk - o víkendu asi dojde na vyřazení starých samic tak udělam nějaké fotky, ono jsou mnohdy lepší než špatné a zavádějíci kresby, a co říka bible vystavovatelů - si přečtěte sami, a můžete se zamyslet smajlík

23.11.2010 21:14
jara

XXX.XXX.29.48

nitraner napsal(a):
dlouho jsem na www.kralici.cz nebyl, několik let, nějak to pozbylo smysl, tak jsem tam teď jenom nakoukl, teda fakt bych se zasmal, teda něčemu, nemůžu se zbavit dojmu o komerčním zaměření stránek, tohle je dobré, tohle né, tyhle výrobky jo tyhle né, no poslední zasmání kdy jsem natrefil na nějakou kresbu kde je popsáno kde se nejvíce ukláda tuk, neřekl bych že volna kůže na bocich je znakem ukládáni tuku, to chce občas nějakého králíka zbít aby bylo vidět kde má nejvíce tuku, druhá dvojka obrázku zobrazuje králíka válcovitého typu a králíka z uzkou hrudí, ten druhý je uváděn jako vzor dobré výživy, tak jsem se zasmál a zas několik let na web mazlitelů nepolezu, jo pro mazlitele kteří chtěji názorně vidět kde se ukláda nejvíce tuk - o víkendu asi dojde na vyřazení starých samic tak udělam nějaké fotky, ono jsou mnohdy lepší než špatné a zavádějíci kresby, a co říka bible vystavovatelů - si přečtěte sami, a můžete se zamyslet smajlík

Pokud se chcete zasmát ještě víc, tak si najeďte nakrálíci na dnešní diskuzi od 19.11. hod. Chvilku se tam diskutuje o zdejší debatě. Nebudu to komentovat, ale já se směji ještě teď. Vřele doporučujismajlík

23.11.2010 22:02
nitraner

XXX.XXX.37.68

jara napsal(a):
Pokud se chcete zasmát ještě víc, tak si najeďte nakrálíci na dnešní diskuzi od 19.11. hod. Chvilku se tam diskutuje o zdejší debatě. Nebudu to komentovat, ale já se směji ještě teď. Vřele doporučujismajlík

spíš smutné, :-)) jak jsou lidi zblblý, a skoro jsem se rozplakal když jsem nenašel ani jednu odbornou radu od kralikofila a to ve Vámi udanou inkriminovanou dobu bylo pojednávano i krmení.

odkaz pro diskutujíci na králíci.cz
smutne bylo pojednání o krmné mvrkve a přitom stačí tak málo - http://www.sptjs.cz/PL/05/Mika.pdf žádny další odkaz jsem neotvíral, tak slečno, když jsi z vesnice a o krmné mrvkve jsi ještě neslišela - můžeš si něco přečíst, v spodní části jsou i některé odrůdy :-)

upozornění pro mne:
že se raději nevěnuji něčemu užitečnějšímu smajlík

23.11.2010 22:04
jarvan

XXX.XXX.15.114

jara napsal(a):

Tak to je fakt haluz! To by se mohlo dávat do Chovatele pro zasmání.

Nejprve debata o mýtu století "krmná mrkev" ... hele a to fakt existuje?
Potom zakrslík, který vyrostl do 4 kg (za to byl odsouzen blbec vet, který má přece znát genetiku, ne?)
dále zrazení mladé chovatelky od roznmožování králíků s odůvodněním, že by nedokázala pomoci králici při porodu

A zlatá tečka na konec, hodná opravdu jen člověka milujícího zvířátka. Rada, že když samec děla bordel, tak na nic nečekat a nechat jej vykleštit.

Nás by zavírali do kotců a krmili tvrdým chlebem, zatímco oni když jim samec hodí miskou mu ihned řežou gule.
Ať žijou milovníci a ochránci zvířat.

