Zdravím. Vyzkoušel jsem všechny možné kombinace krmení i krmiv, ale nyní již asi dva roky krmím celoročně takto. Jednou večer dávám ad-libitum seno luční, né otavu, bezpluchý (nahý) oves také ad-libitum a čistou studenou vodu. Mám zkušenost, že tím ovsem se králíci nepřežerou a tudíž žádná enterocolitida - klepam na zub. Přírůstky sleduji, neboť chovám čistokrevné králíky a můžu říci, že nemám problém. Nemám problém ani s připouštěním a zabřezáváním. Myslím si, že není dobré dělat nějaké výzkumy a zkoušky. Králíci by si určitě rádi dali řepu, chleba, jablíčko atd, ale pro mě je to uzavřená kapitola. Tak jak krmím, tak to funguje. Zdraví St. Toman
velmez
napsal(a):
Dobrý večer,zajímá mě,čím krmit ráno a čím večer? Mám oves, ječmen, granule a řepu(seno a voda samozřejmostí) Pište vaše vyzkoušené věci.Díky za vaše zkušenosti.
Já krmím: ráno - seno, voda, zelenina (několik druhů), ždibec granulí, večer: - když má málo sena, tak znovu plné jesle sena, aby nikdy nedošlo, k tomu ždibec granulí. Občas jako pamlsek přidám ovoce - nejčastěji jablko. A dodávám neustále na kousání větve ovocných stromů.
Toto je krmení králíka neurčeného pro jídlo, kdybych měla králíky na jídlo, tak místo ždibce granulí dávám ad libidum nebo nějaké obilí.
Tímto dávkováním mám králíka zdravého (od chovatelky jsem ho měla s přemnoženými kokcidiemi) a v dobré kondici, nepřidávám žádné umělé preparáty, veterinární výdaje jsou pouze za očkování.
velmez
napsal(a):
Díky za názor. A vy nekrmíte ráno? A ještě něco mám,babička říká o řepě: Do konce roku MED a po novém roce JED.Co vy na to lidičky?
To o tom medu a jedu se u nás na Jihu říká o otavě. Otava do Hromnic jed, po Hromnicích med. Krmím jak jem řekl jednou za den a to večer. Zapoměl jsem že dávám občas větvičky z jabloní. St. Toman
to s tou řepou nemohu potvrdit, protože i když jí mám 10q tak mi zmizne do svátků. problémy s ní nemám. jinak krmím většinou jednou denně seno, vodu a směs (nahý oves tvoří cca 50%, ječmen 20%, několik druhů granulí včetně müsli 20%, slunečnici žíhanou, občas kukuřici). když mám čas jdu ke králíkům víc krát za den, to jim pak denní dávku rozdělím na víc částí, kdy stejně za den dostanou stejně. když je suchý, tvrdý chléb, tak jej dám kousek jako pamlsek, to stejné u natí z mrkve. až na ty granule se snažím vše pokrýt z vlastní produkce z polí a luk.
Také krmím večer (nahý oves, ječmen), adlibidně seno, vodu.Občas jabloňové větvičky, přes zimu semtam borovici, po odstavu vrbové proutky. Trávu vůbec nedávám. Do vody jednou za čas trošku octa. Jako podestílku ječnou slámu, taky jim moc chutná. Mrkev, řepu ani jinou zeleninu nedávám. Zatím prospívají. Takto krmím samičky.
Chovný samec si lítá po celé zahradě a dvoře, takže žere naprosto všechno, nejvíce času tráví na kompostu, kam dávám všechen odpad z kuchyně, semtam zavítá do kurníku, kde je volně kukuřičný šrot, směs pro nosnice a pšenice. Občas mám špatné svědomí, ale zatím také prospívá, vesele skáče a úspěšně oplodňuje. Snad mu to dlouho vydrží. Jinak mu dávám do ohrady nahý oves.
ivankapri
kralikofil
napsal(a):
Já krmím: ráno - seno, voda, zelenina (několik druhů), ždibec granulí, večer: - když má málo sena, tak znovu plné jesle sena, aby nikdy nedošlo, k tomu ždibec granulí. Občas jako pamlsek přidám ovoce - nejčastěji jablko. A dodávám neustále na kousání větve ovocných stromů.
Toto je krmení králíka neurčeného pro jídlo, kdybych měla králíky na jídlo, tak místo ždibce granulí dávám ad libidum nebo nějaké obilí.
