Na jaře jsem začala s chovem. Na konci června vrhly další dvě samice dohromady 13 mláďat. Vše probíhalo bez komplikací až do sedmého týdne věku mladých. To jsem při večerním krmení našla jedno králíče v kotci mrtvé. Vykuchala jsem ho, játra byla v pořádku, žádné příznaky čehokoli. Druhé králíče pošlo dnes, kdy jim je téměř 12týdnů. Včera při večerním krmení se nehrnulo k misce, ale nemělo průjem, oteklé oči ani výtok z čumáku, jen se mi zdálo trochu nafouklé, ale nežbluňkalo. Ráno při krmení žralo a kolem 16h jsem ho našla už mrtvé, ale ještě teplé
Krmím seno, ječmen, vodu s acidomidem a občas na přilepšení kousek chleba, jablka nebo mrkve, ale tak max. 2x v týdnu.
Napadne některého zkušeného chovatele, proč uhynuli? Že by přirozený výběr ? Králíky mám očkované na mor a mixomatozu v 8týdnu. Odstavení byli v 9týdnu. Všichni ostatní jsou v pohodě. To dnešní králíče mělo 1,7kg.
Díky za nápady. Jana
Doporučovala bych vám při dalších vrzích v 6 týdnech králíky přelečit proti kokcidioze (podle me je nejlepší sulfacox nebo esb3 - ten je dražší, asi 220kč), podle mě se tedy jednalo o kokcidiozu, zkuste se poradit s veterinarem, ale u mladych králíků bývá toto onemocnění především v letním měsících celkem časté
Ale kokcidiozu bych přece našla na játrech, nebo ne ? Oba králíci měli vnitřnosti na pohled v pořádku, játra byla čistá, měla normální barvu a ani ve střevech nebyli známky průjmu, vše mi přišlo v pořádku. Veta jsem nekonzultovala, ale pokud se to bude opakovat, tak se budu pídit. Na nemoderce jsem viděla podobný příspěvek a tam se domnívají, že to je mor
, ale to by to snad nezůstalo u dvou králíků a ještě s tak dlouhým časovým odstupem - 5týdnů. Jana
Pokud by šlo o mor, tak by umřeli asi všechni králíci. Já jen napsala, co mě napadlo, oni jak králíci mění stravu, tak mívají střevní potíže. Jsem mladá chovatelka a zas tak se v tom nevyznám, ale už 5 let králíky chovám. Mě občas takto taky pojdou králíci a podle mě jde právě o nějaké střevní onemocnění, možná koksidioza možná enterkolitida. Pokud králíky chováte na výstavy či zakrslíky na mazlíky, nebo králíky které dál prodáváte, doporučila bych vám to přelečení a pokud za to nechcete dávat tolik penez, tak sulfadimidin stojí jen 100 korun a je asi na 50 litrů. Od předminulého roku mláďata v 5-6 týdnu přeléčuji a většina jich právě toto rizikové období přežije. Pokud nemáte tedy králíky na maso tak taky jsou dobré granule berkel futter druh TTL (mám vyzkoušenou a mají příznivý vliv na vývin králíků). Cena za 25 kg asi 350 korun.
http://www.apetit.cz/rubrika/berkel-futter/
evina66
napsal(a):
Často se udává u mladých problém při krmení čistě ječmenem. Já krmím do odstavu směsí granule-oves-málo ječmene, po odstavu pomalu ubírám granule a zvyšuji ječmen na úkor ovsa. Měsíc před porážkou krmím už jen ječmenem. Porážím mezi 4-5 měsícem.
Také jsem takhle míchal různé druhy krmení.
Jenže si to potvůrky vždycky přebrali.Ostatní obiloviny pak nejedli.
Je to opravdu alchymie namíchat to tak, aby nechytli entero.
Stejně ať děláte co děláte občas ji některý z vrhu chytne a to je pak konec. Mám kamaráda,který má doma granulovací stroj.Ideální poměr si namíchám sám a on mi to pak "stlačí"...
Jinak bych oponoval předchozímu článku ve kterém je doporučovám na kokcidiozu Sulfadimidin.Je levný, ale to je tak vše.
Věřte Esb3 je o mnoho lepší i když dražší.
borax
napsal(a):
Také jsem takhle míchal různé druhy krmení.
Jenže si to potvůrky vždycky přebrali.Ostatní obiloviny pak nejedli.
Je to opravdu alchymie namíchat to tak, aby nechytli entero.
Stejně ať děláte co děláte občas ji některý z vrhu chytne a to je pak konec. Mám kamaráda,který má doma granulovací stroj.Ideální poměr si namíchám sám a on mi to pak "stlačí"...
Jinak bych oponoval předchozímu článku ve kterém je doporučovám na kokcidiozu Sulfadimidin.Je levný, ale to je tak vše.
Věřte Esb3 je o mnoho lepší i když dražší.
Nesmíte jim toho dávat moc a vyžerou všecko. Když jdu krmit jsou misky prázdné, jenom pluchy z ovsa tam zbudou. Dávám hrst na 4 měsíčního králíka. Po odstavu na 9 králíků jen 6 hrstí.