23.11.2010 22:37
jara

XXX.XXX.29.48

Mě se zase líbí, že králíky cpou celerem a petrželí a pak pláčí, že jsou jejich miláčci nadržení a samičky, že mají silné říje ( falešky). Ale co vyřízneme je a bude po problému. Ach jo.smajlík

24.11.2010 02:25
peepa77

XXX.XXX.207.136

jara napsal(a):
Mě se zase líbí, že králíky cpou celerem a petrželí a pak pláčí, že jsou jejich miláčci nadržení a samičky, že mají silné říje ( falešky). Ale co vyřízneme je a bude po problému. Ach jo.smajlík

mrknul jsem tam .... chvilku jsem se smál ... pak mě bylo do pláče. Přesně jak píšete ... rvou do zvířat celer, petržel, červenou mrkev, ananas ... proboha co za člověka psalo ten jídelníček. A šak jo, když bude problém, veterinář, kastrace ...fik fik a jede se dále.
Řeší každé pitomé procento vlákniny v granulích, vykakanou "vánočku" , ... , ale podstatné věci jim unikají.
To je tam normální sekta ... schválně se tam na tu diskuzi někdy mrkntě ... i to funguje jako sekta: funguje tam jakási nepsaná hierarchie, prostě jacísi "stařinové" ... ti co řeknou - to platí. Jak někdo přijde s jiným názorem nebo poznatkem ...můžete mít sebevíc pravdu, pokud to ale neposvětí nějaká ta "matka pomazaná", tak to prostě neplatí. Obvykle jste pak nařčen z barbarství, týrání tvířat ...nedejbože říct, že máš králíkárnu ... to je konec, smršt opovržlivých poznámek, virtuální smrt a zatracení až do generace vnoučat ....:-( smajlík.
Ohánějí se novými moderními poznatky, ale přitom sami nemají zvládnuté základy.

24.11.2010 17:46
michaela83

XXX.XXX.38.250

Mno, tak pokud chcete nějakou chytrou radu od paní Králikofil, stačí v archivu diskuze na kralici.cz vyhledat příspěvky od přezdívky Angor, alias Alena S....

25.11.2010 09:09
kralikofil

XXX.XXX.36.70

Ty poslední příspěvky opravdu svědčí o IQ většiny zdejších uživatelů- Takže na ně nemá smysl vůbec reagovat, je to jen ztracený čas.
Ale co Vám doporučím je to, abyste v případě, že se zde na ifauně objeví člověk, který chová králíka prostě jako společenské zvíře, odkázali na forum tomuto chovu odpovídající, jelikož na ifauně s tímto zkušenosti nemáte – což si snad jste schopni přiznat. Já alespoň veřejně přiznám, že se nevyznám moc v tom, co jak zkřížit, abych měla tu a tu barvu nebo co nejvyšší výtěžnost masa apod. – až to budu někdy potřebovat, tak se na to klidně přijdu zeptat. To jak králíka vykrmit, abych ho mohla co nejdříve zkonzumovat velice dobře znám - s masnými králiky jsem vyrůstala.

S Vaším přístupem není divu, že ČR je v chovu králíků zaostalá (že by ještě následky totalitního režimu????).
Snad za 10, 20 let na tom bude chov lépe – pokud vše nevymře na kokcidiózu, encefalitozoonozu, pasteurelózu a další nakažlivá onemocnění, která vy ani neznáte, jelikož vás to nezajímá a která si tu pěstujete a raději preventivně dávkujete antibiotika, která to akorát umí utlumit a za chvíli to s králíky dopadne stejně jako s fosforeskujícími kuřaty.

Co se týče úplně původního zadání, na které tu kromě jednoho náznaku odpověd nezná nikdo, jelikož jste skoro nikdo nereagoval na zadání, tj. příčinu takovéhoto chování:

Dobrý den,

- Je dost evidentní, že se jedná o špatnou výživu – onemocnění zubů je bud genetické nebo dané nesprávnou výživou. V 9 ti letech je spíše nepravděpodobné, že by šlo o první případ. Tudíž, pokud je to opravdu onemocnění zubů, je to nedostatkem potřebných vitaminů a minerálů ve stravě (většinou bud nedostatek vápníku nebo špatným poměrem vápníku a fosforu a vit D). Pokud by se zjistilo, že má králík zuby v pořádku a že problém je v ledvinách či játrech, je to způsobeno opět nesprávnou výživou (často hlavně nadmírou vápníku).

25.11.2010 10:41
peepa77

XXX.XXX.63.9

kook napsal(a):
Dobrý den,

dříve než než začnete běhat po veterinářích a utrácet peníze za vyšetření, tak se nebojte na to jít podle zdravého rozumu:

Jedost možné, že králíkův život se prostě mění, možná i nachyluje ke konci, a proto mění svoje stravovací návyky - pak s tím velice nic moc nenaděláte. Já sobně krmím králíky 2x denně a i dospělí pořád žerou jak neurvalí - to je ale dobře, je to obecně známka dobrí vitality zvířete. Ale může to být i nevodným krmením, proto udělejte následující:
To co popisuji níže, se vztahuje k situaci, v níž váš králík předpokládám je. Tedy nevyužíváte ho k plemenitbě a je doma v bytě.

1. Neřidtě se jídelníčkem na kralici.cz - zbytečně vám to zamotá hlavu. Je tam hodně správných a rad a hodně kravin, některé věci tam vůbec nemají co dělat.
2. krmit seno, vodu - ad libitum, jestli máte slámu (ječmene), tak mu to dejte s tím senem . Živiny v tom nejsou, ale pro trávicí trakt králíka je to paráda. Určitě vás překvapí, že králík dá dost možná přednost i té slámě před sebekvalitnějším senem. Je-li možnost, větvičky na okus ... nebojte se zajít do lesa a dát mu i smrkově či borovici. Asi to ze začátku nebude chtít, ale pak si rád mlsne.
3. Máte li tu mrkev - dávejte, ale jen krmnou. Třeba 3x týdně
4. Krmte bud granulované krmivo nebo jádro.
Pokud granule - tak bez věcí jako oříšky, slunečnice apod. Dát 2-3 týdně.
Pokud jádro - tak zkuste sehnat oves. 3x týdně
Můžete i pokombinovat ty granule s tím ovsem, ale nedávat mu to pořád - fakt je 3x týdně.

Vyřadtě jablka a podobné pamlsky. Pokud je zvyklý na ten tvrdý chléb, klidně mu ho občas trošku dejte.

5. V letním období klidně zcela vyřadit jádro/granule a najet na trávu, seno a vodu. V tom bude vše, co králík potřebuje. Nenechte se zblnout řečma, že to není pestrá strava. Pestrá je až dost .. pestrá na živiny.
7. Důležité ! - sledujte hmotnost králíka - zvážit každý týden.
Pokud je hmotnost stabilní, králík žere to co mu dáváte a je vitální, tak pro něj víc udělt nemůžete.
Pokud hmotnost klesá - zkusit přidat jádra nebo granulí. Pokud to pomůže - OK. Pokud ne, pak se poradit s veterinářem.
Pokud hmotnost stoupá - snížit dávku jádra/granulí. To že bude přibírat, bude známka, že asi nebude mít žádný závažný zdravotní problém.

U té hmostnosti je nutno dodat, že je podstatné vědět, jakého králíka vlastně máte - pokud je čistokrevný, tak je to jasné - ve vzorníku plemen králíků vám dohledáme jakou hmotnost by měl mít a to je směrodatné.
Pokud je to kříženec, pak mít alespoň představu, jestli je to zakrslík, nebo střední, malé či velké plemeno .. takhle po internetu to težko vysvětlit. Zkušený králíkář na zvíře mrkne - vezme ho do ruky a vidí hned, jestli je má odpovídající hmotnost. To je podstata úspěšného chovu - vědět co chovám - pak vím kolik má králík vážit a jak má vypadat.
Problém je, že ted vlastně ani nevíme, jsetli ten Váš králík má hmotnost správnou nebo ne. Nedovolím si tedy říct, jestli má přibrat nebo držet hmotnost co má aktuálně. Ale i to se dá u dospělého zjistit ... holt by se vzalo pravítko, změřilo se pár tělesných rozměrů a měly bychom být v obraze.