Tímto dávkováním mám králíka zdravého (od chovatelky jsem ho měla s přemnoženými kokcidiemi) a v dobré kondici, nepřidávám žádné umělé preparáty, veterinární výdaje jsou pouze za očkování.
Ještě jsem zapomněla - v sezoně samozřejmě dávám trávu - odpoledne, když přijdu z práce celý pekáč /1 králík. Do další dávky zmizí. Ráno bohužel trhat nemám čas-:( Tráva je to nejzdravější, co králík může dostat. Naštěstí máme zahradu, ale takové ty lipnicovité trávy - silnější stébla - musím trhat na loukách - tu mám naštěstí také u práce-:)
Celoročně dávám králíkům kvalitní horské luční seno, chovám i kozy, takže jezdím pro velké kulaté balíky. Králíkům čerstvou trávu nedávám, protože mám pocit, že ji ochcávají všechny kočky a jiná zvířátka z okolí. Nevím, zda se nemoci(kokcidioza) mohou šířit i mezidruhově, někdo tvrdí, že na seně má králíky zdravější, já zatím nemohu soudit, je pravda že jsem zatím (cca rok a půl bez) chorob.
ivankapri
napsal(a):
Celoročně dávám králíkům kvalitní horské luční seno, chovám i kozy, takže jezdím pro velké kulaté balíky. Králíkům čerstvou trávu nedávám, protože mám pocit, že ji ochcávají všechny kočky a jiná zvířátka z okolí. Nevím, zda se nemoci(kokcidioza) mohou šířit i mezidruhově, někdo tvrdí, že na seně má králíky zdravější, já zatím nemohu soudit, je pravda že jsem zatím (cca rok a půl bez) chorob.
Onemocnění přenosné na králíky, šiřitelné potravou, se může přenášet jedině potravou, která je kontaminována nakaženými zajíci či divokými králíky, jinak ne. Kokcidioza je kapitola sama o sobě - nakažených chovů je v čr zhruba 80% - nejčastější je nákaza mláďat od samice.
velmez
napsal(a):
A je dobré pořád míchat do jádra granule? A je lepší řepa nebo kedluben(gigant)?
kedluben a řepa jsou obojí vodnatá krmiva. výživová hodnota je u nich nízká. využívám ji proto, že ji mívám na poli. jako zpestření krmné dávky. speciálně kvuli tomu bych ji nekupoval. výhodu u řepy bych viděl v tom že nemá tak tuhou obalovou část a králíci ji zkonzumují celou. giganty mi ušáci při předložení celého kusu brát nebudou. musím rozpůlit či jinak otevřít. a i potom vyžerou jen dostupnou jemnou část. granule míchám v podstatě furt, jen ne v období klidu, kdy chovní králíci odpočívají. to zda je či není dobré podávat granule a zda furt, na to má každý svůj názor. ideálně by mělo být vhodné podávat jako "zrninovou" složku pouze granule a to ve formách připravených pro jednotlivé věkové skupiny ušáků. ale je to samozřejmě finančně náročnější.
ivankapri
napsal(a):
Krmím od jara do podzimu trávou, pak v zimě jenom senem. Králíci se dožívaj vysokého věku, momentálně 7 a více let.
jaképak brrr??? uvědomujete si, že stejně jako u skotu i u králíků je nekvalitnější starší pěkně zralé masíčko??? měl jsem ted k obědu starou vyřazenou samici a lepšího ušáka jsem ještě neměl. poslední půlrok jsem ji futroval a takovou vrstvu sádlíčka sem na ušákovi ještě neměl. byla to bašta. vždyt proč asi v zahraničí je nejvyšší výkupní cena masa u starých krav a ne u tolik oblíbeného (u nás) mladého skotu? Neb to maso je daleko kvalitnější. co za kvalitu vám může narůt za dobu, kdy králíku roste kostra atd... bud je to posílené něčím nepříliš "přírodním" nebo tam toho cílového produktu není takové množství. jasně, maso je tužší, ale jde o to, že to kuchař musí umět upravit. je to pracnější, ale jak jistěš víte tak za kvalitu se platí i proto že stojí ČAS. a't nám chovušáků přináší radost. a skočte si občas na diskuzi k holubům. mohla by nám být za vzor. spory a osočování tam najdete jen v politických tématech, ale jak pěkně podiskutují nad holubi i holubníky! A tady si nadáváme že nběkdo neumí zbouchnout králíkárnu z pár prken
AH