Zdravím všechny a prosím o dobrou radu nad zlato..
Chovám králíky v místnosti cca 5x2,5m. Je to krajová místnost, obvodové zdivo kámen š. 70cm, příčka mezi další místností 30cm kámen, hliněná cihla. Ty hnusný mrchy se mi tam pořád prokousávají.. 3x jsem jim díry zadělal jedem, střepama a zaházel betonem 1:1. Ale po čase si samozřejmě udělají díry jinde.. Celkem jsem se s tím smířil, krmení mám v plech. sudech a seno jim asi nejede. Moje trpělivost přetekla před 14 dny, kdy bylo zrovna 10C nad nulou a mě se měli kotit 2 samice.. První samice ( ČS )
která do té doby měla 9/11/12/10/13 mladých a vždycky si všechny nechala, jich tentokrát z 10 7 nechala roztahaných po hnízdě.
Mrzelo mě to ale tak nějak jsem to přešel, ale když se mi za tři dny okotila druhá samice ( Bu ) která si jako prvnička ze 6 nechala 4 mladé a po druhé si nechala všech 6 , jich tentokrát měla 8 ale po 4 dnech jsem našel jen jednoho chcíplého a zbytek musela sežrat.. Hned jsem si vzpoměl co mi kdysi říkal jeden Pan chovatel, který mi kladl na srdce abych se téhle havěti vyvaroval pač samice dokáží vystresovat a oni pak právě udělají to co udělali ty moje..
Teď si lámu hlavu jak jednou pro vždy zamezit aby se do oné místnosti mohli dostat, ale nic mě nenapadá .. Už 10 dní hážu po zemi každý den 5 pytlíčků měkké návnady Ratimor, ale připadne mi to jako bych je s tim krmil.. Pořád mizí a mizí a mizí a potkani jsou jsou a jsou ..
Jo a ještě asi jeden hodně důležitý dodatek : Soused chová asi 25 prasat .. tak že vím kde je hlavní problém, ale s tím bohužel nic neudělám.
Moc děkuji za rady, pokud nějaké existují
No ty roztahané mladé bych také přičítal nevhodnému vyrušování. Já mám něco podobného se sousedovými kočkami. Vy to máte jednodužší, můžete potkany vybít, ale co já? Oddělat kočku, to je dneska horší, než člověka.
Podobná diskuze je na nemoderce u holubářů. Tam jsme se shodli, že asi nejjistější by bylo je postřílet.
Není možné, když ty návnady sežerou, tak že odejdou chcípnout někam jinam?
Jo určitě to tak je. Potkan když je otrávenej tak odchází z místa výskytu pryč vylejzá z děr a je mu uplně jedno že na něj třeba koukáte. Mám je jednou za čas na dvoře, sypu jim do děr jed a pak je propichuju vidlema když vylejzaj. Už jsem jich zabil snad 30. Mám spíš strach o děti protože ty potvory skáčou, když se dostanou do kouta, třeba v kůlně. A jinak přes kotce v době kocení hážu pytel aby měli králindy intimčo.
ja měl z tema potvurkama taky dost starosti žrali mi mlade travit to nešlo bylo tam na dvorku plno slepic psi kočky.ted jsem se přestěhoval tak je klid ale doporužuji obložit zdi vevnitř plechem a měl by byt klid a jed dávat stále ale občas ho vyměnit za jiny at si nezvyknouve sklepě na zimu se mi taky usabili potvory něco jsem vyhubil jedem něco chytil do pasti zatím 3 měsíce klid
příteli ten hliníkoví plech si nechte na něco potřebnější, pokud nebude alespoň dvojka tak jej prokouše,
co se týče zdi jak ji popisujete věřte že tie mrchy dokáží najít skuliny mezi kamením a prohrabat se, pokud bude chtít najde cestu kam chce
jediné co má účinnost je jed, dobře dávkován
krmte tak aby u žádného drobného zvířectva nezůstávalo krmení, uklidte krmítka od drůbeže na noc, nachystejte na jedno místo krmení a potkany na tom místě krmte třebárs týden aď se naučí všichni co je doma máte na jedno místo, po týdnu i délším přikrmování jim tam dejte otrávené krmení, já je dostal na psí granule napuštěné Lanyratem, jinak nechtěli nic jiného, za týden sežrali asi dvě kilá, ale stálo to zato
Před časem jsme bydleli na samotě a tam jsem s nimi také neustále bojoval. V kůlně, ve stodole, u králiků i u slepic. Už ani nepamatuji co jsem všechno proti nim vyzkoušel, ale asi nejjednodušší a nejúčinější je opravdu jed. Potkana nezabije hned, ale cca za 3-5dní, protože mu způsobuje vnitřní krvácení. Denně jsem podával návnady a vždy po nějaké době přestal jed mizet. Většinou to záleželo na tom, kolik těch potvor tam zrovna bylo.
Nějaké jsem také chytil do pastí. Ty je potřeba přitlouct na nějeké větší prkénko, aby je neodtáhli (mně se takhle ztratily 2). Běžně se stane, že potkana chyceného do pasti ostatní sežerou. Pár mi jich také zakousl pes. Nejhorší bylo, že po čase se tam objevily znovu a boj mohl pokračovat
zajeci
napsal(a):
Taky bydlím na samotě (u lesa). Mám s potkanama jednou za čas problém ale jed je výbornej pomocník. Hlavně se musí všechno žrádlo od zvířat dobře schovávat na noc. Ale co by mě moc zajímalo kde se u mě berou potkani když bydlím široko daleko sám. Je to jako by přišli z čistého nebe.
Třeba Vám je tam někajý ekolog, který je chytá živé, vozí na letní byt :c)
Tak já bojuji s potkany neustále.Ve chlévu mám prasata,králiky,slepice ,morky ,kuřata,kačeny,husy ale i tzy zas..... potkany.Perličky mám též-nepomáhá,morče též nepomáhá.Rok natažený sklopec-jednou za čtvrt roku jeden potkan pak dlouho zase nic,už tam pak nejdou.Tři velké pasti-bez uspěchu,sem tam jen zaklaplá past a nic,mám je pod zahradnickou bednou.Jedy-červené zrní,zelené zrní,červené granule,mega modré granule,červený pytlíky s gelem,modrý pytlíky,ted dávám Norat červené mega granule, do děr sklo,miska se šroret a sádrou a prostě nic,ser... na to.Krmivo všechno v barelech,je to tady jak ve stáčírně ale prostě sou moc chytří,jasně že chodijou tam kde ještě něco je třeba k prasatum atd... a to se snažím druhý krmení co nejvíc přiblížit aby na noc nic nezbylo.Nejspíš by zabrala ta vzduchovka a nevím příjdou i když se bude svítit? ale koho ukecat.Psa mám ale ten na ně prdí a kočky taky ale ty si netroufnou.Už sem přemejšlela i nad nějakým jiným pejskem co je přímo na potkany ale nevm jaká rasa a když ,nepujde mi po kuřatech,nebo káčatech?
Uživatel s deaktivovaným účtem

lena5
napsal(a):
Tak já bojuji s potkany neustále.Ve chlévu mám prasata,králiky,slepice ,morky ,kuřata,kačeny,husy ale i tzy zas..... potkany.Perličky mám též-nepomáhá,morče též nepomáhá.Rok natažený sklopec-jednou za čtvrt roku jeden potkan pak dlouho zase nic,už tam pak nejdou.Tři velké pasti-bez uspěchu,sem tam jen zaklaplá past a nic,mám je pod zahradnickou bednou.Jedy-červené zrní,zelené zrní,červené granule,mega modré granule,červený pytlíky s gelem,modrý pytlíky,ted dávám Norat červené mega granule, do děr sklo,miska se šroret a sádrou a prostě nic,ser... na to.Krmivo všechno v barelech,je to tady jak ve stáčírně ale prostě sou moc chytří,jasně že chodijou tam kde ještě něco je třeba k prasatum atd... a to se snažím druhý krmení co nejvíc přiblížit aby na noc nic nezbylo.Nejspíš by zabrala ta vzduchovka a nevím příjdou i když se bude svítit? ale koho ukecat.Psa mám ale ten na ně prdí a kočky taky ale ty si netroufnou.Už sem přemejšlela i nad nějakým jiným pejskem co je přímo na potkany ale nevm jaká rasa a když ,nepujde mi po kuřatech,nebo káčatech?
Bohužel by šel. Na drzé potkany to chce nějakého ostrého teriéra a ten by si kuřata dal stejně tak. Asi by šel odnaučit, ale s drůbeží takovému psovi prostě moc věřit nemůžete.
jirka3108
napsal(a):
Zdravím všechny a prosím o dobrou radu nad zlato..
Chovám králíky v místnosti cca 5x2,5m. Je to krajová místnost, obvodové zdivo kámen š. 70cm, příčka mezi další místností 30cm kámen, hliněná cihla. Ty hnusný mrchy se mi tam pořád prokousávají.. 3x jsem jim díry zadělal jedem, střepama a zaházel betonem 1:1. Ale po čase si samozřejmě udělají díry jinde.. Celkem jsem se s tím smířil, krmení mám v plech. sudech a seno jim asi nejede. Moje trpělivost přetekla před 14 dny, kdy bylo zrovna 10C nad nulou a mě se měli kotit 2 samice.. První samice ( ČS )
která do té doby měla 9/11/12/10/13 mladých a vždycky si všechny nechala, jich tentokrát z 10 7 nechala roztahaných po hnízdě.
