Ramlice Kaliforňáka a nemocmí mladí.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.4.2011 18:49
borax

XXX.XXX.82.71

Zdravím chovatele.
Mám problém s ramlicí výše zmíněného plemene.Okotila se mi( 13 ks ).Pochopitelně udělala sama selekci na 8 Ks.Teď se mi stalo, že jeden zůstal v hnízdě v přikrčené stavu mrtvý.Další měl velký průjem, byl celkově slabý a ani se mu neotevřeli oči.
Je vůbec možné, aby cca 14 denní králici (vzhledem k protilátkám obsaženým v mateřském mléce) chytli kokcidiozu? Toho nemocného jsem pochopitelně"vyřadil".Ostatní králíci jsou zdraví.
Co teď? Mám všechny, včetně ramlice přeléčit antikokcidiky?Samozřejmě po odstavu....
Za ta léta co chovám králiky se mi toto objevilo poprvé.
Krmím ječmenem, pšenicí, chlebem, senem.Všeho s mírou...

9.4.2011 21:29
pajas01

XXX.XXX.143.254

Také mám samici kalifa.Měla deset mladých jedno umřelo týden po porodu.Zbytek zdárně kojila.Ted jim byl měsíc a včera při večerním krmení jedno v koutě ani nechtělo žrát ostatní se cpali jak nevázaní.Měl bříško celé od průjmu tak sem ho vyřadil a ted také přemýšlím nad přeléčením kokci.Je to sice brzy ale asi to zkusím.Jinak dneska všechny žrali ok.smajlík

13.4.2011 23:18
borax

XXX.XXX.82.71

Tak s ramlicí je to čím dál horší.Dnes jsem nasadil ESB.Jestli tuto kůru přežije těch zbylých 5 mladých moc nedoufám.
Je to k vzteku.Od tohoto pana chovatele jsem nakupoval porvé a taky naposled.Určitě prošla jako mladá kokcidiozou!! Toto dál někomu nabízet do chovu jesmajlík....Nechci být vulgárnísmajlík

14.4.2011 20:03
kastef

XXX.XXX.138.131

Pokud možno nekrmte králíky pšenicí, je to absolutně nevhodné a s tým chlebem bych to taky nepřeháněla,okoceným samicím vůbec.Pro samici v chovu je výborný oves nebo ovesné vločky.A s těmi soudy ohledně chovatele ,je to velmi jednoduché to na někoho svalit-spíš je vhodné hledat nejprve chyby,které se možná staly doma.Vhodné krmení je základ chovu.

14.4.2011 21:06
fanous

XXX.XXX.166.34

kastef napsal(a):
Pokud možno nekrmte králíky pšenicí, je to absolutně nevhodné a s tým chlebem bych to taky nepřeháněla,okoceným samicím vůbec.Pro samici v chovu je výborný oves nebo ovesné vločky.A s těmi soudy ohledně chovatele ,je to velmi jednoduché to na někoho svalit-spíš je vhodné hledat nejprve chyby,které se možná staly doma.Vhodné krmení je základ chovu.

s tim se nedá nic jiného než souhlasit .:-) .Chyby hledejte u sebe v krmení , a oves je podle mě opravdu to nejlepší pro chovné samičky.

14.4.2011 21:38
mozaik

XXX.XXX.40.144

Pokud měli mladí přístup k celé pšenici a sušenému chlebu, asi to tak muselo dopadnout.

14.4.2011 23:11
borax

XXX.XXX.82.71

mozaik napsal(a):
Pokud měli mladí přístup k celé pšenici a sušenému chlebu, asi to tak muselo dopadnout.

Tak nevím.Ti ostatní králíci jsou krmeni tím samým krmivem a jsou naprosto zdraví.Oves mě ramlice a všeobecně králíci moc jíst nechtěli.Co říkáte na ječmen? Je to lepší volba, než pšenice?
Koupil jsem těm mladým i ramlici Granule KK3 bez léčiv a uvidím.Mladým mléko chutná a už se ji daří lépe.Je to , ale časově náročné.Ženuška bude mít vedlejšák :-)
Jinak dnes jsem zabíjel dospělé kusy a u dvou játra sám flek.Tito ještě neměli ve vodě acidomid, takže nemůžu posoudit vliv toho přípravku na kvalitu populace.
Uvítám každou dobrou radu.
Jen podotknu, že nejsem začátečník.

15.4.2011 12:53
borax

XXX.XXX.82.71

borax napsal(a):
Tak nevím.Ti ostatní králíci jsou krmeni tím samým krmivem a jsou naprosto zdraví.Oves mě ramlice a všeobecně králíci moc jíst nechtěli.Co říkáte na ječmen? Je to lepší volba, než pšenice?
Koupil jsem těm mladým i ramlici Granule KK3 bez léčiv a uvidím.Mladým mléko chutná a už se ji daří lépe.Je to , ale časově náročné.Ženuška bude mít vedlejšák :-)
Jinak dnes jsem zabíjel dospělé kusy a u dvou játra sám flek.Tito ještě neměli ve vodě acidomid, takže nemůžu posoudit vliv toho přípravku na kvalitu populace.
Uvítám každou dobrou radu.
Jen podotknu, že nejsem začátečník.

ESB u ramlice nezabírá(dával jsem ho jen 24 hod inj.stříkačkou).
Nasadil jsem širokospektrá antibiotika.Jednoznačně byla chyba na mojí straně, jen nevím kde.Ramlici seno šmakuje.Začala s mladými popíjet mléko.Je tedy kost a kůže, tak nevím.Určitě už nemá absolutně žádné mléko.
Granule KK3 jsem jí tam ponechal, ale zájem o ně nejeví.

15.4.2011 19:22
nitraner

XXX.XXX.37.68

prosím Vás co je to ramlice?

15.4.2011 19:36
kastef

XXX.XXX.138.131

Ramlice je přece samice -ještě si to pamatuji ze školy z chovu králíků,že jsme se tomu hrozně smáli přišlo, nám to legračnísmajlík

15.4.2011 20:07
nitraner

XXX.XXX.37.68

ono to není směšné, používaní tohto názvu je spíše smutné

16.4.2011 10:12
masak

XXX.XXX.253.239

Nechápu - proč je smutné používat tento název ??? smajlík

16.4.2011 12:19
borax

XXX.XXX.82.71

masak napsal(a):
Nechápu - proč je smutné používat tento název ??? smajlík

Já nevím, řešíte blbiny jak ukvokaný ženský.U nás na Moravě se taky říká samice a když jsem zakládal toto vlákno, nechtěl jsem být za nevzdělance.
Důležitý je , že většina ví o čem je řeč.
Samice ještě žije, ale je bez nálady.Mladí mají průjem( poctivě je krmím mlékem).
Tak silný průběh onemocnění jsem snad ještě neviděl.Dle mého názoru musela mít samice oslabenou imunitu už jako mladá.Nu co, teď už to nezjistím.
Jestli uhyne koupím plemeno Burgundský od mého spolehlivého chovatele z Bystřice p.Hostýnem.

16.4.2011 14:54
kralikofil

XXX.XXX.221.2

borax napsal(a):
Já nevím, řešíte blbiny jak ukvokaný ženský.U nás na Moravě se taky říká samice a když jsem zakládal toto vlákno, nechtěl jsem být za nevzdělance.
Důležitý je , že většina ví o čem je řeč.
Samice ještě žije, ale je bez nálady.Mladí mají průjem( poctivě je krmím mlékem).
Tak silný průběh onemocnění jsem snad ještě neviděl.Dle mého názoru musela mít samice oslabenou imunitu už jako mladá.Nu co, teď už to nezjistím.
Jestli uhyne koupím plemeno Burgundský od mého spolehlivého chovatele z Bystřice p.Hostýnem.

Pokud mláďatům i samici dáváte normální mléko, tak není divu, že mají trávící potíže. Mláďata se dokrmují mlékem kočičím, či štěněcím, toto mléko je nejpodobnější tomu králičímu. Mezi složením mléka králičího a krávského, kozího, koňského je diametrální rozdíl hlavně v obsahu lactozy a tuku. Nasaďte mláďatům nejlépe kolostrum (seženete v lékárně) či probiotika (veterinář) a sežeňte jim mléko pro koťata (zverimex či veterinář).

16.4.2011 15:57
kastef

XXX.XXX.138.131

No s tím názvem "ramlice"-také nevím proč má být to používání smutné.Někdo to používá běžně,já osobně ne,jaksi se mi to nelíbí,ale když je tak někdo zvyklý proč ne.smajlík

16.4.2011 19:20
nitraner

XXX.XXX.37.68

proč používat nějakou skomoleninu z němčiny když čeština ma pro to přesný a odborný název?
kdysi se používalo ramlík, ramlice, ramlovat - odvoděné od německého rammler - samec zajíce, králíka

16.4.2011 23:00
borax

XXX.XXX.82.71

kralikofil napsal(a):
Pokud mláďatům i samici dáváte normální mléko, tak není divu, že mají trávící potíže. Mláďata se dokrmují mlékem kočičím, či štěněcím, toto mléko je nejpodobnější tomu králičímu. Mezi složením mléka králičího a krávského, kozího, koňského je diametrální rozdíl hlavně v obsahu lactozy a tuku. Nasaďte mláďatům nejlépe kolostrum (seženete v lékárně) či probiotika (veterinář) a sežeňte jim mléko pro koťata (zverimex či veterinář).

Děkuji za radu.
Jen do toho určitě nepůjdu.Možná mě tady budou někteří kamenovat, ale dát cca 1000 Kč za samici a 5 mláďat je docela dost- z nejistým výsledkem!!
Nechám to na přírodě.Nějak to dopadne.Určitě nebudu mít špatné svědomí.UDĚLAL JSEM PRO DOBRO VĚCI VŠE CO BYLO V MÝCH MOŽNOSTECH......smajlík

17.4.2011 09:10
kastef

XXX.XXX.138.131

No ještě k té ramlici-je to divný název ,a to je fakt-já to opravdu poprvé slyšela v té škole a věděla sem už tenkrát ,že to nikdy nepoužiji,no všichni se smáli,nelíbilo se to nikomu.Ale zrovna teď sem mluvila s chovatelem,letitým pánem,který toto používá běžně ,je to holt na zvyku.Pro mně je to ale nepěkný název.
A pro zad: ty mladé utraťte i se samicí.Určitě nechcete aby se vám doma něco rozneslo.U tak malých to nemá šanci na úspěch,a bez řádné léčby vůbec.A ta léčba je s minimální šancí .Já pokud se mi výjimečně objeví nějaký drobný trávicí problém,sem tam u jednotlivých kusů,okamžitě to likviduji,žádná separace,léčba s minimálním výsledkem,a i potencionální zamoření dalšího kotce.Někdo to i nechává s ostatními a přeléčuje,pak se diví že za pár dní leží celý kotec.Včasné odstranění může zabránit rozšíření.V řadě mám odchov 84 ks za sebou,na to mi přišel úhyn 4 ks.Sem ráda,že to mám zdravé a proto nec hci aby se mi kvůli nějakému slabému kusu něco rozjelo.Pokud máte ostatní v pohodě ,právě proto to nenechávejte.Samice mohla být slabší,mohla i skrytě něco prodělat i u vás a oslabit se,to se stává,ne vše se do chovu vydaří.To ví každý.
Pokud samice měla teď potíže a sama je i s mladými na hromadě , už to nikdy nebude OK,i kdyby přežila,možná vás čeká to samo.Udělejte likvidaci,zbytečně se ty zvířata trápí a nic dob ré je nečeká.Ušetříte si čas a nervy pro jiné králíky.Kotec vydesinfikujte ,vypalte,a nechte chvíli bez zvířat . A pak kupte novou samici.

17.4.2011 10:07
evina66

XXX.XXX.202.71

nitraner napsal(a):
ono to není směšné, používaní tohto názvu je spíše smutné

Co je na tom proboha smutného? U nás se tento název používá zcela běžně. Samice v říji "se ramluje". Zdatný samec je "ramlák". Když se podíváte do Pravidel českého pravopisu je tam uvedena nejenom ramlice, ale i její protějšek : ramlík. Tolik o bohatosti češtiny. Smutné je, že se v tomto chovatelském fóru takovéhle kraviny vůbec řeší.

17.4.2011 10:20
kastef

XXX.XXX.138.131

No možná je to kravina,,bylo to jen takové odbočení,v rámci tématu.No ale je to holt diskuze.

17.4.2011 18:26
nitraner

XXX.XXX.37.68

evina66 napsal(a):
Co je na tom proboha smutného? U nás se tento název používá zcela běžně. Samice v říji "se ramluje". Zdatný samec je "ramlák". Když se podíváte do Pravidel českého pravopisu je tam uvedena nejenom ramlice, ale i její protějšek : ramlík. Tolik o bohatosti češtiny. Smutné je, že se v tomto chovatelském fóru takovéhle kraviny vůbec řeší.

Nebudu se dohadovat, pokud je použití odborného a správneho názvu kravina, pak je to opravdu smutné,
ale mám na Vás dotaz. Jste si jistá svým tvrzením dle Pravidel českého pravopisu? Ale žasnu nad Vaší znalosti bohatosti češtiny, protože já v pravidlech z roku 1958, 1978, 2008 nic takového nenašel,
pouze němčina zná rammler - samec, weibchen - samice.

Pokud se pletu, rád se nechám poučit - i o krajovém názvosloví.

17.4.2011 18:42
jarvan

XXX.XXX.144.210

nitraner napsal(a):
Nebudu se dohadovat, pokud je použití odborného a správneho názvu kravina, pak je to opravdu smutné,
ale mám na Vás dotaz. Jste si jistá svým tvrzením dle Pravidel českého pravopisu? Ale žasnu nad Vaší znalosti bohatosti češtiny, protože já v pravidlech z roku 1958, 1978, 2008 nic takového nenašel,
pouze němčina zná rammler - samec, weibchen - samice.

Pokud se pletu, rád se nechám poučit - i o krajovém názvosloví.

Pro milovníky českého jazyka bych hezky česky dodal toto:

Nejsa zpěvořečník, učín ni bedlivák jazyka českého ba ani mudřín, ale obyčejný chovatel. Proto prosím o zanechání libomudrctví na téma slovotění.

17.4.2011 18:50
kastef

XXX.XXX.138.131

No ,jsme v Česku,tak bychom měli asi používat české názvy,ale věřím,že ten kdo používá "toto"roky to má asi prostě zažité.A asi to už bude používat navždy.Přiznám se však ,že mě to prostě přes pusu nikdy nevyšlo,zní mi to divně a hotovo.Používá to docela málo chovatelů-ale jsou,no na odbornosrti jim to neubírá,takže je mi to v podstatě jedno.Ale vždycky ,když to náhodou někde zaslechnu,tak mám takový divný pocit-ne proto že je to z němčiny,ale prostě pro mě je to "divné" a nepěkné slovo.
No ale myslím,že to už by stačilo,je to trošku od tématu,a to zadavateli asi mnoho nepomůže.

19.4.2011 19:03
borax

XXX.XXX.82.71

kastef napsal(a):
No ,jsme v Česku,tak bychom měli asi používat české názvy,ale věřím,že ten kdo používá "toto"roky to má asi prostě zažité.A asi to už bude používat navždy.Přiznám se však ,že mě to prostě přes pusu nikdy nevyšlo,zní mi to divně a hotovo.Používá to docela málo chovatelů-ale jsou,no na odbornosrti jim to neubírá,takže je mi to v podstatě jedno.Ale vždycky ,když to náhodou někde zaslechnu,tak mám takový divný pocit-ne proto že je to z němčiny,ale prostě pro mě je to "divné" a nepěkné slovo.
No ale myslím,že to už by stačilo,je to trošku od tématu,a to zadavateli asi mnoho nepomůže.

Dnes jsem utratil samici.
Nafouklá sice nebyla, ale nepřijímala ani vodu a potravu.Antib. nezabrala( V podobných případech píšou 30-80 % úmrtnost) ŽBLUŇKALA!! Nechal jsem si3 ks nejsilnějších mláďat.Začínají už jíst i ječmen s granulemi.Přikrmuji mlékem.
Pokud nebudou prospívat nenechám žádné.Držím je v izolaci...

18.5.2011 22:09
borax

XXX.XXX.82.71

borax napsal(a):
Dnes jsem utratil samici.
Nafouklá sice nebyla, ale nepřijímala ani vodu a potravu.Antib. nezabrala( V podobných případech píšou 30-80 % úmrtnost) ŽBLUŇKALA!! Nechal jsem si3 ks nejsilnějších mláďat.Začínají už jíst i ječmen s granulemi.Přikrmuji mlékem.
Pokud nebudou prospívat nenechám žádné.Držím je v izolaci...

Jeden z těch třech přeživších dnes chytl kokcidiozu, ale" brutální "
Takže už mám pouze dva.Je to samice+ samec.Začal jsem podávat ESB a uvidím.To mateřské mléko jim prostě nebylo dopřáno a chybí jim to smajlík
Budou se s tím osudem muset poprat sami.Chudáci sirotečci smajlík smajlík

18.5.2011 23:33
lenkape

XXX.XXX.226.253

Hm blbá situace. To naštve , když se s tím člověk patlá, věnuje volný čas a pak nic. smajlík

21.7.2011 23:32
borax

XXX.XXX.82.71

lenkape napsal(a):
Hm blbá situace. To naštve , když se s tím člověk patlá, věnuje volný čas a pak nic. smajlík

Po nějak době se vracím k tomuto tématu.
Zbylí dva králíci prospívají.Mají cca 2 kg.
Ovšem dnes mi uhynula samice(asi srdce).Zbyli po ní 3 tydenní králíci.Tak to je teda letos pech.
Tentokrát to nechám na přírodě,protože to je o nervy a taky na to nemám čas.smajlík
smajlík

2.10.2011 20:14
borax

XXX.XXX.91.54

borax napsal(a):
Po nějak době se vracím k tomuto tématu.
Zbylí dva králíci prospívají.Mají cca 2 kg.
Ovšem dnes mi uhynula samice(asi srdce).Zbyli po ní 3 tydenní králíci.Tak to je teda letos pech.
Tentokrát to nechám na přírodě,protože to je o nervy a taky na to nemám čas.smajlík
smajlík

Přatelé ze dvou mladých, které jsem vypiplal přežili oba.
Včera mi mladá samička poprvé porodila 8 Ks,jednoho poté vytáhla.
Hnízdo O.K.
Mám z toho docela radost, protože to bylo lítání, než jsem ji vypiplal....:-)
Alespoň jsem se nepachtil zbytečně :-)
Hm a samečka jsem věnoval tchánovi.K plné spokojenosti obou :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík