Zdravím chovatele.
Mám problém s ramlicí výše zmíněného plemene.Okotila se mi( 13 ks ).Pochopitelně udělala sama selekci na 8 Ks.Teď se mi stalo, že jeden zůstal v hnízdě v přikrčené stavu mrtvý.Další měl velký průjem, byl celkově slabý a ani se mu neotevřeli oči.
Je vůbec možné, aby cca 14 denní králici (vzhledem k protilátkám obsaženým v mateřském mléce) chytli kokcidiozu? Toho nemocného jsem pochopitelně"vyřadil".Ostatní králíci jsou zdraví.
Co teď? Mám všechny, včetně ramlice přeléčit antikokcidiky?Samozřejmě po odstavu....
Za ta léta co chovám králiky se mi toto objevilo poprvé.
Krmím ječmenem, pšenicí, chlebem, senem.Všeho s mírou...
Také mám samici kalifa.Měla deset mladých jedno umřelo týden po porodu.Zbytek zdárně kojila.Ted jim byl měsíc a včera při večerním krmení jedno v koutě ani nechtělo žrát ostatní se cpali jak nevázaní.Měl bříško celé od průjmu tak sem ho vyřadil a ted také přemýšlím nad přeléčením kokci.Je to sice brzy ale asi to zkusím.Jinak dneska všechny žrali ok.
Tak s ramlicí je to čím dál horší.Dnes jsem nasadil ESB.Jestli tuto kůru přežije těch zbylých 5 mladých moc nedoufám.
Je to k vzteku.Od tohoto pana chovatele jsem nakupoval porvé a taky naposled.Určitě prošla jako mladá kokcidiozou!! Toto dál někomu nabízet do chovu je....Nechci být vulgární
Pokud možno nekrmte králíky pšenicí, je to absolutně nevhodné a s tým chlebem bych to taky nepřeháněla,okoceným samicím vůbec.Pro samici v chovu je výborný oves nebo ovesné vločky.A s těmi soudy ohledně chovatele ,je to velmi jednoduché to na někoho svalit-spíš je vhodné hledat nejprve chyby,které se možná staly doma.Vhodné krmení je základ chovu.
kastef
napsal(a):
Pokud možno nekrmte králíky pšenicí, je to absolutně nevhodné a s tým chlebem bych to taky nepřeháněla,okoceným samicím vůbec.Pro samici v chovu je výborný oves nebo ovesné vločky.A s těmi soudy ohledně chovatele ,je to velmi jednoduché to na někoho svalit-spíš je vhodné hledat nejprve chyby,které se možná staly doma.Vhodné krmení je základ chovu.
s tim se nedá nic jiného než souhlasit . .Chyby hledejte u sebe v krmení , a oves je podle mě opravdu to nejlepší pro chovné samičky.
mozaik
napsal(a):
Pokud měli mladí přístup k celé pšenici a sušenému chlebu, asi to tak muselo dopadnout.
Tak nevím.Ti ostatní králíci jsou krmeni tím samým krmivem a jsou naprosto zdraví.Oves mě ramlice a všeobecně králíci moc jíst nechtěli.Co říkáte na ječmen? Je to lepší volba, než pšenice?
Koupil jsem těm mladým i ramlici Granule KK3 bez léčiv a uvidím.Mladým mléko chutná a už se ji daří lépe.Je to , ale časově náročné.Ženuška bude mít vedlejšák
Jinak dnes jsem zabíjel dospělé kusy a u dvou játra sám flek.Tito ještě neměli ve vodě acidomid, takže nemůžu posoudit vliv toho přípravku na kvalitu populace.
Uvítám každou dobrou radu.
Jen podotknu, že nejsem začátečník.
borax
napsal(a):
Tak nevím.Ti ostatní králíci jsou krmeni tím samým krmivem a jsou naprosto zdraví.Oves mě ramlice a všeobecně králíci moc jíst nechtěli.Co říkáte na ječmen? Je to lepší volba, než pšenice?