Mrzelo mě to ale tak nějak jsem to přešel, ale když se mi za tři dny okotila druhá samice ( Bu ) která si jako prvnička ze 6 nechala 4 mladé a po druhé si nechala všech 6 , jich tentokrát měla 8 ale po 4 dnech jsem našel jen jednoho chcíplého a zbytek musela sežrat.. Hned jsem si vzpoměl co mi kdysi říkal jeden Pan chovatel, který mi kladl na srdce abych se téhle havěti vyvaroval pač samice dokáží vystresovat a oni pak právě udělají to co udělali ty moje..
Teď si lámu hlavu jak jednou pro vždy zamezit aby se do oné místnosti mohli dostat, ale nic mě nenapadá .. Už 10 dní hážu po zemi každý den 5 pytlíčků měkké návnady Ratimor, ale připadne mi to jako bych je s tim krmil.. Pořád mizí a mizí a mizí a potkani jsou jsou a jsou ..
Jo a ještě asi jeden hodně důležitý dodatek : Soused chová asi 25 prasat .. tak že vím kde je hlavní problém, ale s tím bohužel nic neudělám.
Moc děkuji za rady, pokud nějaké existují
Můj soused přes ulici taky chová prasata a potkani přebíhali přes silnici ke mně a pod králíkárny. Teď mám rok a půl foxteriera a je svatý pokoj. Dříve jsem nasypal slepicím a než jsem zavřel vrátka už tam byli a žrali. Několik jsem jich zastřelil vzduchovkou, ale to moc nepomáhalo. Byl jsem rpzhodnutý všechno zlikvidovat. Pak mi jeden starší myslivec poradil, abych si sehnal foxteriera. Sehnal jsem ho a to byl rachot. Přišel jsem sice asi o tři slepice, ale těch potkanů jsem se zbavil. Poznám to tak, že když dám odpoledne slepicím žrádlo a oni ho celý nesežerou , tak tam ráno ještě zbytek je. To dříve bylo vymetýno za hodinku a slepice stály u vrátek a krákorali na mě. Přeji hodně úspěchů v tomto boji.
kříženečka, chytrýho, od štěněte, nezakousne žádné kuřátko, kačátko, či slepici, ale běda nějaké myši, či potkanu a k tomu doplnit dvorek pěti kocourkama.
soused má také prasata, jen pár a sváděl výskyt potkanů na můj chov kachen taky jenom pár. Tak jsem do prostoru drůbeže a králíků zavírala na noc dva skotské teriery a hlavně je loví kočka sibiřka. A pytlíčky jedu do každé díry a přiklopit cihlou, aby to psi nesežrali. Pomohlo to, ale vždy jen na chvíli. Pomalu vytvářím betonové království, psi i kočka stárnou.
Omezila jsem vše a pak slyším v noci kokrhání z kurníku, tak tam letím a na trámku sedí potkan. Vzpomínám na Růže na úvěr od Eliotové a děsím se. Třeba sežerou dřív sousedy.
sibi
napsal(a):
ahoj kup si dvě morčata amaš po problému u nas to funguje skvěle jak proti myším tak i proti potkanům a kočku máme take a žádné roztahane mlade nemame ani u prvniček
Tak to naši potkani asi nečetli.Roztrhali mi i všechny morčata.Tahala jsem je po částech.Likvidujou mi kuřata i vajíčka.Nepomáhají perličky ,kočky ani psi(mám vlčáka a na potkany jsem pořídila 50% jagteriéra-oba rodiče byli výbornými potkaňáky,on na ně kašle).Střílím je vzduchovkou.Lanirat kupuju ve velkém......Je to ale nekonečný boj.Chováme tu nejen my,ale i spousta sousedů.....Úplně se jich nezbavíme nikdy...
Když budete nějakou dobu nechávat rozsvíceno,zvyknou si a budou chodit.Stačí jen se vzduchovkou číhat...Taky pomáhá barel s trochou krmení na dně-jak tam spadne,už nevyskočí.Pak je zastřelím...
možnost by tady bila mit u kraliku psa (kteryho naučiš zabijet potkany) ale zaroven naučiš aby si kraliku nevšimal a nechal ho/ji tam přes noc jen vyvenčiš a nakrmiš pomazliš a pak zase ke kralikum nebo kočku krysaři 50% je likviduje :-).
nebo obyčejny kocour na fotce je na 10 lety kocour Mikeš potkany miloval rad je zabijel protože věděl že dostane jogurt vanilku
jarvan
napsal(a):
No ty roztahané mladé bych také přičítal nevhodnému vyrušování. Já mám něco podobného se sousedovými kočkami. Vy to máte jednodužší, můžete potkany vybít, ale co já? Oddělat kočku, to je dneska horší, než člověka.
Podobná diskuze je na nemoderce u holubářů. Tam jsme se shodli, že asi nejjistější by bylo je postřílet.
Není možné, když ty návnady sežerou, tak že odejdou chcípnout někam jinam?
našim kralikum kočky nevadili ani cizí
kraličat samice měli pravidelně 5 až 13 mladat a samce jsem od samic neodděloval jenom byl stranou červen až srpen když jsem nechtěl mladata