Tak dnes odešel další králík. Sakra práce
čím to je? Březnové jsem odchovala všechny a z toho červnového už mi takhle odešel třetí králík. Zaráží mě ty odstupy mezi úhyny(4týdny).
Scénář byl stejný. Večer se nehrnul k misce, tak jsem ho izolovala a dala jen seno a vodu. Včera večer byl bez jakýchkoli známek potíží, jen prostě nežral a ráno bylo po něm.
Bohužel tady u nás není žádný vet. který by uměl králíky, všichni mají jen takové všeobecné znalosti, ale nad tímhle jen krčí rameny. Neznáte někdo nějakého veta z okolí Rokycan, který by se věnoval králíkům podrobněji ?
janahol
napsal(a):
Tak dnes odešel další králík. Sakra práce
čím to je? Březnové jsem odchovala všechny a z toho červnového už mi takhle odešel třetí králík. Zaráží mě ty odstupy mezi úhyny(4týdny).
Scénář byl stejný. Večer se nehrnul k misce, tak jsem ho izolovala a dala jen seno a vodu. Včera večer byl bez jakýchkoli známek potíží, jen prostě nežral a ráno bylo po něm.
Bohužel tady u nás není žádný vet. který by uměl králíky, všichni mají jen takové všeobecné znalosti, ale nad tímhle jen krčí rameny. Neznáte někdo nějakého veta z okolí Rokycan, který by se věnoval králíkům podrobněji ?
No ono to "jen prostě nežral" je velký průšvih. Králík musí žrát stále, jakmile má výkyv, musíte jednat okamžitě - zjištění příčiny (nafouknutí, zácpa, překážka v žaludku....), podat léky a začít dokrmovat. Pokud máte takovéto odstupy, tak zřejmě nebude problém v nějaké nákaze, ale spíš ve stravě. Co se týče veterináře, nejbližší, který králíkům částečně rozumí je ve Starém Plzenci: http://www.starvet.cz, jinak až Praha. S Plzeňskem je to, co se týče veterinářů přes králíky, hodně špatné.
Díky za kontakt na veta, zkusím se tam poptat, není to zase až tak daleko.
Jinak chybu ve výživě myslím nemám, když bylo společně 6králíků, žrali z jedné misky a najednou ten jeden ne. Poptávala jsem se i u sousedů, kteří taky chovají králíky, ale nikdo tohle zatím nezažil Tak budu doufat, že ten zbytek už dokrmím do nějaké přijatelné váhy na zabití a pak je všechny raději nacpu do mrazáku. Ty březnové jsem totiž zabíjela postupně, vždycky na oběd
Zuzacek

XXX.XXX.171.194
mám zakrslého beránka,ze dne na den přestal žrát špatné pohyby, šli jsme ten den k veterináři,říkal ,že je vše v pořádku.až na mozek který mu nefunguje jak má,sám zatím nežere a nepije.Krmím ho přes stříkačku po dvou hodinách zeleninovou přesnídávkou a vodou nebo čajem.krásně žere,prý by to mohla být mixematoza jde o parazita který je na mozku.vyšetření se dělá z krve cena kolem 1700kč,posílá se to do Prahy nebo Plzně.Do 2-5dnů králík umírá.
Zuzacek
napsal(a):
mám zakrslého beránka,ze dne na den přestal žrát špatné pohyby, šli jsme ten den k veterináři,říkal ,že je vše v pořádku.až na mozek který mu nefunguje jak má,sám zatím nežere a nepije.Krmím ho přes stříkačku po dvou hodinách zeleninovou přesnídávkou a vodou nebo čajem.krásně žere,prý by to mohla být mixematoza jde o parazita který je na mozku.vyšetření se dělá z krve cena kolem 1700kč,posílá se to do Prahy nebo Plzně.Do 2-5dnů králík umírá.
To si dost pletete - myxomatoza není parazit, ale vir, který přenáší bodavý hmyz (zejména komáři). Parazit, na kterého máte podezření se jmenuje E. cuniculi, napadá hlavně nervovou a močovou soustavu a dá se úspěšně potlačit panacurem, při nervových potížích + prednisonem. Při příznacích se pro jistotu zahajuje léčba ihned, na krev se nečeká, čím déle se neléčí, tím více se zhoršuje. Vzorek krve se neposílá do Prahy ani do Plzně, ale na VFU do Brna, tak stojí rozbor cca 500,--, zbytek si přirazí veterinář, který to tam posílá. Výsledky jsou cca za 3 týdny, musí se čekat, než se nasbírá dostatečný počet, aby se test zaplatil. V Plzni není žádné veterinární pracoviště, kde by se vyznali v králících, natož aby tam byly schopni dělat takovéto testy, které jsou schopni na jak aktivní tak pasivní encefalitozoonozu v celé Evropě dělat pouze na VFU. V zahraničí snad částečně Japonsko a USA.