Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.7.2011 13:53
lukaso

XXX.XXX.89.36

Třeba moje zkušenosti s mixou někomu pomůžou. Loni nám onemocněl náš samec Bob mixomatozou (nebyl naočkovaný). Okamžitě výjezd na veterinu a dodatečné naočkování (dvojitou jehlou do ucha).
Dále jsme mu na vlastní žádost koupili širokospektrální antibiotika + jehly a stříkačky. Dokud jsme se o tom nezmínili a nepožádali o to, tak pan doktor sám o tomto nemluvil. Nenechte se veterinářem odbít tím, že u mixy je téměř 100% úmrtnost a že stejně pojde a podobné kecy.
Bob dostával po dobu 14ti dní vždy po 24 hodinách (bylo to zrovna v poledne) injekčně 0,3 ml zmiňovaných antibiotik pod kůži na zadním stehně.
Dále jsem mu pro zmírnění příznaků a úlevu 3x až 4x denně čistil zakysané oči vatičkou do uší, která byla zvlhčená kapkami ophtalmo septonex. Tyto jsem mu vždy po vyčištění do očí nakapal. Když nejde kysan z oka vatičkou vytáhnout, je dobré prsty víčka rozevřít a opatrně kysan nabrat, namotat na vatičku z podvíčka. Ráno a večer, někdy i přes den dostával do očí ještě mast ophtalmo framikoin, která zmírňuje řezání a pálení očí.
Míval hodně zacpaný, zasoplený čumák a špatně se mu dýchalo. Toto jsme vyřešili obyčejnými nosními kapkami na odhlenění pro mimina s roprašovačem. Nosní kapky je potřeba vstříknout do čumáku ze vzdálenosti cca 1cm i méně, v okamžiku když se zrovna nadechuje. Jinak to není takřka účinné.
Potravu musí mít nemocný králík pestrou, aby si mohl vybrat. Nemocný jedinec nemá třeba chuť na to či ono, tak jako člověk. Bob dostával mrkev včetně natě, granule, ovesné vločky (ty má nejraději), seno, čerstvou trávu, jetelinu, pampelišky, měduňku, vrbové větvičky i s lístky, mladé výhonky révy vinné......
V pokročilém stádiu nemoci se králíkovi v ústech vytvoří takové jakoby strupy. To mu znemožňuje příjem tvrdé potravy. V takovém případě je vhodné krmit čerstvou trávou, strouhanou mrkví a pod. kterou snadno přijme.
Dokud nemocný králík přijímá potravu, je to ještě celkem dobré. Pokud ale 2 dny nejí a nepije je lepší ho utratit, aby se netrápil.

Několik dní to s Bobem vypadalo opravdu špatně. Byl apatický, jenom ležel a krmení si bral jen z ruky. Nakonec se z toho ale dostal. Trvalo ještě mnoho týdnů než se úplně uzdravil. Na uších mu zůstaly malé jizvičky. Dnes se má čile k světu a zanedlouho oslaví druhé narozeniny smajlík . V době nemoci měl právě 1 rok.

Kromě Boba jsme měli nemocné všechy králíky až na starého samce Honzu, ten byl v pohodě. O ty bylo postaráno stejně, jen s tím rozdílem, že antibiotika dostávali do vody a ne do kožichu jako Bob. Bohužel tento způsob podávání léčiva nezabral a všechny jsme museli postupně utratit smajlík .