8. Pokud je to, co jsem popsal razatní změna ve stravě Vašeho králíka, tak změnu nedělejte ze dne na den, ale postupně ho na to navykejte.

je spousta věcí, čím bych tu svoji radu mohl doplnit a rozvinout, ale možná se raději konkrétně zkuste zeptat, co Vám přijde na mysl.

Já bych si tipnul, že Váš králík je prostě rozmlsaný. Pokud má nějakou nemoc nebo zdravotní problém, tak to prostě jednoduše zjistíte sledováním té hmotnost a pozorováním ho při přijímání stravy ... to je také na dlouhé vysvětlování. Pak zkrátka bude asi nutné vyhledat veterináře a možná se smířit s tím, že Váš králíček je důchodce, kterým už má holt chatrné zdraví :-)
Já když na králíka kouknu při krmení ... jak dojde ke krmítku a začně žrát, tak hned poznám, že se něco děje. Takhle na netu se to těžko popisuje.

At se daří.

25.11.2010 12:55
kralikofil

XXX.XXX.36.70

peepa77 napsal(a):
dříve než než začnete běhat po veterinářích a utrácet peníze za vyšetření, tak se nebojte na to jít podle zdravého rozumu:

Jedost možné, že králíkův život se prostě mění, možná i nachyluje ke konci, a proto mění svoje stravovací návyky - pak s tím velice nic moc nenaděláte. Já sobně krmím králíky 2x denně a i dospělí pořád žerou jak neurvalí - to je ale dobře, je to obecně známka dobrí vitality zvířete. Ale může to být i nevodným krmením, proto udělejte následující:
To co popisuji níže, se vztahuje k situaci, v níž váš králík předpokládám je. Tedy nevyužíváte ho k plemenitbě a je doma v bytě.

1. Neřidtě se jídelníčkem na kralici.cz - zbytečně vám to zamotá hlavu. Je tam hodně správných a rad a hodně kravin, některé věci tam vůbec nemají co dělat.
2. krmit seno, vodu - ad libitum, jestli máte slámu (ječmene), tak mu to dejte s tím senem . Živiny v tom nejsou, ale pro trávicí trakt králíka je to paráda. Určitě vás překvapí, že králík dá dost možná přednost i té slámě před sebekvalitnějším senem. Je-li možnost, větvičky na okus ... nebojte se zajít do lesa a dát mu i smrkově či borovici. Asi to ze začátku nebude chtít, ale pak si rád mlsne.
3. Máte li tu mrkev - dávejte, ale jen krmnou. Třeba 3x týdně
4. Krmte bud granulované krmivo nebo jádro.
Pokud granule - tak bez věcí jako oříšky, slunečnice apod. Dát 2-3 týdně.
Pokud jádro - tak zkuste sehnat oves. 3x týdně
Můžete i pokombinovat ty granule s tím ovsem, ale nedávat mu to pořád - fakt je 3x týdně.

Vyřadtě jablka a podobné pamlsky. Pokud je zvyklý na ten tvrdý chléb, klidně mu ho občas trošku dejte.

5. V letním období klidně zcela vyřadit jádro/granule a najet na trávu, seno a vodu. V tom bude vše, co králík potřebuje. Nenechte se zblnout řečma, že to není pestrá strava. Pestrá je až dost .. pestrá na živiny.
7. Důležité ! - sledujte hmotnost králíka - zvážit každý týden.
Pokud je hmotnost stabilní, králík žere to co mu dáváte a je vitální, tak pro něj víc udělt nemůžete.
Pokud hmotnost klesá - zkusit přidat jádra nebo granulí. Pokud to pomůže - OK. Pokud ne, pak se poradit s veterinářem.
Pokud hmotnost stoupá - snížit dávku jádra/granulí. To že bude přibírat, bude známka, že asi nebude mít žádný závažný zdravotní problém.

U té hmostnosti je nutno dodat, že je podstatné vědět, jakého králíka vlastně máte - pokud je čistokrevný, tak je to jasné - ve vzorníku plemen králíků vám dohledáme jakou hmotnost by měl mít a to je směrodatné.
Pokud je to kříženec, pak mít alespoň představu, jestli je to zakrslík, nebo střední, malé či velké plemeno .. takhle po internetu to težko vysvětlit. Zkušený králíkář na zvíře mrkne - vezme ho do ruky a vidí hned, jestli je má odpovídající hmotnost. To je podstata úspěšného chovu - vědět co chovám - pak vím kolik má králík vážit a jak má vypadat.
Problém je, že ted vlastně ani nevíme, jsetli ten Váš králík má hmotnost správnou nebo ne. Nedovolím si tedy říct, jestli má přibrat nebo držet hmotnost co má aktuálně. Ale i to se dá u dospělého zjistit ... holt by se vzalo pravítko, změřilo se pár tělesných rozměrů a měly bychom být v obraze.

8. Pokud je to, co jsem popsal razatní změna ve stravě Vašeho králíka, tak změnu nedělejte ze dne na den, ale postupně ho na to navykejte.

je spousta věcí, čím bych tu svoji radu mohl doplnit a rozvinout, ale možná se raději konkrétně zkuste zeptat, co Vám přijde na mysl.

Já bych si tipnul, že Váš králík je prostě rozmlsaný. Pokud má nějakou nemoc nebo zdravotní problém, tak to prostě jednoduše zjistíte sledováním té hmotnost a pozorováním ho při přijímání stravy ... to je také na dlouhé vysvětlování. Pak zkrátka bude asi nutné vyhledat veterináře a možná se smířit s tím, že Váš králíček je důchodce, kterým už má holt chatrné zdraví :-)
Já když na králíka kouknu při krmení ... jak dojde ke krmítku a začně žrát, tak hned poznám, že se něco děje. Takhle na netu se to těžko popisuje.

At se daří.

Alespoň nějaká reakce:-) To,jestli králíka krmit podle jídelníčku na kralici.cz nebo podle jídelníčku králíka chovaného na maso vyřešme tak, že tazatelku odkážeme na zdroje biologické - nastudování si živin, které potraviny obsahují jaké vitaminy a minerály, jak jsou na sobě závislé, aby se jich do těla dostal dostek,jakou potřebu má organizmus aj. To, že králík potřebuje hrubou vlákninu pro trávení je jasné bez diskuze a seno zatím králík přijímá - ale opět záleží na druhu sena, které dostává.
Ale Pepo, nevšiml jste si, že ten králík odmítá obilí. Jinak se "specializuje" vyloženě na měkčí věci - jablko, mrkev, chleba. Co se týče hmotnosti, tak ani u čistokrevného králíka se nedá jen tak říct - je tam také nějaké váhové rozpětí. Jestli váží tolik, kolik má poznáte pouze podle jeho velikosti a směrodatným měřítkem jsou jeho předci - neuvádím záměrně rodiče, protože dětičnost je nevyzpytatelná.
Při jakémkoliv náznaku takovéhoto nestandartního chování - zvláště u staršího zvířete - je nejdůležitější jako první udělat komplexní vyšetření, které prokáže onemocnění nebo tu "vybíravost" do vyloučení onemocnění se rozhodně nevyplatí dělat jakékoliv další pokusy - to může zvíře i zabít......

26.11.2010 08:28
nakedangel

XXX.XXX.84.167

Trochu offtopic - Krmná mrkev je ta červená? Nemůžu dát králíkovi mrkev, kterou pěstujem na zahradě? O kolik starostí míň jsme měli, když nám králík k mrkvi ani nečuchnul :-) Tady by se lidi kvůli mrkvi pozabíjeli. Takže kterou smím dávat a kterou ne?

26.11.2010 09:32
kralikofil

XXX.XXX.36.70

nakedangel napsal(a):
Trochu offtopic - Krmná mrkev je ta červená? Nemůžu dát králíkovi mrkev, kterou pěstujem na zahradě? O kolik starostí míň jsme měli, když nám králík k mrkvi ani nečuchnul :-) Tady by se lidi kvůli mrkvi pozabíjeli. Takže kterou smím dávat a kterou ne?

Co se týče barvy - krmná mrkev je spíš taková žlutější. V normální mrkvi je o trochu více cukru, jinak je úplně stejná jako krmná, takže je jedno, jestli se použije ta či ona mrkev, když se jí králík neláduje ve velkém množství - jako u všeho platí přiměřeně. A když dáváte ze zahrádky, tak máte přehled, co v té mrkvi je (pokud nehnojíte a nestříkáte jako zemědělci. Normálně se červená i krmná pěstuje na poli a hnojí se a ošetřuje úplně stejně, takže v tom rozdíl není. Takže starost si s tím dělat nemusíte-:))) Prostě podáváte tu, ke které máte přístup a samozřejmě další zeleninu - alespon několik druhů, jelikož každá obsahuje něco. Náš zrovna nerozlišuje odkud mrkev je, ale jaký druh mrkve to je - naopak třeba u rajčat, salátu či okurek původ rozlišuje opravdu hodně, ale to koneckonců i my. A co můžu jen doporučit - přihodit si na zahrádku topinambury - zdravé a dietetické, konzumují se listy, stonky, hlízy - hlízy jsou velice zdravé i pro lidi.:-)

26.11.2010 10:49
peepa77

XXX.XXX.63.9

nakedangel napsal(a):

Krmná mrkev je ta žlutá.
Pokud ji dáte králíkovi jednou za týden jen tak na chuť, tak to neřešte a klidně mu dejte i tu konzumní červenou.
Pokud to krmíte denně např. při večerním krmení jako já, tak určitě jen tu krmnou.

Konzumní červená obsahuje hodně sacharidů, který není pro organismus králíka v tom množství úplně to nejlepší. Krmná mrkev je určená pro krmení zvířat, právě kvůli tomu sníženému obsahu sacharidů. Semena té krmné koupíte normálně v obchodu, je to běžně pěstované, akorát to neprodávají v Tescu, proto to nedoporučují v jídelničku na králíci.cz, že Králikofile ... :o)

26.11.2010 11:04
kralikofil

XXX.XXX.36.70

peepa77 napsal(a):
Krmná mrkev je ta žlutá.
Pokud ji dáte králíkovi jednou za týden jen tak na chuť, tak to neřešte a klidně mu dejte i tu konzumní červenou.
Pokud to krmíte denně např. při večerním krmení jako já, tak určitě jen tu krmnou.

Konzumní červená obsahuje hodně sacharidů, který není pro organismus králíka v tom množství úplně to nejlepší. Krmná mrkev je určená pro krmení zvířat, právě kvůli tomu sníženému obsahu sacharidů. Semena té krmné koupíte normálně v obchodu, je to běžně pěstované, akorát to neprodávají v Tescu, proto to nedoporučují v jídelničku na králíci.cz, že Králikofile ... :o)

Co se týče sacharidů rozdíl je 0,7 g na 100 g, takže docela nepodstatný. Denně se nepodává (vzhledem k množství cukrů by se tím mohlo zadělat na zdravotní problémy), ale prostřídává se s ostatními druhy na které je králík zvyklý. A by mě zajímalo, kde se v jídelníčku doporučuje nakupovat zeleninu v Tescu - je to totiž šum a fuk, v každém obchodě mají to samé.smajlík Semena se dají sehnat běžně, ale také je k nim potřeba velký pozemek vyhrazený výhradně na krmnou mrkev pro toho jednoho králíka - přeci jen i jeden králík, který má ve stravě mrkev byť třikrát týdně jich za rok sešrotuje docela dost-:)))Můžete zkusit podávat zbytku rodiny, jak by se na to tvářila - pro mě je krmná mrkev fuj a předložit to rodině radši nezkouším....:-):-) Našemu králíkovi nechutná, tudíž jí nepěstujeme - není nad malou dobrou karotku, tu králík oceňuje oranžovou náprsenkou:-):-)

26.11.2010 12:56
peepa77

XXX.XXX.63.9

kralikofil napsal(a):
Co se týče sacharidů rozdíl je 0,7 g na 100 g, takže docela nepodstatný. Denně se nepodává (vzhledem k množství cukrů by se tím mohlo zadělat na zdravotní problémy), ale prostřídává se s ostatními druhy na které je králík zvyklý. A by mě zajímalo, kde se v jídelníčku doporučuje nakupovat zeleninu v Tescu - je to totiž šum a fuk, v každém obchodě mají to samé.smajlík Semena se dají sehnat běžně, ale také je k nim potřeba velký pozemek vyhrazený výhradně na krmnou mrkev pro toho jednoho králíka - přeci jen i jeden králík, který má ve stravě mrkev byť třikrát týdně jich za rok sešrotuje docela dost-:)))Můžete zkusit podávat zbytku rodiny, jak by se na to tvářila - pro mě je krmná mrkev fuj a předložit to rodině radši nezkouším....:-):-) Našemu králíkovi nechutná, tudíž jí nepěstujeme - není nad malou dobrou karotku, tu králík oceňuje oranžovou náprsenkou:-):-)

.. já to ale nepředkládm rodině .. jen králíků, to pro upřesnění.

Nicméně, už ta diskuze sklouzává úplně mimo, tak bych si to dovolil z mé strany ukončit takto aneb jak říká kámoš:

Moja se se mnou hádala, ale stejně jsem měl poslední slovo já - řekl jsem jí: "Tak si ty boty teda kup."

26.11.2010 18:28
nakedangel

XXX.XXX.84.167

Můj králík totiž mrkev nežral, dokud jsem mu ji (na radu kralikofila) nenastrouhala. Nastrouhanou žere i petržel. Ale víc ze zeleniny nic. Co všechno je teda pro králíka vhodné ze zeleniny bežně dostupné? V jednom článku čtu kedlubna jo, v druhým zase že ne. To samý o okurkách...

26.11.2010 21:42
nitraner

XXX.XXX.37.68

nakedangel napsal(a):
Můj králík totiž mrkev nežral, dokud jsem mu ji (na radu kralikofila) nenastrouhala. Nastrouhanou žere i petržel. Ale víc ze zeleniny nic. Co všechno je teda pro králíka vhodné ze zeleniny bežně dostupné? V jednom článku čtu kedlubna jo, v druhým zase že ne. To samý o okurkách...

to je opravdu složitý, aď Vám poradí kdokoliv cokoliv, pokaždé se najde někdo kdo stím má špatné skušenosti a budete tam kde zas nechcete být, tak si zvolte forum kde budete čerpat vědomosti těch se držte, jinak Vás pokaždé někdo znějistí.
Držte se zdravého rozumu

26.11.2010 22:56
kralikofil

XXX.XXX.221.1

nakedangel napsal(a):

Oni můžou právě požadovat různé způsoby úpravy - třeba salát natrhat, brokolici jen růžičky apod. . Zelenina je zdravá všechna, ale musí se otestovat jak která králíkovi sedne - některému nadýmavá problémy nedělá vůbec, některému už třeba malé množství. Kedlubna je nadýmavá - ale opět záleží na konkrétním králíkovi - u nás jsou z ní jedlé pouze listy a ty zas obsahují hodně vápníku, tak se jimi musí šetřit. Okurka je zase vodnatá - může způsobit průjem u citlivějšího králíka. Každá zelenina se musí zkoušet pomalu - postupně zvyšovat dávky a sledovat co to s králíkem dělá. Záleží jen na králíkově trávení. Naše králice snáší veškerou zeleninu a tu, co jí chutná i ve velkých dávkách. V sezoně snad nejvíce sešrotovala rajčat a okurek - nakladaček (byla dobrá úroda). Jinak zrovna kořenová zelenina je ze zeleniny nejkaloričtější - pokud králík nemá problémy s tloušťkou nebo problémy zdravotní, nemusí se množství moc odměřovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík