Krmení, co můžu a čeho se vyvarovat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.2.2011 07:56
pavelmasek

XXX.XXX.40.194

Jsem začátečník a rád bych se dozvěděl od vás chovatelů co můžu a čeho se vyvarovat.
1) granule - koupil jsem granule s léky. První radu jsem dostal , že jsou nejlepší a dávat každý den. Druhý radil , je to zbytečné nemusíš krmit seno. Skrm granule a pak dávej seno.
2) připuštení samic - mam samice Český strakáč a stříbřitý žlutý(od chovatele). je jim asi 6 měsíců. První rada dej je k samci nic tím neskazíš a tady jsem četl že počkat do 9 měsíce.

děkuji předem za rady. Jinak jsem nadšenej tady s těchto stránek.:-) smajlík

18.2.2011 11:40
peepa77

XXX.XXX.63.9

Zdravím,
ty granule s léčivy zkrmujte samotné (tedy bez míchaní např. ječmenem), ale to seno jim k tomu klidně dávejte, to jim bude jen ku prospěchu. Jestli seno nemáte, tak žádná tragedie - na těch granulích samozřejmě vydrží i bez sena.
Akorát bych teda do budoucna zvážil, jestli používat ty granule s léčivy ... to Vám ale asi nikdo pořádně neřekne, názory se na to různí.

Připouštět v 6 měsích stáří bych rozhodně nedělal, je to zbytečně brzo. Opravdu ještě počkejte a kolem toho 9. měsíce ji zapustěte.

ať se daří

18.2.2011 13:14
pavelmasek

XXX.XXX.40.194

Děkuji za radu. Co se týká granulý tak tohle skrmím a budu dávat obyčejné na přilepšenou(jestli to není zbytečné)smajlík. S připouštěním počkám určitě.

18.2.2011 13:47
fanous

XXX.XXX.166.34

tak jediné s čim souhlasim je skrmování granulí s lečiven jen samotné bez míchání dalšího jádra. Seno je nezbitnou součastí pro chov králíků a čim lepší a kvalitnější seno je tim pro zdravý králíků idealní . A zdravej a perspektivní chov bez kvalitního sena nejda a za timto názorem si stojim na 100% . Co se tyče připouštění Čs jako střední plemeno v 9 měsících je nesmysl a samice zbitečně tuční a s tim se zhoršuje šance na zabřeznutí a předpokládám ,že druhá samička je stříbřitá malá a ta patří do plemen malích tak 9 měsíců je taky nasmysl . Podle mého názoru hlavním kritériem je váha samice to znamená když teoreticky Čs v 6 měsících bude vážit 3,3 tak bych jí klidně připustil a nečekal ¨) PS Čs pochybuju pokut je vaše samička čisty strakáč tak nejspiš těch 3,3 nemá smajlík ) . Ideaní je 7 měsíc za předpokladu dobré váhy pokut váhu nemá tak bych jí ani do chovu nezazadil protože je velké procento pravděpodobnosti že to samička přenese na své potomky . A rada na závěr tvrdá selekce je druhá půlka uspěšného chovu protože i v přírodě přežijí jen nejvěčí a nejsilnější

18.2.2011 13:59
pavelmasek

XXX.XXX.40.194

Vše jsou kříženci.(tak to říkal chovatel co jsem vzal králíky). Byl jsem to skusit ale ČS nepustila k sobě samce vůbec a stříbrná žlutá schodí samce prakticky okamžitě. Váha 3 kg tak to asi nemají.

18.2.2011 14:08
fanous

XXX.XXX.166.34

jestli menají 3 kg tak to počkejte na těch 7,5 měsíce . Jestli můžu doporučit tak časem navštivte nejbliší vystavu a vyberte co se vám bude líbit a mužete křížit co chcete . U takovydlech křížáků nikdy nevýte co ve v nich a myslim že i budou pomaleji růst a to znamená věčí náklady na chov. A ceny králíků se nebojte na místních vystavách jsou až podle mého názoru ceny směšné tak jen vám přeje at vám to vydrží . A jen tak pro zajímavost at se něco dozvíme kolik jste za ně dal peněs?

18.2.2011 14:53
pavelmasek

XXX.XXX.40.194

jednu samici jsem koupil na trhu chovatelů a to za 250kč připuštěnou a je celá černá. Samce VSS a samice Čs a Stříbrná žlutá (připadá i jak Český červený) tak za ty jsem dal dohromady 700 kč. očkované atd.

Muj sen je Moravský modrý ale nevim jestli stačí jen samice a křížit s velkým světlím nabo koupit i samce.smajlík

HONZASA

18.2.2011 15:25
HONZASA

XXX.XXX.229.83

lepší bude podle mého samec moravský modrý x samice velký světlý stříbřitý,tvoje samičky jsou kříženky stříbřitý malýxčeský strakáčtakže 3.3kg nemusí mít nikdy jestli je chceš zvážit zaklepej na markétu půjčí ti mincíř,čekat u těchto samic na 9 měsíců je nesmysl jinak souhlasím s fanoušem.Honza

18.2.2011 16:01
peepa77

XXX.XXX.63.9

no, ono zapustit samici v 6 měsícíh stáří jistě můžete jak Vám tady radí další přispěvovatelé - pohlavně ten králík je dospělý a ty mladé odchová. Ale pak se někdy podívajte na 6 měsíční samici a na samici starší - a to klidně i toho ČS nebo Čěského červeného .... rozdíl ve velikosti kostry bude patrný, a o tom to je ... nikolv striktně o hmotnosti a ebo čísel ze vzorníku. Hmotnost není rozhodující .... když na to přijde, tak zdravého a dobře krmenéhio králíka dostanete na hmotnost dospěleho i o1-1,5 měsíce dříve. Je to to samé jako u lidí ... i 14 letá holka s hmotností dopělé ženy otěhotní, ale ....
Já to chápu, že očekáváte od těch králíků především produkci masa ... pak nevím jestli je vhodné za každou cenu nechat zabřezávat co nejmladší samice. Řekl bych, že tím moc ve finále nezískáte.

HONZASA

18.2.2011 16:20
HONZASA

XXX.XXX.229.83

samice jsou kříženky pravděpodobně český strakáč x stříbřitý malý,podle mého názoru v 6 měsících již musí být dostatečně vyspělé pro připouštění.

18.2.2011 18:38
pavelmasek

XXX.XXX.40.194

Skoušel jsem to dneska dopoledne a odpoledne a nic .Sreakáč nepusti na sebe vůbec a žlutá pustí ale v zápětí schodí.
Honzo jinak slámu mám.

HONZASA

18.2.2011 19:25
HONZASA

XXX.XXX.229.83

to nic,skoušej dál a vždy samici k samci ne obráceně samec musí být na domácím hřišti.

18.2.2011 22:21
pavelmasek

XXX.XXX.40.194

těšim se na to až se povede přírůstek. Stavim dálší králíkárnu.

19.2.2011 11:28
zajeci

XXX.XXX.199.173

pavelmasek napsal(a):
jednu samici jsem koupil na trhu chovatelů a to za 250kč připuštěnou a je celá černá. Samce VSS a samice Čs a Stříbrná žlutá (připadá i jak Český červený) tak za ty jsem dal dohromady 700 kč. očkované atd.

Muj sen je Moravský modrý ale nevim jestli stačí jen samice a křížit s velkým světlím nabo koupit i samce.smajlík

Do těch Moravskejch modrejch bych být Vámi šel. Ale do čistých, mají přírůstky skoro kilo za měsíc a v pěti měsících už budou osvaleni a králíci jako hrom.

9.5.2016 12:18
mikimajky

XXX.XXX.49.140

Tak ja som si včera priviezol z Moravy chovný pár MM. Tetovaný s pp. Snáď nebudú také problémy s pripustením ako niektorí píšu. Samica je už pripustená takže ak bude mať peknú samičku asi nechám do chovu. S mojím samcom bude nepríbuzná. Tak by som mal dve samice MM. Tu v okolí som nenašiel nikoho kto by ich choval. Fakt pekné sú.

12.5.2016 10:38
300RUM

XXX.XXX.253.158

pavelmasek napsal(a):

Mezi jinými mám i dvě MM a křížím je s VSS samcem. Jsou krásně osvalnění, barva černostříbrná. Samice mají 5-7 mladých (jiné samice kříženky po stejném samci až 13). Porážím je v 5ti měsících. Krmím trávou, senem, obilí, kousek starého chleba. Chtěl jsem si nechat samice ale zaúřadovala kuna. Jednu jsem nechal kamarádovi a má 9 mladých všechny odchované. Chtěl jsem tyto kříženky připouštět samcem MM ale při razii kuny ve výběhu se samec vedle zabil.

Přidejte reakci

Přidat smajlík