já Vám řeknu svůj názor - snad mě tu neukamenují .Já bych to ted neřešil, pokud králíci rostou tak akorát dbát zvýšenou pozornost na hygienu chovu, časté čištění kotců a desinfikujte, aby Vám to fakt nepropuklo v plné síle. Jestli už máte samice odstavené, tak je přeléčte - i chovné samce., ale ty mladé bych nechal být.
Ono, pokud Vám nelehne na tu kokcidiozu celý chov - a to byste asi setsakra poznal - tak není důvod k panice a hned chtít všechno vybít.
Také jsem měl předloni v chlévku ve výběhu mladé a až když jsem je zabíjel, tak měli 2 ty fleky na játrech ... ale poznat to na nich rozhodně nebylo, žrali celou dobu jak neurvalí. S kokcidiozou problém naprosto nemám a králíky poslední 2 roky ani nepřeléčuji.
Ideální by bylo na podzim až budete mít asi jen chovné kusy, tak všechny kotce vyčistit a vydesinfikovat a králíky třeba přeléčit. Na jaře zapustíte a neměl by být problém.
Ono takovéty flíčky na játrech tu a tam bývají a opravdu to na tom králíkovi mnohdy ani nepoznáte. Ale pravá epidemie kokcidiozy když propukne, tak to už většinu ani není co zabíjet.
3111943
napsal(a):
Myslím si,že játra jsou poživatelná.
Ty bílé fleky na játrech je tukovatění jater pochopitelně z nemoci.Nedávno jsem měl v chovu 2 kusy takto postižené.Játra jsem uvařil a dal psovi. Masu nic není...
Občas se to v chovu objeví, není důvod k panice.Naoko králíci nejevili žádné známky nemoci!!
Před mnoha lety jezdili kůžičkáři na kole.Zabíjeli králíky za kůži a játra.Bylo jim jedno,zda-li mají fleky nebo ne!Nebyla taková propagace této nemoci ani přípravky k její odstranění.Byli to dědové,kteří z jater žili a považovali je za tělu prospěšné!Dožívali se i velmi vysokého věku.Nyní kokcu nemám,ale před lety jsme fleky vyřízli nožem a játra spotřebovali v kuchyni.
borax
napsal(a):
Ty bílé fleky na játrech je tukovatění jater pochopitelně z nemoci.Nedávno jsem měl v chovu 2 kusy takto postižené.Játra jsem uvařil a dal psovi. Masu nic není...
Občas se to v chovu objeví, není důvod k panice.Naoko králíci nejevili žádné známky nemoci!!
S tukovatěním jater to nemá nic společného,v těch bílých flecích jsou oocysty=kokcidie.Takže zárodky kokcidiozy.Nejedla bych je ani vařená, natož syrová.Mám s těmi fleky podobný problém.Když používám pravidelně Acidomid ztratí se, jak ho přestanu používat objeví se. Králíci hezky žerou, nechcípou, ale bez Acidomidu mají flekatá = nejedlá játra.Přeléčení samic Sulfa nebo jiným ATB mi nepomáhá.Buďto je vymlaťte, snězte a založte nový chov nebo acidomidujte.
evina66
napsal(a):
S tukovatěním jater to nemá nic společného,v těch bílých flecích jsou oocysty=kokcidie.Takže zárodky kokcidiozy.Nejedla bych je ani vařená, natož syrová.Mám s těmi fleky podobný problém.Když používám pravidelně Acidomid ztratí se, jak ho přestanu používat objeví se. Králíci hezky žerou, nechcípou, ale bez Acidomidu mají flekatá = nejedlá játra.Přeléčení samic Sulfa nebo jiným ATB mi nepomáhá.Buďto je vymlaťte, snězte a založte nový chov nebo acidomidujte.
Hm tak to se mi nechce věřit, že je Acidomid tak všemocný.
Pravda já jsem ho začal používat teprve nedávno, takže s ním až zas tak velké zkušenosti nemám.Řekl bych , že přípravek slouží spíš jako prevence než jako lék.
Za ta léta co chovám králíky jsem měl takto nemocných králíků zanedbatelně málo.
Postižení sice nevykazovali nějakou známku nemoci, ale jateční váhu jako ti ostatní(zdraví) nikdy neměli.Analizovat na postižených játrech zda-li jde o jaterní či jinou kokcidiozu nemá v domácích podmínkách smysl.Tak raději s nimi k tomu psovi.Ten si pošmákne a vy máte jistotu.
Nejhorší je jak králík začne žbluňkat a nafoukne se.To je z 99% konec.
Tak to snad letos můj chov mine.
Už očkujete Mor+Myxomatozu??
borax
napsal(a):
Hm tak to se mi nechce věřit, že je Acidomid tak všemocný.
Pravda já jsem ho začal používat teprve nedávno, takže s ním až zas tak velké zkušenosti nemám.Řekl bych , že přípravek slouží spíš jako prevence než jako lék.
Za ta léta co chovám králíky jsem měl takto nemocných králíků zanedbatelně málo.
Postižení sice nevykazovali nějakou známku nemoci, ale jateční váhu jako ti ostatní(zdraví) nikdy neměli.Analizovat na postižených játrech zda-li jde o jaterní či jinou kokcidiozu nemá v domácích podmínkách smysl.Tak raději s nimi k tomu psovi.Ten si pošmákne a vy máte jistotu.
Nejhorší je jak králík začne žbluňkat a nafoukne se.To je z 99% konec.
Tak to snad letos můj chov mine.
Už očkujete Mor+Myxomatozu??
Věřte nebo nevěřte, je to tak. Když začnete dávat PRAVIDELNĚ do pití doporučenou dávku, nebudete mít cysty v játrech. Můžu to tvrdit na 100%, protože jsem před několika lety řešila ty samé problémy, co vy. Nechcípali, ale někteří měli nody v játrech. A co je to za polívku bez játrovech knedlíčků? Od té doby, co dávám PRAVIDELNĚ Acidomid, fleky nejsou. Když už máte kus s pilkou, co nežere a skřípe zuby, tak vám je Acidomid samozřejmě prd platný. Acidomid je prevence, nikoliv lék.