Ikdyž jsem si říkal, že již nebudu rozšiřovat svoje chovatelské zařízení, opět toto předsevzetí vzalo za své. Protože se samicím Vš narodilo 8 a 9 mláďat a mám ještě dalšího chovného samce navíc , rozhodl jsem se postavit alespoň dva kotce pro samice s mladými o rozměrech 120 x 80 cm. Poslední roky dělám králíkárny pouze z OSB desek, protože je to rychlé a je to perfekní materiál. Sedl jsem k počítači a snažil se navrhnout stavebnici která se dá použít pro jednokotcovou, dvou až prakticky do nekonečna se rozšiřující králíkárnu, Jednotlivé kotce - bedny se dají skládat a spojovat na sebe i vedle sebe. Přikládám několik fotek králíkárny, jejíž stavba trvala cca týden a také moje letošní odchovy.
radekseznam
napsal(a):
Ikdyž jsem si říkal, že již nebudu rozšiřovat svoje chovatelské zařízení, opět toto předsevzetí vzalo za své. Protože se samicím Vš narodilo 8 a 9 mláďat a mám ještě dalšího chovného samce navíc , rozhodl jsem se postavit alespoň dva kotce pro samice s mladými o rozměrech 120 x 80 cm. Poslední roky dělám králíkárny pouze z OSB desek, protože je to rychlé a je to perfekní materiál. Sedl jsem k počítači a snažil se navrhnout stavebnici která se dá použít pro jednokotcovou, dvou až prakticky do nekonečna se rozšiřující králíkárnu, Jednotlivé kotce - bedny se dají skládat a spojovat na sebe i vedle sebe. Přikládám několik fotek králíkárny, jejíž stavba trvala cca týden a také moje letošní odchovy.
Z čeho máte podlahu taky OSB? Jirka
Udělal jsem podlahu také z OSB a natřel jsem ji balakrylem. Zkouším co to vydrží. Rohy jsem zatáhl silikonem. U starších králíkáren mám podlahy z vodotěsné překližky, ale ta je příliš drahá. OSB 3 jsou voduodpudivé, takže uvidíme. Když tak se podlaha po několika letech vymění, nebo upraví.
Jsou dobré, já mám taky králikarnu každou zvlášt,ale mam to s obyžejných deset ale je to super.
můžu si to rozkládat a skládat kdy se mi zachce a jak potřebuji.
Mát to zakryté kobercema jelikož je venku dosti mráz a chovají se už mlade :D
radekseznam
napsal(a):
Dobrý den, ta králíkárna je opravdu pěkná. Myslíte, že by jste mohl poslat na můj e-mail ten váš plánek? Budu Vám velice zavázán. Předem děkuji.
Můj e-mail je: m.gancar@cs.mfcr.cz
kachna
napsal(a):
pro radekseznam
Můžu se zeptat, jakou jste použil tloušťku desky a jestli jste dával nějaké trámky?.
Zvažuju pro malá plemena vnější kovovou konstrukci, králikárnu bez spádu vyloženou plechovými (nebo laminátovými) vyjímatelnými vaničkami a spodní patro - kurník.
Podlaha, zadní a přední díly jsou t15 mm, boky t10 mm. Trámky jsou pouze mezi bokem a podlahou a horní spojka nad dvířkama (viz. foto), jinak je to samonosné, protože deska má velkou pevnost. Je to jako nábytek.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Teď možná trochu hloupá otázka/jsem přece jenom ženská/ .Když se přišroubují panty,nevydrolí se to časem?přece jen se dvířka otvírají často.Jak velké šrouby jste použil na sešroubování kotců?Děkuji za odpověď.
napsal(a):
Teď možná trochu hloupá otázka/jsem přece jenom ženská/ .Když se přišroubují panty,nevydrolí se to časem?přece jen se dvířka otvírají často.Jak velké šrouby jste použil na sešroubování kotců?Děkuji za odpověď.
OSB desky jsou lisovány pod velkým tlakem, takže se nedrolí (dnes se z nich staví i dřevostavby na bydlení). Na sešroubování kotců k sobě jsem použil šrouby M6 a velkoplošné podložky, ale můžou se použít i vratové šrouby, které mají velkou hlavu a nebo jsem uvažoval i o nábytkových šroubech, kterými se spojují k sobě skříně.

Děkuji za odpověď.
trnka
napsal(a):
mozte prosim pridat obrazok, celkom ma zaujima ako to vyzera
Musím ji nafotit podrobně dávam jednu fotku co jsem udělal během stěhování ;-) další snad zítra.... z těch beden jsou ty v pravo.
trnka
napsal(a):
mozte prosim pridat obrazok, celkom ma zaujima ako to vyzera
Tak takhle je to zepředu. Jinak řešil jsem univerzální králíkárnu zejména pro odchovy (chovám Nb,Nč,Bo) jak jsem psal výše jedna králíkárna je šestikotcová s tím že dělící přepážky jsou snadno vyjímatelné (pak mám tři kotce pro Bo). dvířka jsou z výdřevy koupených beden (bedna stojí 250 jedny dvířka u truhláře 150) pletivo záměrně 2,5*2,5 svařované (u menších jsem musel prostříhávat otvory pro napaječku) panty uprostřed jsou taky schválně neboť (kvůli venkovním napaječkám a krmítkům) by nešla králíkárna přirazit ke zdi ;-) zbytek klasická prkna přišroubovaná ke kovovému rámu tutíž kdykoli měnitelná
Dobrý večer musím Vás pochválit jste šikovný, a hlavní + vidím v tom štosování na sebe, nebo vedle sebe, podle potřeby se dá přistavět, prosila bych Vás o zaslání Vašeho plánku neb bych chtěla postavit mazlíkům nový domeček mnohokrát děkuji, králíčky máte pěkné a spokojené.Karolina@seznam.cz.
radekseznam
napsal(a):
Tak já už Vám zase tolik netleskám. Ano OSB je sice šikovný materiál a já ho někdy při stavbě
králíkárny také používám, ale nikde ne ve styku s podestýlkou.Boky mám lemované masivním dřevem(spáry silikonované) a v zadní části do 10 cm je také masiv a podlahu vždy jen z prken, viz foto. OSB totiž není určená do trvalé vlhkosti a nátěr Balakrylem tomu moc nepomůže.Navíc OSB není tak hladké jako prkno a moč tedy tak snadno neodtéká.Konstrukci
rámu i podlahu dělám nejraději z modřínu.Dvířkové panty šroubuji také jen do masivu.
Ano OSB se používá na dřevostavby, ale vždy je izolované od spodní vlhkosti.Montoval jsem je
a ne jen u nás, tak s dovolením o tom něco vím.
Co se týče uspořádání a rozměrů králíkáren, to je ok. a nic nenamítám. Chovu zdar.
Dobrý den Králikárna se vám povedla a mně by zajímalo jestli po 5 letech provozu jste stále spokojen a nebo by jste něco změnil popř. co by to bylo navíc bych poprosil o nákres (popř.postup ) stavby na email jurys.c@seznam.cz
Chovám Činčily Velké a jejich kotce by potřebovali renovovat nebo úplně změnit.