KAREL55

XXX.XXX.113.165
Hledal jsem nejúčinnější desinfekční prostředek proti kokcidioze - nenašel :o( - současná dostupná chemie je v podstatě neučinná--- plamenem u mne nelze - mám podlahy v kotcích z PVC --- jediná možnost , která mne napadla je desinfikování párou :o) /parní čističe/ --- jaké jsou s ní vaše zkušeností ?? KAREL:o)
Podle čeho míníte, že jsou dezinfekce neúčinné?
Tak zkuste nasadit těžší klaibr, třeba savo, nebo louh. Ještě bych doporučil přípravky rozmíchávat do vařící vody. To snad kokcidie vydržet nemohou. Mě osobně se osvědčil chloramin a potom vápno.
Parní čistič je dle mého názoru zbytečný, to máte jednodužší (a hlavně levnější) prolít to uvařenou vodou.
Já si zkoupila za necelé dva tisíce wapku, tedy velký parní čistič. Používám na vše od drůbeže až po králíky. Při čištění vše přejedu horkou párou včetně krmítek, napaječek a ubytovny vyvápním 2x do roka.Je to pohodlnější, rychlejší a navíc i s ní myju doma okna, disky kol, celá jízdní kola , vozík za auto před technickou atd .....
jarvan
napsal(a):
Podle čeho míníte, že jsou dezinfekce neúčinné?
Tak zkuste nasadit těžší klaibr, třeba savo, nebo louh. Ještě bych doporučil přípravky rozmíchávat do vařící vody. To snad kokcidie vydržet nemohou. Mě osobně se osvědčil chloramin a potom vápno.
Parní čistič je dle mého názoru zbytečný, to máte jednodužší (a hlavně levnější) prolít to uvařenou vodou.
Přečetl jsem si několik článku z veterinárních klinik ,které píší o veliké odolnosti kokcicdii vůči běžným desinfekcím ----např.-- cituji --.......Vajíčka kokcídií (tzv.oocysty) jsou velmi odolná vůči vnějšímu prostředí (pro představu- jsou chráněna trojvrstevným obalem) i běžné dezinfekci (např.Savu) ......../vetrinární klinika GABRIT/........a nebo .....
Prevence:
Prevence tohoto onemocnění je velmi obtížná, neboť většina chovů králíků, zvláště malochovů, vytváří ideální podmínky pro množení kokcidií a jejich přežívání.. Sporulaci oocyst urychluje vlhké a teplé prostředí a také dostatek kyslíku ve venkovních prostorách
králíkárny. Většina druhů kokcidií je velmi odolná i proti řadě desinfekčních prostředků.
Velmi důležitá je důkladná mechanická očista prostředí , řádné vysušení podlah ( sluncem) a poté zvýšit efekt očisty fyzikální desinfekcí ( fenol,krezol,perchloretylen , 5% roztok čpavkové vody). ---- /Veterinární ordinace HERRIOVET - Hlučín / ---- atd.atd... na netu se dá toho dohledat spousta :o) - ----- jsem začinající chovatel a tak se snažím do této problematiky proniknout co nejvíce :o) --- děkuji vám za Vaši odpověd a přeji chovu zdar KAREL:o)
uska
napsal(a):
Já si zkoupila za necelé dva tisíce wapku, tedy velký parní čistič. Používám na vše od drůbeže až po králíky. Při čištění vše přejedu horkou párou včetně krmítek, napaječek a ubytovny vyvápním 2x do roka.Je to pohodlnější, rychlejší a navíc i s ní myju doma okna, disky kol, celá jízdní kola , vozík za auto před technickou atd .....
Váš nápad s wapkou se mi zamlouvá :o) - pořídím si ji a vrhnu se do boje s bakteriemi a parazity :o) - děkuji moc za Vaši odpověd a přeji chovu zdar :o) -- KAREL:o)
Já to s tlakovým čističem (pouze proud vody, ne páry) dělal jednou taky, ale docela nepříjemně to stříká zpět. Nejsem zrovna žádá cimprlína, ale po několika sprškách močuvky v obličeji, jsem moc dobrou náladu neměl...
Na boji s kokcidií je, dle mého názoru nejdůležitější, nepustit do chovu nakažené zvíře a je lépe koupené zvíře před zařazením do chovu přeléčit, než potom zachraňovat skomírající mláďata.
Hygiena chovu je samozřejmě také důležitá (i když každotýdenní vystříkávání kotce si osobně nedovedu představit), ale řekl bych že zrovna v tomto případě je důležitější právě ta prevence.
Ve vašem chovu vám přeji hodně úspěchů. Je potěšující slyšet, že jsou noví a noví zájemci o chov králíků. Ať se daří.
jarvan
napsal(a):
Já to s tlakovým čističem (pouze proud vody, ne páry) dělal jednou taky, ale docela nepříjemně to stříká zpět. Nejsem zrovna žádá cimprlína, ale po několika sprškách močuvky v obličeji, jsem moc dobrou náladu neměl...
Na boji s kokcidií je, dle mého názoru nejdůležitější, nepustit do chovu nakažené zvíře a je lépe koupené zvíře před zařazením do chovu přeléčit, než potom zachraňovat skomírající mláďata.
Hygiena chovu je samozřejmě také důležitá (i když každotýdenní vystříkávání kotce si osobně nedovedu představit), ale řekl bych že zrovna v tomto případě je důležitější právě ta prevence.
Ve vašem chovu vám přeji hodně úspěchů. Je potěšující slyšet, že jsou noví a noví zájemci o chov králíků. Ať se daří.
Také se mi letos projevila kokcida jak jsem psal v jiném článku.Zatím nevím nakolik jsem boj zvládl úspěšně.
Dřevěnou králíkárnu (KOTCE) jsem vyčistil a spodek kotce vydrhl.Poté jsem si namíchal savo+voda 1:1.
Vzal jsem velký Pb hořák a celou králíkárnu hodně opálil- nezapálil! .-)Zbytky srsti zachycené v horních částech kotce při opalování rozhodně nevoní
Poté jsem vše postříkal zmíněným savem a nechal 24 hod.bez králíků.Zatím po přeléčení ESB a několikerém stěhování mladých z kotce do kotce, vypadá vše O.K.
jarvan
napsal(a):
Já močůvku na sobě také nemiluji, ale kde jste k té močůvce přišel ???? Mám umělohmotné podlahy vyspádované, takže po odstěhování králíků a půlhodince mám podlahu suchou. Nastupuje pára a močůvka mě nenavoní. Já jsem s tímto způsobem spokojená, žádné savo nesmrdí mě ani králíkům.
uska
napsal(a):
Akí značka a typ ? a kd e ste to kúpila ?Skvelá cena
velmez
napsal(a):
Děláš si srandu! Co to je za kravinu! Nejlepší je to plamenem a potom vystříkat chloraminem.Nazdar
Nechápu tuto reakci na můj dotaz ----- rád se podívám na desinfekci PVC /gumolitu/ plamenem ---- a chloramin?? - ten je proti kokcidioze neučinný tak samo jako SAVO :o) --ZDAR :o)
Kokcidie a jejich oocysty jsou dosti odolné a běžné dezinfekční prostředky proti nim nezabírají. Savo a ani chloranim nejsou účinné. Nejlepší na dezinfekci se v odborné literatuře píše o louhu rozmíchaném ve vodě o 70 stupních Celsia. Další účinnou dezinfekcí je sluneční záření. Prázdné králíkárny otevřít, nechat vyschnout na přímém slunci. Ještě mě napadl dezinfekční přípravek Persteril. Nevím, jestli se ještě vyrábí, ale vím o něm, že je dosti účinný proti všem sporům. Nemáte s tímto prostředkem zkušenost?
elik1
napsal(a):
Kokcidie a jejich oocysty jsou dosti odolné a běžné dezinfekční prostředky proti nim nezabírají. Savo a ani chloranim nejsou účinné. Nejlepší na dezinfekci se v odborné literatuře píše o louhu rozmíchaném ve vodě o 70 stupních Celsia. Další účinnou dezinfekcí je sluneční záření. Prázdné králíkárny otevřít, nechat vyschnout na přímém slunci. Ještě mě napadl dezinfekční přípravek Persteril. Nevím, jestli se ještě vyrábí, ale vím o něm, že je dosti účinný proti všem sporům. Nemáte s tímto prostředkem zkušenost?
Persteril stále vyrábí Overlack s.r.o http://www.persteril.cz/ Cenu se mi podařit nezjistilo.Ale nemusí to být špatný přípravek...
Ten louh bych raději nezkoušel.Zničí jak kov tak dřevo.Riziko poleptání je vysoké...