patrikf
napsal(a):
Dobrý den všem chovatelům. Chtěl bych se zeptat na Váš názor, od kdy můžu krmit mladé zeleným krmivem.Slyšel jsem totiž více názorů. Předem díky za odpovědi. Chovu zdar!
ja davam travu v mensim mnozstvi aby se nenafoukly ale dam jim.taky je dulezite aby nebyla trava moc pomocena od psu to je horsi a mam kralicky stale ok zdravimvsechny
Králíkům dávám trávu až v době, kdy již začnou normálně a dostatečně žrát (tedy ne když sem tam sezobnou kousek sena). Dávám jim pouze mladší a různorodou trávu (tedy ne pouze jetel, či nějaké košťály, což by mohlo vést k nadmutí). Nejlepší je ji podávat do jeslí, nebo několikrát denně malé množství (takto to dělám já, protože jesle vzhledem k nebezpečí úrazů nepoužívám). Králící musí mít neustále přístup k senu aby jím trávu kombinovali.
U krmení trávou se v mém případě až tolik neobávám jejího namočení (třeba rosou), nebo podávání nápoje (králíky normálně napájím), ale nejhorší je když na trávu králíci nalehají a dojde k jejímu zapaření (tráva je jakoby sytě zelená a vypadá jako uvařený špenát). Největší problém v krmení trávou vidím v tom, že hodně zvýší vlhkost v kotci (zvyšuje pravděpodobnost rozjetí kokcidiózy) a v případě ponechání jejich zbytků v podestýlce, velice láká mouchy a jiné létající potvory, čímž jsou mladí a tedy ještě neočkovaní králíci velmi ohroženi myxomatózou. V praxi to znamená to, že trávou krmím pouze na jaře (skončil jsem před 14-ti dny) a nebo pouze v tom případě, že jsou v králíkárnách již jen starší a již očkovaní králíci.