původně se jmenoval Bobek ale pochopíte že jsem ho musel postupem času přejmenovat
Uživatel s deaktivovaným účtem

ozzydan
napsal(a):
pouhych 10kilo
Já bych tipnul tak 18 Nemáte od tohodle krasavce mladé??
samozřejmě že mam samec i samička jsou p.p. a na mlade už mam vypsané rodokmeny jen čekam na potvrzeni jinak je to normální belgický obr albím na maso neni moc dobrý zežere jak koza a ja je mám na výstavy jinak moje stranky tam jsou fotky videa http://mujchovkraliku.stranky1.cz/uvodni-stranka/ bohužel jsem se vloni přestěhoval tak začínám z chov uplně znovu. stavba králikáren a vychovat si nové samičky v bývalém bydlišti jsem mival 18 chovných samic BOA letos mam jen jednu pak 3x kastorex a nějaké samíčky na produkci masa
belgicky obr neni zrovna vhodne plemeno na produkci masa výtěžnost je tak 50% u středních plemen asi 70% belgičak je tak na vystavni učely. krmeny je stejně jak ostatni kralici jen denní dávky jsou stejné na produkci masa nedoporučuji je to proste zajmovy chov tohoto plemene ale mi se líbi proto je chovám nedívam se na spotřebu krmiva, chodím s nima po výstavach ukazuji sousedum a znamym je to takové moje malé potěšeni
Zdravím chovatele!
Jen bych zde poopravil pár nepřesnotí, tak zaprvé nevím jak vaši belgičtí obři albíni, ale moji mají výtěžnost masa daleko větší než vámi uváděných 50%, ono pokud má někdo doslova naňahňané králíky velkých plemen v malých kotcích tak se nesmí divit, že mu rostou pomalu, jsou nemocní, kostra a svalstvo se nevyvíjí tak jak má.
Já chovám belgické obry albíny v prostorných kotcích, kde se mohou proběhnout, tomu také odpovídá růst a zmasilost.
Uvádíte, že váš samec váží 10kg, kdybychom vzali v úvahu vámi uváděnou výtěžnost 50% tak nám zbývá 5kg odpadu, přitom kostra váží cca 10% váhy a něco málo střeva, ale určitě odpad neváží 5kg to by ten králík musel před porážkou sežrat cihlu.
Toto uvádím proto, že zde čtou mladí chovatelé a noví chovatelé a podobné "odborné" názory jsou na škodu plemene. Z výše uvedeného vyplývá, že pokud máte dostatek prostoru a kvalitní krmení tak je belgický obr výborné plemeno na maso, proto také vznikl! Pokud nemá králík odpovídající podmínky chovu a rozměrné kotce tak opravdu pomalu roste a chov nestojí za nic. To ale platí asi u jakéhokoliv jiného hospodářského zvířete. Toť můj názor a moje zkušenosti, přeji všem mnoho zdaru v chovu
Na jatečnou výtěžnost minimálně 65% se dostanu se samcem novozélandským bílým a ten má kůži silnou, že by se z ní dala dělat kovářská zástěra.
Možná že by stálo definovat pojem jatečná výtěžnost. Je to podíl hmotnosti vyvrženého králíka (i s hlavou a játry) k jeho živé hmotnosti před porážkou.
ja tu vytěžnost nesledoval nevažim kraliky před poražkou a před uložením do mražaku ten udaj je z odborné literatury ktere jsem ppřečetl spousty ale pro zajímavost to někdy při zabíjení vše povážim .teoreticky tak odhadem muže kuže z boa važit tak 1,5kilo střeva tak asi2kila packy a uši nevim ale při zabijeni si vezmu váhu a uvidím možná to bude zajímavý příspěvek do diskuze. nezapomenu uvést i stáři zabitého králika a po jakých byl rodičích. bohužel BOA nezabíjím jdou do dalšího chovu bud u mě nebo je prodám dál na chov. zabijím pouze jedince nevhodné dál do chovu.na maso mám doma samičky kuní modrý připuštěné BOA ty pujdou za chvili na pekáč. ktomu prostoru pro boa mam kotce 1,5 x 1,5m je radost to čistit to pak vlezu dovnitř a dočustuji rohy výška je 80cm ted budu stavet menší 1,5m x1m vyška 60až70cm Dan
No na "odbornou" literaturou a jejich autory byť daleko vzdělanějšími než jsem já mám svůj názor, mám alergii na tvrzení typu "obři mají málo mladých, jsou špatné matky, nejsou vhodní na maso" apod. Veškeré problémy s chovem belgických obrů přisuzuji neznalosti a neodpovídajícími podmínkami chovu.
S tou výtěžností je to stejně orientační, protože každý králíkář určitě potvrdí, že každé králíče byť stejně krmeno, roste jinak tzn. je jinak osvalené. Jinak výšku kotce pro belgičáka 60cm nebo 70cm považuji za nedostatečnou.
Jsem vyznavačem Welfare domácích zvířat, tzn. snažit se o co největší pohodu zvířat. Vrací se mi to jednak početnými a zdravými vrhy, na kokcidiozu neléčim, protože se mi v chovu neobjevuje. Belgické obry albíny chovám zatím v provizorních podmínkách(stěhování) ve staré stáji, kde mají kotce nebo spíše chlívky 2metry čtvereční shora neuzavřené, králík se může proběhnout, stoupnout si na zadní, prostě se přirozeně projevovat. Toť k mému chovu belgických obrů albínů.

Kdo z chovatelů belgických obrů albínů by byl ochoten darovat nebo prodat několik kusů králičích ocásků se zimní kožešinou za úhradu poštovného a balného popř. za přijatelnou cenu. Rád bych také sehnal za rozumnou vyčiněné zimní kožešiny z těchto králíků nebo zimní kožky vhodné k vyčinění (na čepici nebo vestu). Nabídky emailem na arktik@seznam.cz. Děkuji.

Sháním cca 10-20 ks králičích ocásků (bílé popř. bílo-černé) z obřích plemen s hustou zimní srstí.
Je ochoten někdo poslat? ... předem díky ... arktik@seznam.cz