Koupil jsem těm mladým i ramlici Granule KK3 bez léčiv a uvidím.Mladým mléko chutná a už se ji daří lépe.Je to , ale časově náročné.Ženuška bude mít vedlejšák
Jinak dnes jsem zabíjel dospělé kusy a u dvou játra sám flek.Tito ještě neměli ve vodě acidomid, takže nemůžu posoudit vliv toho přípravku na kvalitu populace.
Uvítám každou dobrou radu.
Jen podotknu, že nejsem začátečník.
ESB u ramlice nezabírá(dával jsem ho jen 24 hod inj.stříkačkou).
Nasadil jsem širokospektrá antibiotika.Jednoznačně byla chyba na mojí straně, jen nevím kde.Ramlici seno šmakuje.Začala s mladými popíjet mléko.Je tedy kost a kůže, tak nevím.Určitě už nemá absolutně žádné mléko.
Granule KK3 jsem jí tam ponechal, ale zájem o ně nejeví.
masak
napsal(a):
Nechápu - proč je smutné používat tento název ???
Já nevím, řešíte blbiny jak ukvokaný ženský.U nás na Moravě se taky říká samice a když jsem zakládal toto vlákno, nechtěl jsem být za nevzdělance.
Důležitý je , že většina ví o čem je řeč.
Samice ještě žije, ale je bez nálady.Mladí mají průjem( poctivě je krmím mlékem).
Tak silný průběh onemocnění jsem snad ještě neviděl.Dle mého názoru musela mít samice oslabenou imunitu už jako mladá.Nu co, teď už to nezjistím.
Jestli uhyne koupím plemeno Burgundský od mého spolehlivého chovatele z Bystřice p.Hostýnem.
borax
napsal(a):
Já nevím, řešíte blbiny jak ukvokaný ženský.U nás na Moravě se taky říká samice a když jsem zakládal toto vlákno, nechtěl jsem být za nevzdělance.
Důležitý je , že většina ví o čem je řeč.
Samice ještě žije, ale je bez nálady.Mladí mají průjem( poctivě je krmím mlékem).
Tak silný průběh onemocnění jsem snad ještě neviděl.Dle mého názoru musela mít samice oslabenou imunitu už jako mladá.Nu co, teď už to nezjistím.
Jestli uhyne koupím plemeno Burgundský od mého spolehlivého chovatele z Bystřice p.Hostýnem.
Pokud mláďatům i samici dáváte normální mléko, tak není divu, že mají trávící potíže. Mláďata se dokrmují mlékem kočičím, či štěněcím, toto mléko je nejpodobnější tomu králičímu. Mezi složením mléka králičího a krávského, kozího, koňského je diametrální rozdíl hlavně v obsahu lactozy a tuku. Nasaďte mláďatům nejlépe kolostrum (seženete v lékárně) či probiotika (veterinář) a sežeňte jim mléko pro koťata (zverimex či veterinář).
kralikofil
napsal(a):
Pokud mláďatům i samici dáváte normální mléko, tak není divu, že mají trávící potíže. Mláďata se dokrmují mlékem kočičím, či štěněcím, toto mléko je nejpodobnější tomu králičímu. Mezi složením mléka králičího a krávského, kozího, koňského je diametrální rozdíl hlavně v obsahu lactozy a tuku. Nasaďte mláďatům nejlépe kolostrum (seženete v lékárně) či probiotika (veterinář) a sežeňte jim mléko pro koťata (zverimex či veterinář).
Děkuji za radu.
Jen do toho určitě nepůjdu.Možná mě tady budou někteří kamenovat, ale dát cca 1000 Kč za samici a 5 mláďat je docela dost- z nejistým výsledkem!!
Nechám to na přírodě.Nějak to dopadne.Určitě nebudu mít špatné svědomí.UDĚLAL JSEM PRO DOBRO VĚCI VŠE CO BYLO V MÝCH MOŽNOSTECH......
No ještě k té ramlici-je to divný název ,a to je fakt-já to opravdu poprvé slyšela v té škole a věděla sem už tenkrát ,že to nikdy nepoužiji,no všichni se smáli,nelíbilo se to nikomu.Ale zrovna teď sem mluvila s chovatelem,letitým pánem,který toto používá běžně ,je to holt na zvyku.Pro mně je to ale nepěkný název.
A pro zad: ty mladé utraťte i se samicí.Určitě nechcete aby se vám doma něco rozneslo.U tak malých to nemá šanci na úspěch,a bez řádné léčby vůbec.A ta léčba je s minimální šancí .Já pokud se mi výjimečně objeví nějaký drobný trávicí problém,sem tam u jednotlivých kusů,okamžitě to likviduji,žádná separace,léčba s minimálním výsledkem,a i potencionální zamoření dalšího kotce.Někdo to i nechává s ostatními a přeléčuje,pak se diví že za pár dní leží celý kotec.Včasné odstranění může zabránit rozšíření.V řadě mám odchov 84 ks za sebou,na to mi přišel úhyn 4 ks.Sem ráda,že to mám zdravé a proto nec hci aby se mi kvůli nějakému slabému kusu něco rozjelo.Pokud máte ostatní v pohodě ,právě proto to nenechávejte.Samice mohla být slabší,mohla i skrytě něco prodělat i u vás a oslabit se,to se stává,ne vše se do chovu vydaří.To ví každý.
Pokud samice měla teď potíže a sama je i s mladými na hromadě , už to nikdy nebude OK,i kdyby přežila,možná vás čeká to samo.Udělejte likvidaci,zbytečně se ty zvířata trápí a nic dob ré je nečeká.Ušetříte si čas a nervy pro jiné králíky.Kotec vydesinfikujte ,vypalte,a nechte chvíli bez zvířat . A pak kupte novou samici.
nitraner
napsal(a):
ono to není směšné, používaní tohto názvu je spíše smutné
Co je na tom proboha smutného? U nás se tento název používá zcela běžně. Samice v říji "se ramluje". Zdatný samec je "ramlák". Když se podíváte do Pravidel českého pravopisu je tam uvedena nejenom ramlice, ale i její protějšek : ramlík. Tolik o bohatosti češtiny. Smutné je, že se v tomto chovatelském fóru takovéhle kraviny vůbec řeší.
evina66
napsal(a):
Co je na tom proboha smutného? U nás se tento název používá zcela běžně. Samice v říji "se ramluje". Zdatný samec je "ramlák". Když se podíváte do Pravidel českého pravopisu je tam uvedena nejenom ramlice, ale i její protějšek : ramlík. Tolik o bohatosti češtiny. Smutné je, že se v tomto chovatelském fóru takovéhle kraviny vůbec řeší.
Nebudu se dohadovat, pokud je použití odborného a správneho názvu kravina, pak je to opravdu smutné,
ale mám na Vás dotaz. Jste si jistá svým tvrzením dle Pravidel českého pravopisu? Ale žasnu nad Vaší znalosti bohatosti češtiny, protože já v pravidlech z roku 1958, 1978, 2008 nic takového nenašel,
pouze němčina zná rammler - samec, weibchen - samice.
Pokud se pletu, rád se nechám poučit - i o krajovém názvosloví.
nitraner
napsal(a):
Nebudu se dohadovat, pokud je použití odborného a správneho názvu kravina, pak je to opravdu smutné,
ale mám na Vás dotaz. Jste si jistá svým tvrzením dle Pravidel českého pravopisu? Ale žasnu nad Vaší znalosti bohatosti češtiny, protože já v pravidlech z roku 1958, 1978, 2008 nic takového nenašel,
pouze němčina zná rammler - samec, weibchen - samice.
Pokud se pletu, rád se nechám poučit - i o krajovém názvosloví.
Pro milovníky českého jazyka bych hezky česky dodal toto:
Nejsa zpěvořečník, učín ni bedlivák jazyka českého ba ani mudřín, ale obyčejný chovatel. Proto prosím o zanechání libomudrctví na téma slovotění.