Případné dotazy a pod. směřujte na: Emitor.123@seznam.cz

Lukáš Plch
Mostkovice okr. Prostějov

11.8.2011 09:57
mucinas

XXX.XXX.13.209

NO JÁ MÁM TAKÉ PROBLÉM,MÁM CHOVNÉ PAPÍRÁKY.INVESTICE BYLA VELKÁ.A SOUSED MĚL TAKÉ KRÁLÍKY DOSTALI MIXU.A ON MÍSTO TOHO ABY JE ZAHRABAL ČI SPÁLIL TAK JE JEN TAK NAHÁZEL NA HNŮJ A OSTATNÍ KTEŘÍ JEŠTĚ ŽILI PUSTIL VOLNĚ DO PŘÍRODY,TAKŽE SE PO VESNICI POVALOVALO ASI PĚT MRTVÍCH KRÁLÍKŮ.MOC ÚŽASNÉ.ZAČALA JSEM POZOROVAT SMUTNÉ KRÁLIKY,TAKŽE JSEM VŠECHNY ZABILA A ZLIKVIDOVALA A NECHALA SI PAPÍRÁKY TY BYLI OČKOVANÍ,ALE STEJNĚ JSEM JE NECHALA PŘEOČKOVAT.NOJO ALE VETERINÁŘ NAOČKUJE 20KS A MĚ JICH ZBYLO 6 TAK JSEM SE DOMLUVILA SE SOUSEDKOU VE VEDLEJŠÍ VESNICI.PŘIJELA JSEM TAM A VETERI. NAOČKOVAL MOJE A PAK TÉ MÉ SOUSEDKY A VŠE JEN JEDNOU JEHLOU!!!!!!! TAK A PRŮSER NASVĚTĚ. TED JEN TRNU A MODLÍM SE CO BUDE DÁL.MŮŽE MĚ NĚKDO PORADIT CO SE DÁ JEŠTĚ DĚLAT PROSÍM???? smajlík

11.8.2011 10:18
kralikofil

XXX.XXX.36.70

mucinas napsal(a):
NO JÁ MÁM TAKÉ PROBLÉM,MÁM CHOVNÉ PAPÍRÁKY.INVESTICE BYLA VELKÁ.A SOUSED MĚL TAKÉ KRÁLÍKY DOSTALI MIXU.A ON MÍSTO TOHO ABY JE ZAHRABAL ČI SPÁLIL TAK JE JEN TAK NAHÁZEL NA HNŮJ A OSTATNÍ KTEŘÍ JEŠTĚ ŽILI PUSTIL VOLNĚ DO PŘÍRODY,TAKŽE SE PO VESNICI POVALOVALO ASI PĚT MRTVÍCH KRÁLÍKŮ.MOC ÚŽASNÉ.ZAČALA JSEM POZOROVAT SMUTNÉ KRÁLIKY,TAKŽE JSEM VŠECHNY ZABILA A ZLIKVIDOVALA A NECHALA SI PAPÍRÁKY TY BYLI OČKOVANÍ,ALE STEJNĚ JSEM JE NECHALA PŘEOČKOVAT.NOJO ALE VETERINÁŘ NAOČKUJE 20KS A MĚ JICH ZBYLO 6 TAK JSEM SE DOMLUVILA SE SOUSEDKOU VE VEDLEJŠÍ VESNICI.PŘIJELA JSEM TAM A VETERI. NAOČKOVAL MOJE A PAK TÉ MÉ SOUSEDKY A VŠE JEN JEDNOU JEHLOU!!!!!!! TAK A PRŮSER NASVĚTĚ. TED JEN TRNU A MODLÍM SE CO BUDE DÁL.MŮŽE MĚ NĚKDO PORADIT CO SE DÁ JEŠTĚ DĚLAT PROSÍM???? smajlík

Toto si musí ohlídat chovatel. Ti vesničtí veterináři se s tím nepářou a je jim evidentně jedno, že naočkují špatně. Každý jednotlivec by měl být naočkovaný sterilní jehlou. Hold snaha ušetřit se vyplatit nemusí........ Já bych si takto naočkovat králíka nikdy nenechala.
Pak vznikají ty fámy o tom, jak někdo očkoval a díky tomu mu králíci uhynuly.....
Dělat se s tím nedá nic, jen se modlit za to, aby všichni králíci v době očkování byly zdraví. A nejde jen o myxomatozu, krví se přenáší i jiná onemocnění a také zda veterinář otevřel novou vakcínu a měl jí správně skladovanou.

