Moje samice to dělají také, některé méně a některé napěchují kotiště tak, že si říkám jak se tam pak dostanou. Když porodí, je kontrola vrhu trochu obtížnější, ale dá se to. Ještě se mi žádnou nepodařilo přistihnout při tom, když jde mladé krmit. Zajímalo by mně jestli to celé vyhrabe a pak to tam zase nacpe, nebo jak to dělá? Myslím, že nemá cenu jim v tom bránit, ony vědí proč to dělají.
To je úplně normální. Z toho důvodu já mám oteviratelné horní víko do kotiště. Ony to ty samice opravdu odhrabou, nakojí a pak zase nahrabávají zpět.
Pokud samice takto zabarikáduje hnízdo, stává se málokdy, že se mládě nechtěně dostane ven. Když už se stane a mládě je živé, vratťe ho do hnízda - nejlépe dát samici mimo, dát mládě a pak dát samici zpět do kotce. Rozhodně není vhodné do hnízda sahat,když je u toho samice, ona to dá sama často najevo kousntím nebo škránancem na ruce.
Jakmile se Vám samice okotí, druhý den po porodu to zkontrolujte. Není důvod do hnizda nějak zasahovat a nahlížet každý den. Čím mín do toho lezete, tím lépe, příroda si to ohlídá.
Někdy se to nepodaří a samice z nějakého důvodu hnízdo roztahá ... to se nedá nic dělat, s tím bohužel nijak stejně nepomůžete. Leda se pro příště snažit odstranit rušící element, kvůli kterému to samice udělala.
některé samice si staví hnízdo před porodem kompletně, některé začnou nastláním materiálu a chlupy dodají po porodu a pak některé na kterých blížící se porod nepoznáte a pak najdete udělané hnízdo i s mladýma. to jestli toto dělá v kotišti či ne je dle mne jedno. pokud je to tedy ta co vše postaví předem tak holt už má postaveno. přeji úspěšný porod a následně odchov
nebojte, to se nezmění. alespoň já před prvními vrhy v sezoně přešlapuji okolo kotců již týden dopředu, kdy už to bude sranda je, že jak už nějaký mladý jsou a rodí se další vrhy tak mi pozornost polevuje a jsem rád že vím, který týden to má být, než jak u těch prvních kde jsem věděl snad i v jaké fázi byl měsíc, atd...
petrsid
napsal(a):
Moje samice to dělají také, některé méně a některé napěchují kotiště tak, že si říkám jak se tam pak dostanou. Když porodí, je kontrola vrhu trochu obtížnější, ale dá se to. Ještě se mi žádnou nepodařilo přistihnout při tom, když jde mladé krmit. Zajímalo by mně jestli to celé vyhrabe a pak to tam zase nacpe, nebo jak to dělá? Myslím, že nemá cenu jim v tom bránit, ony vědí proč to dělají.
nebránit, pokaždé to vyhrabe a pak zas pečlievě nahrne spátky, je v tom lagika mladé nemůžou ven a nic nemůže dovnitř, jenom je potřeba pokud je kotiště uzavřené s pření části mít navrtané otvory desítkou vrtákem, aby se to vevnitř nezapařovalo a nezačlo plesnivět