No ,jsme v Česku,tak bychom měli asi používat české názvy,ale věřím,že ten kdo používá "toto"roky to má asi prostě zažité.A asi to už bude používat navždy.Přiznám se však ,že mě to prostě přes pusu nikdy nevyšlo,zní mi to divně a hotovo.Používá to docela málo chovatelů-ale jsou,no na odbornosrti jim to neubírá,takže je mi to v podstatě jedno.Ale vždycky ,když to náhodou někde zaslechnu,tak mám takový divný pocit-ne proto že je to z němčiny,ale prostě pro mě je to "divné" a nepěkné slovo.
No ale myslím,že to už by stačilo,je to trošku od tématu,a to zadavateli asi mnoho nepomůže.
kastef
napsal(a):
No ,jsme v Česku,tak bychom měli asi používat české názvy,ale věřím,že ten kdo používá "toto"roky to má asi prostě zažité.A asi to už bude používat navždy.Přiznám se však ,že mě to prostě přes pusu nikdy nevyšlo,zní mi to divně a hotovo.Používá to docela málo chovatelů-ale jsou,no na odbornosrti jim to neubírá,takže je mi to v podstatě jedno.Ale vždycky ,když to náhodou někde zaslechnu,tak mám takový divný pocit-ne proto že je to z němčiny,ale prostě pro mě je to "divné" a nepěkné slovo.
No ale myslím,že to už by stačilo,je to trošku od tématu,a to zadavateli asi mnoho nepomůže.
Dnes jsem utratil samici.
Nafouklá sice nebyla, ale nepřijímala ani vodu a potravu.Antib. nezabrala( V podobných případech píšou 30-80 % úmrtnost) ŽBLUŇKALA!! Nechal jsem si3 ks nejsilnějších mláďat.Začínají už jíst i ječmen s granulemi.Přikrmuji mlékem.
Pokud nebudou prospívat nenechám žádné.Držím je v izolaci...
borax
napsal(a):
Dnes jsem utratil samici.
Nafouklá sice nebyla, ale nepřijímala ani vodu a potravu.Antib. nezabrala( V podobných případech píšou 30-80 % úmrtnost) ŽBLUŇKALA!! Nechal jsem si3 ks nejsilnějších mláďat.Začínají už jíst i ječmen s granulemi.Přikrmuji mlékem.
Pokud nebudou prospívat nenechám žádné.Držím je v izolaci...
Jeden z těch třech přeživších dnes chytl kokcidiozu, ale" brutální "
Takže už mám pouze dva.Je to samice+ samec.Začal jsem podávat ESB a uvidím.To mateřské mléko jim prostě nebylo dopřáno a chybí jim to
Budou se s tím osudem muset poprat sami.Chudáci sirotečci
lenkape
napsal(a):
Hm blbá situace. To naštve , když se s tím člověk patlá, věnuje volný čas a pak nic.
Po nějak době se vracím k tomuto tématu.
Zbylí dva králíci prospívají.Mají cca 2 kg.
Ovšem dnes mi uhynula samice(asi srdce).Zbyli po ní 3 tydenní králíci.Tak to je teda letos pech.
Tentokrát to nechám na přírodě,protože to je o nervy a taky na to nemám čas.
borax
napsal(a):
Po nějak době se vracím k tomuto tématu.
Zbylí dva králíci prospívají.Mají cca 2 kg.
Ovšem dnes mi uhynula samice(asi srdce).Zbyli po ní 3 tydenní králíci.Tak to je teda letos pech.
Tentokrát to nechám na přírodě,protože to je o nervy a taky na to nemám čas.
Přatelé ze dvou mladých, které jsem vypiplal přežili oba.
Včera mi mladá samička poprvé porodila 8 Ks,jednoho poté vytáhla.
Hnízdo O.K.
Mám z toho docela radost, protože to bylo lítání, než jsem ji vypiplal....
Alespoň jsem se nepachtil zbytečně
Hm a samečka jsem věnoval tchánovi.K plné spokojenosti obou