11.8.2011 12:15
borsug

XXX.XXX.7.111

kralikofil napsal(a):
Toto si musí ohlídat chovatel. Ti vesničtí veterináři se s tím nepářou a je jim evidentně jedno, že naočkují špatně. Každý jednotlivec by měl být naočkovaný sterilní jehlou. Hold snaha ušetřit se vyplatit nemusí........ Já bych si takto naočkovat králíka nikdy nenechala.
Pak vznikají ty fámy o tom, jak někdo očkoval a díky tomu mu králíci uhynuly.....
Dělat se s tím nedá nic, jen se modlit za to, aby všichni králíci v době očkování byly zdraví. A nejde jen o myxomatozu, krví se přenáší i jiná onemocnění a také zda veterinář otevřel novou vakcínu a měl jí správně skladovanou.

podobne som bol na tom aj ja jeden vet mi naockoval kraliky jednou ihlou a tou istou aj psa. okamzite letel bez zaplatenia! do troch tyzdnov mi vykapalo vsetko (56 ks). Zacal som si ockovat sam vakcinu skladujem v chladnicke a uz 3 roky klud. pouzivam vakcinu Castomix je to proti moru a MXT, ockujem nou 2 x rocne, plus v januari ockujem samostatne mor bud castorexom alebo rivakom, hlavne ich striedam. na kazdeho kralika jedna sterilna ihla.smajlík

11.8.2011 13:00
jarvan

XXX.XXX.144.210

kralikofil napsal(a):

Souhlasím s Vámi, problémy začínají a končí jen a pouze se "špatným" veterinářem a ne chybnou vakcinou.

Nejsem si jistý, ale přeočkovávat králíky (když už byli jednou očkovaní) a to zrovna při vysokém tlaku nemoci a tím jim ještě oslabovat organizmus, nebude dle mého názoru moc vhodné.

Takovéto nezodpovědné chování by měla řešit veterinární inspekce a pořádně ho popotáhnout, protože vypustit takto nemocné králíky do přírody, to je minimálně na přesdržku.

11.8.2011 22:49
mucinas

XXX.XXX.13.209

DĚKUJI VŠEM ZA RADY I ODPOVĚDI.JÁ ANI NEVĚDĚLA, ŽE VETERINÁŘ JEHLU NEVYMĚNIL A NAOČKOVAL I MÉ ZNÁMÉ.JEN KDYŽ JSEM SE ZEPTALA PROČ NEMĚNÍ JEHLY TAK MĚ ZDĚLIL,ŽE NENÍ POTŘEBA.V TU CHVÍLY OČKOVÁNÍ JSEM MĚLA MYŠLENKY JINDE ZDĚLOVALA JSEM MU OSOUSEDOVI CO UDĚLAL A ON MĚ ŘEKL ŽE KDYŽ TO NEMÁM NAFOCENÝ TAK MÁM SMŮLU.VÍ TO CELÁ VESNICE ALE MYSLÍM SI ŽE KDYŽ PŮJDE DO TUHÉHO TAK BUDOU MLČET. NO TED MĚ ZBÝVÁ JEN ČEKAT. DÍKY VŠEM

25.8.2011 12:35
danilo

XXX.XXX.8.176

mucinas napsal(a):
DĚKUJI VŠEM ZA RADY I ODPOVĚDI.JÁ ANI NEVĚDĚLA, ŽE VETERINÁŘ JEHLU NEVYMĚNIL A NAOČKOVAL I MÉ ZNÁMÉ.JEN KDYŽ JSEM SE ZEPTALA PROČ NEMĚNÍ JEHLY TAK MĚ ZDĚLIL,ŽE NENÍ POTŘEBA.V TU CHVÍLY OČKOVÁNÍ JSEM MĚLA MYŠLENKY JINDE ZDĚLOVALA JSEM MU OSOUSEDOVI CO UDĚLAL A ON MĚ ŘEKL ŽE KDYŽ TO NEMÁM NAFOCENÝ TAK MÁM SMŮLU.VÍ TO CELÁ VESNICE ALE MYSLÍM SI ŽE KDYŽ PŮJDE DO TUHÉHO TAK BUDOU MLČET. NO TED MĚ ZBÝVÁ JEN ČEKAT. DÍKY VŠEM

Ja si očkujem králikov dva krát do roka na jar a na jeseň.Kúpim si vakcíny a zaočkujem si ich sám.Mám to bez problémov.

1.4.2013 18:43
drozd

XXX.XXX.78.22

danilo napsal(a):
Ja si očkujem králikov dva krát do roka na jar a na jeseň.Kúpim si vakcíny a zaočkujem si ich sám.Mám to bez problémov.

