koupil jsem před cca 2 roky na burze v ostravě mladou samici Ca, údajně očkovanou proti myxomatóze. jelikož stále někde cestuji, zapoměl jsem jí letos nechat znova očkovat. při letošní vlně myxomatózy na ostravsku jsem postupně musel utratit všechny králíky avšak ta jediná přestála nákazu bez jakýchkoliv známek onemocnění i když králičata u ní jsem musel postupně taky zlikvidovat jako krmení krokodýlovi nilskému ( aspoň jakýs užitek než spálit ). dalo by se hovořit o případné získané imunitě králice ? prý hynuli letos i očkovaní králici.
Když se přežene myxomatoza chovem, tak se může stát, že několik zvířat přežije. Je to způsobeno jejich větší odolností, způsobené buďto tím že králík byl kdysi očkován a není tak vnímavý na toto onemocnění, nebo dostal (od komára) slabší dávku a je tím jak bych tak řekl "očkován" přírodně. Do budoucna bych se na to ale nespoléhal.
Tomu, že vymřely celé chovy očkovaných králíků bych nevěřil. Je otázka, jestli byl chov opravdu správně očkován. Špatné skladování vakciny, příliš brzké rozmýchání, nebo špatná aplikace a celé očkování je k ničemu. Znám veterináře, ke kterému když přijdete naočkovat králíky, tak do 14-ti dnů z nich máte pouze polovičku (potvrzeno od 6ti lidí).
pottoka
napsal(a):
koupil jsem před cca 2 roky na burze v ostravě mladou samici Ca, údajně očkovanou proti myxomatóze. jelikož stále někde cestuji, zapoměl jsem jí letos nechat znova očkovat. při letošní vlně myxomatózy na ostravsku jsem postupně musel utratit všechny králíky avšak ta jediná přestála nákazu bez jakýchkoliv známek onemocnění i když králičata u ní jsem musel postupně taky zlikvidovat jako krmení krokodýlovi nilskému ( aspoň jakýs užitek než spálit ). dalo by se hovořit o případné získané imunitě králice ? prý hynuli letos i očkovaní králici.
Bohužel na myxomatozu si králík stálou imunitu vytvořit nedokáže - vakcína konkrétně na myxomatozu je vyvinuta pouze s účinkem na jeden rok (ať již v kombinované či samostatné vakcíně). Tudíž pokud onemocnění překoná neočkovaný králík, je to jen o jeho odolnosti vůči viru, či nějakou náhodou nebyl vůbec infikován. O očkovaných králících, kteří uhynuly jsem slyšela, ale je to způsobeno pouze nesprávnou vakcinací - naočkování oslabeného (nezdravého) jedince, u kterého se tudíž nemůže vyvinout imunita, špatným skladováním vakcíny, prošlou vakcínou, špatným namícháním a v neposlední řadě špatným naočkováním nesterilní jehlou - takové to opalování dle babských rad nemá totiž žádný účinek. Doporučuji tedy očkovat pravidelně a průběh očkování si pečlivě ohlídat.
kralikofil
napsal(a):
Bohužel na myxomatozu si králík stálou imunitu vytvořit nedokáže - vakcína konkrétně na myxomatozu je vyvinuta pouze s účinkem na jeden rok (ať již v kombinované či samostatné vakcíně). Tudíž pokud onemocnění překoná neočkovaný králík, je to jen o jeho odolnosti vůči viru, či nějakou náhodou nebyl vůbec infikován. O očkovaných králících, kteří uhynuly jsem slyšela, ale je to způsobeno pouze nesprávnou vakcinací - naočkování oslabeného (nezdravého) jedince, u kterého se tudíž nemůže vyvinout imunita, špatným skladováním vakcíny, prošlou vakcínou, špatným namícháním a v neposlední řadě špatným naočkováním nesterilní jehlou - takové to opalování dle babských rad nemá totiž žádný účinek. Doporučuji tedy očkovat pravidelně a průběh očkování si pečlivě ohlídat.
pouze dodám že metoda očkování na myxomatozu dvoujehlou do ucha je sice starší, ale stále velmi účinná, dnes už ale pravděpodobně překonaná. Obecně ale vpich do ucha je účinější než jehlou pod kůži. Desinfekce ohněm je taktéž možná stará jak metuzalém, ale velmi účinná. Nemá to nic společného s babskými radami ...oheň (plamen) je velice účinná desinfekce.
Úhyn očkovaných králíků je asi opravdu často zůsoben nesprávnou manupulací a očkováním, ale velký podíl na tom má podle mě i fakt, že účinost vakcíny funguje podle gausovy křivky. Tzn. uděláte-li všechno správně a naočkujete 10 králíků, je pravděpodobnost, že např. 3 z nich uhynou, protože na některé ta vakcína nezabrala - prostě neúčinkovala na jejich organismus. A na dalšího zase sice zaúčinkovala, ale organismus byl přecitlivělý a vyvolalo to u něho nemoc. Ovšem u té většiny - dle té Gausovy křivky - to zabralo správně.
Já si nechávám očkovat u veterináře, který aplikuje kombinovanou vakcínu do ucha, vpravení vakcíny provádí tlakvou pistolí .. to asi není správný název, ale jde o to, že nedochází ke vpichu a tedy nutná desinfeckci či výměně jehly po každém kus. I jsem si všimnul, nevím jestli je to záměr nebo shoda náhod, že střídá vakcíny od různých výrobců ... možná je to ale jendo, nevím jaké jsou tam účinné látky či kultury, nechce se mit o hledat :-)
Zatím spokojenost. Letos úhyn jen 3 kusů na myxomatozu - ze 30 očkovaných. A to jsem v oblasti, kde to fakticky řádilo jak černá ruka.
Pravidelné očkování má určitě něco do sebe ... když naočkujete 3x a pak třeba jednou zapomenete a spozdíte se, tak si myslím, že u takového králíka je od dost větší pravděpodobnost, že je ho organismus bude stále imunní.
Máte pravdu,
dezinfekce plamenem je opravdu nejlepší, ale právě u Vámi zmiňováné aplikaci dvoujehlou dochází k největším chybám. Kdy očkující "v zápalu boje" nenechá jehlu dostatečně vychladnout a tím bezpečně znehodnotí používanou vakcinu.
Jakou úspěšnost má zmiňovaný bezjehelný aplikátor nevím, ještě jsem se s ním nestkal.
Já očkuji vakcinou pestorin mormyx a za posledních 5 let (když jsem si našel dobrou veterinářku, nebo si očkuji sám) jsem tyto onemocnění v chovu neměl.
náš veterinář aplikuje vakcinu proti myxomatoze již zmiňovaným propíchnutím ušního boltce dvojjehlou (vakcinu proti moru aplikuje podkožně) a jsme nadmíru spokojeni. Ožehnutí dvojjehly je sice asi nejlepší způsob její desinfekce... ale my jej nepraktikujeme Doktor si totiž vozí s sebou dostatečnou zásobu dvojjehel (když objednávám očkování, tak hlásím i počet králíků) v jedné krabičce a druhou krabičku má na dvojjehly použité... jelikož se nám u očkovaného králíka za ta leta myxomatóza neobjevila, tak bych si troufla tvrdit, že to dělá dobře
kralikofil
napsal(a):
Bohudík, důkazem o vytvoření imunity u králíků vůči myxomatoze jsou australští králíci - žijí. Dle Vás, by po infikování vypuštěnýma králíky, museli všechny australské králíky vyzdechat.
takové to opalování - je jediný vhodný prostředek k dezinfekci dvojjehly, vhodné je použít tři kousky, jeden který zrovna mám v ruce, druhý který právě chládne, a třetí který je připraven, tak jak rychle se rozžhaví tak rýchle schládne, nehrozí likvidace vakcíny, nevhodný spůsob je dezinfekce v dezinfekčním roztoku - ale o tom už tady bylo psáno
ještě dovětek k imunitě- u králíků v králíkárně zřejmě k imunitě nedojde, né že by to nebylo možné, ale selekce se ubíra jiným směrem - výstavním, proto je nutná vakcinace.