Prosím čím očkujete? Normální stříkačkou a jehlou, které se zakoupí v každé lékárně, nebo existuje nějaká speciální stříkačka a kde se koupí?

1.4.2013 18:44
drozd

XXX.XXX.78.22

P.s. na vakcinu se neptám, to mi je jasné.

1.4.2013 21:59
borax

XXX.XXX.91.54

drozd napsal(a):
P.s. na vakcinu se neptám, to mi je jasné.

Normální stříkačka a jehla.Používám černou jehlu( tenší )
Ovšem pozor! Ne na myxomatozu,ale proti moru( Pestorin ).
Myxomatozu řeším dvojjehlou průpichem ucha.

milo12

2.4.2013 23:04
milo12

XXX.XXX.116.166

Nám veterinář očkuje průstřelem ucha ze speciální očkovací pistole a zatím bylo vždycky všechno OK .

3.4.2013 20:04
kostrata

XXX.XXX.255.130

Tak já dnes nechal očkovat svých 6 králíků(jsem začátečník proto tak malé množství).Veterinář očkoval jak mor tak mxt.Obojí byla vakcína pod kůži.Je fakt,že vyndal novou jehlu a vlastně jí 12 krát použil. Pak jí vrátil do obalu a řekl abych jí vyhodil.No je to sice v rámci jedné králíkárny a králíci jsou zdraví,ale přesto mám strach.Co kdyby.No ale zase je to lepší než objet s jednou jehlou celou vesnici.

7.4.2013 06:47
chov.majster

XXX.XXX.122.133

Lukaso,zahrávate sa s ohňom,ak nie rovno s dynamitom. Chcelo by to iný názor napr. Bodlinky tá je veterinárka. Baktéria je jedna vec a vírus druhá. Liečili ste vírus antibakt. liekmi. Je možné, že pár jedincov prežije myx. alebo mor aj bez liečenia,ale je to o to horšie. Stávajú sa bacilonosičmi, vírus nezahynie,majú ho v sebe a roznášajú ďalej. Rozhodne by som si k vám nedal pripustiť samicu. A veterinári sa môžu diviť prečo sa rozmáha nemoc. Že očkovaný králik uhynie je z toho,že ľudia neočkujú pokiaľ nemusia. Očkujú,až keď sa v okolí niečo "vyskytne". Králik už môže mať vírus v sebe,len sa nemoc ešte naplno neprejavila.Po aplikácii vakcíny/čo je vlastne oslabený vírus/ dôjde k urýchleniu, prepuknutiu nemoci. Ale chcelo by to názor vet. ja som chovateľ.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.5.2013 22:07
Uživatel s deaktivovaným účtem

chov.majster napsal(a):
Lukaso,zahrávate sa s ohňom,ak nie rovno s dynamitom. Chcelo by to iný názor napr. Bodlinky tá je veterinárka. Baktéria je jedna vec a vírus druhá. Liečili ste vírus antibakt. liekmi. Je možné, že pár jedincov prežije myx. alebo mor aj bez liečenia,ale je to o to horšie. Stávajú sa bacilonosičmi, vírus nezahynie,majú ho v sebe a roznášajú ďalej. Rozhodne by som si k vám nedal pripustiť samicu. A veterinári sa môžu diviť prečo sa rozmáha nemoc. Že očkovaný králik uhynie je z toho,že ľudia neočkujú pokiaľ nemusia. Očkujú,až keď sa v okolí niečo "vyskytne". Králik už môže mať vírus v sebe,len sa nemoc ešte naplno neprejavila.Po aplikácii vakcíny/čo je vlastne oslabený vírus/ dôjde k urýchleniu, prepuknutiu nemoci. Ale chcelo by to názor vet. ja som chovateľ.

Vy by jste dal samici k úplně cizímu samci mimo vlastní chov?Já bych si tedy cizího králíka /např.někoho z dědiny/ do králíkárny nepustila.Až budu potřebovat nového samce nebo samici,tak si budu hodně dobře vybírat chovatele a po koupi ho dám na nějakou dobu do izolace.To se označujete za chovatelského mistra?smajlíksmajlík#smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík